Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Längdåkning

Mot toppen på längden
På vintern dyker preparerade längdskidåkningsspår upp över hela landet. Det är mycket som talar för att Norge vinner i längden.
A man cross-country skiing in sunny weather in Oppdal
Cross-country skiing in Oppdal.
Photo: Martin I. Dalen

Man brukar ju säga att norrmännen föds med skidor på fötterna, och längdåkning är omåttligt populärt på vintern. Det som började som ett praktiskt transportsätt utvecklades senare till något man gjorde för nöjes skull. Maratontävlingen Birkebeinerrennet lockar horder med norrmän varje år.

När det gäller längdåkning är Norge herre på täppan i både VM och OS. Längdåkare som Bjørn Dæhlie, Marit Björgen, Therese Johaug och Petter Northug är eller har varit några av landets största idrottsstjärnor.

Avancerade skidåkare åker ofta till Norge på vintern för att ge sig ut på toppturer. Många fantastiska ställen med orörd natur är faktiskt lättare att nå på vintern än på sommaren. Kom bara ihåg att förhöra dig om vädret och lokala förhållanden. Var också medveten om lavinfaran, särskilt under eller strax efter stora snöfall.

För nybörjare finns lätta, familjevänliga preparerade spår i hela landet, även längs kusten. De största och mest populära längdåkningsorterna ligger i fjällen i mellersta, östra och södra Norge: Holmenkollen i Oslo, Gålå, Sjusjøen i Hedmark och Geilo i Hallingdal.

Rekommenderade längdåkningsorter

Norges längdåkningsstjärna Petter Northug, som har vunnit otaliga världsmästerskap, började sin skidkarriär som barn i norra Trøndelag. Här är hans bästa förslag på bra skidspår i Norge.

Längdåkning: En kort historik

Norskans "ski" kommer från det fornnordiska "skid", vilket betyder "delad träbit".

Sondre Norheim från Morgedal i Telemark revolutionerade skidåkningen på 1870-talet, när han introducerade stilen vi idag kallar telemark. Norheim använde kraftiga bindningar runt hälen, så att man kunde göra snabba vändningar och hoppa utan att skidorna åkte av. Norheims skida med det smala mittpartiet blev själva prototypen för senare skidtillverkning.

Norska polarfarare som Roald Amundsen och Fridtjof Nansen har bidragit stort till att norrmännen är så entusiastiska över skidåkning. Roald Amundsen var först med att nå sydpolen, och Nansen ledde ett sällskap som åkte skidor tvärs över Grönland år 1888.

Längdåkningstävlingar har ordnats i Norge sedan 1840-talet, och de nordiska länderna brukar dominera i vinter-OS.

Säkerhet i fjällen

Norge är med rätta känt för sin fantastiska natur, med enorma områden fjäll och vildmark. Förbered dig inför resan till bergen genom att bekanta dig med de norska fjellvettreglene – även om du är van vid fjällvandringar.

Läs de norska fjellvettreglene

Lämna platsen som du fann den

Norge är känt för sin fantastiska natur med dundrande vattenfall, kristallklara fjordar, majestätiska berg och spektakulära glaciärer. Det är en prioritet att hålla det så, både för lokalbefolkningens och turisternas skull.

Tänk på att göra ett så litet fotavtryck som möjligt. "Lämna platsen i samma skick som du skulle skulle vilja hitta den" är mottot som gäller vare sig du är ute i naturen eller besöker en liten fiskeby.

Läs mer om hållbarhet i Norge

Ad

Hitta de bästa spåren

På skisporet.no hittar du Norges längdskidsspår.

På längden eller på tvären

Fler förslag

Börja semesterplaneringen här!

×
Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen

Ad
Ad
Ad
Ad