Skip to main content

Thor Hushovds 5 bästa cykelturer i Norge

Thor Hushovd räknas som Norges största cyklist genom tiderna. Han har vunnit både VM i landsvägscykling och flera etapper av Tour de France. Här är hans bästa tips på landsvägscykling i den norska naturen.

Går det att ta in naturen när man är ute och cyklar? 
–Absolut. Jag gillar att uppleva nya platser på cykel. Jag är nyfiken av mig och brukar roa mig med att gissa hur landskapet ser ut runt nästa krök. Som tur är kan jag fokusera helt på cyklingen samtidigt som jag beundrar utsikten längs vägen, säger Hushovd, som också framhäver att det är viktigt att vara väl förberedd. 

–Ibland är det långt till nästa serviceställe i Norge. Men det är en del av charmen. Med lite god planering och lokalkännedom kan man äta gott och sova bra i slutet på dagen.

Kan norska cykelvägar mäta sig med resten av Europa? 
–En fördel med att cykla i Norge är den storslagna och orörda naturen, tycker Hushovd.

–Jag tycker om att cykla i mina hemtrakter i södra Norge, bland alla öar, halvöar, klippor och rev. Längre västerut i regionen Fjord Norge har man det mäktiga fjordlandskapet som omges av mäktiga berg och den spektakulära Atlanterhavsveien. I Nord-Norge rekommenderar jag etapperna i tävlingen Arctic Race of Norway, som är världens nordligaste cykellopp.

Hur gästfria är norrmännen?
–På landsbygden kan du ringa på hos vem som helst om du behöver hjälp, och blir omedelbart serverad kaffe. Hushovd menar att de flesta norrmän är extra välkomnande mot cyklister eftersom det har blivit så populärt att cykla.

Har du några tips till cykelentusiaster som ska till Norge? 
–Först och främst ska det vara roligt att cykla – de flesta har ju cyklingen som hobby. Med lite god planering har man alla möjligheter att få kul på cykelsemestern i Norge.

Tar du med dig familjen ut på vägarna?
–Min äldsta son har precis lärt sig cykla utan stödhjul, så det dröjer nog inte länge innan vi kan cykla genom Norge tillsammans.

Thor Hushovds topp 5 cykelturer

1. Suleskarvegen

Från Sirdal i sydvästra Norge​

“Min personliga favorit. Det är en uppfriskande annorlunda och naturskön tur över fjällen i södra Norge”, säger Hushovd.

Suleskarvegen är den högsta vägförbindelsen i sydvästra Norge. Den går från Suleskar i Sirdal till Brokke i Setesdal, genom bergen till Dalen i Telemark och fram till Høydalsmo.

2. Fjordkysten

Fjord Norge norr om Bergen​

“Mitt andra tips är både vacker och världsberömd. Landskapet erbjuder en spännande kontrast av högland och lågland.”

Fjordkysten ligger strax norr om Bergen, så långt västerut man kan komma i Norge. Här kan du båtluffa med cykeln och uppleva vägar med lite trafik ända ut till havet. På fastlandet kan man kombinera cykling och kultur, till exempel genom att besöka utomhusmuseet Kvernsteinsparken eller poeten Jacob Sandes hus i Dale. I Bremanger kan man klättra upp till den otroliga utsikten från Hornelen, som är Europas högsta havsklippa. I juli varje år kan du vara med i Skandinaviens största folk- och världsmusikfestival i Førde.

3. Helgelandskusten

Helgeland i Nord-Norge​

“Här uppe smalnar Norges karta och cykellederna ligger nära havet. Man får vackra vyer runt varje krök.”

Cykla till exempel längs den natursköna Kystriksveien. Man kan också ta med cykeln på färjorna och expressbåtarna i skärgården. Ett förslag är att åka ut till Vegaöarna, som finns med på UNESCO:s lista över världsarv. Om du vill vara säker på att inte missa några av höjdpunkterna i området – som det berömda berget Torghatten, glaciären Svartisen och Petter Dass-museet – är det en bra idé att köpa ett cykelpaket.

4. Lofoten

Nordland i Nord-Norge​

“Lofotens exotiska och varierade landskap är definitivt en av mina favoriter.”

Om du tänker åka till Lofoten är det en bra idé att undvika högsäsongen i juli. Den nationella turistvägen i Lofoten går genom hela skärgården, med massor av små sidovägar om du vill göra en avstickare. Lofotenöarna är också kända för sina många fiskebyar. Passa på att bo i en mysig rorbu (en traditionell fiskestuga) en natt eller två! Man kan också hyra en lokal guide.

5. Atlanterhavsveien

Nordvest i Fjord Norge​

“På vissa ställen omges man av havet på båda sidorna av vägen.”

Atlanterhavsveien i Nordvest har röstats fram till Norges vackraste cykelväg av en god anledning. Åtta broar går kors och tvärs över öar, holmar och rev och förbinder Averøy med fastlandet. Känn Atlantens kraft genom att stanna till i Hustadvika, som har ett helt öppet och oskyddat läge vid vattnet. Börja resan antingen i Kristiansund eller i Molde.

Boka ett komplett cykelpaket med Discover Norway (annons), eller leta själv efter cykelvägar och boende.

Norge på två hjul

På cykelsemester får du utforska den spektakulära norska naturen helt i egen takt.

13 vackra cykelturer

Exklusiva och skräddarsydda resor

Upptäck fler semesterpaket.

Cykla genom Norge

Sugen på mer cykling?

Från pittoreska turer i storslagen natur till mountainbike och stora tävlingar. Utforska cykling av alla dess slag i Norge!

Nyligen besökta sidor