Skip to main content

Fatbike

Cykla på snö och is!

“Det är så kul med fatbike. Det liknar mountainbike, men med en fatbike kan man cykla både i fluffig snö och på stenhård is.”

“I stort sett vem som helst kan lära sig att cykla fatbike. När du cyklar i snö landar du också mjukt om du trillar.”

“De massiva hjulen ger dig bra grepp i snöiga landskap, och du kan justera lufttrycket beroende på var du ska cykla!”

Nina Gässler, fatbikeguide och instruktör på
Geilo Aktiv

Vill du prova?

Häng med på en guidad fatbiketur eller hyr en fatbike och dra på upptäcktsfärd på egen hand!

Rulla fram på vintern

Fatbike är ett roligt sätt att ta sig fram på snö och is. Namnet syftar på cykelns tjocka hjul, vilka gör det möjligt att cykla i vinterlandskap.

“Den största skillnaden mellan att cykla på en fatbike och en vanlig cykel är underlaget. Vädret och snöförhållandena kan förändras från dag till dag, vilket gör att cykelturen känns annorlunda varje gång! Om du cyklar på fast is kan du ofta cykla snabbt och det liknar då mer vanlig cykling. Tung snö gör att du måste cykla långsammare, och det kan ge mer motstånd", säger Nina Gässler, fatbikeguide för Geilo Aktiv och grundare av fatbikeloppet Fat Viking.

När man cyklar fatbike på is brukar man använda dubbdäck.

Tips för nybörjare

Att cykla fatbike kan vara utmanande, särskilt när man cyklar uppför. Som nybörjare är det därför en bra idé att börja cykla i platt terräng.

“Mitt bästa tips till nybörjare är att cykla med låg växel. Låga växlar gör att hjulen snurrar lättare och håller en stabilare hastighet. När hjulen väl snurrar är det lätt att cykla”, säger Nina.

Kom ihåg att alltid använda varma kläder, hjälm och täckande glasögon när du cyklar fatbike!

“Det är en vinteraktivitet. Ta på dig varma kläder, samma som du använder för längdskidåkning, och ett extra lager på överkroppen”, säger Nina.

Guidade fatbiketurer

Som fatbike-nybörjare är det en bra idé att cykla med en guide. Fatbike-guider är experter på området och hittar det perfekta spåret för dig. Turen kan ofta anpassas efter din förmåga.

PS: I många guidade turer ingår fakta och berättelser om den lokala naturen och kulturen.

Hitta den perfekta platsen

Har du provat att cykla fatbike, men inte i Norge? Få några experttips på vart du kan åka från Jon Vidar Bull, chef på Offroad Finnmark och guide på Glød Explorer i Alta i Nord-Norge.

“Alta är ett populärt ställe för fatbike. Terrängen här är platt, vilket gör den mindre krävande. Eftersom många använder fatbikes här har man ofta färska fatbikespår att åka i”, säger Jon Vidar och tillägger att vintersäsongen för fatbikes vanligtvis sträcker sig från november till maj.

“Jag gillar att cykla fatbike sent på vintersäsongen, när solen höjer temperaturen under dagen och det fortfarande är kallt på natten. Kombinationen gör marken hårdare, och det är lättare att cykla utanför stigarna”, säger Jon Vidar.

I Alta kan du också kombinera fatbike med norrskensjakt!

Förutom Alta rekommenderar Jon Vidar fatbike i Geilo, Lillehammer, Trysil, och Nesbyen på Østlandet.

“Fatbike är populärt i de här områdena, och därför har du goda chanser att hitta fatbikespår”, säger Jon Vidar.

Enligt honom är det alltid en bra idé att be lokalbefolkningen om tips om vart man bör bege sig.

“Personer som håller på med fatbike är vänliga människor som gärna visar dig sina coola spår. Tveka inte att kontakta dem på sociala medier! Och på aktivitetsappar som Strava kan du hitta många förslag på fatbikerutter”, säger Jon Vidar.

Hyr fatbike

Är du redo för Norges vinterlandskap på två hjul?

Många ställen i Norge hyr ut fatbikesoch även elektriska fatbikes. Se bara till att ha ordentliga kläder och kolla var det är säkert att cykla innan du ger dig ut.

Vissa ställen hyr också ut fatbikes för barn. Tänk på att fatbikecykling passar bäst för aktiva barn - cykeln är tung och det kan vara krävande.

För proffsen

Är du en erfaren fatbikecyklist som letar efter en riktig utmaning? Då är Fat Viking något för dig!

Fat Viking grundades av fatbikeguiden Nina Gässler. Det är ett tufft uthållighetslopp som hålls i vinterparadiset Geilo i östra Norge.

“Det här loppet är för avancerade fatbikers. Loppet är indelat i tre olika distanser: 50 kilometer, 100 kilometer och 150 kilometer”, säger Nina.

Det längsta loppet är ett officiellt kvallopp till Iditarad Trail Invitational i Alaska.

“Det finns kontrollpunkter längs vägen, men deltagarna måste trots detta vara självförsörjande och bära med sig all utrustning, mat och vatten”, säger Nina.

I Alta hittar du också skid- och fatbikefestivalen Arctic Alta.

Cykla fatbike i Norge

Stora upplevelser på nära håll

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor