Skip to main content

Öppna landskap, öppet sinne. Norge var ett av de första länderna i världen att ge alla samma rättigheter, och möjlighet att älska vem man vill. År 2024 firar Oslo Pride 50-årsjubileum. Festivalen går av stapeln 21-29 juni och avslutas såklart med den stora höjdpunkten Prideparaden.

Precis som i grannländerna har de flesta norrmän en liberal och öppensinnad inställning till sexualitet och könsidentitet, och Norge var ett av de första länderna att förbjuda diskriminering mot homosexuella.

Norge är också ett av ILGA-Europes topp 10 länder på deras Rainbow Europe Map år 2022.

Samkönade par har nu samma rättigheter som heterosexuella par, till exempel kyrklig vigsel, adoption och konstbefruktning. Landet är också stolt över sina öppet homosexuella politiker, idrottsstjärnor och andra kändisar.

Men så har det inte alltid varit. 2022 firades att det är 50 år sedan homosexualitet blev helt lagligt i Norge.

"Jag som ledare för FRI (Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold) känner stor tacksamhet till alla dem som var med och drev fram den här lagändringen. Det var hårt arbete, och det är det fortfarande idag. Vi måste fortsätta hålla ångan uppe", säger Inge Alexander Gjestvang.

Mängder av regnbågsvänliga valmöjligheter

Som besökare kan man räkna med att Norge är öppet och välkomnande mot allt som rör LBGTIQ+.

"Jag tycker att Norge är bra på att göra det mesta öppet och tillgängligt för alla. Jag letar sällan upp säkra platser att gå till, eftersom de flesta platser är det", säger Majken Helén Evensen, Transformation Manager for Strawberry och volontär på Oslo Pride.

Vill du hitta barer, klubbar och kulturevenemang mer specifikt riktade till bögar och lesbiska finns de allra flesta i större städer som Oslo, Bergen och Trondheim. Oslo Pride är en stor årlig höjdpunkt, som lockar tusentals människor. Här står LGBTIQ+-frågorna i fokus, och utöver konst, kultur och politisk finns det gott om utrymme för festligheter!

"Jag tycker det är viktigt att du som queer hittar ställen där du kan vara dig själv och helt slappna av. Både mer riktade klubbar och mainstreamställen är väldigt inkluderande”, säger Inge Alexander Gjestvang.

LGBTIQ+-vänliga ställen finns också i städer som Stavanger, Tromsø och Bodø. Kolla in den här guiden, där lokalinvånarna ger sina bästa tips inför Norgeresan:

Oslo Pride

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Upptäck mer

Nyligen besökta sidor