Skip to main content

FRUKTBYN

Följ med till ett kulinariskt paradis

Välkommen till Gvarv, fruktbyn och äppelhuvudstaden i hjärtat av Telemark.

Mmmm!

Känn den friska, naturligt söta aromen.

Det är dags att provsmaka säsongens första äppeljuice.

Snart kan du testa världens bästa äppelcider och andra delikatesser.

Du kommer förstå att ett rött äpple från Gvarv inte är vilket rött äpple som helst.

Varför inte övernatta i en vintunna på en av världens nordligaste vingårdar?

Gvarv, äppelhuvudstaden i Telemark

Det är ingen överraskning att det lilla samhället Gvarv i Telemark, två timmar från Oslo, har utnämnts till Fruktbygda (Fruktbyn). Byn har bara lite mer än 1000 invånare, men över en halv miljon fruktträd, som gör att området producerar 3000 ton äpplen och 1000 ton plommon och söta körsbär om året. Faktum är att ett av 4 äpplen som odlas i Norge kommer härifrån.

Gvarv är ofta den varmaste platsen i Norge på sommaren, mycket tack vare den stora sjön Norsjø och de omkringliggande bergen som skapar ett perfekt mikroklimat för att odla den bästa frukten i landet. Telemarkäpplen, Telemarkkörsbär och Telemarkplommon har skyddad geografisk beteckning på samma sätt som Champagne.

Nya och spännande bryggerier, musterier och mysiga gårdsbutiker poppar upp överallt. Du kan verkligen se fram emot en smakrik resa till Fruktbyn!

Som "äppelhuvudstad" i sydöstra Norge är det naturligt att ha en egen äppelfestival som går av stapeln den sista lördagen i september varje år. Det är en äkta skördefest där du kan smaka på lokala delikatesser, se och köpa konst och hantverk, njuta av sång och dans. Men festivalens huvudattraktion är bondens marknad.

Fruktodlarna i Gvarv är stolta över sina färska produkter. Träffa de dedikerade människorna bakom tillverkningen av alla delikatesser och få inspiration till vad du ska smaka och se när du är här.

"Vi uppmanar alla att vara öppna och nyfikna och våga prova något nytt."

Ingeborg Lindheim

Från äpplen till öl

Äpplen, plommon och söta körsbär växer i långa banor på över 40 hektar hos Lindheim gård. Hösten är den mest arbetskrävande delen av året för familjen och alla de andra fruktodlarna i byn.

Gården har varit i familjens ägo sedan 1720. När Ingeborg tog över efter sina föräldrar 2013 såg hon nya potential i de gamla äppelträden och plommonen och körsbären som planerades på 1990-talet.

– Vi fortsatte producera äppeljuice, men utökade driften med tillverkning av cider och öl också, säger Ingeborg.

Ingeborg och hennes man Eivin Eilertsen byggde ett eget bryggeri i den gamla ladan från 1954. En trappa ner under den nya delen av ladan ligger öl- och ciderkällaren. Här fermenteras och lagras cidern i ektunnor.

Familjen Lindheim hämtar inspiration från den belgiska bryggtraditionen, men även från den moderna tillverkningen av hantverksöl på USA:s västkust. De lägger till gårdens äpplen, rabarber, plommon och körsbär i ölen. De experimenterar även med spännande smakkombinationer som att blanda hallon med salt och koriander.

Skörden varierar från år till år och det ger deras drycker en unik smak för varje säsong, som vin.

– Eftersom vi tillverkar flera olika drycker har vi möjligheten att leka med olika äppelslag. Vi använder även vildäpplen eller paradisäpplen som normalt bara används som pollinerarfrukt. Sådana äpplen är för sura för att äta direkt från trädet men är perfekta i våra drycket, säger Ingeborg.

"Äpplena innehåller massor av tanniner som ger våra produkter en torr och lite syrligare smak."

"Vi tillsätter inget socker men vi använder andra frukter och bär både för smakens skull och för att utnyttja hela fruktodlingen."

Ingeborg Lindheim

Du kan hitta massor av nyskapande cider- och juicetillverkare i Telemark

Bland dem är Lien Gård vid sjön Norsjø som säljer cider, honung och sylt. På Nedre Røste Gård i Hjuksebø, 25 minuter från Gvarv, kan du se hur NeRø Frukt og Sider tillverkar sin ekologiska äppelcider. Sideriet i Lunde gör sin cider av fermenterad juice från Discoveryäpplen som ger dem en fruktig och torr smak.

Alla de här gårdarna är del av den spännande norska cider- och juiceboomen.

Mittemot Lindheims gård ligger Nyhuus Gard.

Ett gårdsbesök i Gvarv är gott för hela själen. Synet av blommande fruktträdgårdar i maj är underbar. På sommaren är gårdsbutikerna och handelsbodarna fyllda till bredden med säsongens frukt och bär, som söta körsbär, jordgubbar och hallon, följt av plommon, äpplen och päron senare mot hösten. 

– Doften av färskpressade äpplen är helt otrolig, säger odlaren Kari Nyhuus Holtskog.

Nyhuus Gard har odlat äpplen sedan 1920. Kari Nyhuus Holtskog och hennes man Halvor Holtskog är tredje generationen fruktodlare och driver både den idylliska fruktgården och Nyhuus Art Gallery, som också ligger här.

Galleriet är faktiskt inrett i det gamla stallet, ladan och grisstian. Här kan du uppleva modern konst från Norge och Norden under sommarhalvåret och njuta av utsikten över Lifjell och Norsjø medan du smuttar på gårdens egen prisvinnande äppeljuice från gårdsbutiken (som alltid är öppen!).

På Nyhuus odlas flera typer av äpplen som Summerred, Discovery, Aroma, Rubinstep, Katja, gul och röd Gravensteiner, Åkerø och Elstar, för att bara nämna några.

"Discoveryäpplena mognar först och smakar alldeles fantastiskt."

Kari Nyhuus Holtskog

Söta, lite syrliga och saftiga discoveryäpplen är den perfekta ingrediensen i Karis mumsiga äppelkaka.

Få receptet här (på norska).

Enligt de lokala fruktodlarna kan äpplen smaka helt olika fast de ser lika ut.

– Det är samma som med druvor och vin. Alla röda viner smakar inte likadant, precis som att inte alla röda eller gröna äpplen smakar det samma, säger Halvor Holtskog.

Röd Gravensteiner till exempel, är ett saftigt äpple med syrlig smak och fast konsistens, medan Åkerø har en mild, mer aromatisk smak.

Även om fruktodlingarna i Gvarv ligger tätt kan deras produkter smaka helt olika, till och med när man använt sig av samma typer av äpplen. Vi bjöd in paret Nyhuus till Lindheims gård för att fira skörden och provsmaka årets äppeljuice gjord på aromaäpplen..

– Aromaäpplet har en välbalanserad smak och är väldigt bra som huvudingrediens i äppeljuice eller cider. Det har en allsidighet och kan lätt kombineras med äppelsorterna Katja eller Discovery, förklarar Halvor.

– Jag brukar alltid säga att det som produceras på fruktgårdarna har sin helt egna smak, fortsätter han.

Skördetidpunkten påverkar också äppeljuicens smak och färg. På Lindheims gård skördade man äpplena ganska sent i år.

Kari var väldigt nöjd med sin grannes juice.

– Er äppeljuice var en aning sötare än vår, så den kommer att vara perfekt till mat. Den är verkligen frisk.

"Äppeljuicens smak och färg varierar faktiskt från säsong till säsong."

Ole Martin Sundsvalen, Epleblomsten

Från att ha startat Epleblomsten som en liten juiceverkstad i garaget har det nu växt till en betydande verksamhet som producerar över 1,3 miljoner liter äppeljuice per år.

Äpple- och andra fruktjuicer av hög kvalitet serveras ofta på Norges bästa restauranger som ett perfekt alternativ till vin.

Det krävs mycket äpplen för att tillverka juicen. Ett kilo äpplen blir till 0,75 liter äppeljuice närmare bestämt. Ingenting annat tillsätts i juicen.

Resterna efter pressningen används som gödning och mat till djuren på gården.

God äppeljuice av hög kvalitet är även den viktigaste ingrediensen i ett varmt glas norsk glögg, perfekt för höst- och vinterkvällar.

Få receptet här (på norska).

Från fruktträdgård till vingård

Vill du uppleva ännu mer, varför inte göra en romantisk övernattning i en ombyggd ektunna på en av världens nordligaste vingårdar?

På Lerkåsa kan du lära dig mer om vintillverkning i ett nordiskt land och avsluta dagen med att sova bland vinrankorna.

– Vi hade ingen erfarenhet av vinproduktion när vi köpte det här stället 2018. Allt vi kan har vi lärt oss av de tidigare ägarna och andra fruktodlare i området, säger ägarna Odd Eugen Wollberg och Lill Gjestad Wollberg.

Vingården ligger på 100 meters höjd över havet i ett solrikt område vänt mot sjön Norsjø. Där det tidigare växte äpplen och grönsaker finns det nu flera olika varianter av vindruvor som blir till både rött och vitt vin. Paret odlar flera olika typer av druvor och främst den tyska druvan Solaris. Solarisdruvor ger ett fruktigt vitt vin med en syrahalt och sötma som varierar från säsong till säsong. 

Paret tillverkar även fruktvin av lokalt odlade äpplen.

Gvarv är kanske mest känt för sina äpplen, plommon och körsbär, men paret tror att det lokala klimatet även är perfekt för att producera utmärkta nordiska viner.

"Min fru har alltid drömt om att äga en liten gård. Så när den här chansen kom var vi tvungna att ta den."

"Norska viner är ofta torra med en viss friskhet."

Odd Eugen Wolleber

Fler aktiviteter i Telemark

Norsjø Ferieland är en av de mest populära nöjesparkerna i södra Norge. Här kan du testa dina surfingkonster i vågmaskinen. Bø Sommarland är en av de största och mest populära vattenparkerna i Norge och det ligger bara några få minuter från Gvarv.

Otaliga vandringsleder finns i fjällområdet Lifjell och du kan försöka se det mytologiska sjöodjuret "Seljordsormen" från den coola utkikstornet i Seljord.

I närheten ligger även Gaustatoppen, en av landets mest omtyckta vandringar. Lifta till toppen med den fascinerande linbanan som tar dig till toppen – på insidan av fjället!

Startpunkten för vandringen ligger en och en halv timme från Gvarv. Se till att stanna vid Heddal Stavkyrka på vägen.

En härlig kryssning på en av världens mest unika kanaler, Telemarkskanalen, är också ett måste när du är här.

Den mest populära sträckan är från Ulefoss, några få kilometer utanför Gvarv, till Lunde.

Aktiviteter i Fruktbyn

Besök en mysig gårdsbutik i Gvarv eller njut av andra roliga aktiviteter i området.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Inspiration

Nyligen besökta sidor