Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
A woman traveling with Flåm railway
Flåm railway.
Photo: Torild Moland - TravelStock

Luta dig tillbaka och låt tåget ta dig fram genom Norges vackra natur. Här är åtta tågresor i Norge som inte bara tar dig från A till B utan också är upplevelser i sin egen rätt.

I maj 2018 utsåg den engelska tidningen The Guardian Nordlandsbanen till en av världens 18 bästa tågresor.

Det är alltid lika spännande när reseupplevelser i Norge uppmärksammas internationellt. Att våra järnvägar får beröm är både roligt och välförtjänt. Tågresor som Nordlandsbanen erbjuder långt mer än bara transport. Som passagerare blir man en del av landskapet och kulturen längs spåren på ett sätt man aldrig blir på ett flygplan.

Författaren Jan Helge Østlund har skrivit flera böcker om Norges tågresor och järnvägshistoria. Norge har högt anseende bland Europas järnvägsentusiaster, menar han:

"Schweiz och Österrike erbjuder hård konkurrens, men jag skulle ändå säga att Norge ligger i toppen bland europeiska järnvägsdestinationer. Det finns snabbare tåg längre söderut, men vi ligger högt i kurs vad gäller historia, intressanta destinationer och vacker natur. Att åka tåg i Norge handlar lika mycket om alla unika, vackra och avkopplande upplevelser under resan som att nå fram till slutmålet”, tycker Jan Helge.

Nordlandsbanen är med andra ord i gott sällskap. Jan Helge rekommenderar här sju norska tågresor som bjuder på stora upplevelser.

 • Nordlandsbanen

 • A train on the Nordlandsbanen in Northern Norway
  Saltfjellet, Nordland.
  Photo: Vy

  Den 729 kilometer långa sträckan mellan Trondheim och Bodø är landets längsta i sitt slag, enligt Vy. Resan går genom vackra landskap som skiftar från typiska kustlandskap till små byar och höga bergspassager längre in i landet.

  "Nordlandsbanen är 729 kilometer upplevelser, historia och spektakulär natur. Man skulle kunna tro att det är långtråkigt att sitta på ett tåg i elva timmar, men det är verkligen en riktig pärla till tågresa", säger Jan Helge.

  Det är den enda norska järnvägen som passerar polcirkeln, och resan rekommenderas året runt. Tåget har två dagliga avgångar från Trondheim och Bodø, och går både dag och natt. Boka i god tid om du vill få plats i sovkupé.

 • Bergensbanen

 • A train riding on the Bergen Railway along the water, Fjord Norway
  Bergensbanen.
  Photo: Rolf M. Sørensen / Vy

  Bergensbanen är en av Norges mest kända och populära tågresor, och inte utan anledning. Från Oslo åker man genom de vackra fjällen i Gol, Geilo, Hallingdal och Finse innan man kommer till den magnifika glaciären Hardangerjøkulen och den sista branta biten som går ner till slutdestinationen Bergen.

  "Bergensbanen förbinder inte bara två av våra viktigaste städer, Bergen och Oslo, den sju timmar långa resan går också genom fantastiska norska landskap med fält, fjordar, skog och fjäll. Bergensbanen är också intressant för att den går högre upp än någon annan tåglinje i Norge”, säger Jan Helge.

  NRK (Norges motsvarighet till SVT) visade hela Bergensbanen på tv, minut för minut, och efter det har resan blivit särskilt populär bland turister. Många passar på att hoppa av tåget i Myrdal och ta en tur på järnvägslinjen Flåmsbana, som bara är en timme lång men som anses bjuda på några av Norges mest imponerande utsikter.

 • Flåmsbanan

 • The Flåm railway going through the landscape of green hills and spectacular mountains in Fjord Norway
  The Flåm railway.
  Photo: Morten Rakke

  Flåmsbanan varar bara lite drygt en timme men är ändå en av de mest kända järnvägslinjerna i världen. Det säger en hel del om resan och alla upplevelser längs vägen. Mer än en halv miljon turister fascineras av den branta turen från Myrdal ner till Flåm, som ligger långt inne i Aurlandsfjorden.

  "Utsikten från Flåmsbana är makalös i fint väder. Dramatiska vattenfall, älvar, dalar och fjäll – för många är det själva definitionen av norsk natur", säger Jan Helge.

  Jan Helge har varit tågfantast större delen av livet, och är särskilt imponerad av järnvägslinjens tekniska detaljer.

  "Flåmsbana är framför allt ett tekniskt mästerverk. Den branta stigningen, som går från 0 till 866 meter över havet, kräver två lokomotiv – ett längst fram och ett längst bak. Varje vagn har dessutom ett speciellt bromssystem", förklarar han.

 • Dovrebanen

 • A train riding through the snowy landscape on the Dovre Railway, Eastern Norway
  Dovrebanen.
  Photo: Rune Fossum / Vy

  ”Dovrebanen är helt klart det mest avkopplande och minnesvärda sättet att ta sig från Oslo till Trondheim”, säger Jan Helge. Den sju timmar långa resan med Dovrebanen passerar flera berömda nationalparker i Gudbrandsdalen, Rondane, Jotunheimen och Dovrefjell.

  "Det är en trevlig dagstur. Sträckan längs sjön Mjøsa och upp mot Hamar och Lillehammer har massor av fantastiska vyer. Tåget går förbi Eidsvoll, den norska konstitutionens födelseort, och även om landskapet kanske inte är riktigt lika dramatiskt som på vissa andra järnvägslinjer finns det mycket att se. Det är vanligt att se både myskoxar och andra djur på den här turen".

  Dovrebanen går regelbundet året runt. Ett tips till familjer är att stanna vid äventyrsparken Hunderfossen Eventyrpark i Lillehammer på vägen.

 • Raumabanen

 • A train on the Rauma Railway in the sunny mountain landscape, Fjord Norway
  Raumabanen.
  Photo: Leif Johnny Olestad / Visitnorway.com

  Vy beskriver Raumabanen som en av Norges "vackraste och vildaste järnvägslinjer". Denna 114 kilometer långa skönhet kommer alltid att ha en speciell plats i Jan Helges hjärta.

  "Från Bjorli ner till Åndalsnes får du uppleva några av de mest storslagna landskapen på den här sidan av Schweiz. Jag skulle nog säga att det är den vackraste sträckan Norge har att erbjuda", säger han.

  Resan tar ungefär 1 timme och 40 minuter och bjuder på höjdpunkter som Romsdalen, Trollveggen och Kyllingbron. Raumabanen är särskilt anpassad till turister med panoramafönster och turistinformation på sommaren. Ett tips är att ta en avstickare med Raumabanen om du ska resa med Dovrebanen – i sådana fall går du av Dovrebanen i Dombås.

 • Sørlandsbanen

 • A train on the Sørlandsbanen, crossing a bridge over the water, Southern Norway
  Sørlandsbanen.
  Photo: Svein Magne Morken / Vy

  Sørlandsbanen gör det lätt att ta sig från Oslo till de vackra kustlandskapen i södra Norge.

  Den åtta timmar långa tågresan mellan Oslo och Stavanger har inte samma rykte som Bergensbanen eller Flåmsbanen, men den är ett betydligt trevligare och tjusigare alternativ till motorvägen. Sørlandsbanen har också blivit en riktig familjefavorit tack vare attraktioner som nöjesfältet Bø Sommarland i Telemark och djurparken Kristiansand Zoo.

  "Många tror att Sørlandsbanen går längs kusten, men en stor del av resan går i inlandet – den byggdes nämligen under kriget när man var tvungen att undvika eventuella bombräder. Man är nästan i Egersund när man ser havet – innan dess är det mest dalar och skogar. I Nelaug kan man hoppa av och ta en tur till Arendal, med vackra vyer längs vägen", säger Jan Helge.

 • Rørosbanen

 • A train on the Rørosbanen with a view on the town of Røros, Trøndelag, Norway
  The Røros Railway.
  Photo: Vy

  Rørosbanen öppnades år 1877 och är Norges äldsta järnvägsförbindelse mellan två landsdelar. Den fem timmar långa turen mellan Hamar och Trondheim går genom orörda naturområden och mystiska skogar i Østerdalen innan den fortsätter till den UNESCO-listade staden Røros och vidare till Støren.

  "Vissa tycker att Rørosbanen är lite tråkig, men det brukar hända en hel del längs vägen om man tittar ordentligt. Med lite tur kan du få syn på älg, järv, lodjur, varg och björn i skogarna", säger Jan Helge.

 • Ofotbanen

 • A train on the Ofotbanen in a beautiful river and mountain landscape, Northern Norway
  Ofotbanen.
  Photo: Jernbaneverket / Roar G. Nillson

  Ofotbanen har kallats för "världens åttonde underverk" och är Norges nordligaste tågsträcka. Ofotbanen tar dig från Narvik vid Ofotfjorden vidare ner mot Sverige. Det tar ungefär en timme innan du är vid den svenska gränsen.

  På resan är det inte bara naturen som är häpnadsväckande. Historien om rallarna som byggde järnvägen i slutet av 1800-talet gör resan till en intressant historia i sig. Dessutom ägde "Slaget om Narvik" under andra världskriget rum i närheten av järnvägen. 

  De idylliska stationerna längs linjen är designade av järnvägens arkitekter och står i skarp kontrast till den vilda naturen. Hoppa av tåget vid Katterat station och följ Rallarvegen ner till Rombaksbotn vid fjorden. Under sommaren hålls det guidade turer och du kan också åka RIB-båt tillbaka till Narvik. Om du gillar att åka skidor så håller Narvikfjellet öppet till maj. På sommaren kan du åka gondollift upp till toppen för att njuta av den vackra utsikten.

Planera resan med Entur

Entur är en reseapp som hjälper dig att planera semestern med buss, tåg, tunnelbana, båt och flyg. Med hjälp av Entur tar du dig runt i Norge på billigaste och snabbaste sätt. Du kan också köpa dina biljetter med Entur (smidigast via appen).

Ladda ner Entur från AppStore eller Google Play

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Planera resan

Använd filterfunktionerna nedan och sök bland alla tips och erbjudanden.

×
 • Filters
  Filter Your Search
  TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
  Clear Filters
 • View
 • Sort By
Filter Your Search
TripAdvisor Symbol
 • Show More
 • No available filters
 • Show More
 • No available filters
Clear Filters
Back To Top

Läs också

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen