Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Road cycling, Geirangerfjord Geirangerfjord
Credits
Road cycling, Geirangerfjord.
Photo: Mattias Fredriksson/visitnorway.com
Campaign
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Ta cyklingen till en högre nivå

Intresset för landsvägscykling växer alltjämt i Norge. Utvecklingen beror säkert delvis på norska framgångar inom cykelsport, där till exempel Thor Hushovd har gjort sig ett namn. 

Det är lätt att se tjusningen med landsvägscykling: Man hinner med så mycket mer jämfört med en semester till fots, samtidigt som man håller igång och får vara nära naturen. Det är också lätt att se vad som gör Norge till ett attraktivt resmål för cyklister. Förutom de sagolika vyerna längs vägen kan du lita på att vägarna håller god kvalitet, och dessutom finns det många cykelleder med befriande lite trafik, buller och föroreningar.

Ett tecken på Norges kapacitet för landsvägscykling är de stora, internationella cykeltävlingarna som anordnas varje år, till exempel Tour of Norway i maj och Arctic Race i augusti.

Om du vill cykla längs Norges landsvägar har du mycket att välja på. Du kan till exempel kombinera ett besök i regionen Fjord Norge, med några av landets mest kända cykelvägar. Här finns bland annat Rallarvegen, en hisnande tur på grusvägar genom höglandet från Hardangervidda nationalpark ner till den lilla staden Flåm vid Aurlandsfjorden. Alternativt kan du trampa norrut till Lofoten:

"Om jag vill ta en fridfull cykeltur finns det inget bättre ställe än Lofoten, strax ovanför polcirkeln. Det måste vara en av de vackraste platserna på jorden." Så beskrev Andrew Straw, direktör på researrangören Saddle Skedaddle, sin favoritplats för cykling i Europa.

Innan du ger dig ut på vägarna kan det vara bra att veta att det är förbjudet att cykla i många av Norges tunnlar. Mer information om norska tunnlar hittar du här.

Ta del av dessa cyklingserbjudanden innan du ger dig ut med stålhästen på Norges landsvägar.


Topp 5 cykelvägar i norska bergen

Det finns utmanande bergsvägar i hela Norge. Geir Stian Ulstein, cyklisten bakom handboken Bakker & Berg, delar här sina bästa förslag för nöjen på hög nivå.

KartKälla: Kartverket (Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0)

1. Skykula

En tur utöver det vanliga i Rogaland. Utgå från Ørsdalsvatnet om du vill få ut så mycket som möjligt av turens krävande uppförsbackar. På vägen tillbaka till kuststaden Egersund finns det gott om matställen där du kan få något att äta.

Skykula
Credits
Skykula.
Photo: Tor Simen Ulstein

Credits
Skykula.
Photo: Tor Simen Ulstein

2. Stalheimskleiva

Norra Europas brantaste kilometer ligger i Hordaland och bjuder på rejäl asfalt, serpentinvägar och porlande vattenfall. Väl uppe på toppen har du förtjänat ett besök på Stalheim Hotels restaurang. Vägen byggdes mellan 1842 och 1846 i syfte att förbättra förbindelsen mellan Oslo och Bergen.


3. Juvass

En av Europas tuffaste uppförsbackar finns i Oppland. Den som vill hitta en bättre asfaltsväg på högre altituder inom Europas gränser får leta länge. Juvass är så brant att den nästan känns oändlig ibland, men utsikten över glaciären som leder till Norges högsta berg Galdhøpiggen (2 469 meter över havet) gör det mödan värt.

Juvass
Credits
Juvass.
Photo: Tor Simen Ulstein

Credits
Juvass.
Photo: Tor Simen Ulstein

4. Vestkapp

Selje kommun i Sogn och Fjordane erbjuder några utmärkta men kortare uppförsbackar. En av de mest spektakulära är Vestkapp. Här kan du blicka ut över havet, mot den runda väderstationen som reser sig på toppen i slutet av vägen.


5. Kaperskaret

Vägen på den yttersta delen av Senja, Norges näst största ö som ligger i Troms långt uppe i norr, är ett stycke ingenjörskonst av högsta kaliber. Vare sig du väljer den kortaste eller den längre vägen runt Senja får du vara med om slingrande vägar och brusande vattenfall med havsutsikt. Fortsätt gärna mot Finnsnes och Hamn där du kan få en välsmakande lunch.

Fler förslag till cykelsemestern


Inspiration


Säkerhet på två hjul

Tips to keep you on the straight and narrow

When cycling on the roads in Norway, the same traffic regulations and road signs apply to you as to cars and other vehicles: Keep to the right, give way to those coming from your right, and don’t drink and bike.

 1. Följ gällande trafikregler och vägmärken.
 2. Du får cykla på trottoaren förutsatt att du anpassar hastigheten.
 3. Du får inte cykla på motorvägar och fyrfältsvägar.
 4. Indikera tydligt om du ska svänga genom att sträcka ut handen.
 5. Ha alltid hjälm på dig när du cyklar. 
 6. Använd gärna trafikväst, särskilt på hårt trafikerade vägar.
 7. Endast barn under 10 får åka med som passagerare på cykel.

Cykeln måste ha

 • Vit eller gul lykta framtill och röd lykta baktill i mörker eller vid dålig sikt
 • Röd reflex baktill
 • Vita eller gula reflexer på pedalerna
 • Två bromsar som fungerar oberoende av varandra
 • Ringklocka

Våra bästa tips

Läs också

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad