Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Couple skiing at Beitostølen Beitostølen
Couple skiing at Beitostølen.
Photo: C.H. - Visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Mot toppen på längden

På vintern dyker preparerade längdskidåkningsspår upp över hela landet. Det är mycket som talar för att Norge vinner i längden.

Det sägs att norrmännen föds med skidor på fötterna. Fast så är det ju inte. Det är långt ifrån alla som tillbringar varje helg hela vintern till att fullända sin skidteknik - ok, ok, många gör det men absolut inte alla.

I vilket fall som helst har längdåkning en speciell plats i norsk kultur och historia. Skidåkning började som ett praktiskt transportsätt och utvecklades senare till att bli något man gjorde för nöjes skull. Det 54 kilometer långa skidloppet Birkebeinerrennet lockar horder med norrmän varje år.

När det gäller längdåkning är Norge herre på täppan i både VM och OS. Längdåkare som Bjørn Dæhli, Marit Björgen, Therese Johaug och Petter Northug är eller har varit några av landets största idrottsstjärnor.

Avancerade skidåkare åker ofta till Norge för turskidåkning i orörd natur som faktiskt är lättare att nå på vintern än på sommaren. Den som ska ge sig ut på äventyr bör bekanta sig med vädret och lokala förhållanden. Laviner förekommer ibland, vanligtvis under eller strax efter ett stort snöfall.

För nybörjare finns det lätta, familjevänliga preparerade spår i hela landet, även i kustområdena. De största och mest populära längdåkningsorterna ligger i fjällen i mellersta och östra Norge: Holmenkollen i Oslo, Sjusjøen i Hedmark och Geilo i Hallingdal.

Rauland
Vinje.
Photo: CH / Visitnorway.com
Family skiing, Femund/Engerdal
Femund.
Photo: CH - Visitnorway.com
Family playing in the snow in Vinje, Telemark
Skoj i snön i Vinje.
Photo: CH - Visitnorway.com
Couple eating lunch, Sjusjøen by Lillehammer
Sjusjøen.
Photo: CH - Visitnorway.com
Ad

Rekommenderade längdåkningsorter

Norges längdåkningsstjärna Petter Northug, som har vunnit otaliga världsmästerskap, började sin skidkarriär som barn i norra Trøndelag. Här delar han med sig med sina bästa förslag på bra skidspår i Norge.

Längdåkning: En kort historik

Norskans "ski" kommer från det fornnordiska "skid", vilket betyder "delad träbit".

Sondre Norheim från Morgedal i Telemark revolutionerade skidåkningen på 1870-talet, när han introducerade stilen vi idag kallar telemark. Norheim använde kraftiga bindningar runt hälen, så att man kunde göra snabba vändningar och hoppa utan att skidorna åkte av. Norheims skida med det smala mittpartiet blev själva prototypen för senare skidtillverkning.

Norska polarfarare som Roald Amundsen och Fridtjof Nansen har bidragit stort till norrmännens nationella stolthet inom skidåkning. Roald Amundsen var först med att nå sydpolen, och Nansen ledde ett sällskap som åkte skidor tvärs över Grönland år 1888.

Längdåkningstävlingar har ordnats i Norge sedan 1840-talet, och de nordiska länderna brukar dominera i vinter-OS.

Video: längdskidor på Norefjell via GoPro 

På längden eller på tvären

De norska fjellvettreglena

Håll dig säker genom att följa dessa enkla regler:

  1. Planera turen väl och tala om för någon vart du ska och när du tänker komma tillbaka.
  2. Anpassa turen efter förmåga och lokala förhållanden.
  3. Var uppmärksam på vädret och eventuella lavinvarningar.
  4. Var beredd på dåligt väder och frost, även på kortare turer.
  5. Ta med all utrustning du behöver så att du kan hjälpa dig själv och andra vid behov.
  6. Välj säkra vägar. Var medveten om vad som kännetecknar lavinfara och riskerna med isiga områden.
  7. Använd karta och kompass, så att du alltid vet var du befinner dig.
  8. Vänd om i tid – det är ingen skam i att ge upp.
  9. Spara på energin och sök skydd vid behov.

Läs de norska fjellvettreglena i sin helhet.

Lämna platsen som du fann den

Norge är känt för sin fantastiska natur med dundrande vattenfall, kristallklara fjordar, majestätiska berg och spektakulära glaciärer. Det är en prioritet att hålla det så, både för lokalbefolkningens och turisternas skull.

I Norge ser man miljön som allas gemensamma ansvar. Norrmännen tillbringar mycket tid i skog och mark, och är måna om att värna om naturen.

Det spelar ingen roll om det handlar om vandring i bergen eller cykling längs idylliska skogsvägar - norrmännen försöker alltid lämna ett så litet fotavtryck som möjligt. "Lämna platsen som du fann den" är mottot som gäller vare sig du är ute i naturen eller besöker en liten fiskeby.

Det handlar om livskvalitet, både idag och för kommande generationer. Det handlar om att acceptera att alla andra är lika viktiga som vi själva, och det handlar om att bete sig på ett sätt som förverkligar den tanken i alla situationer. Det är inte det lättaste, och det går inte snabbt heller. Men det är definitivt värt det.


Skiderbjudanden

Tjuvstarta planeringen av din semester här!

×

Läs också

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen

Ad
Ad
Ad
Ad