Skip to main content

Spark

Att åka spark är en rolig vinteraktivitet!

Wohoo!

Sparken är ett genialt sätt att ta sig fram genom snön på.

Och de är hur lätta som helst att använda ...

... det är bara att sparka och glida!

När du fått kläm på det kan du vara med i ett av Norges två sparkmästerkap!

Att ta sparken är ett av Norges äldsta färdmedel, och det är lika roligt för både gamla och unga. Ta från punkt A till B, eller glid bara omkring och njut av det norska vinterlandskapet.

På glid!

Sparken har använts i Norge sedan 1885, men fick sin ordentliga genombrott i början av 1920-talet. 

Idag ser sparkarna nästan exakt ut som de gjorde på den tiden, med en träsits, ett utrymme där man står/sparkar, och två böjliga metallmedar. Just medarna gör att sparken enkelt kan glida fram på snö och is, så det är inte undra på att de blivit så populära i de vintriga länderna i norden.

Hålla traditionen vid liv

När bilarna tog över i de norska städerna på 60-talet blev sparkarna en mindre vanlig syn, men det betyder inte att de försvann helt!

De är fortfarande omåttligt populära i byar och mindre samhällen, och på platser med snörika vintrar, som Røros i Trøndelag. Särskilt älskad är sparken bland barnen!

I Henningsvær i Nord-Norge kan du prova åka spark med hjul under den mysiga festivalen Førjulseventyret, som äger rum under varje helg i november och december.

Hyr en spark: Många turistbyråer, friluftsföretag och övernattningsställen runt om i landet har sparkar till uthyrning.

Sparkmästerskap

Kom och fira sparken! Både i den kända skidorten Geilo i östra Norge och i Hurdal, strax nordost om Oslo, arrangeras Spark VM varje år. Det är evenemang som är roliga för hela familjen!

Spark VM i Geilo

Under 2023 firade Geilos Spark VM 40 år. Det självutnämnda världsmästerskapet har tävlingar för både barn och vuxna och är utformad som en vinterfestival med musik, mat och underhållning.

Vem som helst kan anmäla sig, och du behöver verkligen inte vara snabb för att vara med! Vinnare är det lag som bjuder på bäst show, och de flesta deltagare har roliga utklädnader och dekorerade sparkar.

Vill du inte köra själv är det roligt att bara se spektaklet från åskådarplats! Ta något varmt att dricka och kolla in alla coola sparkar. Evenemanget äger rum varje år under sista helgen i januari.

Ta dig hit: Om du reser från Oslo eller Bergen kan du ta den vackra Bergenbanan till Geilo. Resan tar ca 3,5 timme från båda ställena. Kolla också in de bästa stoppen längs vägen.

VM Spark Utfor i Hurdal

VM i utförsåkning med spark startade 2011 i Hurdal och är en rolig festival för hela familjen. Här kan man tävla i olika kategorier, så vare sig du vill satsa på showen eller åka fort finns en tävling för dig.

Mästerskapet hålls under andra helgen i februari varje år och är öppen för alla. Så kom hit med hela familjen och antingen åk eller bara njut av evenemanget!

Hitta hit: Hurdal ligger ungefär en timmes bilfärd från Oslo. Hitta turer och tidtabeller med reseplaneraren Entur.

Världens största spark

Visst har du alltid velat ha en bild av dig själv på en gigantisk spark? I både Geilo och Tynset finns ett par riktigt stora!

Sparken i Geilo byggdes i samband med Spark VM 2011, och var vid den tiden världens största spark. Men nu finns faktiskt en ännu större i Tynset!

Kolla in dem:

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor