Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Slettnes, Nordkyn Slettnes, Nordkyn
Credits
Slettnes, Nordkyn.
Photo: Christoffer Robin Jensen
Campaign
Partner

Dagen som aldrig tar slut

Passa på att besöka Norge under de ljusa sommarmånaderna, när midnattssolenen färgar himmel och jord i ett röd-gult ljus.

Midnattssolen har gjort ett bestående intryck på många norska konstnärer och författare. Här är ett utdrag från Knut Hamsuns "Pan" (1894): "Det begynte å bli ingen nat, solen dukket så vidt skiven ned i havet og kom så op igjen, rød fornyet, som om den hadde været nede og drukket. Hvor det kunde gå mig forunderlig om nætterne; ingen menneske tror det." 

Tycker du litterär norska från sekelskiftet är svårsmält kan du fuska med en engelsk översättning: ”Night was coming on again; the sun just dipped into the sea and rose again, red, refreshed, as if it had been down to drink. I could feel more strangely on those nights than anyone would believe.”

Och det är säkert inte bara konstnärer och författare som inspireras av sommarens ljus. Tänk på alla sevärdheter som samerna i Nord-Norge och folk på Lofoten och i Vesterålen har upplevt under midnattssolen genom tiderna.

Upplev spektaklet med egna ögon på sommarsemestern. Åk ut på valsafari eller utforska vildmarken i inlandet, så får du se natur och djurliv i ett annat ljus – det ger ett nytt perspektiv på tillvaron.

Passa på att ta ett midnattsdopp (om du vågar – det kan ju bli ganska svalt på nätterna), eller tälta och stanna uppe så länge du orkar. Många sevärdheter och aktiviteter har nattöppet den här tiden på året, så du kan köra midnattsgolf, kanot, kajak, cykla eller kanske bara hitta en lugn plats där du kan fiska.

På Svalbard går solen inte ner från april till slutet av augusti. Här kan man gå på glaciärvandring mitt i natten, beundra den rödaktiga himlen i hundsläde och fascineras av det unika klimatet och naturen nära Nordpolen.

Fjellheisen Fløya, Tromsø
Tromsø
Knut Hansvold / www.nordnorge.com / Tromsø
Kayaking in Lofoten
Lofoten
Kristin Folsland Olsen / www.nordnorge.com / Vestvågøy
The North Cape
Nordkap
Bjarne Riesto - Visitnorway.com  
Ferry Midnight, Salten, Bodø
Salten, Bodø
Tommy Andreassen / www.nordnorge.com / Bodø
Ad

5 tips - fånga midnattssolen på bild

Det gyllene skimret är det som de flesta minns bäst från sina upplevelser i midnattssolen. Skimret framhäver färgerna och förlänger skuggorna, vilket ger otaliga möjligheter till dramatiska och uttrycksfulla foton.

1: Eftersom färgerna förstärks i midnattssolen är det en bra idé att hålla sig till enkla motiv. Fokusera på två eller tre färger åt gången för att inte röra till bilden för mycket.

2: Föremål i förgrunden kan användas som inramning till bakgrundsmotiv, vilket ger ett ökat djup i bilden.

3: För att få ut så mycket som möjligt av den ljusa himlen kan du se till att horisonten upptar den understa tredjedelen av bilden. Det ger bättre exponering.

4: Kolla in den brittiska researrangören Tatras sex dagar långa fotokurs med halvpension på Lofoten.

5: Om du ska till Lyngenalperna kan du gå på fotokurs vid Lyngen Lodge.

Erbjudanden i midnattssolen

Se mer på video

Planera semestern

Upplev mer av Nord-Norge på sommaren, när dagarna aldrig tar slut.

×

Läs mer

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad