Skip to main content

Landsvägscykling i Norge

Unknown Component
civid: 6554dd146de85d7bd68b11ea
name: plugins_common_social_share (widget)

Om du vill ha många olika cykelupplevelser att välja på tycker vi att du ska kolla in Norge! Här finns både enkla turer och extrema backar, med fjordutsikt eller i fjällmiljö. Den gemensamma nämnaren är den magnifika naturen.

Det är lätt att se varför alltfler börjar med landsvägscykling: Man hinner se så mycket mer jämfört med en semester till fots, samtidigt som man håller igång och får vara nära naturen. Det är också lätt att se vad som gör just Norge till ett attraktivt resmål för cyklister. Förutom de sagolika vyerna kan du lita på att de flesta vägarna håller god kvalitet, och dessutom finns det många cykelleder med befriande lite trafik, buller och föroreningar.

Funderar du på en cykelsemester i Norge finns det otaliga alternativ. Om du vill se fjordarna hittar du några av landets mest kända cykelvägar i regionen Fjord Norge: Atlanterhavsvegen, Trollstigen och Dalsnibba. Om du hellre cyklar under midnattssolen är Nord-Norge ett riktigt paradis för cyklister. Ett förslag är att hyra cykel och båtluffa, eller att cykla längs Kystriksveien som går från Steinkjer i Trøndelag till Bodø.

”Om jag är ute efter en fridfull cykeltur finns det inget bättre ställe än Lofoten, strax ovanför polcirkeln. Det måste vara en av de vackraste platserna på jorden.” Så beskrev Andrew Straw, direktör på researrangören Saddle Skedaddle, sin favoritplats i Europa i en artikel i den engelska tidningen The Guardian.

Om du funderar på en lite längre resa rekommenderas de nationella turistvägarna i Vesterålen och på ön Senja. Du kan också ta dig till Lyngenfjord, som ligger nära Tromsø eller till bergsplatån Finnmarksvidda uppe i Finnmark.

I regionen Østlandet kan du tillbringa några dagar med att cykla runt Norges största sjö Mjøsa, cykla på kustvägarna längs Oslofjorden, eller utmana benmusklerna i den mer utmanande terrängen i Telemark.

Besök kusten i regionen Sørlandet (södra Norge) för idylliska städer med vitmålade trähus och mysiga badplatser där du kan svalka dig på vägen. Eller styr kosan inåt landet till de gröna dalarna och slingrande vägarna i Setesdal och Sirdal.

Det har blivit mycket lättare att ta sig runt på cykel i Norge. Vill du inte ta med din egen kan du hyra både vanliga cyklar och elcyklar i hela landet. Fler och fler hotell och matställen erbjuder faciliteter särskilt för cyklister.

Innan du ger dig ut på vägarna kan det vara bra att veta att det är förbjudet att cykla i många av Norges tunnlar. På cycletourer.co.uk finns en karta som visar vilka tunnlar man får cykla i.

Då är det bara att sätta fart – med hjälm, såklart!

Boka ett komplett cykelpaket med Discover Norway (annons), eller leta själv efter cykelvägar och boende.

Hitta ett cykeläventyr som passar dig

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Fler cyklingstips

Cykling i Norge betyder lugna turer genom idylliska byar och storslagen natur, men också tuffa sträckor i bergen och stora events. Använd filterfunktionerna nedan och kolla in alla tips och erbjudanden.

Upptäck mer

Nyligen besökta sidor