Det är något speciellt med frukt som odlas bland fjordar och fjäll. Besök några av Norges vackraste fruktdistrikt och smaka prisbelönt cider, lokal körsbärsöl och jordgubbar i en klass för sig.
Apples from Hardanger
.
Photo:
Visit Hardangerfjord
Apples from Hardanger
.
Photo:
Visit Hardangerfjord
Föreställ dig tusentals fruktträd i full blom mitt i Norges fjordlandskap...
Fruit blossoming in Hardanger
.
Photo:
Visit Hardangerfjord
Fruit blossoming in Hardanger
.
Photo:
Visit Hardangerfjord
...krispiga äpplen från en lokal fruktodling...
Tasting apples in Hardanger
.
Photo:
Anders og Magga AS / Trigger Oslo / Visitnorway.com
Tasting apples in Hardanger
.
Photo:
Anders og Magga AS / Trigger Oslo / Visitnorway.com
I Norge finns hundratals odlingar med allt från äpplen, päron och plommon till svarta vinbär, jordgubbar och körsbär.
Och smaken är i en klass för sig. Norges natur och klimat ger nämligen lokalt odlad frukt och bär vissa superkrafter.
Långa, ljusa dagar, svala temperaturer och ren luft låter frukt och bär mogna i lugn och ro.
The fruit village Gvarv in Telemark
.
Photo:
Visit Telemark
The fruit village Gvarv in Telemark
.
Photo:
Visit Telemark
"Frukt och bär som får mogna under längre tid utvecklar mer syra, smak och koncentration", förklarar den prisbelönte konditorn Sverre Sætre.
Cherry picking in the fruit village Gvarv in Telemark
.
Photo:
Visit Telemark
Cherry picking in the fruit village Gvarv in Telemark
.
Photo:
Visit Telemark
Oupptäckta rikedomar
Om det finns en person i Norge som kan allt om frukt och bär är det just Sverre. Som kock och konditor har han kammat hem ett gäng medaljer med det norska kocklandslaget. Han driver också ett konditori i Oslo och har skrivit flera böcker i ämnet.
Under sin 20-åriga karriär har Sverre jobbat med några av världens bästa konditorier, som franska Ladurée – bakningvärldens svar på Gucci.
Hans mål har alltid varit att få den kulinariska världen att upptäcka Norges högklassiga råvaror.
"Några av våra ingredienser håller världsklass, och frukt och bär som äpplen och plommon är goda exempel på det."
Långa rötter
Norrmännen har odlat frukt ända sedan vikingarna började plantera äppelträd, men det var först när munkarna kom till Norge kring 1200-talet som traditionen verkligen slog rot.
I Norge odlas både kärnfrukter som äpplen och päron och stenfrukter som plommon och körsbär. Det är en viktig industri i många delar av landet, med regionerna Vestland, Telemark, Viken och Rogaland som ledande producenter. Under 2018 motsvarade landets fruktodlingar ungefär 8 660 hektar.
För att frukten ska utvecklas på ett bra sätt är det viktigt med varm, djup jord och soliga, skyddade odlingsfält.
Cider in Hardanger - editet - mobile
.
Photo:
Visit Hardangerfjord
...till fruktbyn Gvarv i Telemark, hjärtat av norsk äppelodling...
Lindheim fruit and microbrewery in Gvarv in Telemark
.
Photo:
Mohri Films
Lindheim fruit and microbrewery in Gvarv in Telemark
.
Photo:
Mohri Films
...och jordgubbsbyn Valldal, känd för att odla Norges (till och med världens, tycker vi) bästa jordgubbar!
Strawberry cake in Valldal
.
Photo:
Christine Baglo
Strawberry cake in Valldal
.
Photo:
Christine Baglo
Över hela landet kan man besöka gårdar och producenter, lära sig mer om fruktodling och prova på själva arbetet.
Gör en kurs eller gå med på guidad tur, prova cider- eller ölprovning och vandra längs pittoreska fruktstigar. Passa också på att köpa en burk sylt eller två att ta med hem!
Ciderhuset Balholm, Sognefjord
.
Photo:
David Zadig
Ciderhuset Balholm, Sognefjord
.
Photo:
David Zadig
På många ställen finns "selvplukk" där man kan välja ut de finaste exemplaren själv. Mums!
Det är också vanligt att sälja färsk frukt i små stånd längs vägen.
Raspberry picking at Homlas Hage
.
Photo:
Visit Innlandet
Raspberry picking at Homlas Hage
.
Photo:
Visit Innlandet
En stolt matdestination
”Det händer mycket spännande på den norska matscenen”, säger Sverre Sætre.
”Allt fler vill veta var och hur ingredienserna har odlats. Maten ska gärna vara ekologisk och närproducerad, och det har blivit en trend att använda mer av det vi redan har.”
Nya Michelinstjärnor samt priser och utmärkelser i prestigefyllda matlagningstävlingar har gett Norge en framträdande plats på den globala matkartan.
”Stjärnkockar i etablerade matländer som Spanien, Italien och Frankrike kikar nu norrut och frågar sig, 'Vad är hemligheten bakom deras fantastiska äpplen? Vad är grejen med deras jäsningstekniker?' De söker kunskap och inspiration och har börjat experimentera med våra ingredienser och metoder", säger Sverre.
"Det har varit så här med norsk fisk i århundraden, men nu börjar det också hända med frukt och bär."
Småskaliga producenter dyker upp över hela landet, och de är kunnigare och proffsigare än någonsin tidigare. Enligt Sverre är just det en av nycklarna till framgången.
"Utan skickliga jordbrukare som behärskar odling och skörd fullt ut har kockar som jag inte en chans att lyckas."
Ursprungsmärkning: Matmerk
Geografisk ursprungsmärkning används på varor som har ett specifikt geografiskt ursprung och som har egenskaper eller en status som är kopplat till ursprungsorten.
Det norska livsmedelsverket (Mattilsynet) ansvarar för alla märkningar under beteckningen ”Matmerk”. Det är ett sätt att skydda produktnamn av varor från en specifik plats, som bygger på en särskild tradition eller som har en unik karaktär.
Några exempel på skyddade produkter i Norge är “Hardangercider”, “Hardangeräpplen”, “Telemarkäpplen” och “Telemarkplommon”. Se en fullständig lista på matmerk.no.
Precis som i resten av Skandinavien erbjuder Norges fyra årstider olika smaker och råvaror.
Blueberries in Bærumsmarka
.
Photo:
Marius Dalseg Sætre
Blueberries in Bærumsmarka
.
Photo:
Marius Dalseg Sætre
Sommar och höst är skördesäsongen, när man njuter av naturens ljusröda, blåa och orangefärgade godis. Mellan maj och oktober är skogen full av färska, vilda bär, och norrmännen är lika förtjusta i att ge sig ut och plocka som vi är i Sverige.
Blueberries
.
Photo:
Alexander Benjaminsen / Visitnorway.com
Blueberries
.
Photo:
Alexander Benjaminsen / Visitnorway.com
Det är också vanligt att göra sina egna bakverk av skörden.
Under senvåren och sommaren är det dags för rabarbersoppa, körsbärspaj och jordgubbar med socker och grädde. På hösten vankas äppelkaka, hjortrongrädde och vilt med lingonsylt.
Apple pie
.
Photo:
Matprat.no / Aina C. Hole
Apple pie
.
Photo:
Matprat.no / Aina C. Hole
Skörden kan också torkas, läggas in, fermenteras och frysas ner, så att den håller länge.
Conserved pears in a jar
.
Photo:
Matprat.no
Conserved pears in a jar
.
Photo:
Matprat.no
Norges främsta fruktdistrikt
Här är fem förslag för alla som vill uppleva norsk frukt och bär på nära håll.
1. Hardangerfjord
Området kring Hardangerfjorden i regionen Fjord Norge står för 40 procent av all fruktproduktion i Norge, däribland äpplen, körsbär, päron och plommon. Det är också Norges centrum för hantverkscider, med flaggskeppet “Sider från Hardanger” som är ett skyddat varumärke. Idag är mer än 50 fruktbönder med i Hardanger Siderprodusentlag. Gör en ciderkryssning på Sørfjorden eller smaka dig igenom den natursköna frukt- och cidervägen i Ulvik. Hardangers 600 000 fruktträd står i full blom i maj, och det är en syn som knappt går att beskriva.
I fire generasjonar har Spildegarden produsert smakfulle produkt i den idylliske fjordbygda Øystese.…
2. Fruktbyn Gvarv i Telemark
Gvarv i Telemark stoltserar med tusentals fruktträd, och har till och med blivit känd som Norges huvudstad för äppelproduktion. Varje år produceras 3 000 ton äpplen och 1 000 ton plommon och körsbär. Byns fruktgårdar erbjuder många spännande upplevelser. Här finns till exempel bryggeriet Lindheim Ølkompani, känt för sin läckra suröl, och Lerkekåsa Vingård, världens nordligaste i sitt slag. Den som vill kan också övernatta i ett vinfat!
”Telemarksepler” är ett skyddat varumärke, och flera av fruktgårdarna i Gvarv har fått pris för sina söta, färska och syrliga äppeljuicer. I september varje år står byn värd för Norsk Eplefest, en skördefestival som firas med lokal mat, konst, sång och dans.
Lindheim Ølkompani på Gvarv ble rangert som verdens 5. beste nye bryggeri i 2014. I gårdsbutikken selger de…
3. Jordgubbsbyn Valldal
Djupröda, jättesöta och otroligt mumsiga. När du väl har smakat norska jordgubbar är det inte mycket annat som duger. Byn Valldal i Fjord Norge har odlat jordgubbar i mer än hundra år, och längs älven Valdøla ligger jordgubbsodlingarna på rad. Trots den nordliga breddgraden har Valldal ett milt klimat som ger perfekta förutsättningar för de röda juvelerna, men också för körsbär, äpplen och hallon.
Restaurangen Jordbærstua är ett naturligt stopp på vägen mellan Geiranger och Åndalsnes. Här kan du pröva flera rätter med jordgubbar som huvudingrediens. Deras berömda jordgubbstårta nämns till och med i Lonely Planets guidebok!
Saft og syltetøy er laga av frukt og bær dyrka på gardane i området. Norddal er ein landbrukskommune med rike…
4. Sognefjord
Mitt i Fjord Norge ligger Sogn, en av landets äldsta fruktregioner. Området är känt för sina ciderproducenter, som den prisbelönta Balholm. Här finns också ett stort antal fruktodlingar som producerar allt från jordgubbar och hallon till plommon och körsbär. Ett nätverk av lokala leverantörer erbjuder olika typer av fruktupplevelser. Övernatta mitt på en fruktodling, besök en vingård, plocka jordgubbar eller njut av ett glas konjak med färsk frukt och härlig utsikt över fjorden. Frukttraditionen i Sogn är starkast i kommunerna Balestrand, Vik, Leikanger, Sogndal, Luster och Lærdal.
Velkommen til Henjatunet - eit av få klyngjetun som framleis er i drift på Vestlandet. Eggjagarden er ein av…
5. Osloregionen
Oslofjorden står för 34 procent av Norges totala produktion av frukt och bär. Odlingarna ligger ofta i pittoreska kulturlandskap och har allt från äpplen, päron och plommon till körsbär, jordgubbar och hallon. Flera gårdar erbjuder guidade turer och många har också en butik där man köpa sylt, juice och andra delikata souvenirer att ta med hem.
I Norge odlas både kärnfrukter som äpplen och päron och stenfrukter som plommon och körsbär. Det är en viktig industri i många delar av landet, med regionerna Vestland, Telemark, Viken och Rogaland som ledande producenter. Under 2018 motsvarade landets fruktodlingar ungefär 8 660 hektar.
För att frukten ska utvecklas på ett bra sätt är det viktigt med varm, djup jord och soliga, skyddade odlingsfält.
Geografisk ursprungsmärkning används på varor som har ett specifikt geografiskt ursprung och som har egenskaper eller en status som är kopplat till ursprungsorten.
Det norska livsmedelsverket (Mattilsynet) ansvarar för alla märkningar under beteckningen ”Matmerk”. Det är ett sätt att skydda produktnamn av varor från en specifik plats, som bygger på en särskild tradition eller som har en unik karaktär.
Några exempel på skyddade produkter i Norge är “Hardangercider”, “Hardangeräpplen”, “Telemarkäpplen” och “Telemarkplommon”. Se en fullständig lista på matmerk.no.
Äpplen: Augusti – oktober
Plommon: Augusti – september
Päron: September – oktober
Körsbär: Juli – augusti
Björnbär: Augusti – september
Blåbär: Mitten av juli – augusti
Hallon: Mitten av juli – augusti
Jordgubbar: Slutet av maj/juni – juli
Hjortron: Augusti – september
Lingon: Augusti – oktober
Goda äventyr med HANEN
HANEN är en norsk organisation som stödjer lokal mat, aktiviteter i naturen och en god natts sömn i lugna omgivningar. Många av HANENs medlemmar erbjuder upplevelser där norsk frukt och bär står i centrum. Flera av dem har också gårdsbutiker där man kan smaka eller köpa med sig lokal mat och dryck hem.
Äpplen: Augusti – oktober
Plommon: Augusti – september
Päron: September – oktober
Körsbär: Juli – augusti
Björnbär: Augusti – september
Blåbär: Mitten av juli – augusti
Hallon: Mitten av juli – augusti
Jordgubbar: Slutet av maj/juni – juli
Hjortron: Augusti – september
Lingon: Augusti – oktober
Goda äventyr med HANEN
HANEN är en norsk organisation som stödjer lokal mat, aktiviteter i naturen och en god natts sömn i lugna omgivningar. Många av HANENs medlemmar erbjuder upplevelser där norsk frukt och bär står i centrum. Flera av dem har också gårdsbutiker där man kan smaka eller köpa med sig lokal mat och dryck hem.