Norge öppnar gränserna! Här hittar du uppdaterad reseinformation
close
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

En introduktion till norsk arkitektur

Gamla traditioner, nya grepp
Ikoniska byggnader, unika hotell, fantastiska utsiktsplatser och trädkojor. Ja, till och med några av världens vackraste toaletter finns i Norge! Den norska arkitekturen är mer spännande än någonsin tidigare.
The Rabothytta cabin in Helgeland, Northern Norway, at dusk
The Rabothytta cabin in Helgeland.
Photo: Svein Arne Brygfjeld / www.visithelgeland.com/hemnes

Utomlands brukar man förknippa Norge med berg, skogar och fjordar. Medeltida stavkyrkor, fjällbyar och 1 000 år gamla städer vittnar om Norges långa historia, men samtidigt går den nuvarande utvecklingen i rasande fart. Urbana projekt och moderna arkitektoniska pärlor har gett landet en flygande start på 2000-talet.

Så här sammanfattar Arkitekturtidskriften Dwell Norges ställning mellan gamla traditioner och nya arkitektoniska grepp: "Norway is pointing the way fjordwards".

Oslo: Arbete pågår 

Oslos tar absolut vara på sitt arv, men det är också stora förändringar på gång i den norska huvudstaden.

En ny stadsdel håller på att växa fram i området mellan operahuset och höghusen som går under namnet "Barcode", som redan har gett staden en ny silhuett. Det nya Munchmuseet och Deichman-biblioteket tar form bredvid operahuset. Flera nya bostadshus, företagsbyggnader och strandpromenader är redan på plats i området.

På andra sidan den historiska fästningen Akershus ligger den lilla halvön Tjuvholmen. Här finns numera moderna designbostäder och hotell samt Renzo Pianos konstmuseum Astrup Fearnley.

I innerstan har området Vulkan vuxit fram vid älven Akerselva. I Mathallen, som öppnade år 2012 i en före detta industribyggnad, hittar du god mat, kultur och ett livligt nattliv.

Allt är dock inte nytt i Oslo. Det finns till exempel flera kända och mindre kända funkis-juveler från 1900-talet, som Villa Stenersen, Villa Dammann, restaurang Ekeberg och badplatsen Ingierstrand. 

Läs mer om Oslo.

Kända norska arkitekter

Kjetil Trædal Thorsen (Snøhetta)
Kristin Jarmund
Kari Nissen Brotkorb
Niels Torp
Kjell Lund
Sverre Fehn
Nils Slaatto
Knut Knutsen
Arne Korsmo
Gudolf Blakstad
Herman Munthe-Kaas
Ove Bang
Lars Backer
Arnstein Arneberg
Magnus Poulsson
Henrik Bull

Nu går vi till kyrkan!

Många likställer nog norsk arkitektur med de gamla stavkyrkorna, som fick sitt namn efter trästolparna (staver på norska) de byggdes med. Totalt finns det 28 stavkyrkor kvar i Norge idag. Två fina exempel är välbevarade Borgund stavkyrka och Urnes stavkyrka, som finns med på UNESCO:s världsarvslista. Båda kyrkorna byggdes under 1100-talet.

Vissa av stavkyrkornas arkitektoniska drag återfinns i Norges moderna kyrkor, om än i nya former. Ett nytt landmärke är den hyllade Knarvik kirke strax norr om Bergen. Reiulf Ramstad Arkitekter står bakom denna vackra och imponerande träkyrka.

Å andra sidan har vissa nya kyrkor en helt annan design än de gamla stavkyrkorna. Den nu 50-åriga Ishavskatedralen i Tromsø är ett mästerverk som för tankarna både till de omgivande bergen och till Operahuset i Sydney. Mortensruds kirke i Oslo från 2002 har uppmärksammats för sin ovanliga konstruktion i stål, glas och sten.

Norge kristnades för tusen år sedan, och i Trondheim hittar man världens nordligaste medeltida domkyrka. Den mäktiga Nidarosdomen började byggas år 1070 och avslutades cirka 200 år senare.

Naturen, naturligtvis

Trä och andra vanliga hållbara material används på nya och innovativa sätt när hus, stugor och andra byggnader tar form. Faktum är att världens högsta träbyggnad, Mjøstårnet i Brumunddal, finns i Norge. Tornet sträcker sig 85,4 meter över marken.

I många fall fokuserar arkitekterna på att skapa varma, öppna ytor som fångar det dyrbara dagsljuset. Det är ingen dum idé med tanke på att vintersolen går ner strax efter lunchtid, om den överhuvudtaget går upp. De här byggnaderna ritas med de omgivande landskapet och befintliga byggnader i åtanke, ofta med drag av symbolik.

Ett typiskt exempel är Juvet Landskapshotell nära Geirangerfjorden, paviljongen Snøhetta Viewpoint på berget Tverrfjellet, Knut Hamsunsenteret på Hamarøy och Norges första undervattensrestaurang Under i Lindesnes. Detsamma gäller många privata bostäder och stugor, som Jensen & Skodvins sommarhus Storfjord, Reiulf Ramstads fjällstuga Split View och Atelier Oslos basalt-täckta stuga vid Norderhov.

Även i städerna finns byggnader som följer den här mallen. Till exempel D36 Green House, det hållbara och flerfaldigt prisbelönta hyreshuset. Hyreshuset ligger i en liten park där det smälter in i omgivningen.

Prisbelönta vägar

Sist men inte minst förtjänar Norges nationella turistvägar att nämnas. De nationella turistvägarna går längs några av Norges mest spektakulära och vackra vägar, med åtskilliga spännande byggnader, arkitektoniskt intressanta rastplatser och utsiktsplatser. Upplevelsen förhöjs av den omgivande naturen, som är ett konstverk i sig själv.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Arkitektur i Norge

Besök några av Norges arkitektoniska höjdpunkter.

×
 • Filters
  Filter Your Search
  TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
  Clear Filters
 • View
 • Sort By
Filter Your Search
TripAdvisor Symbol
 • Show More
 • No available filters
 • Show More
 • No available filters
Clear Filters
Back To Top

Läs också

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen