Frukt och bär: den söta smaken av Norge
Det är något speciellt med frukt som odlas bland fjordar och fjäll. Besök några av Norges vackraste fruktdistrikt och smaka prisbelönt cider, lokal körsbärsöl och jordgubbar i en klass för sig.
Föreställ dig tusentals fruktträd i full blom mitt i Norges fjordlandskap...
...krispiga äpplen från en lokal fruktodling...
...och den ljuvliga doften av färska hallon.
I Norge finns hundratals odlingar med allt från äpplen, päron och plommon till svarta vinbär, jordgubbar och körsbär.
Och smaken är i en klass för sig. Norges natur och klimat ger nämligen lokalt odlad frukt och bär vissa superkrafter.
Långa, ljusa dagar, svala temperaturer och ren luft låter frukt och bär mogna i lugn och ro.
"Frukt och bär som får mogna under längre tid utvecklar mer syra, smak och koncentration", förklarar den prisbelönte konditorn Sverre Sætre.
Från prisbelönta ciderproducenter i Hardanger...
...till fruktbyn Gvarv i Telemark, hjärtat av norsk äppelodling...
...och jordgubbsbyn Valldal, känd för att odla Norges (till och med världens, tycker vi) bästa jordgubbar!
Över hela landet kan man besöka gårdar och producenter, lära sig mer om fruktodling och prova på själva arbetet.
Gör en kurs eller gå med på guidad tur, prova cider- eller ölprovning och vandra längs pittoreska fruktstigar. Passa också på att köpa en burk sylt eller två att ta med hem!
På många ställen finns "selvplukk" där man kan välja ut de finaste exemplaren själv. Mums!
Det är också vanligt att sälja färsk frukt i små stånd längs vägen.
Årstidens smak
Precis som i resten av Skandinavien erbjuder Norges fyra årstider olika smaker och råvaror.
Sommar och höst är skördesäsongen, när man njuter av naturens ljusröda, blåa och orangefärgade godis. Mellan maj och oktober är skogen full av färska, vilda bär, och norrmännen är lika förtjusta i att ge sig ut och plocka som vi är i Sverige.
Det är också vanligt att göra sina egna bakverk av skörden.
Under senvåren och sommaren är det dags för rabarbersoppa, körsbärspaj och jordgubbar med socker och grädde. På hösten vankas äppelkaka, hjortrongrädde och vilt med lingonsylt.
Skörden kan också torkas, läggas in, fermenteras och frysas ner, så att den håller länge.