There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Scandic Hotels – i alla större städer från norr till söder
Nordic Choice Hotels – en annorlunda hotellkedja
Thon Hotels – boende med fantastisk frukost
Radisson Blu Hotels – upptäck Norges bästa resmål
Classic Norway Hotels – en unik kombination av karaktäristiska hotell och autentiska fiskarstugor
Citybox – moderna och prisvärda hotell med centralt läge
Rauland - Skidsemester i sagolik fjällmiljö
DanCenter – din expert på stugor i Norge
Norgesbooking – boka den perfekta stugan i Norge
Campcation – Boka camping över hela Norge med Campcation
Vy – det ska vara lätt att resa grönt
SJ NORD – äventyret börjar på tåget
Vy express – bussresor över hela Norge
NOR-WAY Bussekspress – res grönt med Norges expressbussar
Widerøe – Skandinaviens största regionala flygbolag
DFDS – Europas ledande färjeoperatör 2012-2021
AutoEurope – smidigaste biluthyrningen
Rent-A-Wreck – det smarta hyrbilsalternativet
Arctic Campers – hyr husbil i Norge
Cabin Campers – en stuga på fyra hjul
Hurtigruten – världens vackraste sjöresa
Fjord Tours – Norge i ett nötskal® - Norges populäraste tur
Authentic Scandinavia – res som lokalbefolkningen
Up Norway – skräddarsydda och lyxiga resor från de som vet
Norrøna Hvitserk – äventyrsresor och expeditioner
Booknordics.com – hundratals aktiviteter, turer och dagskryssningar i Norge
Brim Explorer – Tysta fjordturer med eldriven katamaran
Fjord Travel – Hållbara flerdagarsturer
Go Fjords – turer och aktiviteter över hela Norge
50 Degrees North – oförglömliga, skräddarsydda turer i Norge för mindre grupper
Discover Norway – skidåkning, cykling och vandringsturer i Norge
Norwegian Holidays – billiga paketresor med Norwegian: Flyg, hotell och hyrbil
Stromma – sightseeing, utflykter och upplevelser med buss, båt och tåg.
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
Norsk hantverkscider är en kaxig uppstickare som tar världen med storm. Provsmaka på landets trendiga barer eller besök fruktodlingarna och upplev Norges äppelskatt på nära håll.
Allting börjar i maj varje år när tiotusentals äppelträd slår ut i blom längs fjällen som omger bland annat Sognefjorden och Hardangerfjorden. På hösten skördas äpplena för hand och förvandlas till cider av högsta klass. Champagnegurun Richard Juhlin har till och med kallat Norges höstäpplen "bäst i världen".
År 2019 kammade Norge hem två guldmedaljer och sex silvermedaljer vid The CiderWorld Awards. Nyckeln till framgång ligger i attityden.
”Vi har en helt ohämmad, nästan anarkistisk syn på fruktodling”, säger Åge Eitungjerde.
Tillsammans med sin fru Eli-Grethe driver han företaget Balholm, prisbelönt för sin hantverkscider som produceras i den lilla byn Balestrand vid Sognefjorden.
"I Sogn har vi alltid varit snabba med att snappa upp de senaste cidertrenderna."
Många började odla ekologiskt här redan på 80-talet. Och det är just nytänkande och mångsidighet som gjort att också de små fruktodlarna klarat sig så bra.
Idag jämförs norsk cider med drycken framför alla andra: champagne.
Mikroklimatet längs de smala fjordarna är som klippt och skuret för äppelodling:
”Reflektionerna från fjorden ger mer ljus i de branta sluttningarna med äppelträd. På varma sommardagar har fjorden en kylande effekt, medan värmen från golfströmmen ger milda temperaturer resten av året – trots att vi ligger på samma breddgrad som Sibirien och Alaska”, förklarar Åge.
Familjeföretaget Ciderhuset erbjuder en helhetsupplevelse. Förutom att lära dig mer om ciderns historia kan du också delta i provningar och kurser och inte minst äta god lokal mat med ett glas bubblande cider till.
Sorter
Norges äppelsorter är lika olika som franska vindruvor. Vanliga sorter är Aroma, Summered, Discovery och Gravenstein, men man använder också en del franska och engelska äpplen.
Utmärkelser
2019 tog norska ciderproducenter hem två guld och sex silver vid CiderWorld Awards i Tyskland. Egge gård stod för två guld och tre silver, Ulvik Frukt & Cideri två silver och Balholm ett silver.
På hemmaplan ordnas tävlingar varje år, till exempel under Hardanger Cider Festival. Det har gjort att ambitionsnivån och kvaliteten höjts ytterligare. Organisationen HANEN och Norsk Eplefest anordnar också årliga cider- och musttävlingar.
Ciderprovning
Allt fler småskaliga producenter bjuder in till ciderprovning. Ciderhuset i Balestrand är platsen för ciderupplevelser vid Sognefjorden. I Hardanger medverkar tre fruktodlingar till den så kallade Siderruta i Ulvik. En ciderfestival arrangeras varje år i Øystese och Utne Hotel i Hardanger är känt som Ciderhotellet.
Utveckling och genombrott
Norska cidertraditioner kan spåras ända tillbaka till vikingatiden. Produktionen upplevde en topp i slutet av 1800-talet innan den plötsligt stoppades genom 1920-talets förbud. 2016 fick ciderproducenter tillstånd att sälja cider med alkoholhalt över 4,7% på sina gårdar. 2019 var cider den snabbast växande produktkategorin på Vinmonopolet (Norges motsvarighet till Systembolaget).
Åker du lite längre söderut, till Hardangerfjorden, kommer du till själva hjärtat av norsk hantverkscider.
Sedan 2011 är märket "Sider fra Hardanger" skyddat på samma sätt som drycker från Champagne. Fjordarnas alla äppelsorter har faktiskt lika stor variation som de franska druvorna.
Föringen Hardanger Siderprodusentlag består idag av mer än 50 fruktodlare.
"Den unika kombinationen av sötma och syra i samma frukt ger en explosion av smaker och en perfekt balanserad cider", säger Joar Aga och tillägger att jordmånen gynnas av näringsrika mineraler som sipprar ner från fjällen.
Den unga producenten har förvandlat den traditionella familjegården till ett prisbelönt ciderföretag. I oktober 2018 tog Aga Sideri guld på Hardanger Cider Festival.
Han påminner lite om en modern viking när han tar en tugga av sitt krispiga äpple och ser ut över den Instagramvänliga Sørfjorden.
Knappt 50 meter från Aga gård ligger Agatunet, en samling trähus med rötter som går tillbaka till Vikingatiden.
När arkeologer grävde ut vikingaskeppet Osebergi Vestfold hittade de också rester av 54 äpplen. Vikingarna bryggde gärna en dryck som kallades bojor och bestod av äpplen och honung. På 1200-talet invandrade munkar från England och lärde fjordborna att plantera äppelträd. Det var så fruktodlandet en gång började i den här regionen.
I Hardangerregionen får du inte missa den vackra sträckan Frukt- och Siderruta. Den lockar med lokal mat, gårdsbesök och massor av häftiga aktiviteter. Är du på festhumör ska du försöka pricka in Frukt & Siderfestivalen som äger rum i Hardanger i oktober varje år.
Trähotellet Utne Hotel firar 300 år 2022 och är väl värt ett besök. Klockan 18.00 varje kväll bjuder hotellvärdinnan Bente Raaen Widding och hennes man Kjetil in till en uppskattad ciderprovning.
”Hardanger har cider för alla smaker. Häromdagen fick jag en gäst att provsmaka åtta olika cidersorter. Jag ger mig inte innan jag hittat den perfekta matchningen! ” säger Bente.
För varje år växer antalet producenter av högklassig hantverkscider, och därmed får vi också många nya smaker.
”De norska producenterna står sig verkligen internationellt. Vårt klimat med stora skillnader i temperatur mellan dag och natt håller frukten färsk. Den får också mogna under lång tid och utvecklar flera lager av doft och smak”, säger Ingvild Tennfjord, prisbelönt vinjournalist och författare.
Bernt Bucher Johannesen är chef för HANEN, en organisation för landsbygdsupplevelser. Han delar Ingvilds entusiasm.
”Norsk cider har absolut blivit trendig. Går du till de bästa barerna i Oslo och ber om en cider kan bartendern säkert berätta var den kommer ifrån och hur den är gjord”, säger han.
Barchefen på Himkok, Odd Strandbakken, håller med. "Vi har fått en riktig explosion av lokala kvalitetsmärken", säger han.
Himkok i Oslo rankas som nummer 19 av världens 50 bästa barer, och 2015 startade Himkok Norges första ciderbar på bakgården. Då var det mest importerade märken som gällde.
”Nu serverar vi mest norsk cider. Kvaliteten kan mäta sig med den bästa champagnen!” säger Odd. En del kunder kommer hit för att dricka cider och röka cigarrer i trädgården under bar himmel. "Det är en riktigt bra kombination!" menar han.
Cocktailbar og håndverksdestilleri med proffe bartendere og rustikt interiør i en av de eldste…
Den norska "Eplemosten" får inte heller gå obemärkt förbi. Den finns i mängder av olika smaker som kan kombineras med alla typer av mat. Det perfekta alkoholfria alternativet till cider!
Sognefjorden och Hardangerfjord bjuder på fantastiska ciderupplevelser, men det finns fler områden där du kan uppleva produktionen på nära håll och provsmaka den bästa cidern och musten. Utforska Telemark, Buskerud, Oppland och Vestfold för minnesvärda dryckesupplevelser.
Ungefär en halvtimme från Oslo, i närheten av Drammen, ligger Egge Gård. Vid CiderWorld Awards 2019 belönades deras drycker med två guld och en rad silvermedaljer. Köp med dig några flaskor i gårdsbutiken som ligger i ett charmigt litet 1600-talshus.
Cider och mustprovning är ett nytt och spännande sätt att uppleva Norges vackraste platser.
I Norge finns hundratals odlingar med allt från äpplen, päron och plommon till svarta vinbär, jordgubbar och körsbär.
Sorter
Norges äppelsorter är lika olika som franska vindruvor. Vanliga sorter är Aroma, Summered, Discovery och Gravenstein, men man använder också en del franska och engelska äpplen.
Utmärkelser
2019 tog norska ciderproducenter hem två guld och sex silver vid CiderWorld Awards i Tyskland. Egge gård stod för två guld och tre silver, Ulvik Frukt & Cideri två silver och Balholm ett silver.
På hemmaplan ordnas tävlingar varje år, till exempel under Hardanger Cider Festival. Det har gjort att ambitionsnivån och kvaliteten höjts ytterligare. Organisationen HANEN och Norsk Eplefest anordnar också årliga cider- och musttävlingar.
Ciderprovning
Allt fler småskaliga producenter bjuder in till ciderprovning. Ciderhuset i Balestrand är platsen för ciderupplevelser vid Sognefjorden. I Hardanger medverkar tre fruktodlingar till den så kallade Siderruta i Ulvik. En ciderfestival arrangeras varje år i Øystese och Utne Hotel i Hardanger är känt som Ciderhotellet.
Utveckling och genombrott
Norska cidertraditioner kan spåras ända tillbaka till vikingatiden. Produktionen upplevde en topp i slutet av 1800-talet innan den plötsligt stoppades genom 1920-talets förbud. 2016 fick ciderproducenter tillstånd att sälja cider med alkoholhalt över 4,7% på sina gårdar. 2019 var cider den snabbast växande produktkategorin på Vinmonopolet (Norges motsvarighet till Systembolaget).
Syse Gard ligg langs frukt- og siderruta i Ulvik og er ein av dei tre besøksgardane. Syse Gard er ein…
Go to: Syse GardSyse Gard ligg langs frukt- og siderruta i Ulvik og er ein av dei tre besøksgardane. Syse Gard er ein…
Ulvik Frukt & Cideri er den fyrste av tre gardar langs den einaste frukt- og siderrruta i Noreg. Garden byr på…
Go to: Ulvik Frukt & CideriUlvik Frukt & Cideri er den fyrste av tre gardar langs den einaste frukt- og siderrruta i Noreg. Garden byr på…
I 1909 bygde Kari og Nils H. Lerum Safthuset på Sørheim. Her starta dei saftproduksjon i industriell…
Go to: N.H.Lerums Saftfabrik AS Handels- og industrumuseum Sørheim, LusterI 1909 bygde Kari og Nils H. Lerum Safthuset på Sørheim. Her starta dei saftproduksjon i industriell…
Velkommen til Henjatunet - eit av få klyngjetun som framleis er i drift på Vestlandet. Eggjagarden er ein av…
Go to: Gardsbesøk Henjatunet, LeikangerVelkommen til Henjatunet - eit av få klyngjetun som framleis er i drift på Vestlandet. Eggjagarden er ein av…
Om sommaren går den populære hybridbåten "Vision of the Fjords" i rute på Sørfjorden, frå Odda og Lofthus til…
Go to: Sidersafari i SørfjordenOm sommaren går den populære hybridbåten "Vision of the Fjords" i rute på Sørfjorden, frå Odda og Lofthus til…
Aga Sideri ligg idyllisk ved Sørfjorden i Ullensvang. Her produserer dei Sider frå Hardanger som du kan smaka…
Go to: Aga SideriAga Sideri ligg idyllisk ved Sørfjorden i Ullensvang. Her produserer dei Sider frå Hardanger som du kan smaka…
Knatten Fruktgård produserer frukt og bær og lager deilig eplemost og andre relaterte drikker.
Go to: Knatten FruktgårdKnatten Fruktgård produserer frukt og bær og lager deilig eplemost og andre relaterte drikker.
Ciderhuset ligg i Balestrand i ein økologisk frukthage med over 100 fruktsortar, 15 min spasertur langs…
Go to: Ciderhuset, BalestrandCiderhuset ligg i Balestrand i ein økologisk frukthage med over 100 fruktsortar, 15 min spasertur langs…
Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.
Man blir törstig av att resa! Upptäck några av Norges goda drycker.
Upplev ljuvligt naturliga smaker i allt från rökt kött, prisbelönta ostar och havets läckerheter till sötsaker som bär, våfflor och världens bästa cider!
Vet du vad brunost är? Lär dig mer om den traditionella norska osten och ta chansen att provsmaka.
"Norskt viltkött är i världsklass. Det har en distinkt smak och helt annan arom än annat kött ”, säger mästerkocken Arne Brimi. Upptäck det unika med Norskt viltkött.
I Norge är man lika tokiga i bullar som vi är i Sverige. På norsk mark är du aldrig långt ifrån en nybakad bolle, som de kallas. Och de finns i otaliga varianter, med eller utan glasyr, kokos eller till och med brunost!
Kungskrabba, getost, klippfisk och renkött. Upptäck matdestinationerna som ger dig den äkta smaken av Norge.
Norge har blivit en riktig hotspot för enastående restauranger och matproducenter som ger dig en gastronomisk upplevelse utöver det vanliga! Vårt långsträckta land har både hav och land, fjäll och dalar, vi kan locka med matupplevelser du inte får någon annanstans.
Tillbaka till toppen