Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Flytoget Flytoget
Credits
Flytoget.
Photo: Flytoget / www.flytoget.no
Campaign
Partner
Media
Meetings
Travel Trade
Ad

Så reser du till Norge

Det är lätt att glömma att man inte måste åka till andra sidan jordklotet för att uppleva storslagna landskap. Det är nästan som om vår egen och våra grannländers natur ligger för nära. I själva verket kan vi ta oss till Norges naturattraktioner på några timmar med flyg, bil, tåg eller buss.

Flyg

Norges största flygplats är Oslo Lufthavn, med flyg från ungefär 140 utländska destinationer och mängder med flyg till mindre flygplatser i landet. Så länge du är beredd att byta plan kan du flyga nästan var som helst i Norge.

Bergen, Kristiansand, Moss, Sandefjord, Stavanger, Tromsø och Trondheim har också internationella flygplatser med goda förbindelser. Alla större städer har flygplatser med både utrikes- och inrikestrafik. Faktiskt finns det över 50 flygplatser i Norge, så även avlägsna platser som Lofoten, Nordkap och Svalbard kan nås med flyg.

Från Sverige går det regelbundna direktflyg från Stockholm till Oslo, Bergen, Stavanger och Trondheim. På sommaren flyger SAS direkt både mellan Stockholm och Tromsø och mellan Stockholm och Bodø. Du kan också hitta bra flygbiljetter med Norwegian.

Från Oslo Lufthavn tar du dig till Oslo centrum på 20 minuter med expresståget Flytoget. Alternativt finns det expressbussar och lokaltåg.

Flygbolaget Widerøe, som flyger till alla stora och många mindre flygplatser i Norge, erbjuder flyg från Göteborg. På sommaren kan du köpa deras flygluffarkort Norge Rundt,med vilket du kan flyga hur mycket du vill i Norge under en bestämd tidsperiod.

Tåg

Norge har ett omfattande järnvägsnät som förbinder Norge med Sverige och övriga Europa. Norges motsvarighet till SJ är NSB, Norges Statsbaner.

Du kan boka direkttåg med SJ från Stockholm och Göteborg till Oslo. Resan tar strax under fem timmar respektive fyra timmar.

Malmbanan och Ofotbanen förbinder Boden, Luleå och Kiruna med Narvik.

Bil

Det är lätt och bekvämt att ta bilen till Norge. Från Stockholm kör du via E18 till Oslo på strax under 6 timmar. E6 går till gränsen vid Svinesund i sydöstra Norge via Malmö (5,5 timme), Helsingborg (strax under 5 timmar) och Göteborg (strax under 3 timmar).

Norge har använt sig av vägtullar i över 70 år. Det lättaste sättet att betala den så kallade bompengen är via AutoPASS – man betalar en summa i förväg via internet, så dras kostnaden automatiskt från ditt bankkort när du är på plats. Läs mer om Norges vägtullar.

Buss

Det går bussar från Göteborg och Köpenhamn nästan en gång i timmen. Bussar mellan Stockholm och Oslo går inte lika ofta, men betydligt oftare än tåget. Den så kallade SilverXpressen går från Skellefteå till Bodø.

Avgångar och biljettpriser kan du kolla på swebus.se (kör från Göteborg och Stockholm till Oslo), nor-way.no (kör över hela Norge) och nettbuss.no (kör i stora delar av södra Norge).

Båt

Du kan ta färja från Strömstad till Sandefjord lite söder om Oslo med Color Line. Det går även flera färjor från Danmark med Color Line, Stena Line, DFDS och Fjord Line. Kommer du via Tyskland (Kiel) kan du resa till Norge med någon av Color Lines färjor Color Fantasy eller Color Magic.

Många färjor har paketerbjudanden som inkluderar bil och passagerare, och de flesta erbjuder rabatt för pensionärer, studenter och barn.

Norge är en populär kryssningsdestination, och flera kryssningsrederier anlöper norska hamnar. Bergen, Tromsø, Trondheim, Svalbard, Honningsvåg (nära Nordkap), Ålesund och Hammerfest är några vanliga kryssningsdestinationer. Hurtigrutens båtar stannar dagligen vid över 30 hamnar längs den norska kusten mellan Bergen och Kirkenes.

Hitta ditt sätt att resa

×

Läs också

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad