Skip to main content

Elektriska sommarnöjen

Norge är världsledande inom elcyklar och elbilar, och det lanseras allt fler eldrivna kryssningfärjor. Lägg till tåg så kan du i princip göra hela semestern på el. Njut av en lugn, smidig och elektrisk ledighet!

När dina vänner frågar hur resan till Norge var blir svaret kanske:

"Den var ... elektrisk."

"Elektrisk?"

"Japp, helt och hållet elektrisk."

Det är ett energiskt ord som sammanfattar Norge väldigt bra just nu. Det blir allt vanligare att cykla eller att köra elcykel längs nybyggda cykelleder, hoppa på ett eldrivet tåg till en fjord, och sedan gå ombord en minikryssnings-färja där man kan beundra utsikten utan det högljudda dunket från en dieselmotor. Därefter kan man ta elbilen upp i bergen på branta, slingrande vägar. På toppen kan det mycket väl finnas en laddningsstation.

Elektrisk transport med nollutsläpp rimmar väl med Norge, där man är mån om att bevara naturen. Dessutom stör eldrivna fordon inte naturens egna ljud så mycket, så man kan njuta i fulla drag av forsande vattenfall och brusande älvar.

Bara batteri

”Eftersom båten går på batterier är propellrarna som slår i vattenytan det enda som hörs", säger John Nauckhoff, kapten på den nya färjan Future of the Fjords som går mellan Gudvangen och Flåm i Nærøyfjorden.

Mini-kryssningsfartyget med sin prisbelönta design har ingen plats för bilar. Cyklar av alla slag är däremot mycket välkomna året runt.

The Future of the Fjords är världens första helelektriska båt som består av lättviktigt kolfibermaterial, och syster-färjan Vision of the Fjords var världens första hybridfärja i sitt slag när den lanserades år 2016.

Båda fartygen är byggda lokalt på Brødrene Aas varv i fjordstaden Hyen, som ligger vid en av Nordfjordens förgreningar. Företagets patenterade byggteknik har exporterats till Kina och andra länder.

Det finns fler företag som hakat på den elektriska revolutionen. Däribland Brim Explorer, som bygger elhybrid-båtar med fokus på komfort och så liten miljöpåverkan som möjligt. Dessutom finns Havila Voyages, som glider fram längs den vackra kusten med ett av världens mest avancerade kryssningsfartyg. Det finns inget skepp i världen som har större batteripaket!

Många turister utforskar fjordarna med en skräddarsydd Norge i ett nötskal-rundtur, som också kan inkludera en fjordkryssning.

”Många passagerare menar att det är deras livs resa.”

Rulla fram på elcykel

I Norge finns gott om ställen att hyra cykel eller elcykel på, så det är lätt att utforska härliga sommargator i staden eller den omkringliggande naturen.

Norges ibland dramatiskt natur, med höga fjäll, branta backar och tuff terräng kan ibland verka övermäktig för en som inte är proffscyklist. Men det finns gott om härliga och överkomliga rutter på landsbygden – och med elcykel blir allting ännu enklare! Nya cykelbanor byggs dessutom i rask fart. Planera ditt cykeläventyr idag och upplev Norge på två hjul!

Ett härligt ställe att utforska på cykel är myskoxarnas rike, Dovrefjell. Hyr en elcykel och ge dig ut på någon av alla fjällstigar. Har du tur får du en glimt av de ståtliga djuren!

Upplev Norge med linjetrafik

Norges kollektiva färdmedel går el i allt högre utsträckning, både bussar, spårvagnar, tåg och färjor. Ta tåget och njut av några av världens vackraste utsikter – helt eldrivet!

I Norges tre största städer Oslo, Bergen och Trondheim tar de eldrivna spårvagnarna dig överallt. Oslo har ett välutvecklat nätverk av spårvagn och tunnelbana som sicksackar sig genom staden och till och med upp på bergen intill – perfekt för den som vill ut och vandra eller åka skidor.

I Oslo kan du också ta med cykeln gratis på tunnelbanan, förutom under rusningstrafik. Kom ihåg att köpa en biljett bara!

Med tåg reser du enkelt och bekvämt på el genom några av världens vackraste järnvägssträckor. På vägen genom de natursköna landskapen finns hela 733 tunnlar och 2577 broar att passera! Och ja, det finns Wi-Fi på de flesta tåg. De norska bussbolagen trafikerar också hela landet, även mer svåråtkomliga områden.

Elbilarnas huvudstad

Norrmännen tar verkligen övergången till elbilar på allvar, och idag syns de precis överallt. De senaste åren har mer än hälften av alla nya bilar som sålts varit eldrivna.

Målet är att hela norska bilflottan ska ha nollutsläpp (el eller väte) redan 2025. Därför finns idag en stor mängd åtgärder som ska få människor att ta steget till elbil: subventioneringar, billigare parkering, gratis färja, inga vägavgifter och rätt att köra i buss- och taxifiler.

Du kan enkelt hyra en elbil från de flesta uthyrningsfirmor. Det finns idag mer än 17.000 laddningsstationer, varav 3300 har snabbladdare – så du behöver inte vara orolig för att få slut på batteri!

AD: Kolla pris och tillgänglighet på Auto Europeoch Rent-A-Wreck, där du hittar fina och prisvärda erbjudanden på elbilar.

Mer e-kul på gång

Det här är bara några exempel på hur hela Norge håller på att elektrifieras, och lokala turistbyråer hjälper dig gärna med fler förslag på roliga eldrivna aktiviteter.

Det finns mycket som är fantastiskt med turism, men det finns också utmaningar. Vill du bli en mer ansvarsfull turist och resa till unika resmål som aktivt jobbar med att minska turismens negativa inverkan, och stärka de positiva effekterna? Då är Norge rätt land att åka till!

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Hitta miljöcertifierade erbjudanden

Sök efter miljövänliga alternativ genom att klicka på "Filtrera din sökning" och välja "Gröna resor – Miljöcertifierade leverantörer" här nedan.

Nyligen besökta sidor