Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
The Rauma Railway is one of the world’s best train journeys. Train crossing Kylling bridge in Rauma, Fjord Norway.
The Rauma Railway crossing Kylling bridge in Fjord Norway.
Photo: Johan Berge / Visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Här är sju tågresor i Norge som inte bara tar dig från A till B utan också är upplevelser i sin egen rätt.

I maj 2018 utsåg den engelska tidningen The Guardian Nordlandsbanen till en av världens 18 bästa tågresor.

"Det är alltid lika spännande när reseupplevelser i Norge uppmärksammas internationellt. Att våra järnvägar får beröm är både roligt och välförtjänt. Tågresor som Nordlandsbanen erbjuder långt mer än bara transport. Som passagerare blir man en del av landskapet och kulturen längs spåren på ett sätt man aldrig blir på ett flygplan", säger Åge-Christoffer Lundeby, presschef på Vy.

Författaren Jan Helge Østlund har skrivit flera böcker om Norges tågresor och järnvägshistoria. Norge har högt anseende bland Europas järnvägsentusiaster, menar han:

"Schweiz och Österrike erbjuder hård konkurrens, men jag skulle ändå säga att Norge ligger i toppen bland europeiska järnvägsdestinationer. Det finns snabbare tåg längre söderut, men vi ligger högt i kurs vad gäller historia, intressanta destinationer och vacker natur. Att åka tåg i Norge handlar lika mycket om alla unika, vackra och avkopplande upplevelser under resan som att nå fram till slutmålet”, tycker Jan Helge.

Nordlandsbanen är med andra ord i gott sällskap. Jan Helge rekommenderar här sju norska tågresor som bjuder på stora upplevelser.

Nordlandsbanen

Saltfjellet, Nordland
Saltfjellet, Nordland.
Photo: Vy

Den 729 kilometer långa sträckan mellan Trondheim och Bodø är landets längsta i sitt slag, enligt Vy. Resan går genom vackra landskap som skiftar från typiska kustlandskap till små byar och höga bergspassager längre in i landet.

"Nordlandsbanen är 450 mil upplevelser, historia och spektakulär natur. Man skulle kunna tro att det är långtråkigt att sitta på ett tåg i elva timmar, men det är verkligen en riktig pärla till tågresa", säger Jan Helge.

Det är den enda norska järnvägen som passerar polcirkeln, och resan rekommenderas året runt. Tåget har två dagliga avgångar från Trondheim och Bodø, och går både dag och natt.

Bergensbanen

Bergensbanen
Bergensbanen.
Photo: Rolf M. Sørensen / Vy

Bergensbanen är en av Norges mest kända och populära tågresor, och inte utan anledning. Från Oslo åker man genom de vackra fjällen i Gol, Geilo, Hallingdal och Finse innan man kommer till den magnifika glaciären Hardangerjøkulen och den sista branta biten som går ner till slutdestinationen Bergen.

"Bergensbanen förbinder inte bara två av våra viktigaste städer, den sju timmar långa resan går också genom fantastiska norska landskap med fält, fjordar, skog och fjäll. Bergensbanen är också intressant för att den går högre upp än någon annan tåglinje i Norge”, säger Jan Helge.

NRK (Norges motsvarighet till SVT) visade hela Bergensbanen på tv, minut för minut, och efter det har resan blivit särskilt populär bland turister. Många passar på att hoppa av tåget i Myrdal och ta en tur på järnvägslinjen Flåmsbana, som bara är en timme lång men som anses bjuda på några av Norges mest imponerande utsikter.

Dovrebanen

Dovrebanen
Dovrebanen.
Photo: Rune Fossum / Vy

Den sju timmar långa resan med Dovrebanen passerar flera berömda nationalparker i Gudbrandsdalen, Rondane, Jotunheimen och Dovrefjell. ”Dovrebanen är helt klart det mest avkopplande och minnesvärda sättet att ta sig från Oslo till Trondheim”, säger Jan Helge och fortsätter:

"Det är en trevlig dagstur. Sträckan längs sjön Mjøsa och upp mot Hamar och Lillehammer har massor av fantastiska vyer. Tåget går förbi Eidsvoll, den norska konstitutionens födelseort, och även om landskapet kanske inte är riktigt lika dramatiskt som på vissa andra järnvägslinjer finns det mycket att se. Det är vanligt att se både myskoxar och andra djur på den här turen".

Dovrebanen går regelbundet året runt. Ett tips till familjer är att stanna vid äventyrsparken Hunderfossen Familiepark i Lillehammer på vägen.

Raumabanen

Raumabanen
Raumabanen.
Photo: Leif Johnny Olestad / Visitnorway.com

Vy beskriver Raumabanen som en av Norges "vackraste och vildaste järnvägslinjer". Denna 114 kilometer långa skönhet kommer alltid att ha en speciell plats i Jan Helges hjärta.

"Från Bjorli ner till Åndalsnes får du uppleva några av de mest storslagna landskapen på den här sidan av Schweiz. Jag skulle nog säga att det är den vackraste sträckan Norge har att erbjuda", säger han.

Resan tar ungefär 1 timme och 40 minuter och bjuder på höjdpunkter som Romsdalen, Trollveggen och Kyllingbron. Raumabanen är särskilt anpassad till turister med panoramafönster och turistinformation på sommaren. Ett tips är att ta en avstickare med Raumabanen om du ska resa med Dovrebanen – i sådana fall går du av Dovrebanen i Dombås.

Flåmsbana

Flåmsbana
Flåmsbana.
Photo: Morten Rakke

Järnvägslinjen Flåmsbana varar bara lite drygt en timme men är ändå en av de populäraste tågresorna i Norge. Det säger en hel del om resan och alla upplevelser längs vägen. Mer än en halv miljon turister fascineras av den branta turen från Myrdal ner till Flåm, som ligger långt inne i Aurlandsfjorden.

"Utsikten från Flåmsbana är makalös i fint väder. Dramatiska vattenfall, älvar, dalar och fjäll – för många är det själva definitionen av norsk natur", säger Jan Helge.

Jan Helge har varit tågfantast större delen av livet, och är särskilt imponerad av järnvägslinjens tekniska detaljer.

"Flåmsbana är framför allt ett tekniskt mästerverk. Den branta stigningen, som går från 0 till 866 meter över havet, kräver två lokomotiv – ett längst fram och ett längst bak. Varje vagn har dessutom ett speciellt bromssystem", förklarar han.

Sørlandsbanen

Sørlandsbanen
Sørlandsbanen.
Photo: Svein Magne Morken / Vy

Sørlandsbanen gör det lätt att ta sig från Oslo till de vackra kustlandskapen i södra Norge.

Den åtta timmar långa tågresan mellan Oslo och Stavanger har inte samma rykte som Bergensbanen eller Flåmsbanen, men den är ett betydligt trevligare och tjusigare alternativ till motorvägen. Sørlandsbanen har också blivit en riktig familjefavorit tack vare attraktioner som nöjesfältet Bø Sommarland och djurparken Kristiansand Zoo.

"Många tror att Sørlandsbanen går längs kusten, men en stor del av resan går i inlandet – den byggdes nämligen under kriget när man var tvungen att undvika eventuella bombräder. Man är nästan i Egersund när man ser havet – innan dess är det mest dalar och skogar. I Nelaug kan man hoppa av och ta en tur till Arendal, med vackra vyer längs vägen", säger Jan Helge.

Rørosbanen

Train along the railway, with the church in Røros in the background
Rørosbanen.
Photo: Vy

Rørosbanen öppnades år 1877 och är Norges äldsta järnvägsförbindelse mellan två landsdelar. Den fem timmar långa turen mellan Hamar och Trondheim går genom orörda naturområden och mystiska skogar i Østerdalen innan den fortsätter till den UNESCO-listade staden Røros och vidare till Støren.

"Vissa tycker att Rørosbanen är lite tråkig, men det brukar hända en hel del längs vägen om man tittar ordentligt. Med lite tur kan du få syn på älg, järv, lodjur, varg och björn i skogarna", säger Jan Helge.

Annonser

Nordic Choice Hotels – en annorlunda hotellkedja

Thon Hotels – boende med fantastisk frukost

Hurtigruten – världens vackraste sjöresa

Widerøe – Skandinaviens största regionala flygbolag

Ta del av våra bästa erbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra uppskattade partners.

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen