Skip to main content

Frukt och bär: den söta smaken av Norge

Det är något speciellt med frukt som odlas bland fjordar och fjäll. Besök några av Norges vackraste fruktdistrikt och smaka prisbelönt cider, lokal körsbärsöl och jordgubbar i en klass för sig.

Föreställ dig tusentals fruktträd i full blom mitt i Norges fjordlandskap...

...krispiga äpplen från en lokal fruktodling...

...och den ljuvliga doften av färska hallon.

I Norge finns hundratals odlingar med allt från äpplen, päron och plommon till svarta vinbär, jordgubbar och körsbär.

Och smaken är i en klass för sig. Norges natur och klimat ger nämligen lokalt odlad frukt och bär vissa superkrafter.

Långa, ljusa dagar, svala temperaturer och ren luft låter frukt och bär mogna i lugn och ro.

"Frukt och bär som får mogna under längre tid utvecklar mer syra, smak och koncentration", förklarar den prisbelönte konditorn Sverre Sætre.

Oupptäckta rikedomar

Om det finns en person i Norge som kan allt om frukt och bär är det just Sverre. Som kock och konditor har han kammat hem ett gäng medaljer med det norska kocklandslaget. Han driver också ett konditori i Oslo och har skrivit flera böcker i ämnet.

Under sin 20-åriga karriär har Sverre jobbat med några av världens bästa konditorier, som franska Ladurée – bakningvärldens svar på Gucci.

Hans mål har alltid varit att få den kulinariska världen att upptäcka Norges högklassiga råvaror.

"Några av våra ingredienser håller världsklass, och frukt och bär som äpplen och plommon är goda exempel på det."

Långa rötter

Norrmännen har odlat frukt ända sedan vikingarna började plantera äppelträd, men det var först när munkarna kom till Norge kring 1200-talet som traditionen verkligen slog rot.

Idag finns det fruktodlingar över hela Norge.

Från prisbelönta ciderproducenter i Hardanger...

...till fruktbyn Gvarv i Telemark, hjärtat av norsk äppelodling...

...och jordgubbsbyn Valldal, känd för att odla Norges (till och med världens, tycker vi) bästa jordgubbar!

Över hela landet kan man besöka gårdar och producenter, lära sig mer om fruktodling och prova på själva arbetet.

Gör en kurs eller gå med på guidad tur, prova cider- eller ölprovning och vandra längs pittoreska fruktstigar. Passa också på att köpa en burk sylt eller två att ta med hem!

På många ställen finns "selvplukk" där man kan välja ut de finaste exemplaren själv. Mums!

Det är också vanligt att sälja färsk frukt i små stånd längs vägen.

En stolt matdestination

”Det händer mycket spännande på den norska matscenen”, säger Sverre Sætre.

”Allt fler vill veta var och hur ingredienserna har odlats. Maten ska gärna vara ekologisk och närproducerad, och det har blivit en trend att använda mer av det vi redan har.”

Nya Michelinstjärnor samt priser och utmärkelser i prestigefyllda matlagningstävlingar har gett Norge en framträdande plats på den globala matkartan.

”Stjärnkockar i etablerade matländer som Spanien, Italien och Frankrike kikar nu norrut och frågar sig, 'Vad är hemligheten bakom deras fantastiska äpplen? Vad är grejen med deras jäsningstekniker?' De söker kunskap och inspiration och har börjat experimentera med våra ingredienser och metoder", säger Sverre.

"Det har varit så här med norsk fisk i århundraden, men nu börjar det också hända med frukt och bär."

Småskaliga producenter dyker upp över hela landet, och de är kunnigare och proffsigare än någonsin tidigare. Enligt Sverre är just det en av nycklarna till framgången.

"Utan skickliga jordbrukare som behärskar odling och skörd fullt ut har kockar som jag inte en chans att lyckas."

Årstidens smak

Precis som i resten av Skandinavien erbjuder Norges fyra årstider olika smaker och råvaror.

Sommar och höst är skördesäsongen, när man njuter av naturens ljusröda, blåa och orangefärgade godis. Mellan maj och oktober är skogen full av färska, vilda bär, och norrmännen är lika förtjusta i att ge sig ut och plocka som vi är i Sverige.

Det är också vanligt att göra sina egna bakverk av skörden.

Under senvåren och sommaren är det dags för rabarbersoppa, körsbärspaj och jordgubbar med socker och grädde. På hösten vankas äppelkaka, hjortrongrädde och vilt med lingonsylt.

Skörden kan också torkas, läggas in, fermenteras och frysas ner, så att den håller länge.

Norges främsta fruktdistrikt

Här är fem förslag för alla som vill uppleva norsk frukt och bär på nära håll.

1. Hardangerfjord

Området kring Hardangerfjorden i regionen Fjord Norge står för 40 procent av all fruktproduktion i Norge, däribland äpplen, körsbär, päron och plommon. Det är också Norges centrum för hantverkscider, med flaggskeppet “Sider från Hardanger” som är ett skyddat varumärke. Idag är mer än 50 fruktbönder med i Hardanger Siderprodusentlag. Gör en ciderkryssning på Sørfjorden eller smaka dig igenom den natursköna frukt- och cidervägen i Ulvik. Hardangers 600 000 fruktträd står i full blom i maj, och det är en syn som knappt går att beskriva.

2. Fruktbyn Gvarv i Telemark

Gvarv i Telemark stoltserar med tusentals fruktträd, och har till och med blivit känd som Norges huvudstad för äppelproduktion. Varje år produceras 3 000 ton äpplen och 1 000 ton plommon och körsbär. Byns fruktgårdar erbjuder många spännande upplevelser. Här finns till exempel bryggeriet Lindheim Ølkompani, känt för sin läckra suröl, och Lerkekåsa Vingård, världens nordligaste i sitt slag. Den som vill kan också övernatta i ett vinfat!

”Telemarksepler” är ett skyddat varumärke, och flera av fruktgårdarna i Gvarv har fått pris för sina söta, färska och syrliga äppeljuicer. I september varje år står byn värd för Norsk Eplefest, en skördefestival som firas med lokal mat, konst, sång och dans.

3. Jordgubbsbyn Valldal

Djupröda, jättesöta och otroligt mumsiga. När du väl har smakat norska jordgubbar är det inte mycket annat som duger. Byn Valldal i Fjord Norge har odlat jordgubbar i mer än hundra år, och längs älven Valdøla ligger jordgubbsodlingarna på rad. Trots den nordliga breddgraden har Valldal ett milt klimat som ger perfekta förutsättningar för de röda juvelerna, men också för körsbär, äpplen och hallon.

Restaurangen Jordbærstua är ett naturligt stopp på vägen mellan Geiranger och Åndalsnes. Här kan du pröva flera rätter med jordgubbar som huvudingrediens. Deras berömda jordgubbstårta nämns till och med i Lonely Planets guidebok!

4. Sognefjord

Mitt i Fjord Norge ligger Sogn, en av landets äldsta fruktregioner. Området är känt för sina ciderproducenter, som den prisbelönta Balholm. Här finns också ett stort antal fruktodlingar som producerar allt från jordgubbar och hallon till plommon och körsbär. Ett nätverk av lokala leverantörer erbjuder olika typer av fruktupplevelser. Övernatta mitt på en fruktodling, besök en vingård, plocka jordgubbar eller njut av ett glas konjak med färsk frukt och härlig utsikt över fjorden. Frukttraditionen i Sogn är starkast i kommunerna Balestrand, Vik, Leikanger, Sogndal, Luster och Lærdal.

5. Osloregionen

Oslofjorden står för 34 procent av Norges totala produktion av frukt och bär. Odlingarna ligger ofta i pittoreska kulturlandskap och har allt från äpplen, päron och plommon till körsbär, jordgubbar och hallon. Flera gårdar erbjuder guidade turer och många har också en butik där man köpa sylt, juice och andra delikata souvenirer att ta med hem.

Inspiration

Norsk mat skiljer sig mer från typiska svenska rätter än vad man kan tro. Hitta nya smaker här.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Norges sötaste upplevelser

Använd filterfunktionerna nedan och börja planera ett smakäventyr redan idag.

Stora upplevelser på nära håll

Nyligen besökta sidor