Skip to main content

KITESURFING

Ta dig an vågorna

“Kitesurfing ger en otrolig frihetskänsla. Har jag en dålig dag är det nästan som om vattnet sköljer bort all stress.”

Mona Mai, ordförande i Stavanger Kiteklubb

“Att kitesurfa på vatten är i regel svårare än snökiting, men när du väl behärskar det...”

“…är det en otroligt mäktig känsla.”

“Om du ramlar är det bara upp och prova igen. Och känslan när man väl klarar av att stå på brädan är helt fantastisk.”

Vill du också glida fram över vågorna med vinden i ryggen?

Längs den norska kusten finns en hel uppsjö av fina ställen att kitesurfa på, och en mängd olika kurser för både nybörjare och mer erfarna surfare.

Räkna med att vattnet kan vara rätt kallt – du är trots allt i Norge!

Men med bra utrustning och rätt inställning blir det en helt oslagbar upplevelse.

Här nedanför får du Mona Mais bästa kitingtips och några av Norges vassaste surfställen.

Kitesurfing med Mona Mai

Kiting har verkligen exploderat i popularitet i Norge de senaste åren. Under vintern är det snökiting i fjällen som gäller, medan vår och sommar lockar mängder av människor till den långa kusten för att kitesurfa.

Ett område med särskilt fina förhållanden är Jæren, söder om Stavanger i Fjord Norge, där milslånga vita stränder och kraftiga vindar skapar en drömplats för en rad olika vattensporter.

Mona Mai, som är ordförande i kiteklubben i Stavanger, växte upp i Fjord Norge. Hon började med kiting 2007, efter att ha gått en kurs ihop med en vän.

"Jag fastnade direkt", förklarar hon.

Åren som följde kitade hon på en rad olika platser över hela jorden, bland annat i Australien, Spanien, Portugal och Mexiko. I Spanien började Mona jobba som instruktör, och i Portugal var hon med och drev ett kitecamp. Senare jobbade hon också som kiteinstruktör i Mexiko.

"Efter två år på vift flyttade jag hem igen. Nu är kiting mer en hobby, och jag är ordförande i Stavanger Kiteklubb. Jag är kanske inte helt opartisk, men Stavangerområdet är en av de absolut bästa platserna att kitesurfa på,” säger Mona.

Ett riktigt kiteparadis

"En av de saker jag gillar mest med Jæren är att stränderna är så väl ordnade. På många håll finns bilparkering i anslutning till stränderna, med stigar som leder ner till vattnet. Ibland finns till och med duschar och möjlighet att hänga upp blöta kläder,” säger Mona.

I Jærenområdet finns gott om kitingställen att välja bland. Tänk bara på att stränderna i Jæren är ett skyddat naturområde, och att vissa delar av stränderna också är växt- och fågelskyddsområden. Det innebär att kiting (och all typ a surfing) är förbjuden mellan 1 oktober och 31 mars.

I området är det bara tillåtet med kiting på ständerna i Sola, Hellestø, Byberg, Bore och Brusand.

”Solastranden är en av de populäraste stränderna i Stavangerregionen, och helt perfekt för vind- och vattensporter. Den ligger också nära flygplatsen, så du kan i princip promenera därifrån och vara i vattnet på nolltid. Allt som oftast finns det andra kitesurfare här, så är du nybörjare är det ett bra ställe att få lite goda tips på,” säger Mona.

Kitingsäsongen här brukar vara från maj till september. Kom ihåg att det blåser hårdare på hösten och att vågorna blir större.

Kolla in några härliga stränder i Jæren:

Ge inte upp!

Mona råder alla som vill lära sig kitesurfa att ge det en vecka.

"I kitesurfing måste man tänka på både strömmar, vågor och vind. Det är lite för mycket att ta till sig under bara en helg. Mitt bästa tips är alltid att gå en kurs och att sen se till att öva. Kitesurfare är ofta också trevliga människor, så är du nybörjare är det alltid en god idé att få tips och råd från andra surfare” säger Mona.

Utöver surfparadiset Jæren finns det gott om andra bra ställen att kitesurfa på!

Kolla in dem här.

Karmøy

Stränderna på Karmøy norr om Jæren är en riktig höjdare för kitesurfare, vindsurfare och bodysurfare, med en god kombination av kraftiga vindar och öppet hav.

Besök Sandvesanden, Åkrasanden, Sandhåland och Mjølhus och få ordentligt med vind i seglen. De är dessutom lättillgängliga med fina parkeringar nära vattnet.

Kiting i söder

Halvön Lista på Sørlandet bjuder på kilometervis med långa, vackra sandstränder. Listas stränder är faktiskt ett av de bästa ställena i regionen att kitesurfa på. Allra populärast är Lomsesanden.

OBS: Vissa delar av området är naturreservat, där är all typ av surfing förbjuden.

I närheten av Kristiansand finns ett annat bra kitingställe – Hamresanden. Den 3 kilometer långa och vindpinade stranden är som gjord för alla typer av vattensporter.

Kiting i lugna vatten

Om det låter lite läskigt med stora vågor och starka vindar kan kanske stillsammare vatten vara något? I Namsskogan i Trøndelag erbjuder Tundra Tours kitingkurser på en grund sjö – helt perfekt för nybörjare.

Tundra Tours har också snökitingkurser på tre olika ställen i Trøndelag.

Lär dig kiting på Lofoten

Har du aldrig provat surfkiting förut? Då ska du gå en nybörjarkurs på Gimsøya i det vackra Lofoten!

Gimsøya är en lite mindre besökt del av Lofoten, med fantastisk natur, midnattssol på sommaren och härligt grunt vatten. Du kommer vilja ge dig ut!

Proffstips:

Kitingkurser finns över hela Norge, också för nybörjare. Anmäl dig och börja lära dig knepen,och räkna med att få några nya vänner på köpet!

Är du här på vintern?

Prova snökiting

Kiting i Norge

De bästa ställena för snökiting och kitesurfing.

Upptäck mer

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor