Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
 • Boende och skidorter

  Scandic Hotels – i alla större städer från norr till söder

  Nordic Choice Hotels – en annorlunda hotellkedja

  Thon Hotels – boende med fantastisk frukost

  Radisson Blu Hotels – upptäck Norges bästa resmål

  Classic Norway Hotels – en unik kombination av karaktäristiska hotell och autentiska fiskarstugor

  Citybox – moderna och prisvärda hotell med centralt läge

  Rauland - Skidsemester i sagolik fjällmiljö

  DanCenter – din expert på stugor i Norge

  Norgesbooking – boka den perfekta stugan i Norge

  Campcation –  Boka camping över hela Norge med Campcation

 • Resor inom Norge

  Vy – det ska vara lätt att resa grönt

  SJ NORD – äventyret börjar på tåget

  Vy express – bussresor över hela Norge

  NOR-WAY Bussekspress – res grönt med Norges expressbussar

  Widerøe – Skandinaviens största regionala flygbolag

  DFDS – Europas ledande färjeoperatör 2012-2021

  AutoEurope – smidigaste biluthyrningen

  Rent-A-Wreck – det smarta hyrbilsalternativet

  Arctic Campers – hyr husbil i Norge

  Cabin Campers – en stuga på fyra hjul

 • Rundturer

  Hurtigruten – världens vackraste sjöresa

  Fjord Tours – Norge i ett nötskal® - Norges populäraste tur

  Authentic Scandinavia – res som lokalbefolkningen

  Up Norway – skräddarsydda och lyxiga resor från de som vet

  Norrøna Hvitserk – äventyrsresor och expeditioner

  Booknordics.com – hundratals aktiviteter, turer och dagskryssningar i Norge

  Brim Explorer – Tysta fjordturer med eldriven katamaran

  Fjord Travel – Hållbara flerdagarsturer

  Go Fjords – turer och aktiviteter över hela Norge

  50 Degrees North – oförglömliga, skräddarsydda turer i Norge för mindre grupper

  Discover Norway – skidåkning, cykling och vandringsturer i Norge

  Norwegian Holidays – billiga paketresor med Norwegian: Flyg, hotell och hyrbil

  Stromma – sightseeing, utflykter och upplevelser med buss, båt och tåg.

 • Offers

Search
or search all of Norway
A woman traveling with Flåm railway
A woman traveling with Flåm railway
Flåm railway.
Photo: Torild Moland - TravelStock
Flåm railway.
Photo: Torild Moland - TravelStock

Norges vackraste tågresor

Ombordstigning! Res bekvämt till makalösa fjordar, över fjäll, semesterparadiset i söder och långt norr om polcirkeln. De här åtta tåglinjerna bjuder på spektakulära vyer längs rälsen. Flera norska tåglinjer rangeras bland världens bästa tågresor varje år.

Att resa med tåg i Norge handlar lika mycket om den unika naturupplevelsen längs vägen, som att komma fram till destinationen. Fler norska tåglinjer rangeras bland de vackraste tågresorna i världen enligt Lonely Planet och andra.

Tågresor med Nordlandsbanan och Bergenbanan är så mycket mer än bara transport. Som passagerare kommer du nära vyerna och kulturlandskapet på ett sätt som är omöjligt med flyg.

Jan Helge Østlund har skrivit flera böcker om norska tågresor och järnvägshistoria. 
– Schweiz och Österrike är våra starkaste konkurrenter, men jag vill påstå att Norge ger dem en bra match. De har kanske snabbare tåg längre söderut, men vi tar dem på historia, intressanta stationer och den vackra naturen längs rälsen, säger Østlund.

Förutom den naturnära upplevelsen är tågresor även ett av de mest hållbara sätten att resa. Här kommer åtta fantastiska norska tågresor:

1. Bergenbanan

Bergenbanan är antagligen den mest populära och natursköna norska tågresan – av flera anledningar. Tåget går genom ett vackert fjällandskap från Oslo till Gol och Geilo, upp genom Hallingdal mot Finse på högfjället och längs den stiliga glaciären Hardanderjøkulen, innan det rullar ner mot sin slutstation.

– Bergenbanan förbinder inte bara våra viktigaste städer, Bergen och Oslo, den går genom ett makalöst och varierat landskap på sträckan. Åkrar och ängar, fjordar, skogar och fjäll är med längs den sju timmar långa resan. På turen åker man även upp på Norges högst belägna järnvägssträcka, det är också intressant, säger Østlund.

Norska statskanalen NRK filmade hela sträckan och sände det live utan avbrott, som var banbrytande för "slow TV" (de har även filmat och visat en resa med Hurtigruten i realtid). Sedan dess har resan blivit en turistfavorit. Flera tar även möjligheten att byta tåg på Myrdal station för att få uppleva Flåmbanan, en tågresa genom Norges mest hisnande landskap.

Boka dina biljetter med VY.

Få ännu fler tips på höjdpunkter längs Bergenbanan med Norges berömda Locomotwins.

2. Dovrebanan

Dovrebanan är en oförglömlig resa från Oslo till Trondheim. Den sju timmar långa resan genom Gudbrandsdalen, Rondande och Dovrefjell går genom några av Norges vackraste nationalparker.

– Dovrebanan är en fin dagstur. Det finns massor av vackra vyer längs sjön Mjøsa och på vägen mot Hamar och Lillehammer. Du reser även förbi Eidsvoll, den norska grundlagens och därmed nationens födelseort. Även om naturen inte är lika dramatisk här som på några av våra andra berömda tåglinjer finns det ändå väldigt mycket att se på resans gång. Förutom andra vilda djur är myskoxen en vanlig syn från tågfönstret, säger tågexpert Østlund.

Du kan även stanna halvvägs på resan, i Dovres fjällvärld. Följ med på myskoxsafari, ät en gourmetmiddag på Kongsvold Fjeldstue, som är ett av Norges mest unika hotell och restauranger i närheten av Kongsvoll station.

Om du reser med barn får du inte missa Hunderfossen familjepark i Lillehammer. På Bjorli station kan du byta tåg och ta en tur med den kända Raumabanan.

Du hittar biljetter och tidtabeller till Dovrebanan på SJ NORD.

Få fler tips på vad du kan se och göra längs Dovrebanan med tågexperten Erik Sveberg Dietrichs.

3. Raumabanan

A train on the Rauma Railway in the sunny mountain landscape, Fjord Norway
Raumabanen.
Photo: Leif Johnny Olestad / Visitnorway.com

Østlund har kallat Raumabanan en av Norges "vildaste och vackraste tåglinjer". Den 114 kilometer långa sträckan kommer alltid ha en speciell plats i hans hjärta.

– Från Bjorli och ner till Åndalsnes kommer du uppleva vyer lika hisnande och makalösa som något du kanske kan se i Schweiz. Jag vill påstå att det är den vackraste tågsträckan Norge kan erbjuda, säger han.

Resan tar omkring en timme och fyrtio minuter. Höjdpunkterna är dalgången Romsdalen, Trollveggen och den unika Kylling bro. Reser du med Dovrebanan kan du enkelt byta till Raumabanan på Dombås station. Tåget har fokus på turism, med panoramafönster och guider på sommaren.

Från fjordbyn Åndalsnes, även kallat "fjällklättrarhuvudstaden", kan du vandra på den berömda Romsdalseggen, åka på topptur med skidor eller uppleva Norges nationella turistväg Geiranger-Trollstigen.

Boka resan på Raumabanan med SJ NORD.

Missa ingenting! Här kommer fler tips på vad du kan uppleva längs tåglinjen:

4. Rørosbanan

A train on the Rørosbanen with a view on the town of Røros, Trøndelag, Norway
The Røros Railway.
Photo: Vy

Rørosbanan öppnades 1877 och är Norges äldsta stora järnvägslinje. Den fem timmar långa resan förbinder Hamar (en timme med tåg från Oslo) och Trondheim genom Østerdalens vackra vildmark och mystiska skogar innan den kommer fram i den unika, UNESCO-listade gruvbyn Røros och vidare mot Støren.

– Flera anser att Rørosbanan (på engelska) är lite tråkig, men det finns faktiskt massor av action utanför tågfönstret om du bara tar dig tid att se ut. I skogens skydd – om du har tur – kan du se både älg, järv, lodjur, varg och björn, säger Østlund.

Boka biljetter på SJ NORD.

5. Flåmsbanan

The Flåm railway going through the landscape of green hills and spectacular mountains in Fjord Norway
The Flåm railway.
Photo: Morten Rakke

Att den är en av världens vackraste tåglinjer fast det bara tar omkring en timme att åka sträckan säger en hel del om Flåmsbanan och vyerna du serveras längs vägen. Varje år kommer över en halv miljoner resenärer och låter sig trollbindas längs den branta resan från Myrdal station ner till byn Flåm innerst i Aurlandsfjorden.

– Flåmsbanan har otroliga vyer i bra väder, med dramatiska vattenfall, älvar, dalar och fjäll. Den här sträcken är för många själva definitionen av norsk natur, säger Østlund.

Efter ett långt liv som tågfantast är det speciellt de antika tågvagnarna på Flåmsbanan som Østlund uppskattar.

Flåmsbanan är först och främst ett tekniskt mästerverk. På grund av den branta stigningen från 0 till 866 meter över havet behöver man två lok – ett fram och ett bak, och alla vagnar har ett specialbyggt bromssystem, förklarar han.

Flåm bjuder på en stor mängd aktiviteter och miljövänlig sightseeing på fjorden året runt. Flåmsbanan har också blivit en av vinterns stora höjdpunkter (på engelska), när den även fungerar som skidlift.

Boka resan med VY.

6. Sørlandsbanan

A train on the Sørlandsbanen, crossing a bridge over the water, Southern Norway
Sørlandsbanen.
Photo: Svein Magne Morken / Vy

Även om den åtta timmar långa resan mellan Oslo och Stavanger inte är lika berömd som de nordligare motsvarigheterna är det fortfarande ett mycket mer behagligt och naturskönt alternativ till bil om du ska resa till den "lyckliga södern".

Tåget passerar flera familjevänliga destinationer inkluderat den största vattenparken i Skandinavien, Bø Sommarland i Telemark, sommarhuvudstaden Kristiansand med sina otaliga badstränder och spännande familjeaktiviteter som Kristiansand Zoo och nöjespark.

– Många tror att järnvägen går hela vägen längs vattenkanten, men stora delar av Sørlandsbanan byggdes i inlandet för att undvika krigets bombningar. Det är faktiskt inte förrän du kommer till Egersund att du kan se havet. Före det är det mest dalar och skogar. Från Nelaug går det en linje till Arendal med vackra vyer längs vägen, säger Østlund.

Sørlandsbanan ger även enkel tillgång till södra Norges vackra kustlinje och sommarorter med pittoreska vita trähus som Risør, Grimstad, Mandal, Flekkefjord och Egersund.

7. Nordlandsbanan

A train on the Nordlandsbanen in Northern Norway
Saltfjellet, Nordland.
Photo: Vy

Den 729 kilometer långa resan mellan Trondheim och Bodø är Norges längsta tåglinje. Färden går genom vackra och varierade landskap, från de typiska norrländska kusten till små byar i inlandet och högfjällssträckor. Resan tar dig till och med till Hell! Hoppa av tåget här, eller på någon av de andra stationerna i Trøndelag, för att fiska lax eller åka på upptäcktsfärd i någon av de tre nationalparkerna i Namdalen. Du kan även stiga av i Mosjøen eller Mo i Rana om du vill utforska den vackra Helgelandskusten.

– Nordlandsbanan är 729 kilometer med upplevelser, historia och spektakulär natur. Många tror att resan kommer vara tråkig eftersom den tar elva timmar. I verkligheten är det en äkta norsk tågpärla, säger Jan Helge Østlund.

Nordlandsbanan är den enda norska järnvägslinjen som korsar polarcirkeln, en upplevelse som är lika spännande hela året. Du kan välja mellan två dagliga avgångar från Trondheim och Bodø. Nattåget har kallats världens vackraste av Lonely Planet. Boka resan tidigt om du vill ha sovvagn.

Boka resan med SJ NORD.

8. Ofotenbanan

A train on the Ofotbanen in a beautiful river and mountain landscape, Northern Norway
Ofotbanen.
Photo: Jernbaneverket / Roar G. Nillson

Den kallades "världens åttonde underverk" när den först byggdes, Ofotenbanan är Norges nordligaste tåglinje. Den här gamla järnvägen tar dig från Narvik förbi Ofotfjorden. Tåget rullar genom ett vackert och vilt historiskt landskap med fantastiska vyer över fjorden, klippiga fjälltoppar och brusande vattenfall. Resan till den svenska gränsen tar ungefär en timme och du kan fortsätta söderut genom Sverige till Stockholm eller andra destinationer i Europa.

Det är inte bara vyerna som är spektakulära. Spåren efter rallarna som byggde järnvägen sent på 1800-talet skapar en spännande kuliss för resan. Det finns också krigsminnen från andra världskriget längs rälsen – stora delar av "slaget om Narvik" utspelades i närheten av järnvägen, som var Europas främsta och viktigaste exportlinje för järnmalm.

Hoppa av på Katterat station som ligger mellan pittoreska rödmålade byggnader och vandra tillbaka till Rombaksbotn vid fjorden via den vackra Rallarvegen. På sommaren kan du hänga med på guidade turer eller åka ribbåt tillbaka till Narvik. Älskar du skidåkning är Narvikfjellets skidcenter öppet till maj på sommaren, en gondol tar dig till toppen av fjället där du får en spektakulär utsikt över fjorden.

Planera resan

Använd vår sida för att se hur du bäst kommer dig till Norge.

Reseplaneraren Entur hjälper dig med de bästa rutterna i Norge med buss, tåg, tunnelbana, båt och flyg. Kolla när nästa buss går till din destination eller planera en resa från Vestfold till Vesterålen. Du kan även köpa biljetter till de flesta resor med Entur (det fungerar bäst i appen).

Ladda ner Entur från AppStore eller Google Play.

Tågbolag i Norge

Det finns flera tågbolag i Norge, som VY, Flytoget, Go Ahead Nordic och SJ NORD.

Vygruppen – VY trafikerar lokala tåglinjer i Osloregionen och regionala tåglinjer som Dovrebanan och Bergenbanan.

Flytoget Airport express kör persontrafik mellan Osloregionen och Oslo flygplats.

Go Ahead Nordic trafikerar tåglinjer från Oslo i öst till Stavanger i väst, Sørlandsbanan, Arendalbanan och Jærenbanan.

SJ NORD har sju linjer i Norge, inkluderat lokal tågtrafik i Nordland och Trøndelag samt regionala linjer som Nordlandsbanan, Dovrebanan, Raumabanan och Rørosbanan.

Gör dig redo

Här är allt du behöver veta innan du reser med Bergenbanan och Dovrebanan.

Hitta din tågsemester

Exklusiva och skräddarsydda resor

Upptäck fler semesterpaket

 • Norway in a Nutshell® Premium
  Credits
  Norway in a Nutshell® Premium
  Photo: Robert Bye / Unsplash
  Det beste av Norge
  Et luksuriøst togeventyr

  Med et lengre opphold i en hytte ved elven nær Flåm, kan du ta deg god tid og nyte det norske fjordlandskapet med fotturer, kajakkturer eller sykkelturer. Halvpensjon, togtur, overganger og to utendørsaktiviteter er inkludert. | 50 Degrees North

 • Coast & Fjords of Norway by Authentic Scandinavia
  Credits
  Coast & Fjords of Norway by Authentic Scandinavia
  Photo: Visit Bergen
  Kyst og fjorder
  Oslo, Bergen, fjorder, Preikestolen

  Opplev Sør-Norges høydepunkter, inkludert fjorder, kyst, vakre togturer, Preikestolen og byene Oslo, Bergen, Stavanger og Kristiansand. | Authentic Scandinavia

 • Norway in a nutshell - frozen landscape
  Credits
  Norway in a nutshell - frozen landscape
  Photo: Shutterstock Morten Normann Almeland
  Norge i et nøtteskall® Vinter
  Norges mest populære tur

  Finn roen med et besøk til magiske fjorder denne høsten eller vinteren. På denne legendariske turen reiser du gjennom Norges vakreste områder, med fjorder og fjell som står på UNESCOs verdensarvliste. Du får også oppleve Europas fineste togreise. Alt med én eneste billett. | Fjord Tours

 • Norway in a nutshell winter cruise
  Credits
  Norway in a nutshell winter
  Photo: Fjord Tours
  Norge i et nøtteskall®
  Norges mest populære tur

  Denne legendariske turen fører deg gjennom Norges mest praktfulle fjord- og fjellandskap på UNESCOs verdensarvliste, og inkluderer en av Europas fineste togturer. | Fjord Tours

 • Classic "Norway in a Nutshell' Hiking Tour by 50 Degrees North
  Credits
  Classic "Norway in a Nutshell' Hiking Tour by 50 Degrees North
  Photo: Fredrik Ahlsen / Visit Norway
  Klassisk fottur
  Sjarmerende hytter og fantastisk landskap

  7-dagers tur med noe av det beste Norge har å by på, inkludert tre dagers vandring, togtur fra Oslo til Finse, overnatting i Flåm, ekspressbåt til Bergen og en RIB-safari på Nærøyfjorden. Vakker natur, sjarmerende hytter og fantastisk landskap og selskap! | 50 Degrees North

 • The Golden Route by Authentic Scandinavia
  Credits
  The Golden Route by Authentic Scandinavia
  Photo: Terje Rakke
  The Golden Route
  Oslo, Geiranger, Ålesund og Bergen

  9-dagers togreise uten guide der du får utforske Oslo, Geiranger, Ålesund og Bergen. Reis med imponerende Raumabanen og Bergensbanen, og nyt et cruise med Hurtigruten på Geirangerfjorden. | Authentic Scandinavia

 • Sognefjord Adventure by Authentic Scandinavia
  Credits
  Sognefjord Adventure by Authentic Scandinavia
  Photo: Frithjof Fure / Fjord Norway
  Sognefjord Adventure
  Oslo, Bergen, Flåm og Balestrand

  Reis selvstendig med tog og båt for å oppleve vakre fjorder. Besøk Oslo og Bergen, i tillegg til fjordbygdene Flåm og Balestrand. | Authentic Scandinavia

 • Sognefjord in a nutshell offer
  Credits
  Sognefjord in a nutshell
  Photo: Pål Audestad
  Sognefjorden i et nøtteskall
  Oppdag hjertet av Vestlandet

  Reis inn i hjertet av det norske fjord- og fjellandskapet, opplev mektige Sognefjorden og nyt en vakker togtur med Flåmsbana og Bergensbanen - alt i én billett! | Fjord Tours

 • Spectacular fjord view
  Credits
  Utsikt over Flåm
  Photo: Sverre Hjørnevik
  Norsk vintereventyr, premium
  Det beste av Norge fra Oslo til Bergen

  Opplev det beste av Norge med tog, ferge og buss fra Oslo til Bergen med bagasjetransport, overnatting i Flåm og vinteropplevelser. | 50 Degrees North

 • Norwegian Fjords & Glaciers by Authentic Scandinavia
  Credits
  Norwegian Fjords & Glaciers by Authentic Scandinavia
  Photo: Sverre Hjørnevik / Fjord Norway
  Fjorder og isbreer
  Oslo, Bergen, Sognefjorden, Hardangerfjorden

  Reis med tog, båt og buss og opplev Sognefjorden og Hardangerfjorden. Besøk Oslo, Bergen og fjordbygdene Flåm, Balestrand og Ulvik. | Authentic Scandinavia

 • Norway Roundtrip from Oslo by Book Nordics
  Credits
  Norway Roundtrip from Oslo by Book Nordics
  Photo: Daniele D'Andreti / Unsplash
  Rundtur fra Oslo
  Utforsk det beste av Norge på denne 24-timers rundturen

  Reis langs fjordene, ta Flåmsbana med den vakre utsikten, sov på nattoget, og besøk sjarmerende bygder. Alt på bare 24 timer! | Book Nordics

 • Oslo & Fjord Adventure by Authentic Scandinavia
  Credits
  Oslo & Fjord Adventure by Authentic Scandinavia
  Photo: Thea Hermansen
  Oslo og fjordopplevelser
  Oslo, Bergen, utforsykling og fjordsafari

  6-dagers aktivitetstur inkludert Oslo, Vestlandet, Voss og Bergen. Opplev aktiviteter som sykling, fjordsafari, RIB og spektakulære togreiser. | Authentic Scandinavia

 • UNESCO Geirangerfjord in a nutshell
  Credits
  UNESCO Geirangerfjord in a nutshell
  Photo: Per Ottar Walderhaug
  UNESCO Geirangerfjorden i et nøtteskall
  Verdens vakreste fjord og naturskjønne Trollstigen

  Opplev praktfull natur, majestetiske fjell og hårnålssvingene i naturskjønne Trollstigen. Cruise på smaragdgrønne Geirangerfjorden, utforsk kystbyen Ålesund og nyt noen av verdens mest Instagram-vennlige steder.

 • Sognefjord by Winter
  Credits
  Sognefjord in a nutshell
  Photo: Fjord Tours
  Sognefjorden i et nøtteskall, vinter
  Opplev fjordenes konge

  På denne todagersturen får du se Norges lengste fjord med koselige bygder og oppleve noen av verdens vakreste togreiser! Turen starter i Oslo eller Bergen. | Fjord Tours

 • Norwegian Coastal Highlights by 50 Degrees North
  Credits
  Norwegian Coastal Highlights by 50 Degrees North
  Photo: Jonatan Pie / 50 Degrees North
  Norske kysthøydepunkt
  Ledsaget tur med Kystruten fra Tromsø til Bergen

  Reis sørover med Kystruten fra Tromsø, med skandinavisk ledsager. Deretter en vakker togreise fra Bergen til Oslo. | 50 Degrees North

 • Discover Fjord Norway by Authentic Scandinavia
  Credits
  Discover Fjord Norway by Authentic Scandinavia
  Photo: Jonny Akselsen / Visit Flåm
  Oppdag Vestlandet
  Oslo, Bergen, fjorder og fjell

  6-dagers togtur uten guide, inkludert Oslo, Bergen og Vatnahalsen. Opplev en togreise i vakkert landskap over fjellet mot det norske fjordlandskapet. | Authentic Scandinavia

 • Oslo, Bergen & Fjord Experience by Authentic Scandinavia
  Credits
  Oslo, Bergen & Fjord Experience by Authentic Scandinavia
  Photo: Dembowski / Authentic Scandinavia
  Oslo, Bergen og fjordopplevelser
  Oslo, Flåm og Bergen

  Firedagers tur der du opplever fantastiske fjorder. Reis med tog på Bergensbanen og Flåmsbana, tilbring natten i vakre Flåm og bli med på cruise på Nærøyfjorden. | Authentic Scandinavia

 • Arctic Circle Express by Up Norway
  Credits
  Arctic Circle Express by Up Norway
  Photo: Leif Johnny Olestad / Visit Norway
  Arctic Circle Express
  Slow travel er på moten igjen

  Ta plass på en episk togtur gjennom fredfylt landskap pepret med majestetiske fjell, fjorder og fosser - til fots, i båt eller kanskje til og med i kajakk. | Up Norway

Planera resan idag

Filtrera din sökning och se alla möjligheter.

×
 • Filters
  Filter Your Search
  TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
  Clear Filters
 • View
 • Sort By
Filter Your Search
TripAdvisor Symbol
 • Show More
 • No available filters
 • Show More
 • No available filters
Clear Filters
Back To Top

Läs mer

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen