Skip to main content

Gaustatoppen – östra Norges häftigaste fjäll

Det är inte konstigt att vandringsturen till Gaustatoppen är så populär. Utsikten är magnifik, och vid klart väder har du fri sikt över södra Norge. Och känns turen lite för lång går det lika bra att ta linbanan upp till toppen.

Gaustatoppen ligger i Telemark, inte långt från Rjukan. Med sina 1 883 meter är det långt ifrån Norges högsta fjäll, men det kan mycket väl vara det vackraste. När vädret tillåter ser du ungefär en sjättedel av Norges fastland från toppen.  

15 minuter till toppen

Det finns en plan B om du känner att vandring inte är nåt för dig. Inne i berget väntar nämligen en hemlighet från kalla krigets dagar som tar dig upp till toppen utan minsta ansträngning.

Tack vare Gaustabanen tar omkring 100 000 människor sig upp till toppen varje säsong. Den öppnade 2010, och det tar bara en kvart att åka ända upp.

När du kliver in a bergen möts du av sval luft. Turen börjar med en slags spårvagn som går 850 meter in i berget. Därifrån bär rälsen av uppåt, och du färdas i 40-gradig vinkel de 1 145 meterna upp till den spektakulära utsikten på toppen.

Gaustabanen började planeras redan 1953. Det började som ett turistprojekt, men för att kunna genomföra projektet tog man kontakt med det norska försvaret.

Arbetet med Gaustabanen kom att handla allt mer om försvar och mindre om turism. Eftersom Norge gränsade mot Sovjetunionen uppe i norr fick landet en viktig roll i NATO, och en stor del av Gaustabanen finansierades av organisationen.

Helge Songe skriver i sin bok om Gaustatoppen att projektet från och med 1954 bara handlade om det militära. Det rådde då ingen tvekan om att NATO skulle ansvara för all konstruktion inne i berget.

När den stod klar bestämdes det att NATO skulle förfoga över banan i 50 år. Så småningom byggdes det till en väderstation och platsen blev också viktig för det norska försvarets telekommunikation.

Ett lättillgängligt äventyr

Gaustatoppen ligger ungefär två och en halv timme med bil från Oslo. Fylkesväg 651 mellan Tuddal och Rjukan leder rakt in på parkeringen vid Gaustatoppen. Om du har tänkt vandra till toppen är Stavsro en bra utgångspunkt. Du kan också börja vid Svineroi eller Selstali, om du vill ha en större utmaning. Alla leder är markerade.

"Det bästa med Gaustatoppen är att linbanan gör den så tillgänglig. Sen finns det också gott om vandringsleder upp till toppen. Alla hittar en tur som passar, både barnfamiljer och erfarna fjällvandrare”, säger Henriette Hack på Den Norske Turistforening Telemark.

Den lättaste vägen till Gaustatoppen börjar vid parkeringen i Stavsro. Om du går i lagom takt tar turen ungefär två och en halv timme upp och runt två timmar ner. Det är ganska stenigt mot slutet så se till att ha ordentliga vandringskängor (som alltid i fjällen).

Observera att sista biten upp mot toppen går över en öppen bergskam. Är det dåligt väder bör man undvika kammen och avsluta vandringen vid utsiktsplatsen en bit längre upp.

Somna på topp

Här ligger också Gaustatoppen Turisthytte, som under sommaren och fram till första veckan i oktober erbjuder enkel mat och övernattning. Den rymmer bara 11 personer åt gången, så du behöver boka i förväg. Du kan också tälta i det fria, men kom ihåg att marken är helt täckt av sten.

Det finns annars gott om andra bekväma alternativ runt Gaustatoppen – som Rjukan, Hjartdal och Gaustablikk. Flera ställen har till och med utsikt över den mäktiga fjälltoppen.

I Rjukan får du inte missa Norsk Industriarbeidermuseum i Vemork. Det ligger bara 15 minuter bort med bil, eller 45 minuter med buss från centrala Rjukan. Här kan du lära dig mer om Norges energihistoria i början av 1900-talet, och hur staden fick sin plats på UNESCOs världsarvslista. Det finns också spännande berättelser från andra världskriget. Det var nämligen i Vemork som 11 modiga norrmän saboterade tyskarnas planer på att bygga en atombomb av det tunga vatten som finns här.

Linbanan Krossobanen

Det finns mycket intressant inom räckhåll i området, till exempel linbanan Krossobanen som går upp till Hardangervidda. Banan byggdes 1928 och var den första i sitt slag i norra Europa enligt Visit Rjukan. Tack vare linbanan kunde lokalbefolkningen komma upp på berget och få lite sol under vinterhalvåret. Idag är Krossobanen en turistattraktion som är öppen varje dag året runt.

Från toppen utgår en rad vandringsleder. För de allra minsta kan den kilometerlånga Solstien vara lagom. Den kan också funka bra som uppvärmning för lite röj i klätterparken som också finns här.

Cykeläventyr

Cykeln får också åka med på Krossobanen upp till Hardangervidda. Härifrån går det cykelleder av olika svårighetsgrader i nästan alla riktningar.

Ge dig ut på dagstur i naturen med fiskeutrustning och medhavd lunch, eller övernatta i DNT-stugan i Kalvhovd. Den tre mil långa turen dit sägs vara en av Norges vackraste. Har du ingen egen cykel kan du hyra en i Rjukan innan du kliver på linbanan.

För extra mycket adrenalin kan du prova bungyjump från bron över ravinen i Vemork.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Inspiration

Här har vi samlat några artiklar som vi tror att du kommer att gilla.

Nyligen besökta sidor