Skip to main content

Norges vackraste tågresor

Ombordstigning! Res bekvämt till makalösa fjordar, över fjäll, semesterparadiset i söder och långt norr om polcirkeln. De här åtta tåglinjerna bjuder på spektakulära vyer längs rälsen. Flera norska tåglinjer rangeras bland världens bästa tågresor varje år.

Att resa med tåg i Norge handlar lika mycket om den unika naturupplevelsen längs vägen, som att komma fram till destinationen. Fler norska tåglinjer rangeras bland de vackraste tågresorna i världen enligt Lonely Planet och andra.

Tågresor med Nordlandsbanan och Bergenbanan är så mycket mer än bara transport. Som passagerare kommer du nära vyerna och kulturlandskapet på ett sätt som är omöjligt med flyg.

Jan Helge Østlund har skrivit flera böcker om norska tågresor och järnvägshistoria. 
– Schweiz och Österrike är våra starkaste konkurrenter, men jag vill påstå att Norge ger dem en bra match. De har kanske snabbare tåg längre söderut, men vi tar dem på historia, intressanta stationer och den vackra naturen längs rälsen, säger Østlund.

Förutom den naturnära upplevelsen är tågresor även ett av de mest hållbara sätten att resa. Här kommer åtta fantastiska norska tågresor:

1. Bergenbanan

Bergenbanan är antagligen den mest populära och natursköna norska tågresan – av flera anledningar. Tåget går genom ett vackert fjällandskap från Oslo till Gol och Geilo, upp genom Hallingdal mot Finse på högfjället och längs den stiliga glaciären Hardanderjøkulen, innan det rullar ner mot sin slutstation.

– Bergenbanan förbinder inte bara våra viktigaste städer, Bergen och Oslo, den går genom ett makalöst och varierat landskap på sträckan. Åkrar och ängar, fjordar, skogar och fjäll är med längs den sju timmar långa resan. På turen åker man även upp på Norges högst belägna järnvägssträcka, det är också intressant, säger Østlund.

Norska statskanalen NRK filmade hela sträckan och sände det live utan avbrott, som var banbrytande för "slow TV" (de har även filmat och visat en resa med Hurtigruten i realtid). Sedan dess har resan blivit en turistfavorit. Flera tar även möjligheten att byta tåg på Myrdal station för att få uppleva Flåmbanan, en tågresa genom Norges mest hisnande landskap.

Boka dina biljetter med VY.

Få ännu fler tips på höjdpunkter längs Bergenbanan med Norges berömda Locomotwins.

2. Dovrebanan

Dovrebanan är en oförglömlig resa från Oslo till Trondheim. Den sju timmar långa resan genom Gudbrandsdalen, Rondande och Dovrefjell går genom några av Norges vackraste nationalparker.

– Dovrebanan är en fin dagstur. Det finns massor av vackra vyer längs sjön Mjøsa och på vägen mot Hamar och Lillehammer. Du reser även förbi Eidsvoll, den norska grundlagens och därmed nationens födelseort. Även om naturen inte är lika dramatisk här som på några av våra andra berömda tåglinjer finns det ändå väldigt mycket att se på resans gång. Förutom andra vilda djur är myskoxen en vanlig syn från tågfönstret, säger tågexpert Østlund.

Du kan även stanna halvvägs på resan, i Dovres fjällvärld. Följ med på myskoxsafari, ät en gourmetmiddag på Kongsvold Fjeldstue, som är ett av Norges mest unika hotell och restauranger i närheten av Kongsvoll station.

Om du reser med barn får du inte missa Hunderfossen familjepark i Lillehammer. På Bjorli station kan du byta tåg och ta en tur med den kända Raumabanan.

Du hittar biljetter och tidtabeller till Dovrebanan på SJ NORD.

Få fler tips på vad du kan se och göra längs Dovrebanan med tågexperten Erik Sveberg Dietrichs.

3. Raumabanan

Østlund har kallat Raumabanan en av Norges "vildaste och vackraste tåglinjer". Den 114 kilometer långa sträckan kommer alltid ha en speciell plats i hans hjärta.

– Från Bjorli och ner till Åndalsnes kommer du uppleva vyer lika hisnande och makalösa som något du kanske kan se i Schweiz. Jag vill påstå att det är den vackraste tågsträckan Norge kan erbjuda, säger han.

Resan tar omkring en timme och fyrtio minuter. Höjdpunkterna är dalgången Romsdalen, Trollveggen och den unika Kylling bro. Reser du med Dovrebanan kan du enkelt byta till Raumabanan på Dombås station. Tåget har fokus på turism, med panoramafönster och guider på sommaren.

Upptäck ett stycke norsk krigshistoria på turisttåget The Golden Train, tur och retur från Åndalsnes. Under tyskarnas ockupation smugglades Norges guldreserv ut ur landet längs den här rutten. Kombinera gärna tågturen med en god lunch eller middag på Eggen Restaurant på toppen av Nesakslaberget, som du når med hjälp av linbana.

Från fjordbyn Åndalsnes, även kallat "fjällklättrarhuvudstaden", kan du vandra på den berömda Romsdalseggen, åka på topptur med skidor eller uppleva Norges nationella turistväg Geiranger-Trollstigen.

Boka resan på Raumabanan med SJ NORD.

Missa ingenting! Här kommer fler tips på vad du kan uppleva längs tåglinjen:

4. Rørosbanan

Rørosbanan öppnades 1877 och är Norges äldsta stora järnvägslinje. Den fem timmar långa resan förbinder Hamar (en timme med tåg från Oslo) och Trondheim genom Østerdalens vackra vildmark och mystiska skogar innan den kommer fram i den unika, UNESCO-listade gruvbyn Røros och vidare mot Støren.

– Flera anser att Rørosbanan (på engelska) är lite tråkig, men det finns faktiskt massor av action utanför tågfönstret om du bara tar dig tid att se ut. I skogens skydd – om du har tur – kan du se både älg, järv, lodjur, varg och björn, säger Østlund.

Boka biljetter på SJ NORD.

5. Flåmsbanan

Att den är en av världens vackraste tåglinjer fast det bara tar omkring en timme att åka sträckan säger en hel del om Flåmsbanan och vyerna du serveras längs vägen. Varje år kommer över en halv miljoner resenärer och låter sig trollbindas längs den branta resan från Myrdal station ner till byn Flåm innerst i Aurlandsfjorden.

– Flåmsbanan har otroliga vyer i bra väder, med dramatiska vattenfall, älvar, dalar och fjäll. Den här sträcken är för många själva definitionen av norsk natur, säger Østlund.

Efter ett långt liv som tågfantast är det speciellt de antika tågvagnarna på Flåmsbanan som Østlund uppskattar.

Flåmsbanan är först och främst ett tekniskt mästerverk. På grund av den branta stigningen från 0 till 866 meter över havet behöver man två lok – ett fram och ett bak, och alla vagnar har ett specialbyggt bromssystem, förklarar han.

Flåm bjuder på en stor mängd aktiviteter och miljövänlig sightseeing på fjorden året runt. Flåmsbanan har också blivit en av vinterns stora höjdpunkter (på engelska), när den även fungerar som skidlift.

Boka rundturen Norge i ett nötskal med Fjord Tours, eller boka tågbiljetter med VY.

6. Sørlandsbanan

Även om den åtta timmar långa resan mellan Oslo och Stavanger inte är lika berömd som de nordligare motsvarigheterna är det fortfarande ett mycket mer behagligt och naturskönt alternativ till bil om du ska resa till den "lyckliga södern".

Tåget passerar flera familjevänliga destinationer inkluderat den största vattenparken i Skandinavien, Bø Sommarland i Telemark, sommarhuvudstaden Kristiansand med sina otaliga badstränder och spännande familjeaktiviteter som Kristiansand Zoo och nöjespark.

– Många tror att järnvägen går hela vägen längs vattenkanten, men stora delar av Sørlandsbanan byggdes i inlandet för att undvika krigets bombningar. Det är faktiskt inte förrän du kommer till Egersund att du kan se havet. Före det är det mest dalar och skogar. Från Nelaug går det en linje till Arendal med vackra vyer längs vägen, säger Østlund.

Sørlandsbanan ger även enkel tillgång till södra Norges vackra kustlinje och sommarorter med pittoreska vita trähus som Risør, Grimstad, Mandal, Flekkefjord och Egersund.

7. Nordlandsbanan

Den 729 kilometer långa resan mellan Trondheim och Bodø är Norges längsta tåglinje. Färden går genom vackra och varierade landskap, från de typiska norrländska kusten till små byar i inlandet och högfjällssträckor. Resan tar dig till och med till Hell! Hoppa av tåget här, eller på någon av de andra stationerna i Trøndelag, för att fiska lax eller åka på upptäcktsfärd i någon av de tre nationalparkerna i Namdalen. Du kan även stiga av i Mosjøen eller Mo i Rana om du vill utforska den vackra Helgelandskusten.

– Nordlandsbanan är 729 kilometer med upplevelser, historia och spektakulär natur. Många tror att resan kommer vara tråkig eftersom den tar elva timmar. I verkligheten är det en äkta norsk tågpärla, säger Jan Helge Østlund.

Nordlandsbanan är den enda norska järnvägslinjen som korsar polarcirkeln, en upplevelse som är lika spännande hela året. Du kan välja mellan två dagliga avgångar från Trondheim och Bodø. Nattåget har kallats världens vackraste av Lonely Planet. Boka resan tidigt om du vill ha sovvagn.

Boka resan med SJ NORD.

8. Ofotenbanan

Den kallades "världens åttonde underverk" när den först byggdes, Ofotenbanan är Norges nordligaste tåglinje. Den här gamla järnvägen tar dig från Narvik förbi Ofotfjorden. Tåget rullar genom ett vackert och vilt historiskt landskap med fantastiska vyer över fjorden, klippiga fjälltoppar och brusande vattenfall. Resan till den svenska gränsen tar ungefär en timme och du kan fortsätta söderut genom Sverige till Stockholm eller andra destinationer i Europa.

Det är inte bara vyerna som är spektakulära. Spåren efter rallarna som byggde järnvägen sent på 1800-talet skapar en spännande kuliss för resan. Det finns också krigsminnen från andra världskriget längs rälsen – stora delar av "slaget om Narvik" utspelades i närheten av järnvägen, som var Europas främsta och viktigaste exportlinje för järnmalm.

Hoppa av på Katterat station som ligger mellan pittoreska rödmålade byggnader och vandra tillbaka till Rombaksbotn vid fjorden via den vackra Rallarvegen. På sommaren kan du hänga med på guidade turer eller åka ribbåt tillbaka till Narvik. Älskar du skidåkning är Narvikfjellets skidcenter öppet till maj på sommaren, en gondol tar dig till toppen av fjället där du får en spektakulär utsikt över fjorden.

Exklusiva och skräddarsydda resor

Upptäck fler semesterpaket.

Planera resan idag

Filtrera din sökning och se alla möjligheter.

Nyligen besökta sidor