Skip to main content

Pulkabackar med lift gör åkningen enkel och rolig! Hitta platserna där du får de allra roligaste vinteräventyren i Norge.

Skoj för stora och små

Att åka pulka är en härlig vinteraktivitet som är ordentligt populär i Norge. Det enda du behöver är egentligen en pulka, en backe – och så snö förstås! Pulkorna säljs lite varstans och precis som i Sverige finns de i alla möjliga olika varianter.

Man kan lätt tro att pulka bara är för små barn, men så är det verkligen inte i Norge! Det finns gott om långa och mer utmanande backar som är perfekta för lite äldre barn och vuxna, och för de som vill utmana varandra på ett race. Med specialbyggda pulkor och kälkar är det lätt att komma upp i lite mer fart. De tuffare backarna har ofta åldersgräns på 10 eller 12 år, men det finns också gott om backar för det allra minsta. Glöm inte att kolla åldersgränserna i förväg.

Ofta finns pulkabackarna på skidanläggningarna, så det är enkelt att kombinera pulka med skidåkning. Och så finns det lift upp till toppen. Kan det bli enklare? Pulkor, hjälmar och skidglasögon kan dessutom ofta hyras på plats. 

Här är några coola ställen att kolla in!

1. Pulkabacken i Loen

Nordfjord, Fjord Norge

Vill du prova Norges längsta pulkabacke? Då är det fjället Hoven i Fjord Norge som gäller! Den sju kilometer långa pulkabacken tröttnar man inte på i första taget, och på köpet får du ofattbar vacker utsikt över både fjord och fjäll.

Hoven bjuder på familjevänlig åkning, med pulkbackar både för de yngre barnen och lite mer fartfyllda alternativ för de större och för vuxna.

Loen Active kan du hyra allt som behövs för en rolig dag i backen.

Ta dig till toppen: Med linbanan Loen Skylift tar du dig hela vägen från fjorden upp till toppen!

2. Dagali Fjellpark

Hol, Østlandet

Mitt mellan skidparadisen Geilo och Uvdal på Østlandet ligger den kombinerade skid- och pulkbackenDagali Fjellpark.  

Här kan du susa ned för en 1850 meter lång bana med både raksträckor och kurvor, och med deras specialbyggda kälkar kan du nå hisnande 70 kilometer i timmen!

Det är bara att fästa kälken i släpliften så är du uppe igen på nolltid! Personalen hjälper gärna till om det behövs, och du kan hyra både kälke, hjälm och glasögon på plats.

Bra att veta: Eftersom hastigheterna kan bli så höga har banan en åldersgräns på 12 år (10 år i vuxens sällskap).

3. Korketrekkeren

Oslo, Østlandet

Korketrekkeren (”Korkskruven”) är Oslos populäraste pulkabacke, och den är helt gratis att använda. Den börjar vid Frognerseteren i Holmenkollen och slutar vid tunnelbanestationen Midstuen, med en total längd på 2000 meter. Om du åker i ett sträck kan du räkna med en kittlande färd på 10 minuter!

Du kan hyra kälke på Akeforeningen vid tunnelbanestationen Frognerseteren. Frognerseteren Kafé Seterstua och Skiservice har också de kälkar till uthyrning under sina öppettider.  

Såhär gör du: För att komma till backen kan du ta tunnelbanan till startpunkten vid Frognerseteren. När du åkt hela vägen ner kan du enkelt ta tunnelbanan upp igen från Midstuens tunnelbanestation. Om du köper en 24-timmarsbiljett på kollektivtrafiken kan du åka så mycket du vill!

4. Pulka på Hovde Alpinsenter

Bykle, Sørlandet

Susa ner för de snabba pulkabackarna på Hovden Alpinsenter i södra Norge!

Backarna börjar allra längst upp på skidanläggningen, och det är öppet för åkning alla dagar som stolliften är igång. De snabbaste åken har en åldersgräns på 12 år.

För de minsta: De yngsta barnen har ett alldeles eget område som heter Tusseland. Där finns också en pulkabacke!

5. Lillehammer Snøpark

Lillehammer, Østlandet

Att åka pulka är en av de populäraste vinteraktiviteterna i Lillehammer. På Lillehammer Snøpark kan du enkelt fästa pulkan direkt på skidliften och njuta av åkturen ner för den 1 kilometer långa pistade backen.

Om du vill vila kan du stanna och värma dig i en lavvo.

Åldersgräns: Pulkabacken är från 5 år i vuxens sällskap, eller 10 år om man åker ensam.

6. Storefjell Ski- og Akesenter

Gol, Østlandet

Precis vid Storefjell Resort Hotel i Gol ligger Storefjell Ski- og Akesenter. Skidanläggningen har särskilda backar för de specialbyggda kälkarna och stora åkområden också för de minsta barnen.

Tips: Du kan förhandsboka kälkar och annan utrustning!

7. Skarslia Ski- og Akesenter

Ål, Østlandet

Skarslia är perfekt för familjer! Här kan du hyra pulkor för både en och två personer och välja mellan två olika pulkabackar.

I servicebyggnaden hittar du allt du behöver och du kan ta en skön paus med varm choklad i den mysiga kafeterian.

Bra att veta: Det är en åldersgräns på 10 år för barn som åker ensamma, men mindre barn kan åka i dubbelpulka ihop med vuxen.

8. Kälke på Beitostølen

Innlandet, Østlandet

Beitostølen Skisenter har en kälkbana, och om du köper ett liftkort får du låna både kälke och hjälm gratis.

Välj om du vill åka ensam eller dela kälke med någon på den fartfyllda vägen ner!

Bra att veta: På Beitostølen finns ingen åldersgräns, men små barn rekommenderas att åka ihop med vuxen.

Hitta en backe

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor