Skip to main content

Ta båten

Res till Norge med båt

Flera färjelinjer förbinder Norge till resten av Europa och det går flera avgångar dagligen från Sverige, Danmark och Tyskland. Res med båt från Strömstad till Sandefjord i Norge, resan tar bara 2,5 timmar, men du hinner slappna av med god mat, bra shopping och roliga aktiviteter ombord. Avgångarna till och från städer i Danmark är ännu fler och sträckan Kiel - Oslo är väldigt populär. Gemensamt för alla linjer är att det ofta finns bra rabatter för pensionärer, studenter och barn. Många rederier erbjuder också rabatterade paketresor.

I den här artikeln hittar du mer information om de olika färjelinjerna som har en hamn i Norge.

Bilfärjor och expressbåtar i Norge

Norge har en lång kust med många öar och fjordar. I regionerna som kallas Vestlandet (Fjord Norge) och Nord-Norge är det fortfarande vanligt med bilfärjor och vissa sträckor kan de reducera restiden dramatiskt. 

Expressbåtar och bilfärjor går upp och ner längs kusten, i skyddade vatten och på öppet hav, till städer och byar och stora som små öar. Det är perfekt om du vill båtluffa

Men kom ihåg att det kan bli långa köer under sommarmånaderna. För de mest populära färjorna är det klokt att vara ute i god tid: Geiranger – Hellesylt och Lauvvik – Lysebotn i Vestlandet och Bognes-Lødingen och Bodø-Moskenes i Nord-Norge.

Hurtigruten och Havila

Den sedan länge etablerade Hurtigruten går från Bergen på västkusten till Kirkenes i Finnmark. Resan Bergen – Kirkenes – Bergen tar 11 dagar. Det är ett underbart sätt att uppleva den vackra kustlinjen. Det som brukar fascinera turister mest är alla små samhällen båten stannar vid på vägen.

Hurtigruten går dagligen och stannar vid många hamnar på vägen. Ta gärna med bilen, särskilt om du vill kombinera kryssningen med semester på land.

Havila Kystruten erbjuder också kryssningar och resor hamn-till-hamn. De kör samma rutt, två gånger i veckan, med några av de mest miljövänliga fartygen i världen.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Planera resan

Använd filterfunktionerna nedan och sök efter båtresor i Norge.

Upptäck mer

Nyligen besökta sidor