Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Oslo
Oslo.
Photo: Erik Berg/Operaen
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade
Ad

The show must go on

Ett besök på det nya operahuset i Oslo rekommenderas starkt. Balett- och operaföreställningarna håller hög kvalitet och själva byggnaden är ett mästerverk i sig. Men den som är intresserad av teater och musikaler har mycket att välja på i resten av landet också.

Trots flera internationellt kända 1800-talsdramatiker som Henrik Ibsen och Bjørnstjerne Bjørnson dröjde det innan utvecklingen av professionella teatrar tog fart i Norge. Efter andra världskriget såg norska staten konst och kultur som viktiga faktorer för återuppbyggnaden av nationen.

Idag har Norge ett stort utbud av teatrar och kulturhus, både i små och stora städer. Den största händelsen hittills vad gäller Norges satsning på konst och kultur kom 2008, när Den Norske Opera & Ballett öppnade i Bjørvika i Oslo. Den magnifika konstruktionen i glas och marmor är den största kulturbyggnad som uppförts i Norge sedan Nidarosdomen i Trondheim byggdes i början av 1300-talet.

I Oslo hittar man också Nationaltheatret och Det Norske Teatret, men landets äldsta teater är Den Nationale Scene i Bergen, som grundades år 1876.

Bergen är också värd för Festspillene varje vår, med pjäser och operor från hela världen. Andra städer med starka teatertraditioner är Trondheim (Trøndelag teater), Stavanger (Rogaland teater) och Tromsø (Hålogaland teater).

Kultur ses som ett sätt att hålla landets lokala samhällen levande, och de senaste åren har det satsats miljarder kroner på nya kulturhus, ofta i mindre städer. Resande teatersällskap som Riksteateret åker runt i hela landet med sina uppträdanden.

Det finns alltså mycket att välja på, särskilt i de större städerna, med allt från mindre och experimentella pjäser till stora föreställningar som baseras på internationella förlagor.

Läs också

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen

Ad
Ad
Ad
Ad