Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
 • Boende och skidorter

  Scandic Hotels – i alla större städer från norr till söder

  Nordic Choice Hotels – en annorlunda hotellkedja

  Thon Hotels – boende med fantastisk frukost

  Radisson Blu Hotels – upptäck Norges bästa resmål

  Classic Norway Hotels – en unik kombination av karaktäristiska hotell och autentiska fiskarstugor

  Citybox – moderna och prisvärda hotell med centralt läge

  Rauland - Skidsemester i sagolik fjällmiljö

  DanCenter – din expert på stugor i Norge

  Norgesbooking – boka den perfekta stugan i Norge

  Campcation –  Boka camping över hela Norge med Campcation

 • Resor inom Norge

  Vy – det ska vara lätt att resa grönt

  SJ NORD – äventyret börjar på tåget

  Vy express – bussresor över hela Norge

  NOR-WAY Bussekspress – res grönt med Norges expressbussar

  Widerøe – Skandinaviens största regionala flygbolag

  DFDS – Europas ledande färjeoperatör 2012-2021

  AutoEurope – smidigaste biluthyrningen

  Rent-A-Wreck – det smarta hyrbilsalternativet

  Arctic Campers – hyr husbil i Norge

  Cabin Campers – en stuga på fyra hjul

 • Rundturer

  Hurtigruten – världens vackraste sjöresa

  Fjord Tours – Norge i ett nötskal® - Norges populäraste tur

  Authentic Scandinavia – res som lokalbefolkningen

  Up Norway – skräddarsydda och lyxiga resor från de som vet

  Norrøna Hvitserk – äventyrsresor och expeditioner

  Booknordics.com – hundratals aktiviteter, turer och dagskryssningar i Norge

  Brim Explorer – Tysta fjordturer med eldriven katamaran

  Fjord Travel – Hållbara flerdagarsturer

  Go Fjords – turer och aktiviteter över hela Norge

  50 Degrees North – oförglömliga, skräddarsydda turer i Norge för mindre grupper

  Discover Norway – skidåkning, cykling och vandringsturer i Norge

  Norwegian Holidays – billiga paketresor med Norwegian: Flyg, hotell och hyrbil

  Stromma – sightseeing, utflykter och upplevelser med buss, båt och tåg.

 • Offers

Search
or search all of Norway
Two surfers walking along the beach in Hoddevik in winter in Fjord Norway
Two surfers walking along the beach in Hoddevik in winter in Fjord Norway
Hoddevik, Stad.
Photo: Hallvard Kolltveit
Hoddevik, Stad.
Photo: Hallvard Kolltveit

Surfing i Norge

Intresset för surfing växer i Norge. Här får du tips om några av de bästa ställena med häftig natur, arktiska vindar och vågor du får ha för dig själv.

"Jag vaknar några timmar innan solen går upp, dricker kaffe och stretchar lite innan jag går ut för att surfa. Jag ser hur solen går upp över horisonten. Ljuset är magiskt, vågorna rullar in. Jag omges av snö, sol och goda vänner."

Så beskriver Hallvard Kolltveit, en av Norges främsta surfarfotografer, den perfekta arbetsdagen.

The surfer Hallvard Kolltveit in a wetsuit, Norway
Hallvard Kolltveit.
Photo: Private

Vågjägaren

De senaste åren har Hallvard rest runt och intervjuat några av världens bästa surfare. Han har bott på Hawaii och i Portugal, och tillbringat flera månader i tropiska paradis runt om i världen.

År 2016 bestämde han sig för att flytta till Lofoten, 160 kilometer ovanför polcirkeln. Han ville uppleva de höga bergen och de djupa fjordarna – och en av världens bästa platser för surfare.

"Som fotograf fångar jag dimensioner. En annan fotograf beskrev det som ’liten surfare, stort landskap’. Så när jag började specialisera mig på surfarfotografering drogs jag direkt till ställen som Island och Norge, istället för de ’typiska’ tropiska öarna. För mig är Lofoten helt enkelt den vackraste platsen på jorden."

"En annan fotograf beskrev det som ’liten surfare, stort landskap’"

För att fånga den råa skönheten hoppar Hallvard ofta i det iskalla vattnet och simmar runt med surfarna och sin kamera i de höga vågorna.

Lofoten
Lofoten.
Photo: Hallvard Kolltveit
The surfer Hallvard Kolltveit in a wetsuit, Norway
Hallvard Kolltveit.
Photo: Private

Hur är Norge som surfardestination?
"Norge är ett av de nordligaste ställena i världen du kan surfa på – vattnet är kallt, och på vintern kan stränderna vara täckta med snö. Det som gör Norge till en unik surfdestination är en kombination av perfekta vågor, underbara människor och den råa nordiska naturen. Man kan surfa med ett 1 000 meter högt berg i bakgrunden!"

Hur är det att vara surfarfotograf i Norge?
"Först och främst måste man vara på rätt ställe vid rätt tillfälle. För att kunna leva på det måste man bo högst några timmar från havet. En fotbollsplan ser så gott som likadan ut 365 dagar om året, men havet förändras varje sekund. Man vet aldrig vad man kan förvänta sig, särskilt inte i Norge, där vädret skiftar hela tiden. Det gäller att vara envis och tålmodig. Och man får vara beredd på iskalla dagar i februari och stormiga dagar i november. Jag tror det kallas för passion."

