Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Luster Luster
Credits
Luster.
Photo: Sverre Hjørnevik / www.fjordnorway.com
Campaign
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Ner kommer man alltid

Befriande offpiståkning i orörd pudersnö eller de senaste bekvämligheterna på en stor skidort. Hitta rätt bland Norges skidmöjligheter.

Offpistfantaster vet att Norge är något av ett puderparadis. Härlig vildmark med djup snö och branta berg så långt ögat når - och sedan några mil till. Gör gärna en snabb sökning efter "offpist i Norge" på YouTube, så förstår du vad vi menar.

Men det finns mer än lössnö hos våra kära grannar - om du föredrar ordning och reda har du massor med skidorter att välja på. Till och med i centrala Oslo finns det en rejäl vinterpark som har varit värd för World Snowboarding Championships.

Några större alternativ är Trysil, Hemsedal, Hafjell/Kvitfjell, Norefjell och Kongsberg. Samtliga ligger inom köravstånd från Oslo och har en lång tradition inom skidturism.

I norra Norge finns också några riktiga pärlor. På Narvikfjellet får du skidåkning med en hänförande utsikt över Ofotfjorden. Erfarna offpiståkare rekommenderas ski & sail, då man tar sig till den bästa snön i båt, långt från de etablerade skidorternas tjo och tjim.

Västra Norges fjordlandskap erbjuder en annorlunda upplevelse. Här kan du prova topptursåkning, då man tar sig upp på fjället till fots för att susa ner till fjordarna på skidor. Ett annat förslag är sommarskidåkning på glaciärerna. Några rekommenerade skidorter i regionen är Stranda, Voss, Røldal och Myrkdalen.

Läs vidare om de nio största skidorterna i Norge, eller kolla in årets norska skiderbjudanden.

Kids enjoy ski school in Trysil
Trysil
Skistar / www.skistar.com
Couple skiing in Hafjell Alpinsenter
Hafjell
CH - Visitnorway.com
Skiing at Geilo
Geilo
CH - Visitnorway.com
Snowbard jump Oslo Winter park Tryvann
Tryvann
VisitOSLO / Preben Stene Larsen / OsloVinterpark

Alpint i Norge

Sportjournalisten Thomas Kleiven är en auktoritet inom alpin skidåkning i Norge. Han rekommenderar dessa backar:

Rekommenderade snowboardparker

Ståle Sandbech, Norges nya stjärnskott inom snowboard, rekommenderar följande parker:

Stilla snöbegäret på sommaren

Om du tror att våren innebär slutet på skidsäsongen, kan det vara bra att veta att finns flera orter i Norge där man kan åka skidor hela sommaren.

Kom ihåg att ställa in alarmet bara, så att du är på plats i god tid. Glaciärerna kan visserligen vara isiga tidigt på morgonen, men så fort solen kommer fram kan du se fram emot flera timmar med häftig skidåkning. Ibland blir backarna blir slaskiga framåt lunch, så passa på att ta en kall öl i solen och kanske ett dopp.

Sommarskidanläggningarnas öppettider beror på snö- och väderförhållanden, så kolla in snörapporten innan du ger dig av till backen.

Telemark: Tillbaka till rötterna

Det är lätt att se dem när dansar sig nerför backen. Telemarksåkare är en liten men hängiven grupp världen över som ser denna speciella typ av skidåkning som den ultimata blandningen av elegans och tempo. Och visst svänger det!

Telemark kräver särskilda skidor, och stilen har beskrivits som det mest rytmiska sättet att ta sig nerför snöklädda berg.

Medan alpin skidåkning kommersialiserades i samband med att dagens moderna skidorter växte fram, förblev telemarkstekniken en smal hobby med få men entusiastiska utövare. På 1950-talet var det nära att Telemarksåkning blev en bortglömd kulturskatt.

Men på 80-talet fick stilen uppmärksamhet, och idag är det inte ovanligt att se Telemarksåkare i norska skidbackar.

Lär dig att åka skidor och snowboard

Skidåkning och snowboard är kul, men det kan vara frustrerande om man inte har lärt sig åka ordentligt. Som tur är finns det ett gäng skidskolor som tar hand om alla nivåer - från nybörjare till avancerade åkare.

Här är några förslag:

Rauland
Credits
Rauland.
Photo: visitrauland.no

Credits
Rauland.
Photo: visitrauland.no

Upplev mer på video

På längden eller på tvären

De norska fjellvettreglena

Håll dig säker genom att följa dessa enkla regler:

  1. Planera turen väl och tala om för någon vart du ska och när du tänker komma tillbaka.
  2. Anpassa turen efter förmåga och lokala förhållanden.
  3. Var uppmärksam på vädret och eventuella lavinvarningar.
  4. Var beredd på dåligt väder och frost, även på kortare turer.
  5. Ta med all utrustning du behöver så att du kan hjälpa dig själv och andra vid behov.
  6. Välj säkra vägar. Var medveten om vad som kännetecknar lavinfara och riskerna med isiga områden.
  7. Använd karta och kompass, så att du alltid vet var du befinner dig.
  8. Vänd om i tid – det är ingen skam i att ge upp.
  9. Spara på energin och sök skydd vid behov.

Lämna platsen i samma skick som du fann den


Norge är känt för sin fantastiska natur med dundrande vattenfall, kristallklara fjordar, majestätiska berg och spektakulära glaciärer. Det är en prioritet att hålla det så, både för lokalbefolkningens och turisternas skull.

I Norge ser man miljön som allas gemensamma ansvar. Norrmännen tillbringar mycket tid i skog och mark, och är måna om att värna om naturen.

Det spelar ingen roll om det handlar om vandring i bergen eller cykling längs idylliska skogsvägar - norrmännen försöker alltid lämna ett så litet fotavtryck som möjligt. "Lämna platsen som du skulle vilja hitta den" är mottot som gäller vare sig du är ute i naturen eller besöker en liten fiskeby.

Det handlar om livskvalitet, både idag och för kommande generationer. Det handlar om att acceptera att alla andra är lika viktiga som vi själva, och det handlar om att bete sig på ett sätt som förverkligar den tanken i alla situationer. Det är inte det lättaste, och det går inte snabbt heller. Men det är definitivt värt det.

Skiderbjudanden

Tjuvstarta planeringen av din semester här!

×

Läs också

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad