Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
 • Boende och skidorter

  Scandic Hotels – i alla större städer från norr till söder

  Nordic Choice Hotels – en annorlunda hotellkedja

  Thon Hotels – boende med fantastisk frukost

  Radisson Blu Hotels – upptäck Norges bästa resmål

  Classic Norway Hotels – en unik kombination av karaktäristiska hotell och autentiska fiskarstugor

  Citybox – moderna och prisvärda hotell med centralt läge

  Rauland - Skidsemester i sagolik fjällmiljö

  DanCenter – din expert på stugor i Norge

  Norgesbooking – boka den perfekta stugan i Norge

  Campcation –  Boka camping över hela Norge med Campcation

 • Resor inom Norge

  Vy – det ska vara lätt att resa grönt

  SJ NORD – äventyret börjar på tåget

  Vy express – bussresor över hela Norge

  NOR-WAY Bussekspress – res grönt med Norges expressbussar

  Widerøe – Skandinaviens största regionala flygbolag

  DFDS – Europas ledande färjeoperatör 2012-2021

  AutoEurope – smidigaste biluthyrningen

  Rent-A-Wreck – det smarta hyrbilsalternativet

  Arctic Campers – hyr husbil i Norge

  Cabin Campers – en stuga på fyra hjul

 • Rundturer

  Hurtigruten – världens vackraste sjöresa

  Fjord Tours – Norge i ett nötskal® - Norges populäraste tur

  Authentic Scandinavia – res som lokalbefolkningen

  Up Norway – skräddarsydda och lyxiga resor från de som vet

  Norrøna Hvitserk – äventyrsresor och expeditioner

  Booknordics.com – hundratals aktiviteter, turer och dagskryssningar i Norge

  Brim Explorer – Tysta fjordturer med eldriven katamaran

  Fjord Travel – Hållbara flerdagarsturer

  Go Fjords – turer och aktiviteter över hela Norge

  50 Degrees North – oförglömliga, skräddarsydda turer i Norge för mindre grupper

  Discover Norway – skidåkning, cykling och vandringsturer i Norge

  Norwegian Holidays – billiga paketresor med Norwegian: Flyg, hotell och hyrbil

  Stromma – sightseeing, utflykter och upplevelser med buss, båt och tåg.

 • Offers

Search
or search all of Norway
Midnight sun at Sommarøy
En person tar in midnattssolen i Senja i Nord-Norge
Midnight sun at Sommarøy.
Photo: David Gonzalez
Midnattssol i Senja i Nord-Norge.
Photo: Tobias Bjorkli

Midnattssolen

Passa på att besöka Norge under de ljusa sommarmånaderna, när midnattssolen lyser upp himmel och jord med sitt röd-gula ljus.

Midnattssolen har gjort ett bestående intryck på många norska konstnärer och författare. Här är ett utdrag från Knut Hamsuns "Pan" (1894): "Det begynte å bli ingen nat, solen dukket så vidt skiven ned i havet og kom så op igjen, rød fornyet, som om den hadde været nede og drukket. Hvor det kunde gå mig forunderlig om nætterne; ingen menneske tror det." 

Tycker du litterär norska från sekelskiftet är svårsmält kan du fuska med en engelsk översättning: ”Night was coming on again; the sun just dipped into the sea and rose again, red, refreshed, as if it had been down to drink. I could feel more strangely on those nights than anyone would believe.”

Och det är inte bara konstnärer och författare som inspireras av sommarens ljus. Samerna i Nord-Norge och lokalbefolkningen på Lofoten och i Vesterålen har upplevt det speciella ljuset under midnattssolen i alla tider.

Upplev spektaklet med egna ögon på sommarsemestern. Åk ut på valsafari eller gå på tur på landsbygden, så får du se natur och djurliv i ett annat ljus – det ger ett nytt perspektiv på tillvaron.

Passa på att ta ett midnattsdopp (om du vågar – det kan ju bli ganska svalt på nätterna), eller tälta och stanna uppe så länge du orkar. Många sevärdheter och aktiviteter har nattöppet den här tiden på året, så du kan spela midnattsgolf, paddla kanot och kajak, cykla eller kanske bara hitta en lugn plats där du kan fiska..

Svalbard går solen inte ner från april till slutet av augusti. Här kan man gå på glaciärvandring mitt i natten, beundra den rödaktiga himlen i hundsläde och fascineras av det unika klimatet och naturen nära Nordpolen.

Var och när kan man uppleva midnattssolen?

Nord-Norge bjuder på 76 dagar med midnattssol mellan maj och juli. Ju längre norrut du åker, desto mer midnattssol får du. Ovanför polcirkeln kan man räkna med dagsljus dygnet runt på somrarna – här har man alltså gott om tid att uppleva omgivningarna i det speciella ljuset.

När du ska planera semestern kan det hjälpa att föreställa sig norra Norge som ett område med sex regioner, från Helgeland som ligger mest söderut och ända upp till Finnmark och Nordkap längst upp i norr.

Helgeland

Strax söder om den norra polcirkeln ligger Helgeland. Här kan du åka längs Kystriksveien som rankas som en av världens vackraste vägar. Längs kusten stöter du på vita sandstränder, mysiga småstäder som Brønnøysund och Mosjøen och bergskedjor som De syv søstre och Okstindan. Lämna bilen hemma och ta med dig cykeln på de lokala färjorna som tar dig ut till närliggande öar som Træna, Lovund och Myken.

Bodø och Salten

Kystriksveien fortsätter norr om polcirkeln via Salten och hela vägen upp till Bodø. Staden är inte bara ett viktigt transportcentrum, det är också en intressant stad att utforska i sig. Besök spännande museer, kolla in världens starkaste tidvattenström Saltstraumen, res ut till Norges bäst bevarade kustområde på Kjerringøy eller vandra i bergskedjan Børvasstindan. Du kan också ta båten ut till Saltens pittoreska öar, som Steigen, Hamarøy, Støtt, Bolga, och Rødøy. Dessutom är ett besök på glaciären Svartisen ett måste. 

Lofoten och Vesterålen

Om du reser till nordväst över havet kommer du till öarna i Lofoten och Vesterålen. Området är känt för sin otroliga natur med spetsiga bergstoppar och gröna kustområden med betande får. Här finns också vita sandstränder och pittoreska fiskebyar. Upplev vikingakulturen på Lofotr Vikingmuseum, gå på en dagstur till Trollfjorden eller åk på valsafari i Andenes.

Troms

I Tromsø, som ofta kallas för "Nordens Paris", lyser solen konstant under en hel månad. Ge dig ut på de närliggande öarna Senja, Ringvassøya eller Kvaløya för att maximera din midnattssolsupplevelse. Du kan också ta en tur till Sommarøy, där invånarna vill införa en tidsfri zon under sommarenLyngenfjorden är ett annat populärt resmål. Här kan du vandra, fiska och cykla mitt i ljusa natten.

Finnmark

Längst upp på det norska fastlandet ligger Finnmark. Här rekommenderas ett besök till den mytomspunna klippan Nordkap, den nordligaste platsen du kan köra till i Europa. Finnmark är ett område med stora kontraster. Längs kusten finns glaciärer, fjordar och öar som Sørøya och Seiland. I öst ligger Varanger som är ett populärt resmål för fågelskådare. I inlandet kan du ta turen över Finnmarksvidda, Norges största fjällplatå. Här är också den samiska kulturen stark i städer som Karasjok och Kautokeino.

Svalbard

Halvvägs mellan fastlandet och nordpolen ligger Svalbard. Här kan man verkligen säga att dagen aldrig tar slut. Under hela sommaren vandrar solen i en cirkel över himlen. Utgå från Longyearbyen och ge dig ut för att utforska Svalbards arktiska natur, rika djurliv och gamla gruvstäder. Se till att alltid gå med en beväpnad guide. 

3 tips om du vill fånga midnattssolen på bild

Det gyllene skimret är det som de flesta minns bäst från sina upplevelser i midnattssolen. Skimret framhäver omgivningens färger och förlänger skuggorna, vilket ger massor av möjligheter att knäppa dramatiska och uttrycksfulla foton.

Tips 1: Eftersom färgerna förstärks i midnattssolen är det en bra idé att hålla sig till enkla motiv. Fokusera på två eller tre färger åt gången för att inte röra till bilden för mycket.

Tips 2: Föremål i förgrunden kan användas som inramning till bakgrundsmotiv, vilket ger ett ökat djup i bilden.

Tips 3: För att få ut så mycket som möjligt av den ljusa himlen kan du se till att horisonten upptar den understa tredjedelen av bilden. Det ger bättre exponering.

Aktiviteter i midnattssolen

Inspiration

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Planera semestern

Upplev mer av Nord-Norge på sommaren, när dagarna aldrig tar slut.

×
 • Filters
  Filter Your Search
  TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
  Clear Filters
 • View
 • Sort By
Filter Your Search
TripAdvisor Symbol
 • Show More
 • No available filters
 • Show More
 • No available filters
Clear Filters
Back To Top

Upptäck mer

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen