Passa på att besöka Norge under de ljusa sommarmånaderna, när midnattssolen lyser upp himmel och jord med sitt röd-gula ljus.
Midnattssolen har gjort ett bestående intryck på många norska konstnärer och författare. Här är ett utdrag från Knut Hamsuns "Pan" (1894): "Det begynte å bli ingen nat, solen dukket så vidt skiven ned i havet og kom så op igjen, rød fornyet, som om den hadde været nede og drukket. Hvor det kunde gå mig forunderlig om nætterne; ingen menneske tror det."
Tycker du litterär norska från sekelskiftet är svårsmält kan du fuska med en engelsk översättning: ”Night was coming on again; the sun just dipped into the sea and rose again, red, refreshed, as if it had been down to drink. I could feel more strangely on those nights than anyone would believe.”
Och det är inte bara konstnärer och författare som inspireras av sommarens ljus. Samerna i Nord-Norge och lokalbefolkningen på Lofoten och i Vesterålen har upplevt det speciella ljuset under midnattssolen i alla tider.
Upplev spektaklet med egna ögon på sommarsemestern. Åk ut på valsafari eller gå på tur på landsbygden, så får du se natur och djurliv i ett annat ljus – det ger ett nytt perspektiv på tillvaron.
Passa på att ta ett midnattsdopp (om du vågar – det kan ju bli ganska svalt på nätterna), eller tälta och stanna uppe så länge du orkar. Många sevärdheter och aktiviteter har nattöppet den här tiden på året, så du kan spela midnattsgolf, paddla kanot och kajak, cykla eller kanske bara hitta en lugn plats där du kan fiska.
På Svalbard går solen inte ner från april till slutet av augusti. Här kan man gå på glaciärvandring mitt i natten, beundra den rödaktiga himlen i hundsläde och fascineras av det unika klimatet och naturen nära Nordpolen.
Var och när kan man uppleva midnattssolen?
Nord-Norge bjuder på 76 dagar med midnattssol mellan maj och juli. Ju längre norrut du åker, desto mer midnattssol får du. Ovanför polcirkeln kan man räkna med dagsljus dygnet runt på somrarna – här har man alltså gott om tid att uppleva omgivningarna i det speciella ljuset.
När du ska planera semestern kan det hjälpa att föreställa sig norra Norge som ett område med sex regioner, från Helgeland som ligger mest söderut och ända upp till Finnmark och Nordkap längst upp i norr.
Helgeland
Strax söder om den norra polcirkeln ligger Helgeland. Här kan du åka längs Kystriksveien som rankas som en av världens vackraste vägar. Längs kusten stöter du på vita sandstränder, mysiga småstäder som Brønnøysund och Mosjøen och bergskedjor som De syv søstre och Okstindan. Lämna bilen hemma och ta med dig cykeln på de lokala färjorna som tar dig ut till närliggande öar som Træna, Lovund och Myken.
Bodø och Salten
Kystriksveien fortsätter norr om polcirkeln via Salten och hela vägen upp till Bodø. Staden är inte bara ett viktigt transportcentrum, det är också en intressant stad att utforska i sig. Besök spännande museer, kolla in världens starkaste tidvattenström Saltstraumen, res ut till Norges bäst bevarade kustområde på Kjerringøy eller vandra i bergskedjan Børvasstindan. Du kan också ta båten ut till Saltens pittoreska öar, som Steigen, Hamarøy, Støtt, Bolga, och Rødøy. Dessutom är ett besök på glaciären Svartisen ett måste.
Lofoten och Vesterålen
Om du reser till nordväst över havet kommer du till öarna i Lofoten och Vesterålen. Området är känt för sin otroliga natur med spetsiga bergstoppar och gröna kustområden med betande får. Här finns också vita sandstränder och pittoreska fiskebyar. Upplev vikingakulturen på Lofotr Vikingmuseum, gå på en dagstur till Trollfjorden eller åk på valsafari i Andenes.
Troms
I Tromsø, som ofta kallas för "Nordens Paris", lyser solen konstant under en hel månad. Ge dig ut på de närliggande öarna Senja, Ringvassøya eller Kvaløya för att maximera din midnattssolsupplevelse. Du kan också ta en tur till Sommarøy, där invånarna vill införa en tidsfri zon under sommaren. Lyngenfjorden är ett annat populärt resmål. Här kan du vandra, fiska och cykla mitt i ljusa natten.
Finnmark
Längst upp på det norska fastlandet ligger Finnmark. Här rekommenderas ett besök till den mytomspunna klippan Nordkap, den nordligaste platsen du kan köra till i Europa. Finnmark är ett område med stora kontraster. Längs kusten finns glaciärer, fjordar och öar som Sørøya och Seiland. I öst ligger Varanger som är ett populärt resmål för fågelskådare. I inlandet kan du ta turen över Finnmarksvidda, Norges största fjällplatå. Här är också den samiska kulturen stark i städer som Karasjok och Kautokeino.
Svalbard
Halvvägs mellan fastlandet och nordpolen ligger Svalbard. Här kan man verkligen säga att dagen aldrig tar slut. Under hela sommaren vandrar solen i en cirkel över himlen. Utgå från Longyearbyen och ge dig ut för att utforska Svalbards arktiska natur, rika djurliv och gamla gruvstäder. Se till att alltid gå med en beväpnad guide.
3 tips om du vill fånga midnattssolen på bild
Det gyllene skimret är det som de flesta minns bäst från sina upplevelser i midnattssolen. Skimret framhäver omgivningens färger och förlänger skuggorna, vilket ger massor av möjligheter att knäppa dramatiska och uttrycksfulla foton.
Tips 1: Eftersom färgerna förstärks i midnattssolen är det en bra idé att hålla sig till enkla motiv. Fokusera på två eller tre färger åt gången för att inte röra till bilden för mycket.
Tips 2: Föremål i förgrunden kan användas som inramning till bakgrundsmotiv, vilket ger ett ökat djup i bilden.
Tips 3: För att få ut så mycket som möjligt av den ljusa himlen kan du se till att horisonten upptar den understa tredjedelen av bilden. Det ger bättre exponering.
Video på midnattssolen blir viral
Kolla in några otroliga videor från Nord-Norge och följ fotografen George på hans jakt efter midnattssol och norrsken på Lofoten och Svalbard (på engelska).
Aktiviteter under midnattssolen
Många aktiviteter i Nord-Norge gör sig bäst i dagsljus. Som tur är tar sommardagarna aldrig slut!
Ta del av våra topperbjudanden
Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.