Skip to main content

Man kan ta sig från Sverige till Norge på många sätt. Om du inte har bil, eller inte vill köra, har du tåg, flyg, buss och färja att välja på.

Med flyg

Det går flyg från Sverige till en rad norska städer dagligen. Från Stockholm Arlanda kan du flyga direkt till Bergen, Oslo, Stavanger, Tromsø och Trondheim. Från Göteborg Landvetter till Oslo tar det lite drygt en timme.

Oslo Gardermoen är Norges största flygplats, med avgångar till och från över 100 olika destinationer. Här finns också ett stort utbud av inrikesflyg över hela landet.

Alla större städer har egen flygplats med både inrikes- och utrikesflyg. Totalt finns hela 50 flygplatser i landet, och till och med avlägsna platser som Lofoten, Nordkap och Svalbard går att nå med flyg. Det norska bolaget Widerøe flyger till 41 flygplatser i Norge, bland annat Göteborg – Oslo.

Från Oslo Gardermoen tar du dig till Oslo på bara 20 minuter med Flytoget. Det går också flygbussar och vanliga lokaltåg, vilka är något billigare.

Med flyg

Med tåg

Ett omfattande järnvägsnät förbinder Norge med övriga Skandinavien och Europa. Det går tåg ofta till Oslo från både Göteborg och Stockholm.

Reser du från kontinenten är det ofta nattåg som gäller, och det finns sovkupé på alla tåg. Priserna kan variera en hel del beroende på biljetttyp och när du bokar.

Väl i Norge kan du fortsätta resa med tåg i praktiskt taget hela landet. Och du kan dessutom få vara med om några av världens vackraste tågsträckor!

Med bil

Det är enkelt att ta sig till Norge med bil, och överfarterna är många. Den största och mest trafikerade är den med E6:an från Malmö via Helsingborg och Göteborg och in i Svinesund på norska sidan. Kommer du från Ryssland är det både tull och passkontroll. För ryska medborgare gäller också att ha koll på vilka visumregler som gäller.

Du kan ta med bilen på färjan mellan Strömstad och Sandefjord. Läs mer om det lite längre ned.

Med buss

Du tar dig enkelt till Norge med buss från Sverige, Danmark, Finland och Ryssland.

Det går bussar nästan varje timme från både Göteborg och Köpenhamn. Många bolag erbjuder också prisvärda resor mellan större städer i Norge, Danmark och Sverige.

Med båt

Från Sverige kan du ta dig till Norge med färja på sträckan Strömstad –  Sandefjord. Resan tar ungefär två och en halv timme, med avgångar varje dag. Det går också färjor från Danmark och Tyskland. I Danmark går färjorna från Köpenhamn, Frederikshavn och Hirtshals och i Tyskland från Kiel.

Många rederier har paketpriser för resa med bil och rabatt för pensionärer, studenter och barn.

Du kan också segla med egen båt. Det finns gott om småbåtshamnar med goda faciliteter längs Norges kust.

Att åka med kryssningsfartyg är ett kul alternativ och ett underbart sätt att uppleva vackra fjordar och hamnstäder som Bergen, Stavanger, Ålesund, Trondheim och Oslo. Det finns också kryssningar till Svalbard, Honningsvåg, Tromsø, Hammerfest och Bodø i Nord-Norge.

Åk med på norrskenskryssning på vintern eller upplev midnattssolen från däck på sommaren. Populära Hurtigruten kallas ofta ”världens vackraste sjöresa”. Den nya operatören Havila kör samma sträcka med fartyg som är byggda för att vara det mest miljövänliga alternativet.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Planera äventyret

Filtrera sökningen och ta del av erbjudanden.

Nyligen besökta sidor