Skip to main content

Nya, spännande
upplevelser 2024

1. Bodø – Europas kulturhuvudstad 2024

I år är Europas kulturhuvudstad coolare än någonsin. Bodø har planerat in mer än 1 000 uppträdanden, konserter och konstutställningar, för att inte tala om spännande samisk kultur. Och vart du än går omges du av den fantastiska arktiska naturen. Dags för ett besök till Nord-Norge?

Bodø 2024 (artikel på norska)

2. Ett hotell av det rätta virket

Sov som en stock på Bodøs spektakulära Wood Hotel. Du hittar det på Rønvikfjellet, bara 15 minuter från stans centrum. Alla 177 rum har panoramautsikt över Bodø och Vestfjord. Tag plats på första parkett under midnattssolen på sommaren eller norrskenet på vintern.

På översta våningen finns en cocktailbar och restaurangen Attme. Kocken och före detta Bocuse d'Or-vinnaren Christian André Pettersen har tagit fram ett koncept med traditionella nordnorska delikatesser som serveras med en modern twist.

Öppnar 31 maj 2024

3. Kunstsilo i Kristiansand

Säg hej till Kunstsilo, en före detta spannmålssilo i Kristiansand, södra Norge. Byggnaden förvandlades nyligen till ett av norra Europas mest innovativa gallerier.

På Kunstsilo kan du uppleva Tangen Collection, världens största konstsamling av nordisk modernism. Det finns också en restaurang på översta våningen.

Nu öppen!

4. Bocuse d’Or Europe 2024

Se de bästa kockarna från 20 europeiska länder tävla i kulinarisk konst i Trondheim, en av Europas gastronomiska huvudstäder. Ett måste för alla matälskare! På detta prestigefyllda evenemang kan du räkna med förstklassiga norska råvaror från hela landet.

Visste du förresten att Norge har flest Bocuse d'Or-medaljer i världen?

19-20.mars

5. Nya skidäventyr

En skidlift med uppvärmda säten och vindskydd? Jomenvisst!

Hafjells nya 6-stolslift Vidsynexpressen är verkligen en syn.

SkiStar Hemsedal har också en ny 6-stolslift som går under namnet Lodge Express, samt en ny knapplift på SkiStar Snow Park.

SkiStar ska även börja med lektioner i funktionell skidåkning för personer med rörelsehinder. Skidor och övrig utrustning finns att hyra.

6. Fira Oslo(ve)

2024 är det 400 år sedan den stora branden i den medeltida staden som idag heter Oslo. Kung Christian IV bestämde att den nya staden skulle byggas väster om Bjørvika, vid Akershus fästning. Staden fick namnet Christiania.

Det är också 100 år sedan staden fick tillbaka namnet Oslo.

Båda händelserna kommer att firas ordentligt hela året.

Dessutom har Oslo officiellt fått ett vackert samiskt namn: Oslove!

7. Det nya skidmuseet

Välkommen till Holmenkollens nyrenoverade skidmuseum, världens största museum om skidåkningens, polarforskarnas och snöns historia. Uppe på toppen finns dessutom Oslos bästa utsikt, och i skidsimulatorn får du en känsla av hur det är att vara en backhoppare!

Öppnade 3 december 2023

8. Fler nyheter 2024:

 • Ambassaden: Den före detta amerikanska ambassaden har förvandlats till en social och kulturell mötesplats. Här finns numera en vinbar, en restaurang, en takterrass och konferenslokaler. Ambassaden är redan öppen.
   
 • Nobels Fredssenter är full av inspirerande historier om Nobels fredspris och strävan efter en bättre värld. Fredscentret är nu öppet för allmänheten efter en renovering.
   
 • Kongsberg firar 400 år med ett gäng evenemang och aktiviteter hela året.
   
 • ​Trondheims uppskattade restaurang Credo flyttar in i Oslos Nasjonalbibliotek. Restaurangen kommer till huvudstaden med ett helt nytt koncept som fokuserar på Norges matkultur, traditioner och kulturhistoria.
   
 • I år är det 1 000 år sedan Norge införde den så kallade kristenretten, och officiellt blev ett kristet land. Detta firas med en jubileumsvecka på ön Moster i Bømlo. Mellan 29 maj och 2 juni kan du vara med och fira med konserter, uppträdanden och och mycket annat.

9. Nytt unikt semesterboende

Kom riktigt nära naturen! Vidsyn Midjås hyr ut två moderna, inglasade stugor i förtrollande miljö på en gård i Dalen, Telemark.

Här kan du koppla av till max med storslagen utsikt, sköna sängar och en braskamin som är perfekt för mysiga kvällar under stjärnorna.

10. Naturlig energi

Wow! Kolla in de här helt nya semesterstugorna som drivs av solpanelerManshausen i Leinesfjord.

De två stugorna har fått sitt namn efter de legendariska polarforskarna Roald Amundsen och Fridtjof Nansen.

11. Čoarvemátta

Efter sommaren öppnar en spännande samisk nationalteater, ett samiskt gymnasium och en skola för renskötsel i en ny byggnad i Kautokeino. Den kända arkitektfirman Snøhetta står bakom projektet, som har fått namnet Čoarvemátta - ett ord som kommer från de samiska orden för horn och rot. Utsidan påminner om en lávvu (samekåta) och byggnadens form har även inspirerats av den innersta delen av ett renhorn. Målet är en utbildningslokal tillägnad samisk kultur, konst, renskötsel och berättelser.


12. Nya attraktioner längs Norges turistvägar

Flera av Norges turistvägar kommer att rustas upp ordentligt under 2024:

Torghatten vid Helgelandskusten ska få en elegant byggnad i trä och glas med plats för utställningar och nya toaletter. Området har också en lättillgänglig vandringsled. Öppnar i juni.

Gjende i Valdresflye har en ny servicebyggnad i glas och trä, med ett café och toaletter. Öppnar i juni.

Vid Vøringsfossen i Hardangerfjorden byggs några spektakulära utsiktspunkter, precis vid kanjonen i Fossatromma. Öppnar i september.

I Hamningberg i Varanger planeras nya fågeltorn för alla som vill komma nära det arktiska fågellivet. Öppnar i september.

Hauklandstranda i Lofoten blir det en helt ny rastplats med café samt nya vandringsleder. Öppnar i december.

13. The Golden Train

Upptäck ett stycke norsk krigshistoria på turisttåget The Golden Train, tur och retur från Åndalsnes. Under tyskarnas ockupation smugglades Norges guldreserv ut ur landet längs den här rutten.

Slå dig ner på första parkett, luta dig tillbaka och njut av fantastiska landskap.

Kombinera gärna tågturen med en god lunch eller middag på Eggen Restaurant på toppen av Nesakslaberget, som du når med hjälp av linbana.

Inspiration

Här har vi samlat några artiklar som vi tror att du kommer att gilla.

Nyligen besökta sidor