Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Video Thumbnail - vimeo - Future of the fjords
Future of the fjords.
Photo: Visit Flåm

Elektriska sommarnöjen

muteplay/pauseplay/pause

I Norge syns allt fler elcyklar, elbilar och eldrivna kryssningsfärjor – hoppa på en kraftfull trend för en skönare och grönare semester.

När dina vänner frågar hur resan till Norge var kan det hända att svaret blir:

"Den var ... elektrisk."

"Elektrisk?"

"Japp, elektrisk från början till slut."

Detta energiska ord beskriver nämligen Norge i ett nötskal just nu. Det blir allt vanligare att köra elcykel längs ofta nybyggda cykelleder, hoppa på ett eldrivet tåg till en fjord, och sedan gå ombord en minikryssnings-färja där man kan beundra utsikten utan det högljudda dunket från en dieselmotor. Därefter tar man gärna elbilen upp i bergen på branta, slingrande vägar. På toppen kan det mycket väl finnas en laddningsstation.

Elektrisk transport med nollutsläpp är perfekt i Norge, där man är mån om att bevara naturen. Dessutom stör eldrivna fordon inte naturens egna ljudeffekter så mycket, så man kan njuta i fulla drag av forsande vattenfall och brusande älvar.

Norges elektrifiering

"Eftersom båten går på batterier är propellrarna som slår i vattenytan det enda som hörs", säger John Nauckhoff, kapten på den nya färjan Future of the Fjords som trafikerar sträckan Gudvangen-Flåm i Nærøyfjorden.

Mini-kryssningsfartygets prisbelönta design har ingen plats för bilar. Cyklar av alla slag är däremot mycket välkomna året runt.

The Future of the Fjords är världens första helelektriska båt som består av lättviktigt kolfibermaterial, och syster-färjan Vision of the Fjords var världens första hybridfärja i sitt slag när den lanserades år 2016.

Vision of the Fjords
The ship Vision of the Fjords.
Photo: Sverre Hjørnevik / Flåm AS

Designad och tillverkad i Norge

"Jag är stolt över att kunna bidra till utvecklingen och byggnadsprocessen", säger kapten Nauckhoff och fortsätter: "Många passagerare menar att det är deras livs resa."

Båda fartygen tillverkades lokalt på Brødrene Aas varv i fjordstaden Hyen, som ligger vid en av Nordfjordens förgreningar. Företagets patenterade byggteknik exporteras till Kina och andra länder.

The Future of the Fjords är ett splitternytt prestigeprojekt, men det är långt ifrån det enda stora elektriska transportinitiativet i landet.

Fler och fler hotell anstränger sig för att erbjuda miljövänliga alternativ och har börjat hyra ut både vanliga cyklar och elcyklar.

"Många passagerare menar att det är deras livs resa."

Cyklar, spårvagnar och tåg

Hotel Aak i Åndalsnes, den lilla staden som kallar sig "bergsklättringens huvudstad", är en av flera platser i Norge där man kan hyra elcyklar med eller utan guide i de vackra omgivningarna. Elmotorn ger dig en tacksam knuff i branta backar på väg mot Raumaälven, längs Trollstigens slingrande kurvor och vid bergsväggen Trollveggen.

I Bergen kan du hoppa på linbanan Fløibanen, som har drivits elektriskt sedan 1918. Den 850 meter långa turen tar ungefär åtta minuter och är en av Bergens stora turistattraktioner, men också en uppskattad lokalförbindelse för stadens invånare.

Bergen har också spårvagnar. Bybanen tar dig från centrum till flygplatsen på 45 minuter, tack vare spår som sällan påverkas av annan trafik.

Two cyclists on a rainy Trollstigen road, Fjord Norway
Trollstigen.
Photo: Hotel Aak

Elektriska tips i mellersta Norge

I Trondheim, Norges tredje största stad som ligger mitt i landet, kan man stoltsera med världens nordligaste spårvagnssystem. Linjen heter Gråkallbanen och går från innerstan och den gamla domkyrkan Nidarosdomen till Trondheims luftiga förortsområden.

Oslo har ett välutvecklat spårvagns- och tunnelbanesystem som går i sicksack över hela stan och till och med klättrar upp till de omgivande bergen för de som vill åka skidor eller vandra. Dessutom öppnas nya cykelbanor i sällan skådad hastighet.

Så länge du har en giltig biljett i fickan kan du ta med cykeln på Oslos tunnelbana utan kostnad, förutom i rusningstid.

Sist men inte minst kan man såklart uppleva några av Norges mest natursköna landskap med elkraft via järnvägarna. Norges järnvägsnät går genom 733 tunnlar och över 2 577 broar, med en hastighet på upp till 160 kilometer per timme. Och ja, det finns wifi på tågen.

Mer e-kul på gång

Det här är bara några exempel på hur hela Norge håller på att elektrifieras, och lokala turistbyråer hjälper dig gärna med fler förslag på roliga eldrivna aktiviteter.

"Mitt motto är att arbeta med vackra saker som jag bryr mig om, så projektet med färjan The Future of the Fjords passar perfekt", säger kapten John Nauckhoff.

"Utsikten över fjordlandskapet från elfärjan är mäktig året runt och i alla väder. Kom ihåg att man aldrig får se regnbågen om solen skiner hela dagen."

Upplevelsen är så att säga alltid elektrisk.

Hållbarhet i Norge

I Norge ser man miljön som allas gemensamma ansvar. Det spelar ingen roll om det handlar om vandring i bergen eller cykling längs idylliska skogsvägar. Det är alltid viktigt att lämna ett så litet fotavtryck som möjligt.

"Lämna platsen som du skulle vilja hitta den" är mottot som gäller vare sig du är ute i naturen eller besöker en liten fiskeby.

Det handlar om livskvalitet, både idag och för kommande generationer.

Res grönt i Norge

Planera resan med Entur

Entur är en reseapp som hjälper dig att planera semestern med buss, tåg, tunnelbana, båt och flyg. Med hjälp av Entur tar du dig runt i Norge på billigaste och snabbaste sätt. Du kan också köpa dina biljetter med Entur (smidigast via appen).

Ladda ner Entur från AppStore eller Google Play

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Hitta hållbara aktiviteter

Sök efter miljövänliga alternativ genom att klicka på "Filtrera din sökning" och välja "Gröna resor – Miljöcertifierade leverantörer" här nedan.

×
 • Filters
  Filter Your Search
  TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
  Clear Filters
 • View
 • Sort By
Filter Your Search
TripAdvisor Symbol
 • Show More
 • No available filters
 • Show More
 • No available filters
Clear Filters
Back To Top

Läs också

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen