Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Midnattssolen

Dagen som aldrig tar slut
Passa på att besöka Norge under de ljusa sommarmånaderna, när midnattssolenen färgar himmel och jord i ett röd-gult ljus.
Lighthouse at Slettnes in the midnight sun
Slettnes, Nordkyn.
Photo: Christoffer Robin Jensen

Midnattssolen har gjort ett bestående intryck på många norska konstnärer och författare. Här är ett utdrag från Knut Hamsuns "Pan" (1894): "Det begynte å bli ingen nat, solen dukket så vidt skiven ned i havet og kom så op igjen, rød fornyet, som om den hadde været nede og drukket. Hvor det kunde gå mig forunderlig om nætterne; ingen menneske tror det." 

Tycker du litterär norska från sekelskiftet är svårsmält kan du fuska med en engelsk översättning: ”Night was coming on again; the sun just dipped into the sea and rose again, red, refreshed, as if it had been down to drink. I could feel more strangely on those nights than anyone would believe.”

Och det är inte bara konstnärer och författare som inspireras av sommarens ljus. Samerna i Nord-Norge och lokalbefolkningen på Lofoten och i Vesterålen har upplevt det speciella ljuset under midnattssolen i alla tider.

Lofoten
Lofoten.
Photo: Jørn Allan Pedersen / Visitnorway.com

Upplev spektaklet med egna ögon på sommarsemestern. Åk ut på valsafari eller gå på tur på landsbygden, så får du se natur och djurliv i ett annat ljus – det ger ett nytt perspektiv på tillvaron.

Passa på att ta ett midnattsdopp (om du vågar – det kan ju bli ganska svalt på nätterna), eller tälta och stanna uppe så länge du orkar. Många sevärdheter och aktiviteter har nattöppet den här tiden på året, så du kan köra midnattsgolf, kanot, kajak, cykla eller kanske bara hitta en lugn plats där du kan fiska.

På Svalbard går solen inte ner från april till slutet av augusti. Här kan man gå på glaciärvandring mitt i natten, beundra den rödaktiga himlen i hundsläde och fascineras av det unika klimatet och naturen nära Nordpolen.

Var och när kan man uppleva midnattssolen?

Nord-Norge bjuder på 76 dagar med midnattssol mellan maj och juli. Ju längre norrut du åker, desto mer midnattssol får du. Ovanför polcirkeln kan man räkna med dagsljus dygnet runt på somrarna – här har man alltså gott om tid att uppleva omgivningarna i det speciella ljuset.

När du ska planera semestern kan det hjälpa att föreställa sig norra Norge som ett område med fem regioner, från Helgeland som ligger mest söderut och ända upp till Finnmark och Nordkap längst upp i norr.

Region 1: Helgeland ligger strax söder om polcirkeln. Här finns gott om tätvuxen skog samt öar, skär och en hel del imponerande berg - bland annat Oksskolten (1 915 meter), som ligger i fjällområdet Okstindan i närheten av Mo i Rana.

Region 2: Salten precis ovanför polcirkeln har många fjälltoppar, till exempel Børvasstindan söder om Bodø och Suliskongen i närheten av Fauske (det högsta berget norr om polcirkeln med sina 1 908 meter. Här kan även nämnas Steigartindan och den fallosformade Hamarøytinden.

Region 3: En bit längre norrut ligger öarna i Lofoten, som är kända för sin otroliga natur med spetsiga bergtoppar och gröna kustområden med betande får. Öarna i Vesterålen är ett annat tips, med sitt varierade och dramatiska landskap.

Region 4: Den fjärde hållpunkten är Troms – här finns gott om tall- och granskog, men också fjordar och berg runt älvarna Målselva och Reisaelva. Det finns också stora öar som Kvaløya och Ringvassøya. Det högsta berget i regionen är  Lyngsalpena  (1 833 meter), och i samma område finns dessutom två av Norges mest välkända vattenfall. Det 269 meter höga vattenfallet Mollisfossen och Målselvfossen, som ibland kallas 'Norges nationalvattenfall'.

Region 5: Längst upp i norr ligger Finnmark. Det är ett område med stora kontraster – här finns fjordar och glaciärer längst i sydväst, och större öar som Sørøya och Seiland längs nordvästkusten. Den som är ute efter midnattssolen rekommenderas ett besök till den mytomspunna klippan Nordkap.

The North Cape
The North Cape.
Photo: Dagny Margrete Øren / nordnorge.com

3 tips om du vill fånga midnattssolen på bild

Det gyllene skimret är det som de flesta minns bäst från sina upplevelser i midnattssolen. Skimret framhäver omgivningens färger och förlänger skuggorna, vilket ger massor av möjligheter att knäppa dramatiska och uttrycksfulla foton.

1: Eftersom färgerna förstärks i midnattssolen är det en bra idé att hålla sig till enkla motiv. Fokusera på två eller tre färger åt gången för att inte röra till bilden för mycket.

2: Föremål i förgrunden kan användas som inramning till bakgrundsmotiv, vilket ger ett ökat djup i bilden.

3: För att få ut så mycket som möjligt av den ljusa himlen kan du se till att horisonten upptar den understa tredjedelen av bilden. Det ger bättre exponering.

Norges midnattssol på Instagram

Planera semestern

Upplev mer av Nord-Norge på sommaren, när dagarna aldrig tar slut.

×
Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen