Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Hurtigruten sailing under a bridge in Tromsø
Hurtigruten in Tromsø.
Photo: Bård Løken / www.nordnorge.com / Tromsø
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade
Ad

Vilket flyt

Norrmännen har varit ett sjöfarande folk sedan urminnes tider, inte bara för att de älskar havet, utan också för att det var nödvändigt för att ta sig fram. Bilfärjor är fortfarande vanliga även om det dyker upp nya broar och undervattenstunnlar lite överallt,

Bilfärjor förekommer fortfarande rikligt i regionerna som kallas Fjord Norge och Nord-Norge, där fjordarna skär djupt in i landskapet och gör det omöjligt – eller åtminstone besvärligt – att ta sig längs kusten med bil utan att passera en fjord eller två.

Båtlinjen Hurtigruten, som stannar vid mer än 30 hamnar längs den norska kusten, hade en avgörande roll förr i tiden. Idag är det kanske framför allt en nöjesresa, även om många fartyg fortfarande levererar gods på resan från Bergen i sydväst till Kirkenes i norr.

Många passagerarfärjor i Norge tar inte bilar. I många städer finns det små passagerarfärjor, till exempel Beffen i Bergen, Sundbåten i Kristiansund, och färjorna som förbinder Oslo och öarna i Oslofjorden.

Lofotenöarna förbinds ofta genom båttrafik, och längs kusten är det vanligt att expressbåtar täcker sträckor som saknar järnväg. Från Stavanger till Sognefjord via Bergen, till exempel, erbjuder katamaraner snabba, bekväma resor. Detsamma gäller många byar vid fjordarna, som förr i tiden bara kunde nås med roddbåt.

Se mer på video

Färjor och båtar i Norge

Båt är ett vanligt transportmedel i Norge. Särskilt i regionen som kallas Fjord Norge kommer bilvägarna till ett plötsligt slut och man får fortsätta resan med färja.

Expressbåtar och färjor

Expressbåtar och bilfärjor går upp och ner längs kusten, i skyddade vatten och på öppet hav, till städer och byar och stora som små öar. Det är perfekt om du vill båtluffa. Men kom ihåg att det kan bli långa köer under sommarmånaderna. För de mest populära färjorna är det klokt att vara ute i god tid: Geiranger – Hellesylt och Lauvvik – Lysebotn.

Kontakta följande företag för mer information och tidtabeller:

Hurtigruten

Den sedan länge etablerade Hurtigruten går från Bergen på västkusten till Kirkenes i Finnmark. Resan Bergen – Kirkenes – Bergen tar 11 dagar. Det är ett underbart sätt att uppleva den vackra kustlinjen. Det som brukar fascinera turister mest är alla små samhällen båten stannar vid på vägen.

Hurtigruten går dagligen och stannar vid många hamnar på vägen. Ta gärna med bilen, särskilt om du vill kombinera kryssningen med semester på land.

Båt på insjöarna

Det är inte bara längs kusten man kan åka båt i Norge. Man kan till exempel ta en tur med Skibladner, världens äldsta hjulångare i drift, på sjön Mjøsa. Eller resa bland de mäktiga fjällen i Jotunheimen med Gjendebåtarna.

Res till Norge med färja

Color Line går till Norge från Strömstad, och även från Danmark. Från Danmark kan man också åka till Norge med Stena LineDFDS och Fjord Line. Color Lines fartyg Color Fantasy och Color Magi åker till Norge från Kiel i Tyskland.

Inspiration

Sponsor

Restips

×

Läs också

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen

Ad
Ad
Ad
Ad