Skip to main content

Ull - norsk natur närmast kroppen

Ett annorlunda sätt att uppleva Norges natur är att klä sig i äkta norsk ull. Tone Skårdal Tobiasson, före detta moderedaktör som blivit en auktoritet på ämnet, menar att norsk ull kommer att få ett stort genombrott inom kort, tack vare en helt ny design.

Tone Skårdal Tobiasson är projektledare på NICE (Norwegian Initiative Clean and Ethical Fashion) och medförfattare till boken Strikk med norsk ull (Sticka med norsk ull). Hon jobbar på att skapa möten mellan designer och ullindustrin, och på att blåsa liv i gamla ulltraditioner med nya metoder.

Hon är klädd i ull från topp till tå. Till och med datorn hon har framför sig på bordet är insvept i ett ullskydd som påminner om en viss tunika i diamantkypert från omkring år 400. Tunikan upptäcktes nyligen när delar av en glaciär smälte i mellersta Norge.

Klokt klädd för vandring

"Det är enkelt", säger Tone. "Om du vill ha en bra upplevelse i Norges natur bör du klä dig i ull, och helst norsk ull. Ull reglerar temperaturen, vilket överraskar många. I ullmaterial blir du aldrig blir för varm eller för kall, oavsett säsong ", säger Tone. Hon säger också att hon hört rykten om att heltäckningsmattan i Ovala rummet i Vita Huset är gjord av norsk ull. "Norsk ull är extremt eftertraktat tack vare sin speciella krusighet."

Norsk ull användes redan långt innan vikingatiden, men dess egenskaper underskattades i åratal inom branschen, som länge föredrog merinoull från andra delar av världen. Enligt Tone är det en myt att norsk ull kliar. Och det är starkare och mer slitbart än typisk ull av merinofiber.

Ullglans i världsklass

"Det är inte så konstigt –kött från norska lamm anses vara en delikatess i världsklass, så varför skulle inte ullen vara lika uppskattad? Jag hör ofta att norska tröjor är oförstörbara och att ullen har en ovanlig glans", säger hon.

Den senaste tiden har norsk ull hypats i modevärlden.

"Men hypen har utvecklats till något större, bland annat tack vare de norska ullproducenternas produktutveckling och trenden athleisure, som kombinerar sport- och vardagskläder", säger Tone.

"Ullens tjocklek passar bra till typiska norska stickade tröjor och koftor, och är ett resultat av det faktum att fåren har haft ett gott liv”, skrattar Tone.

"Våra får lever i den frodiga norska naturen och får äta grönt gräs, löv, läckra örter, blommor och ljung, till skillnad från många merinofår i heta och torra klimat. Norska får drivs verkligen av den norska naturen. Liksom hos människor ger ett gott liv tjockt hår, så norsk ull har blivit en riktig gourmetfiber", säger Tone.

Det kalla klimatet ger också mindre bakterier och bekämpningsproblem, och det finns inget behov av att behandla ullen med starka kemikalier. Därför har norsk ull godkänts av den nordiska miljöorganisationen Svanen.

Miljövänliga djur

"På det stora hela är ullproduktion bra för klimatet", menar Tone och tillägger: "Det beror naturligtvis på hur man ser på det, men om man ser det i sin helhet hjälper de här djuren naturen mycket. Fårens gödsel bidrar till avskiljning av kol. Och tack vare deras ständiga bete förblir landskapet öppet, vilket innebär att våra gäster verkligen kan njuta av utsikten."

Gosiga presenter

Tone fortsätter att hjälpa till med lanseringen av nya ullbaserade produkter. Hon har också många tips för turister som vill ta med något varmt och gosigt hem. "Jag antar att kinesiska turister föredrar att ta hem ett ullöverkast eller en tröja som är gjord i Norge och inte i Kina, och av ull från lyckligt betande får."

Tones tips på ullvaror och ullspinnerier

Tone är entusiastisk över alla nya designer och startupföretag som experimenterar med norsk ull.

Fogg Gildeskål och Vêr

Fogg Gildeskåls mössor är handgjorda av två designsystrar, medan Vêr i Lofoten tillverkar accessoarer och tröjor.

Rauma Collection och Lillunn

Rauma Collections tröjor säljs i hantverksbutikerna Norsk Flid och Husfliden, som finns i många norska städer. Dessa butiker säljer också Lillunn Design, klassiska ytterkläder som vävs med norsk lammull.

Dale of Norway och Devold

Dale of Norway gör typiska norska ulltröjor, och Devolds sportkläder finns i butiker i New York.

Røros Tweed

Tone älskar också det berömda ullöverkastet Røros Tweed. "Företaget i Røros samarbetar med alla, från norska designers på Snøhetta till konstnärer som Bjarne Melgaard."

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Upptäck mer

Nyligen besökta sidor