Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Lighthouse at Slettnes in the midnight sun Slettnes, Nordkyn
Slettnes, Nordkyn.
Photo: Christoffer Robin Jensen
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Dagen som aldrig tar slut

Passa på att besöka Norge under de ljusa sommarmånaderna, när midnattssolenen färgar himmel och jord i ett röd-gult ljus.

Tromsø
Tromsø
Knut Hansvold / www.nordnorge.com/Tromsø
Two people kayaking under the midnight sun in Lofoten
Lofoten
Kristin Folsland Olsen / www.nordnorge.com/Vestvågøy
The North Cape
Nordkap
Bjarne Riesto / Visitnorway.com
Bodø, Salten
Salten, Bodø
Tommy Andreassen / www.nordnorge.com/Bodø
Ad

Var och när kan man uppleva midnattssolen?

Norge bjuder på 76 dagar med midnattssol mellan maj och juli. Ju längre norrut du åker, desto mer midnattssol får du. Ovanför polcirkeln kan man räkna med dagsljus dygnet runt på somrarna – här har man alltså gott om tid att uppleva omgivningarna i det speciella ljuset.

När du ska planera semestern kan det hjälpa att föreställa sig norra Norge som ett område med fem regioner, från Helgeland som ligger mest söderut och ända upp till Finnmark och Nordkap längst upp i norr.

Region 1: Helgeland ligger strax söder om polcirkeln. Här finns gott om tätvuxen skog samt öar, skär och en hel del imponerande berg - bland annat Oksskolten (1 915 meter), som ligger i fjällområdet Okstindan i närheten av Mo i Rana.

Region 2: Salten precis ovanför polcrikeln har många fjälltoppar, till exempel Børvasstindan söder om Bodø och Suliskongen i närheten av Fauske (det högsta berget norr om polcirkeln med sina 1 908 meter. Här kan även nämnas Steigartindan och den fallosformade Hamarøytinden.

Region 3: En bit längre norrut ligger Lofoten, ett område känt för den otroligt vackra naturen med spetsiga bergtoppar och gröna kustområden med betande får. Öarna i Vesterålen är ett annat tips, med sitt varierade och dramatiska landskap.

Region 4: Den fjärde hållpunkten är Troms - här finns gott om tall- och granskog, men också fjordar och berg runt älvarna Målselva och Reisaelva. Det finns också stora öar som Kvaløya och Ringvassøya. Det högsta berget i regionen är  Lyngsalpena  (1 833 meter), och i samma område finns dessutom två av Norges mest välkända vattenfall. Det högsta vattenfallet är Mollisfossen (269 meter), och det berömda Målselvfossen kallas ibland 'Norges nationalvattenfall'.

Region 5: Längst upp i norr ligger Finnmark  Det är ett området med stora kontraster – här finns fjordar och glaciärer längst i sydväst, och större öar som Sørøya och Seiland längs nordvästkusten. Den som är ute efter midnattssolen rekommenderas ett besök till den mytomspunna klippan Nordkap.

Här finns midnattssolen i Norge:
Var När  
Polcirkeln 12 juni - 1 juli  
Bodø 4 juni - 8 juli  
Svolvær 28 maj - 14 juli  
Harstad 25 maj - 18 juli  
Bardufoss 23 maj - 19 juli  
Andendes 22 maj - 21 juli  
Tromsø 20 maj - 22 juli  
Bossekopp 19 maj - 24 juli  
Vardø 17 maj - 26 juli  
Hammerfest 16 maj - 27 juli  
Berlevåg  15 maj - 28 juli  
The North Cape    14 maj - 29 juli  
Longyearbyen 20 april - 22 augusti  

5 tips - fånga midnattssolen på bild

Det gyllene skimret är det som de flesta minns bäst från sina upplevelser i midnattssolen. Skimret framhäver färgerna och förlänger skuggorna, vilket ger otaliga möjligheter till dramatiska och uttrycksfulla foton.

1: Eftersom färgerna förstärks i midnattssolen är det en bra idé att hålla sig till enkla motiv. Fokusera på två eller tre färger åt gången för att inte röra till bilden för mycket.

2: Föremål i förgrunden kan användas som inramning till bakgrundsmotiv, vilket ger ett ökat djup i bilden.

3: För att få ut så mycket som möjligt av den ljusa himlen kan du se till att horisonten upptar den understa tredjedelen av bilden. Det ger bättre exponering.

4: Kolla in den brittiska researrangören Tatras sex dagar långa fotokurs med halvpension på Lofoten.

5: Om du ska till Lyngenalperna kan du gå på fotokurs vid Lyngen Lodge.

Upplevelser i midnattssolen

Få en inblick i vad man kan göra under midnattssolen i två lite längre artiklar, eller kika på spektaklet i en kort video.

Midnattssolen på film

Få en glimt av hur Norges landskap förvandlas under midnattssolen i det här korta videoklippet.

Erbjudanden i midnattssolen

Planera semestern

Upplev mer av Nord-Norge på sommaren, när dagarna aldrig tar slut.

×

Läs också

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad