Skip to main content
Oslo håller på att bli en internationellt erkänd destination för shopping, vilket är häftigt. Det har aldrig hänt förut.

Ida Elise Eide Einarsdóttir

Moderedaktör på KK och kk.no

Shopping i Oslo

En guide med moderedaktör Ida Elise Eide Einarsdóttir

Under det senaste årtiondet har Oslo blivit allt trendigare, med gott om mysiga secondhand-butiker, populära kedjor och lyxmärken. Ida Elise Eide Einarsdóttir, moderedaktör för tidningen KK, delar med sig av sina favoritställen att shoppa på i Oslo.

“Det är något visst med Oslo, som nu börjar synas mer och mer.”

”Det är något visst med Oslo, som nu börjar synas mer och mer,” säger Ida och syftar på de stora förändringar som skett i huvudstaden det senaste årtiondet inom mode och shopping.

Och Ida vet verkligen vad hon talar om.

Hon är bara 36 år gammal men har redan arbetat i modebranschen i många år. Hon har rest världen runt och sett den ena modevisningen efter den andra, och deltagit i exklusiva fester med de största modeskaparna och de mest kända märkena. Nu ser hon äntligen hur Norge är på väg att bli en del av modevärlden.

Ida växte upp en halvtimme utanför Oslo och har följt stadens förvandling från en liten prick på modekartan till ett viktigt shoppingresmål.

Oslo har idag alla former av shopping, från vintagebutiker till det nyaste lyxmodet – inte bara i centrum utan runt om i hela staden.

Under det senaste årtiondet har lovande modedesigners också skapat märken som fått erkännande internationellt. Många butiker i staden kombinerar jakten på nya kläder med kaféer, konstgallerier och blomsterutställningar.

Nya norska märken och modeskapare finns över hela landet, och du kan hitta riktiga fynd genom att köpa direkt från fabriker eller outletbutiker. Kolla in shoppingmöjligheter över hela landet!

Norsk och skandinavisk design

Jämfört med många andra länder har Norge ingen lång historia som modecentrum, vilket kan göra det svårt att beskriva norsk design och mode som en särskild stil.

"Det är svårt att säga vad norskt mode är idag. Många av dagens modeskapare och märken blir mer och mer internationella och tar inspiration från hela världen. Men i allmänhet visar många norska märken upp samma tendenser som i den traditionellt minimalistiska skandinaviska designen,” säger Ida.

På 1950-talet etablerade flera designer i Norge, Sverige och Danmark termen ”skandinavisk design” – modernistisk enkelhet och rena linjer, ofta i lätta och hållbara naturmaterial.

Norge har också klädtraditioner som går långt tillbaka i tiden, till exempel de traditionella folkdräkterna (som kallas för bunad) och de karaktäristiska stickade tröjorna. Samtida designer använder gärna element från traditionerna i sina kollektioner.

Med fokus på naturen

Ida menar att naturen har spelat en stor roll i utformningen av norskt mode.

”Vi lever i ett land där kontrasterna är stora under de olika årstiderna, så det norska modets största fokus har nog varit praktiska kläder som håller oss varma. Att vara utomhus och att vandra är en del av det norska folkets identitet, och förr tänkte man att vandringskläder inte kan vara trendiga, men det har förändrats nu."

”En annan viktig aspekt idag är vår starka relation till naturen och fokus på hållbarhet. Jag tror inte ett nytt märke kan bli framgångsrikt idag utan att hållbarheten i åtanke,” säger hon.

Eftersom Ida arbetar i Oslo och bor i närheten så har hon bra koll på staden och de bästa shoppingställena.

Vi bad henne visa sina tre favoritområden för shopping i Oslo. Först på listan är Oslobukta, en helt ny stadsdel nere vid hamnen. Köp med dig en kaffe och häng på!

Det är en helt ny del av Oslo, med allt man kan begära av shopping, kultur och matställen. Jag gillar verkligen också att det finns mycket norskt mode här.

Det är nya byggnader överallt, i läckra former och material.

Oslobukta är en ny och frisk fläkt med allt från kontor, lägenheter, små caféer, barer och Michelinrestauranger. För att inte tala om det ikoniska Operahuset och det nya museet MUNCH.

Och så givetvis…

...modebutiker, fyllda med norsk design!

Ida pekar ut två favoriter i området: Envelope1976 och Holzweiler.

Något jag älskar med många nya norska märken, som Envelope1976, är fokuset på hållbarhet. Både i själva kläderna men också i möblerna och lokalerna där kläderna visas.

Några butiker har en liten extra touch. Holzweiler Platz, designat av det kända norska arkitekthuset Snøhetta, kombinerar modebutik med café och restaurang. Det ger kunderna en helt ny slags shoppingupplevelse.

Jag tycker den här kombinationen är så innovativ. Det får dem att sticka ut som märke — det är faktiskt det första stora, helt norska modehuset. Det här märket blir stort framöver!

Shopping i Oslobukta

Oslobukta är en förlängning av Barcode-byggnadernai Bjørvika, som fick sitt namn tack vare sitt streckkodsliknande utseende. De byggdes färdigt 2016 och rymmer kontor, lägenheter och restauranger.

I Oslobukta finns det många olika slags butiker, bland annat möbelaffärer, parfymerier och blomsteraffärer. Men de har en sak gemensamt.

"Alla butiker är väldigt moderna, och med många norska märken. Det är som en smältdegel av olika människor, affärer och matställen. Jag rekommenderar verkligen att kolla in det här området,” säger Ida.

Oslobukta har också unika kaféer, barer, restauranger och konstgallerier av alla slag samt kontor, hotell och lägenheter. Området kallas ibland för Oslos Venedig, eftersom det går små kanaler mellan byggnaderna som ligger precis nere vid hamnen.

Idas favoritställen att shoppa på i området

Envelope1976:
Adress: Operagata 75 C

"Envelope har arbetat med hållbarhet från allra första början, och det lyser igenom i allt de gör. Till och med möblerna i butiken är second hand, de ursprungliga golven finns kvar, ställningarna är gjorda av restmaterial och de stora stenarna kommer från ett stenbrott i Larvik. Designen är tidlös och säsongslös, utvald och arrangerad av Celine Aagaard som är märkets grundare och kreativa direktör."

Holzweiler:
Adress: Operagata 61 D

"Kanske ett av de viktigaste norska märkena just nu. De började med halsdukar för många år sedan och är idag Norges första stora modehus. De har också butiker i Köpenhamn och London, och har nu börjat fokusera på Kina. De hade en av de bästa showerna på Copenhagen Fashion Week i år och har börjat få uppmärksamhet internationellt, så jag tror att de kommer fortsätta växa. Framtiden tillhör Holzweiler."

Norwegian Rain & T-Michael:
Adress: Operagata 75 C

"Norwegian Rain startade sin verksamhet i Norges regnigaste stad – Bergen! Här gör de prisbelönta lyxregnkläder, som är väldigt populära särskilt i Japan. Det är häftigt att de tagit något så vardagligt som regnkläder och skapat ett så grymt märke."

Heaven Scent:
Adress: Operagata 75 C

"Heaven Scent är ett norskt konceptparfymeri med tre butiker i Oslo samt onlineshop, men det här är deras nyaste butik. De har ett noga handplockat urval av både norsk och internationell kosmetika, hud- och hårvårdsprodukter samt nischade parfymer. De samarbetar dessutom ibland med keramiker och andra konstnärer. Personalen är väldigt trevlig och kunnig. Bara att gå in i butiken är en upplevelse i sig."

Vi åker vidare till ett annorlunda men hippt shoppingområde i Oslo, nämligen Grünerløkka! Hoppa på en spårvagn eller en stadscykel, eller ta en halvtimmes promenad.

Grünerløkka, eller bara "Løkka", är ett mycket äldre område än Oslobukta med en spännande historia och mycket själ.

Promenera runt på gågatorna och titta in i några av de många söta små butikerna. Här finns något för alla, oavsett om du är på utkik efter de hippaste, nyaste märkena...

...eller överraskande second hand-fynd!

Velouria Vintage, som är en av de äldsta second hand-butikerna i Oslo, är nästan en institution här i Grünerløkka. Här kan du verkligen fynda om du har tur! Det hela är kurerat med omtanke av ägaren Åsa.

Grünerløkka är också det perfekta stället att luncha på!

Med mätta magar och ny energi åker vi vidare mot nästa shoppingområde. Men först ska vi besöka den här lilla tropiska oasen vid namn Luck, mitt i Løkka...

Luck är en liten pärla, och enligt mig en symbol för självaste Grünerløkka. En bra blandning av nya, unika klädesmärken och prylar, som ihop med de här enorma krukväxterna (som för övrigt också är till salu) gör besöket till en upplevelse i sig!

"Det är en unik flora av butiker med second hand, vintage och små fristående butiker som du inte hittar någon annanstans.”

Shopping i Grünerløkka

Grünerløkka var ursprungligen ett industriområde med stora fabriker längs Akerselva. Invånarna var mestadels arbetare och deras familjer. Området var under många år i förfall, men oändliga diskussioner om vad som skulle göras med byggnaderna ledde till att inget blev gjort förrän på 70- och 80-talet. Därefter har det återigen blivit mer attraktivt att bo här, och idag är Grünerløkka ett väldigt populärt ställe att besöka i Oslo.

"Det är en unik flora av butiker med second hand, vintage och små fristående butiker som du inte hittar någon annanstans,” säger Ida.

”Det har varit ett trendigt område länge, och har nog fått lite sund konkurrens från andra områden på sistone. Men Grünerløkka har lyckats behålla sin alldeles egna karaktär."

Idas favoritställen att shoppa på i Grünerløkka

F5:
Adress: Rathkes gate 9

"F5 ligger lite undanskymt, men det är värt att leta efter. Butiken startades av tre norska bröder, som ett utställningsrum för nytt norskt mode, inredning och hudvård. Bredvid ligger kaféet Kuro Oslo, som bröderna också ligger bakom.”

Velouria Vintage:
Adress: Thorvald Meyers gate 34

"Velouria är ett måste när man är i Oslo. De har ett enormt utbud av vintage. Ägaren köper plagg från alla världens hörn, så man kan få tag på många speciella fynd här. Till exempel vintage Chanelväskor! Inte alla vintagebutiker drivs på det här sättet, så det är ett extra plus."

Luck:
Adress: Grüners gate 9

Luck är en liten pärla, och enligt mig en symbol för självaste Grünerløkka. De har en bra blandning av mode och inredning, från lyxmärken som Jacquemus och Dries Van Noten till norska byTiMo och Tom Wood. Butikens stora krukväxter är också till salu, vilket gör ett besök till en upplevelse i sig."

PAST:
Adress: Markveien 54

"PAST är ett dotterbolag till Livid, som vi ska besöka i centrum – ett second hand-koncept som kombinerar handplockad vintage med hållbarhet samt reparerade och återanvända plagg. Det är en cool idé när det gäller hållbarhet inom modebranschen."

Dapper:
Adress: Nordre gate 20

"Den här fristående multibrand-butiken har ett stort urval av herrkläder, sneakers, accessoarer och faktiskt också apoteksprodukter. Dapper drivs av butikens grundare, vilket gör urvalet av produkter ännu vassare. Här i Grünerløkkabutiken finns det också en bar, och i Oslobukta har de en egen bistro."

Kollekted By:
Adress: Schous Plass 7 A

"Den här lilla inredningsbutiken i södra Grünerløkka i närheten av Deichmanske Bibliotek drivs omsorgsfullt av duon Kråkvik & D’Orazio. Här finns både inredning, möbler, belysning och små prydnadsföremål som till exempel handgjord keramik."

Ensemble:
Adress: Nordre gate 13

"Bara några meter från Markveien hittar du handplockade kläder, skor och accessoarer, utvalda av ägaren Marte Økelsrud. Det är en multibrandstore med märken som A.P.C, FWSS, Skall Studio och ATP Atelier."

Hasla:
Adress: Markveien 54

"Systrarna har uppkallat märket efter deras eget efternamn. Det grundades av föräldrarna Grete Fossen och Ørnulf Hasla 1984, och de tillverkar fortfarande smycken i sin egen verkstad i Valle i Setesdal, där familjen bott och arbetat som juvelerare i generationer. Anne och Gunnhild Hasla skapar tidlösa smycken, inspirerade av allt från bergen i deras hemby till Pablo Picassos kubism.”

Med fulla shoppingkassar beger vi oss vidare till Idas sista shoppingtips – centrum, och Oslos huvudgata Karl Johan.

Tidigare var Karl Johan ett ställe man gärna ville undvika, fyllt med souvenirbutiker och stora kedjor. Idag har gatan äntligen blivit till den boulevard den borde vara.

De skandinaviska modebutikerna ligger sida vid sida på Karl Johan och dess sidogator. En av dem är Livid.

Livid är ett lovande märke som säljer både nya kläder och vintage. Du kan också få dina gamla kläder lagade i deras verkstad i Grünerløkka.

Vill du shoppa mer än bara kläder?

Inga problem! Sist men inte minst på Idas lista är nämligen juveleraren Tom Wood som ligger bara några gator bort.

"Internationella lyxmodehus väljer Oslo, vilket såklart inte är någon tillfällighet. Det finns en stor marknad för lyx och mode här.”

Shopping i Oslo centrum

Stadens centrum har genomgått stora förändringar de senaste åren. Huvudgatan Karl Johan, som sträcker sig hela vägen från centralstationen Oslo S upp till Kungliga slottet, har funnits där nästan sedan staden grundades. Genom åren har byggnaderna för det mesta huserat framstående företag, restauranger och hotell, och på senare tid både norska och utländska butikskedjor som haft råd med det exklusiva läget.

Under de senaste årtiondena har gatan varit full av souvenirbutiker och lågpriskedjor, vilket lett till att många av stadens invånare länge valde att shoppa på andra ställen. För ett par år sedan förändrades det igen, då många av byggnaderna renoverades. Fler och fler norska designer fick också internationell framgång och det kom fler kunder som intresserade sig för lyxvaror.

Det har lockat flera internationella modemärken till huvudstaden och sakta men säkert förvandlat Oslo till den shoppingdestination det är idag.

"Internationella lyxmodehus väljer Oslo, vilket såklart inte är någon tillfällighet. Det finns en stor marknad för lyx och mode här. Louis Vuitton har öppnat sin största flaggskeppsbutik i Norden i Oslo. Diors första butik i Skandinavien ligger här, med Chanel precis runt hörnet,” säger Ida.

Du kan nu hitta märken som Chanel, Dior, Louis Vuitton, Hermès, Burberry, Bottega Veneta, Jimmy Choo och Acne Studios på Karl Johans sidogator.

Idas favoritställen att shoppa i Oslo centrum

Livid:
Adress: Prinsens gate 3 B

"Livid startade i Trondheim, och nu har de också den här butiken i centrala Oslo samt en verkstad, PAST, i Grünerløkka. Du kan både köpa second hand och helt nya kläder av bästa kvalitet från deras egen kollektion, där japansk tygkonstruktion möter klassisk skandinavisk design. Det är verkligen ett av de hetaste märkena i Norge just nu, med stor internationell potential."

JF Curated:
Adress: Prinsens gate 6

"Tvärs över gatan från Livid ligger JF Curated. Butikens ägare Marte har som mål att stoppa massproduktion av mode. Hon har ett starkt fokus på hållbarhet och en transparant supply chain för de produkter som säljs i butiken. Fokus ligger på grönt ansvar, och de jobbar för en grönare industri genom att fokusera på kvalitet, en stark vision och möjligheten att vara med och skapa sin egen slutprodukt."

Tom Wood:
Adress: Øvre Slottsgate 8

"Smyckesmärket startades av det norska paret Mona och Morten. Tom Wood har redan haft framgång internationellt och är särskilt stora i Japan. Efter en satsning på kläder ligger nu fokus återigen uteslutande på smycken. Konceptet är tidlöst och enkelt, handgjort, skandinavisk funktionalism.”

Idas tips på andra områden för shopping i Oslo

Förutom att dela sina tre absoluta favoritområden att shoppa på i staden vill Ida också gärna lyfta fram några andra platser och butiker i huvudstaden.

Frogner

Det här är först och främst ett överklassområde, med gott om fina hyreshus från slutet av 1800-talet. Området har också på små kaféer, restauranger och en rad butiker.

Julie Josephine Essentials:
Adress: Frognerveien 4

”Den norska designern Julie Blystad står bakom klädesmärket Julie Josephine, och hennes butik på Frognerveien har också en studio och ett showroom. Blystad har varit duktig på att fullända klassiska skjortor och t-shirts, men har numera nästan alla typer av kläder på hyllorna.”

Den Dama:
Adress: Frognerveien 4

"Den Dama är en populär butik i Frogner. Den har varit här sedan 1994, med märken som Saks Potts, Rotate och Envelope1976.”

Majorstuen

Majorstuen ligger nära Frogner. Här finns det också massor av lägenheter, men många fler affärer och kontor än i Frogner, särskilt runt Bogstadveien.

Moniker Oslo, i Valkyrien shoppingcenter:
Adress: Valkyriegata 3

"En av Oslos coolaste konceptbutiker. Ett riktigt modeuniversum med Norges kanske bästa urval av kläder, skor och accessoarer från både norska, skandinaviska och internationella märken. Modeparet som grundade butiken, Anette Ringstad Jalland och Jørgen Jalland, står också bakom Moniker Sport i Skøyen i Oslo samt Moniker Man, som också ligger i Valkyrien shoppingcenter. Moniker är indelat i fem olika ’zoner’, som alla är inspirerade av fem starka kvinnor med var sin stil och personlighet, till exempel Grace Jones och Jane Birkin.”

Sorgenfri
Adress: Sorgenfrigata 16

"Tvärs över gatan från Valkyrien ligger Sorgenfri. Det här Oslokonceptet startades av den norska designern Ingrid Bredholt och landskapsarkitekten Vaar Bothner redan 2019, som en ’reaktion på fast fashion och retail looks’. Förutom butik och galleri finns det också ett litet café här. Du hittar produkter och plagg av konstnärer och designers som arbetar i Norge, samt ett noggrant kurerat urval av vintage."

Vill du hitta några riktiga fynd? Besök Oslo Fashion Outlet i Vestby, cirka 40 minuters körning från Oslo.

Det finns också massor av bra shopping på andra ställen i Norge. Missa inte det!

Har du fått smak för shopping i Oslo?

Planera resan till Oslo!

Den bästa shoppingen

Fyll kassarna i Oslo!

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor