Skip to main content

Längdskidåkning i Norge

Hitta drömspåren

Du vet den där speciella känslan? Mil efter mil i skidspåren.

Eller är du redo för din allra första kilometer?

Sagolika skogar. Vita vyer.

Nordbor har åkt skidor i mer än 5 000 år, så det kanske ligger något i det där om att norrmän föds med skidor på fötterna.

Skidåkning är Norges nationalsport och favoritaktivitet på vintern. Under vintermånaderna förvandlas landet till ett skidparadis med otaliga mil välskötta spår.

Längdskidåkning är utmärkt träning, oavsett tempo. Och även om du inte är först upp för backen...

...får du en välförtjänt lunch på toppen!

I Norge kan man åka längdskidor nästan var som helst, men vissa destinationer har gjort upplevelsen till något alldeles extra för alla från nybörjare och familjer till rutinerade skidentusiaster.

Upplev det bästa av norsk vinter, med eller utan skidor. Häng med på guidad tur eller ta en skidlektion. När benen behöver vila kan du prova hundspann eller ta några åk i pulkabacken.

Norges största alpina skidorter har också mängder av fina längdspår, så det är lätt att variera skidåkningen.

Många av landets populäraste längdåkningsorter ligger i regionen Østlandet (östra Norge), så det är enkelt att ta sig dit från Sverige.

I Lillehammer och Gudbrandsdalen finns hela elva populära skidområden. Några exempel är Venabygdsfjellet, Gålå, Rondablikk på Kvamsfjellet, Skeikampen och inte minst Sjusjøen, som räknas som en av Norges allra bästa längdåkningsorter.

Hallingdal visar stolt upp mer än 2 000 kilometer välskötta spår, många av dem runt Geilo, Golsfjellet, Hemsedal och Nesbyen.

Mer härlig längdåkning väntar i Hovden, Beitostølen, Trysil och Oppdal. Är du på besök i Oslo kan du ta tunnelbanan direkt till det fantastiska skogsområdet Oslomarka.

Regionerna Fjord Norge och Nord-Norge bjuder på skidspår i en terräng som mest liknar en dröm.

I Fjord Norge kan du bland annat ge dig ut i de upplysta skidspåren i Nordfjordeid, Voss Resort och Årmotslia vid Myrkdalen Fjellandsby i Voss. Eller ta med skidorna upp på Fløyen i Bergen för en skön skidupplevelse nära stan.

Norr om polcirkeln finns det också gott om bra åkmöjligheter – i princip varje by erbjuder en rad preparerade spår. Åk på längdäventyr i Alta, Harstad, Mo i Rana, Vesterålen, Bardufoss eller Måselv Fjellandsby. I Kirkenes kan du åka i spåren där den norska längdåkningsstjärnan Vegard Ulvang växte upp!

Kombinera en citysemester med skidäventyr i Bodø och Tromsø, eller besök Jakobsbakken i Sulitjelma där det norska landslaget tränar ibland. Sist men inte minst, självklart har även Svalbard enorma mängder fin snö att åka på.

Vem vet, kanske blir det en skidtur under norrskenet en vinternatt?

Längdåkning är inte bara för proffsåkare som Johannes Høsflot Klæbo och Marit Bjørgen. Visst finns det många norrmän som växer upp med skidåkning, men andra gör sitt första åk i vuxen ålder. Allt går lika bra!

Om du blir riktigt biten kan det vara skönt att inte behöva vänta ända till vintern...

Sol, sommar – och skidåkning? Ja, det går faktiskt!

Ta en tur till spåren vid glaciären Folgefonna i Hardanger, Stryn Sommerskisenter och Sognefjellet Sommerskisenter.

Eller besök den häftiga inomhusanläggningen SNØ utanför Oslo.

Här garanteras toppenföre året runt!

Börjar du bli varm i kläderna?

Varje år deltar nästan tiotusen skidentusiaster i det 54 kilometer långa Birkebeinerrennet som går över fjället mellan Rena och Lillehammer.

Heja heja!

Norrmän är världsmästare på att skapa skön stämning längs spåret. Inte bara under Birkebeinerrennet utan också under de många internationella tävlingar som hålls runt om i landet.

Om du blir inspirerad att ge dig ut på långtur utan själva tävlandet...

...kan du ge dig på Trolløypa!

En vecka. 170 kilometer på skidor.

En ung Petter Northug skulle kanske kalla det ett "barnlopp", men den veckolånga turen från Høvringen till Lillehammer gör sig bäst för vana och vältränade åkare.

Det är bara en av flera turer där du åker från ort till ort. Är planering inte din grej? Ingen fara – flera arrangörer erbjuder färdiga paketresor!

Men en skidsemester handlar inte bara om hur många kilometer man betar av. Unna dig några nätter på ett ombonat fjällhotell och använd det som bas för olika dagsutflykter.

Du kan också hyra en mysig stuga i skogen där skidturen börjar precis utanför dörren.

Kom bara ihåg fjellvettreglene, särskilt punkt två: Anpassa turen efter förmåga och förhållanden.

Lavinkarta på Varsom.no ger koll på eventuell lavinrisk.

Och givetvis avrundar du dagen på äkta nordiskt vis, med ylletröja och något varmt att dricka framför brasan!

Nu är det din tur!

Planera ett skidäventyr

Kors och tvärs i Norge

Klicka på ikonerna i kartan för mer information om Norges längdåkningsmöjligheter.

Stora upplevelser på nära håll

Börja planeringen här

Använd filterfunktionerna nedan och hitta vinteraktiviteter i hela Norge.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor