Nya spännande upplevelser och attraktioner under 2023

1. Tretoppveien

Ta en härlig skogspromenad … 15 meter över marken!

Följ den 1 kilometer Tretoppveien på Hamaren Aktivitetspark i Fyresdal. Den tar dig hela vägen till toppen av Klokkarhamaren, där den slutar i en utsiktsplattform som är 45 meter i diameter!

Tretoppveien kan upplevas av alla, också av dig som sitter i rullstol.

Hamaren Aktivitetspark vann under 2021 ett designpris för sin inkluderande design. Totalt finns nu en 2,4 kilometer lång vandringsled som sträcker sig mellan två vackra insjöar i Telemark.

Öppnar våren 2023.

2. Nya kryssningar med Hurtigruten

Under 2023 firar Hurtigruten 130-årsjubileum och lanserar två nya kryssningar längs den norska kusten:

Nordkapp-ekspressen och Svalbard-ekspressen.

Svalbard-ekspressen tar dig med på en ikonisk resa mellan Bergen, Nordkap och Svalbard.

Upplev den norska sommarens alla kontraster och njut av dagsljus dygnet runt med den magiska midnattssolen.

Kryssningarna går mellan juni och september, med 15 eller 10 dagars resa.

För första gången i Hurtigrutens historia avgår Nordkapp-ekspressen från Oslo. Därifrån går resan via Bergen upp till Nordkap och tillbaka. På vägen stannar ni till i 16 utvalda hamnar där spännande utflykter väntar.

Norrskensgaranti: Om du inte får uppleva norrsken på resan får du en ny resa helt gratis!

Avgångar mellan oktober och mars, med 15 eller 7 dagars kryssning.

3. World Cheese Awards 2023

I år hålls World Cheese Awards i Norge! Trondheim, som är en del av Europeisk Gastronomiregion 2022, har fått äran att stå värd för det prestigefyllda evenemanget.

Ett flertal norska ostar har kammat hem guld- och silvermedaljer i tävlingen de senaste åren. Över 4000 ostar tävlar i årets upplaga, som går av stapeln 26-28 oktober. Hela 250 domare är med och utser de bästa ostarna!

Matfantaster får inte heller missa Norway Seafood Festival som hålls för första gången i Trondheim, 2–4 mars.

4. Nya hotell

Gillar du extremsport, naturupplevelser, spektakulärt boende och läcker mat?

Då ska du boka en natt på det nybyggda Elva Hotel (Älvhotellet), ett litet designhotell med 14 rum som alla fått namn efter olika älvar kring Voss.

Hotellet slår upp portarna i juli.

The Bolder Skylodge har tre nya lyxstugor i Lysefjorden, designade av Snøhetta!

Öppnar 1 februari.

I Moss på Østlandet öppnar det nya Hotel Riviera, med 172 rum, konferenscenter, restaurang och barer. Här kan du kliva rakt ut på strandpromenaden och njuta av den friska luften, eller ta hissen allra högst upp till taket och överväldigas av den magiska utsikten över Oslofjorden.

Öppnar 22 maj

Kolla in fler spännande hotell lite längre ner, och upptäck andra unika ställen att bo på.

5. Norrskenståg

Håll utkik efter norrsken från tågfönstret på Norges nordligaste järnväg!

Välkommen ombord på Nordlystoget som går längs Ofotenbanan i Narvik.

Lyssna på berättelser om norrskenet medan du färdas upp genom fjällandskapet, långt ifrån allt vad städer heter. Om himlen är klar finns goda chanser att få se norrskenet dansa över himlen!

Resan tar totalt 4 timmar och 30 minuter. Första stoppet är Bjørnfjell, och därifrån fortsätter tåget Katterat. Ta med varma kläder och en kamera så är du redo för norrskensjakt på den här historiska järnvägen.

Under 2023 kan du också nyttja det nya sommarschemat för The Arctic Route, ett bussnätverk som tar dig tryggt och bekvämt mellan Narvik, Lofoten, Vesterålen, Senja och Tromsø.

6. Familjenyheter

Vill du ha en adrenalinkick utöver det vanliga? På nöjesparken TusenFryd kan du åka den sprillans nya berg- och dalbanan som kostat 100 miljoner norska kronor och är den första av sitt slag i Europa!

Det kallas "Storm – The Dragon Legend", och är en så kallad Inverted Triple Launch Coaster, vilket innebär att den accelererar tre gånger under åkturen.

Här hänger du under själva rälsen och susar fram i 100 kilometer i timmen, med en höjdskillnad på 33 meter. Vågar du?

Öppnar i slutet av april.

Eller älskar ni vatten? Nu i sommar kommer Bø Sommarland i Telemark med en skön nyhet – ett stort bassängområde för barn mellan 0-10 år, med omkring 100 roliga inslag. Det är en största investering som parken någonsin gjort, och kommer garanterat ge en hel del härligt plaskande i sommar.

Öppnar 3 juni

7. Vinterkryssning från Ålesund till Geiranger

Lugn. Mäktig. Magnifik.

Upplev de UNESCO-listade fjordarna klädda i snö på en helt ny vinterkryssning från jugendstaden Ålesund till Geiranger.

8. Stillsam sightseeing på Oslofjorden

Här ser du det nya fartyget MS Brisen från Brim Explorer!

Det är det första 100% eldrivna fartyget som är specialbyggt för sightseeing i Oslo!

Häng med på arrangemang som Brunch and Bubbles och middagskryssningar, chartra privat eller delta i morgonyoga, vinprovning, föreläsningar, livemusik och mycket annat.

9. Återinvigning av IBSEN Museum & Teater

Det har varit stängt för renovering sedan 2019, men nu öppnar IBSEN Museum & Teater i Oslo igen.

Från 1 juli kan besökare ta en titt i lägenheten och kolla in en ny utställning där Ibsens verk presenteras genom ljud, bilder och information om verken.

10. Stormstuga

En varm och trygg plats där du får uppleva Nordsjöns urkraft på nära håll!

Kolla in den coola nya Stormhytta och de läckra toaletterna vid Madland hamn, som ligger längs den nationella turistvägen i Jæren, nära Stavanger. Den säregna toalettbyggnaden påminner om en upplyst lykta och är designad av arkitektfirman Haugen/Zohar.

Öppnar i juni.

Är du på road trip kan du också göra ett stopp på det nya informationscentret Gjende, som ligger alldeles intill den smaragdgröna sjön med samma namn, längs den nationella turistvägen Valdresflye.

Härifrån utgår också kryssningar på sjön, och den ikoniska vandringsturen till Besseggen.

Öppnar i oktober.

11. Eventyrpark i Trysil

Sommarens stora nyhet i Trysil kommer garanterat gå hem hos barnen.

I sommar öppnar nämligen en ny äventyrspark, med Mountain Coaster, tubing, mini-gocart och studsmattor!

Öppnar sommaren 2023.

12. Jøssingfjord Vitenmuseum

I juni öppnar det nya Jøssingfjord Vitenmuseum, ett vetenskapsmuseum i Dalane i Stavangerregionen. Här kan du kolla in områdets unika geologi, gruvdrift och krigshistoria.

Fler spännande nyheter:

# Skidorterna Beitostølen, SkiMore Kongsberg och Voss Resort får helt nya sittliftar.

# Upplev mat och gästfrihet när de är som bäst på det nya Beckerwyc House vid Bekkjarvik Gjestgiveri. Deras 20 exklusiva rum finns att boka från och med juni. I november kan du unna dig en oförglömlig måltid på den nya restaurangen Mirabelle, som drivs av den Bocuse d’Or-belönte kocken Ørjan Johannessen.

# Håll utkik efter nya Hotel Haven i Bergen, en grön oas med massor av växter och blommor och ett stort fokus på hållbarhet. Här finns också spa, bar och restaurang.

# Det som för var den ambassaden i Oslo håller på att förvandlas till den social och kulturella mötesplatsen Ambassaden, med vinbar, restaurang, takterass och konferenscenter.

# Ta hissen till 33:e våningen på Radisson Blu Plaza Hotel i Oslo, beställ något gott att dricka och njut av utsikten från den nya takbaren, 110 meter ovanför marken! Öppnar i juni.

# 'Iris' är en ny och unik restaurang som ligger i en flytande glob mitt i Hardangerfjorden utanför Rosendal. Restaurangen drivs av den kända danska kocken Anika Madsen och du hittar den i Salmon Eye, ett upplevelsecenter med fokus på hållbarhet i haven. Öppnar under senvåren.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Inspiration

Här har vi samlat några artiklar som vi tror att du kommer att gilla.

Nyligen besökta sidor