Och hur är den norska surfarkulturen?
"Jag måste säga att jag inte har varit del av surfarkulturen i 30 år, som många andra. Vissa har jobbat i årtionden och lagt ner massor av tid på att kartlägga kustlinjen, hålla stränderna rena och sätta upp en infrastruktur som gör surfing till en rolig, säker och hållbar sport. Att dessa eldsjälar låter folk som mig vara med på allt de kunde hållit för sig själva säger en hel del om hur öppna, coola och fantastiska de är. Så gott som alla mina närmaste vänner håller på med surfing på ett eller annat sätt, vilket är en annan anledning till att jag älskar surfing. Det spelar ingen roll vart jag reser i Norge eller resten av världen, det finns alltid någon att hänga med."

Varför surfing?
"Det är något särskilt med att vara ute på havet, helt utan teknologi. Ingen mobil, laptop eller wifi. Man är helt utlämnad till naturen. Det får adrenalinet att pumpa. En annan cool grej inom surfing är att var du än befinner dig, så vet du att de som parkerar bredvid dig söker samma sak som dig – vare sig de kör en stadsjeep eller en Volvo 240."

Surfing i Norge

Var: På senare år har Norge fått ett välförtjänt rykte som en internationell surfardestination, med fina surfmöjligheter från Lofoten i norr till Rogaland i sydväst.

När: Surfsäsongen börjar i februari och pågår till november. Sommaren (maj–september) är bäst för nybörjare, medan de tuffare vågorna på hösten och vintern (september – maj) lockar mer erfarna surfare.

Hur: Det finns flera surfarläger i Norge som har paketerbjudanden för nybörjare och vana surfare. Boende och lektioner brukar ingå, och det finns ofta möjlighet att hyra bräda och utrustning. Våtdräkt, skor och handskar är ett måste om du vill surfa i Norge på vintern.

Topp 3 surfplatser i Norge

Lär känna Hallvards absoluta favoritplatser för surfare.

Jæren, Fjord Norge

Utforska vind och vågor i Nordsjön. Jæren är en vacker del av kustlinjen i Rogaland fylke i Fjord Norge. Det här området, söder om Stavanger, har både nybörjarstränder och platser med mer krävande klippor för avancerade surfare. I oktober 2017 var Jæren värd för Eurosurf – det europeiska mästerskapet i surfing.

"Jæren är nog vad vi kan kalla Norges ‘epicentrum’ för surfing. Området är känt för att vara vindpinat, men det är lika fantastiskt när vinden vänder. Jag har haft oförglömliga dagar i Jæren, både i februari och oktober. Det är också den mest kommersialiserade surfplatsen i Norge, så om du råkar få slut på vax till brädan kan du säkert köpa mer på den lokala bensinstationen."

Stad, Fjord Norge

I Nordfjord ligger halvön Stad, den västligaste delen av det norska fastlandet. Vid stranden Ervikstranda möts strömmarna från sydväst och nordväst, och det är här du hittar de bästa vågorna. 20–30 minuter söder om Ervikstranda ligger Hoddevik, en annan populär plats med kristallklart vatten som omges av 300 meter höga berg.

"Surfare som bor i Oslo kommer ofta hit efter jobbet på fredagar. Bilresan hit är ett äventyr i sig, över kullar och berg med utsikt över vägen som leder till Hoddevikdalen. Kombinationen av fjordar, berg och gårdar gör området väldigt speciellt för surfare, trots att det ligger så avlägset."

Lofoten, Nord-Norge

Många surfare menar att Lofoten är en av världens bästa platser för kallvattenssurfing, med perfekta vågor och vild natur. En av de mest kända surfingplatserna är Unstad, med vågor som bryter från vänster och lockar surfare från världens alla hörn. De riktiga surfarproffsen kommer under hösten och vintern, medan de lugnare sommarvågorna passar bättre för nybörjare.

"Lofoten är utan tvekan det bästa stället att surfa på i Norge. Men det är viktigt att komma ihåg att det inte håller världsklass varje dag. Folk som bor i Lofoten genomlever stormar och hårt väder, vilket kanske inte framkommer så väl i sociala medier. Fast när allt faller på plats, finns det inget annat ställe du hellre vill vara på. Och det bästa är att du aldrig har tråkigt i Lofoten. Medan du väntar på att vågorna ska rulla in kan du åka skidor, paddla kajak eller vandra – eller bara hänga med den charmiga lokalbefolkningen."

Visste du?

Norges Surf Forbund (NSRF) grundades 1985. Sedan år 2012 ingår förbundet i norska idrottsförbundet (NIF), vilket är ett resultat av att sporten har vuxit i popularitet.

Kronprins Haakon började surfa när han studerade på UC Berkley under 1990-talet. Han surfar fortfarande och har en plats i planeringskommittén för 2017 och 2018 års Europamästerskap i surfing i Jæren.

Surfa i Norge

Här kan du se var Norges bästa surfarplatser ligger.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Upptäck mer

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen