Skip to main content

Övernatta på en bondgård

En resa på den norska landsbygden kan innebära lite lyx på en herrgård...

… eller en enkel och rustik upplevelse för hela familjen på en bondgård, där söta djur väntar på att bli klappade och kramade.

Och räkna med att maten kommer vara av allra högsta rang!

Besöker du en bondgård ingår allt som oftast läckra måltider, serverade direkt från jord till bord.

Titta också gärna in i gårdarnas egna gårdsbutiker!

Finns det någon bättre plats att koppla av och äta färsk, närodlad mat på än en riktig bondgård? Gårdar över hela Norge slår upp sina portar och välkomnar dig och din familj till ett underbart och lantligt besök.

En rogivande vistelse

Norska bondgårdar erbjuder en särskild slags lyx – här handlar det om att gå tillbaka till rötterna, en okomplicerad livsstil, och så massor av kos förstås.

När morgonen gryr är det bara de betande djuren utanför fönstret som bryter tystnaden. Till frukost serveras färska grönsaker, nybakat bröd och mejeriprodukter från gården. Därefter kan du ge dig ut på upptäcktsfärd i området, eller hjälpa till med olika sysslor på gården (vissa gårdar erbjuder det som en del av upplevelsen).

Att bo på lantgårdar kan också vara en kulinarisk resa. Du befinner dig ju trots allt på den plats där fantastiska råvaror odlas och skördas. Åk från gård till gård och upplev olika smaker, eller prova någon av gårdsbutikernas specialiteter.

För barnfamiljer finns det också många roliga gårdsaktiviteter att prova på.

Hitta din drömsemester på landet:  

Lantligt lyx

Några av Norges bond- och herrgårdar har behållit sin ursprungliga stil, och öppnat dörrarna för dem som längtar efter en lugn semester i gott sällskap.

På gårdarna finns ofta en kombination av tradition och historia, med moderna bekvämligheter, och givetvis god mat! Om du planerar en romantisk semester är det här den perfekta platsen.

Sommargårdar – Seter

Norska bönder har en lång tradition av att valla sina boskap till frodigare betesmarker i bergen på sommaren – till en så kallad seter. De är mindre, mer avlägsna gårdar i natursköna omgivningar, som var fasta boplatser för mjölkpigor och boskap under hela sommaren (i stil med svenskans säter eller fäbodvall).

En del av de här sommargårdarna erbjuder övernattning för turister från juni till slutet av augusti, och ännu fler går att besöka dagtid.

Sommargårdarnas caféer serverar ofta traditionella godsaker som våfflor, brunost och rømmegrøt (gröt med gräddfil). Varför inte stanna till och äta lite lunch under vandringsturen i bergen?

Hälsa på hos gårdsdjuren

För de som önskar dagsaktiviteter ärbesöksgårdar ett alternativ för hela familjen.

Låt barnen springa fritt omkring, klappa och gosa med djuren, och ta del av gårdens göromål. Mata kaninerna, testa ponnyridning eller åk traktor!

Från gård till gård

Kan du inte bestämma dig för vilken bondgård du vill besöka? Då är en rundresa från en gård till en annan ett perfekt val för dig.

Landsbygden vid sjön Mjøsa, Norges största sjö, är full av godbitar och gästvänliga gårdar, och är perfekt när du vill ta en paus från stadens puls. Landskapet i området är ganska flackt, så det är lätt att ta sig runt med cykel. Besök historiska trädgårdar, bo på en herrgård och få smak för området på nån av alla mysiga gårdsbutiker.

Den gyllene omvägen vid den idylliska halvön Inderøy i Trøndelag är drömvägen för matentusiaster. Färdas mellan gårdsbutiker, bryggerier, bagerier, kaféer och mycket mer, antingen med cykel eller bil.

Jordbruksparadiset Jæren i Stavangerregionen passar dig som vill kombinera bondgårdssemester med förstklassiga restauranger, konstupplevelser och friluftsliv vid makalösa stränder.

Planera din bondgårdssemester

Inspiration

Här har vi samlat några artiklar som vi tror att du kommer att gilla.

Nyligen besökta sidor