Skip to main content

KRISTIANSUND

Klippfiskens stad

Bläddra ner för inspiration
eller planera resan nu

Har du någonsin varit i en stad som ligger mitt i havet?

Kristiansund ligger utspridd på fyra olika öar.

Men hur tar man sig runt? Med Sundbåten, som trafikerar de fyra öarna Kirkelandet, Innlandet, Nordlandet...

…och Gomalandet på bara några minuter. Be kaptenen släppa av dig på Milnbrygga där du kan besöka Norsk Klippfiskmuseum.

Fisket har alltid spelat en stor roll i Kristiansund. Klippfisk (bilden) är saltad torsk som traditionellt brukade torkas på klipporna vid havet.

Se till att prova en av Kristiansunds specialiteter, fishan – ”fish n’ chips”. Du hittar den på både restauranger och snabbmatsställen.

Smia Fiskerestaurant ligger i ett hus från 1787 och serverar fisk och skaldjur av högsta rang. Ett av de mest unika matställena i stan!

På tal om lokala delikatesser – du bara måste prova Tingvollosts prisbelönta ostar. Deras ”Kraftkar” har till exempel en gång utsetts till världens bästa blåmögelost! Du kan prova den på restaurangen Mætt & Go i centrum, där du också kan köpa med dig ost hem.

I juni varje år hålls festivalen Klippfiskfest, som uppmärksammar staden och dess klippfiskhistoria. Här kan du ströva runt och njuta av mängder av lokala delikatesser och härlig musik.

En kort promenad från centrum ligger museet Mellemværftet, som är ett välbevarat skeppsvarv från segelfartygens tid.

Ta en paus på kafferosteriet och handelshuset Patrick Volckmar, där huvudattraktionen är en över 100 år gammal kafferost. Njut av en god kopp kaffe gjort på bönor rostade i en av Norges äldsta fungerande rostar.

Visste du att Norges äldsta opera finns i Kristiansund? Här ges mer än 100 föreställningar om året, så du har goda chanser att pricka in en.

I februari arrangeras den återkommande festivalen Operafestukene. Festivalen pågår i 17 dagar, så om du vill kan du lyssna på opera till frukost, middag och kväll.

Ett annat populärt evenemang är Nordic Light Festival of Photography, som arrangeras i juni. Här håller internationella och norska fotografer olika utställningar och föreläsningar runt om i staden.

Ett besök i Kristiansund är aldrig helt komplett utan en tur till det gamla fiskeläget Grip.

Den lilla ön bjuder på härlig sommaridyll. Traska omkring bland charmiga och färgglada hus och besök Grips stavkyrka från 1470. Ön ligger 45 minuters båtresa från Kristiansund, med dagliga avgångar på sommaren.

Har du fått nog av fisk nu? Snöra på dig vandringskängorna! Promenera till utsiktsplatsen Varden som ligger i närheten, eller prova den kustnära sträckan Havstien som ligger bara 20 minuter från hamnen. Du kan också göra en längre vandring och njuta av den fantastiska utsikten från Freikollen eller Bremsneshatten. I den senare finns också flera spännande grottor att kika in i.

Att ta sig till den här delen av Fjord Norge kan vara ett äventyr i sig. Du kan flyga eller åka med något av Hurtigruten eller Havilas fartyg.

Eller ännu bättre, ta bilen och kör längs den vackra Atlanterhavsvegen söder om Kristiansund.

Den spektakulära sträckan har utsetts till världens bästa bilresa, Norges vackraste cykelväg och århundradets norska konstruktion.

Enligt Lonely Planet är det också en av världens bästa platser att läka ett brustet hjärta på. Inte så illa för en bilväg.

Längs vägen kan du stanna och paddla kajak, åka på ribbåtssafari, vandra, övernatta eller bara njuta av utsikten. Är havet lugnt kan du få se både sälar och valar. Eller varför inte prova fiskelyckan på en guidad fisketur?

Under Myrbærholmens fiskebroar simmar stora mängder torsk, öring, gråsej och makrill.

Sugen på lite spännande djurliv?

Då ska du besöka den prärieliknande ön Smøla norr om Kristiansund, där världens största population av havsörn finns. Boka en safari och lär dig mer om de fascinerande rovdjuren.

Här går en annan atlantisk väg över broar och små öar till vad som känns som världens ände – ön Veiholmen.

Gör dig redo för ett kustäventyr.

Börja planera din resa till Kristiansund idag!

Upptäck mer

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor