Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Tromsø
Tromsø.
Photo: CH / Visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade
Ad

Norges höjdpunkter i ett paket

De rejäla avstånden i Norge innebär stora variationer mellan landets olika delar. Att uppleva allt på samma resa är det nog inte många som har tid och råd med. Ibland är det enda rätta att fuska lite och göra det lätt för sig - gör en rundresa, helt enkelt.

Phileas Fogg, huvudpersonen i Jules Vernes berömda berättelse, reste som bekant jorden runt på 80 dagar. Så en hel vecka i Norge måste räcka gott, eller hur?

Tja, med lite planering kan man hinna med mycket. Samtidigt är det bra att komma ihåg att Norge bjuder på stora skillnader i kultur och natur i olika delar av landet. Börja med att bestämma när du ska åka och var du ska börja resan.

Fjord Norge - regionen i västra delen av landet är känd för sina natursköna fjordar, berg och vattenfall.

Nord-Norge har en unik kustlinje med skärgårdar som Lofoten och naturattraktioner som norrsken på vintern och midnattssol på sommaren. Oslo ligger i östra Norge, och många skidorter ligger i fjällområdena i de mellersta och östra delarna.

Hur mycket hinner man med? Nedan får du några tips på hur du kan resa i olika delar av Norge under begränsad tid. Vissa förslag är till dig som kommer i bil, andra gäller cykel, båt och tåg.

Kryssa längs kusten

Begreppet "slow tv" används ofta för att beskriva norsk tv, och något långsammare än 2012 års direktsändning från Hurtigrutens 134 timmar långa resa från Bergen till Kirkenes får man leta efter.

Men vackert var det, och programmet charmade tv-tittare både i Norge och utomlands, inklusive Sverige. Hurtigrutens resor täcker nästan hela Norge från topp till tå. En rundtur från Bergen i väst till Kirkenes i nordost och tillbaka igen tar 12 dagar och går via 34 hamnar.

Fartygen erbjuder alla moderna bekvämligheter och en strålande utsikt över flera av Norges främsta naturattraktioner - Lofoten, bergen De syv søstre (de sju systrarna), ett antal fjordar och antingen midnattssol eller norrsken beroende på om du åker på sommaren eller vintern.

Hurtigruten guidar dig till norsk konst, kultur, mat (som ofta görs på närproducerade och ekologiska ingredienser) och underhållning.

Norge på två hjul

Om du planerar en norsk cykelsemester kan du behöva planera en smula eftersom många vägar och bergsområden är bäst lämpade för experter. Välj en av Norges nationella cykelleder om du vill ta det lugnt.

De nationella cykellederna förbinder alla delar av det norska fastlandet. Lederna går från stad till stad på vägar utan tung trafik.

För övrigt varierar de från krävande, till exempel den omfattande sträckan från Lindesnes i söder till Nordkap i norr, till familjevänliga, som vägen från Oppdal till kuststaden Molde via Trollheimens dalar och berg.

Norge genom design: de nationella turistvägarna

Norge är framför allt känt för sin natur, men norsk design har också fått en hel del uppmärksamhet de senaste åren.

Tanken med projektet som går under namnet Norges nationella turistvägar var att skapa en unik upplevelse som kombinerar just natur och design. De 18 utvalda vägarna återfinns över hela Norge. Längs vägarna hittar man innovativ arkitektur, originell design och kreativa lösningar som konstruerats för att ge en bättre upplevelse av de omgivande landskapet.

Flera av vägarna följer kustlinjen med skärgård, berg, klippor och fjordar. En bilsemester genom dessa områden rekommenderas starkt.

Ta reda på mer om de nationella turistvägarna på nasjonaleturistveger.no.

Upp på toppen, gasen i botten

Resförslag till arkitekturintresserade

Norge i ett nötskal

En ögonblicksbild av Norge som många drömmer om. Så har turerna som går under namnet Norge i ett nötskal beskrivits. Med tåg, båt och buss får du uppleva några av landets mest spektakulära berg, fjordar och andra sevärdheter.

Rundturen utgår från Oslo, Voss och Bergen året runt och visar upp det bästa Fjord Norge har att erbjuda.

Turen tar en eller två dagar, beroende på var du börjar. Du kommer att åka över Hardangervidda, norra Europas största bergsplatå, och vidare nerför den extremt branta vägen Stalheimskleiva, som slingrar sig igenom 13 hårnålskurvor med utsikt över vattenfallen Sivlefossen och Stalheimsfossen.

En sagolik tur med järnvägslinjen Flåmsbanan ingår också. Det är en av Norges vackraste och mest uppskattade tågresor, där du bland annat får se det magnifika vattenfallet Kjosfossen. Sist men inte minst får du uppleva Aurlandsfjorden och Nærøyfjorden, en av Norges smalaste fjordar. Nærøyfjorden är en av Sognefjordens armar och finns med på UNESCO:s världsarvslista.

Tågresor i topp

När Lonely Planet utnämnde Europas vackraste tågresor år 2013 knep Norge både på första- och andraplatsen.

Topplaceringen gick till Raumabanen som går från Dombås till Åndalsnes; en resa som tar dig genom den vackra Romsdalen och kända naturattraktioner som bergsväggen Trollveggen och bron Kyllingbrua. Raumabanen körs som ett sightseeingtåg från slutet av maj till slutet av augusti.

Tvåan på Lonely Planets lista var Bergensbanen mellan Oslo och Bergen.

Resan går genom klippiga berg och över den vackra Hardangerviddaplatån till Norges högst belägna tågstation i Finse.

Om du har tid rekommenderar vi att du gör en avstickare i Myrdal och tar en tur med Flåmsbanan. Rundresan går genom den storslagna naturen längs Rallarvegen, förbi höga berg och hisnande vattenfall.

Avgångstider och biljetter hittar du på NSB:s webbsida.

Rundresor i Fjord Norge

Höjdpunkter i östra Norge

Restips i Trøndelag

Alla rundresor

Du behöver inte vänta tills du är på plats. Tjuvstarta äventyret redan nu!

×

Läs också

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen

Ad
Ad
Ad
Ad