Norsk hantverkscider är en kaxig uppstickare som tar världen med storm. Provsmaka på landets trendiga barer eller besök fruktodlingarna och upplev Norges äppelskatt på nära håll.
Allting börjar i maj varje år när tiotusentals äppelträd slår ut i blom längs fjällen som omger bland annat Sognefjorden och Hardangerfjorden. På hösten skördas äpplena för hand och förvandlas till cider av högsta klass. Champagnegurun Richard Juhlin har till och med kallat Norges höstäpplen "bäst i världen".
År 2019 kammade Norge hem två guldmedaljer och sex silvermedaljer vid The CiderWorld Awards. Nyckeln till framgång ligger i attityden.
”Vi har en helt ohämmad, nästan anarkistisk syn på fruktodling”, säger Åge Eitungjerde.
Tillsammans med sin fru Eli-Grethe driver han företaget Balholm, prisbelönt för sin hantverkscider som produceras i den lilla byn Balestrand vid Sognefjorden.
"I Sogn har vi alltid varit snabba med att snappa upp de senaste cidertrenderna."
Många började odla ekologiskt här redan på 80-talet. Och det är just nytänkande och mångsidighet som gjort att också de små fruktodlarna klarat sig så bra.
Idag jämförs norsk cider med drycken framför alla andra: champagne.
Magiskt mikroklimat
Mikroklimatet längs de smala fjordarna är som klippt och skuret för äppelodling:
”Reflektionerna från fjorden ger mer ljus i de branta sluttningarna med äppelträd. På varma sommardagar har fjorden en kylande effekt, medan värmen från golfströmmen ger milda temperaturer resten av året – trots att vi ligger på samma breddgrad som Sibirien och Alaska”, förklarar Åge.
Familjeföretaget Ciderhuset erbjuder en helhetsupplevelse. Förutom att lära dig mer om ciderns historia kan du också delta i provningar och kurser och inte minst äta god lokal mat med ett glas bubblande cider till.
Ciderns centrum
Åker du lite längre söderut, till Hardangerfjorden, kommer du till själva hjärtat av norsk hantverkscider.
Sedan 2011 är märket "Sider fra Hardanger" skyddat på samma sätt som drycker från Champagne. Fjordarnas alla äppelsorter har faktiskt lika stor variation som de franska druvorna.
Föringen Hardanger Siderprodusentlag består idag av mer än 50 fruktodlare.
"Den unika kombinationen av sötma och syra i samma frukt ger en explosion av smaker och en perfekt balanserad cider", säger Joar Aga och tillägger att jordmånen gynnas av näringsrika mineraler som sipprar ner från fjällen.
Den unga producenten har förvandlat den traditionella familjegården till ett prisbelönt ciderföretag. I oktober 2018 tog Aga Sideri guld på Hardanger Cider Festival.
Han påminner lite om en modern viking när han tar en tugga av sitt krispiga äpple och ser ut över den Instagramvänliga Sørfjorden.
Törstiga vikingar
Knappt 50 meter från Aga gård ligger Agatunet, en samling trähus med rötter som går tillbaka till Vikingatiden.
När arkeologer grävde ut vikingaskeppet Osebergi Vestfold hittade de också rester av 54 äpplen. Vikingarna bryggde gärna en dryck som kallades bojor och bestod av äpplen och honung. På 1200-talet invandrade munkar från England och lärde fjordborna att plantera äppelträd. Det var så fruktodlandet en gång började i den här regionen.
I Hardangerregionen får du inte missa den vackra sträckan Frukt- och Siderruta. Den lockar med lokal mat, gårdsbesök och massor av häftiga aktiviteter. Är du på festhumör ska du försöka pricka in Frukt & Siderfestivalen som äger rum i Hardanger i oktober varje år.
Trähotellet Utne Hotel firar 300 år 2022 och är väl värt ett besök. Klockan 18.00 varje kväll bjuder hotellvärdinnan Bente Raaen Widding och hennes man Kjetil in till en uppskattad ciderprovning.
”Hardanger har cider för alla smaker. Häromdagen fick jag en gäst att provsmaka åtta olika cidersorter. Jag ger mig inte innan jag hittat den perfekta matchningen! ” säger Bente.
Coola drycker
För varje år växer antalet producenter av högklassig hantverkscider, och därmed får vi också många nya smaker.
”De norska producenterna står sig verkligen internationellt. Vårt klimat med stora skillnader i temperatur mellan dag och natt håller frukten färsk. Den får också mogna under lång tid och utvecklar flera lager av doft och smak”, säger Ingvild Tennfjord, prisbelönt vinjournalist och författare.
Bernt Bucher Johannesen är chef för HANEN, en organisation för landsbygdsupplevelser. Han delar Ingvilds entusiasm.
”Norsk cider har absolut blivit trendig. Går du till de bästa barerna i Oslo och ber om en cider kan bartendern säkert berätta var den kommer ifrån och hur den är gjord”, säger han.
Cider och cigarrer
Barchefen på Himkok, Odd Strandbakken, håller med. "Vi har fått en riktig explosion av lokala kvalitetsmärken", säger han.
Himkok i Oslo rankas som nummer 19 av världens 50 bästa barer, och 2015 startade Himkok Norges första ciderbar på bakgården. Då var det mest importerade märken som gällde.
”Nu serverar vi mest norsk cider. Kvaliteten kan mäta sig med den bästa champagnen!” säger Odd. En del kunder kommer hit för att dricka cider och röka cigarrer i trädgården under bar himmel. "Det är en riktigt bra kombination!" menar han.
Läcker äppelmust
Den norska "Eplemosten" får inte heller gå obemärkt förbi. Den finns i mängder av olika smaker som kan kombineras med alla typer av mat. Det perfekta alkoholfria alternativet till cider!
Sognefjorden och Hardangerfjord bjuder på fantastiska ciderupplevelser, men det finns fler områden där du kan uppleva produktionen på nära håll och provsmaka den bästa cidern och musten. Utforska Telemark, Buskerud, Oppland och Vestfold för minnesvärda dryckesupplevelser.
Ungefär en halvtimme från Oslo, i närheten av Drammen, ligger Egge Gård. Vid CiderWorld Awards 2019 belönades deras drycker med två guld och en rad silvermedaljer. Köp med dig några flaskor i gårdsbutiken som ligger i ett charmigt litet 1600-talshus.
Cider och mustprovning är ett nytt och spännande sätt att uppleva Norges vackraste platser.
Must och cider
Ta del av våra topperbjudanden
Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.
En dryckesresa genom Norge
Man blir törstig av att resa! Upptäck några av Norges goda drycker.