Skip to main content

Norge är ett paradis för alpina skidåkare. Säsongen är lång, skidorterna är välplanerade, fartfyllda och har fantastiska vyer. Det finns något för alla här. Flera av de största skidorterna ligger närmare Sverige än du tror och i närheten av både flygplats och färjehamnar.

På vintern byter vi vandringskängor mot pjäxor och åker till de snöklädda fjällen. Det är inte helt och hållet en myt att norska barn börjar åka skidor redan från när de lär sig gå.

Det är nämligen så att Norges främsta skidorter är otroligt familjevänliga, med barnbackar och skidskolor.

Men familjevänlig betyder inte tråkig. De här skidorterna erbjuder även tuff och äventyrlig åkning för mer erfarna skidåkare. Du kan välja mellan att glida ner för silkeslena pister, testa nya trick i hopp och rails eller jaga det perfekta puderåket längre upp i fjället.

Det är kombinationen av roliga utmaningar för nybörjaren och actionspäckade backar som gör norska skidorter så populära. Vänner och familj kan enkelt åka på en skidresa hit utan att vara på samma nivå.

För dig som reser utan barn är afterski på någon av de livliga barerna ett hett tips och varför inte äta middagen ute på fin restaurang?

Lär dig grunderna

Har du aldrig testat alpin skidåkning eller vill du vässa kunskaperna, oroa dig inte. De flesta skidorter har skidskolor för vuxna också, med rutinerade instruktörer som kan hjälpa dig igång med åkningen och skidglädjen eller hitta tillbaka till den.

Du kan börja redan nu, med att kolla in några proffsiga skidåkningstips från tre unga tuffingar!

Ski in, ski out

I många norska skidorter startar liften bokstavligt talat utanför hotelldörren - vilket även betyder att du kan klicka av skidorna från trötta fötter precis utanför rummet efter en lång dag i backen. Byt om och du är redo att luta dig tillbaka och slappna av med god och ofta lokalt producerad mat och dryck på bordet.

I flera skidorter kan du även runda av resan med att njuta av ett härligt spa, leka i en simbassäng eller till och med surfa på en inomhusvåg!

Sommarskidåkning

Den hektiska vintersäsongen avslutas vid påsk med skidåkning i vårsolen, nu kan den mer fridfulla "ta en öl i solen"-säsongen börja. 

Men tro inte att skidåkningen är avslutad i år bara för det. Det finns flera högfjällsområden i Norge, där snön ligger kvar hela sommaren. 

Det kan oavsett vara bra att komma iväg i tid. Glaciärerna kan vara isiga till en början, men mjuknar fort upp under solens strålar och erbjuder många timmars härlig åkning. Runt middagstid kan smältningen ha gjort backarna till slush - då passar det perfekt att ta en kall öl eller ett svalkande dopp istället. 

Skidcentrens öppettider baseras på snö- och väderförhållandena, så kolla alltid snörapporten innan du åker.

Är du i närheten av Oslo kan du känna suget i backen året runt - inomhus, på SNØ.

Skidorter i Norge

Från backar mellan snötunga träd i inlandets dalar, till skidanläggningar högt ovan fjorden eller under norrskenets dans - varje skidort är unik i sitt slag. Den olympiska mästaren i alpin skidåkning, Aksel Lund Svindal, säger att han insett efter att ha provat backar i hela världen, att världens bästa och häftigaste förhållanden finns hemma, i Norge.

Detta är några av de bästa skidorterna i Norge:

Østlandet och Osloregionen

Flera av landets största och mest snösäkra skidanläggningar ligger i Østlandet, nära till Oslo och flygplatser. I Oslo ligger en spännande vinterpark för skidåkning bara en halvtimme från centrum och det är inte långt till SNØ, en skidarena där du kan åka året runt - inomhus!

Fjord-Norge

I Fjord-Norge, landets västra delar, hittar du dramatiska fjälltoppar med garanterad puderåkning och ett landskap som hämtat ur sagoböckerna. I de flesta skidorterna här har du en otrolig utsikt över fjorden på väg ner.

Sørlandet och Telemark

Sørlandet är i vanliga fall mest känt som ett sommarparadis, men regionen har även några lysande skidorter. I Telemark - den moderna skidåkningens vagga - kan du ta linbanan Gaustabanen på insidan av fjället Gaustatoppen och friåka ner för fjällsidan, med eller utan guide.

Trøndelag och Nord-Norge

I Nord-Norge får du en panoramavy över fjorden från skidcentret Narvikfjellet. Har du tur får du ett åk under norrskenet! Den största skidorten i Trøndelag är Oppdal, med anläggningar som täcker hela fyra fjäll.

Se mer på video

Skidorter

Förutom våra mest populära skidorter finns det även mindre skidcenter som är värda ett besök. Här kan du se var alla är ligger.

Väder och vind

Här ser du aktuell information om skidorternas snö- och väderförhållanden.

Vinterglädje i Norge

Exklusiva och skräddarsydda resor

Upptäck fler semesterpaket.

Inspiration

Här har vi samlat några artiklar som vi tror att du kommer att gilla.

Nyligen besökta sidor