Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Parade under Oslo Pride in 2018
Parade under Oslo Pride in 2018
Oslo Pride 2018.
Photo: Ida Toldnæs / Oslo Pride
Oslo Pride 2018.
Photo: Ida Toldnæs / Oslo Pride
Queer Culture Year 2022

HBTQ och resor i Norge

Norge var ett av de första länderna i världen att ge lika rättigheter till alla, oavsett vem man älskar. 2022 är det 50 år sedan homosexualitet blev helt lagligt. Kom och var med och fira!

Precis som i grannländerna har de flesta norrmän en liberal och öppensinnad inställning till sexualitet och könsidentitet, och Norge var ett av de första länderna att förbjuda diskriminering mot homosexuella.

Idag rankas landet på fjärde plats av 49 europeiska länder i ILGA-Europe 2022 (the European Region of the International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association).

Samkönade par har nu samma rättigheter som heterosexuella par, till exempel kyrklig vigsel, adoption och konstbefruktning. Landet är också stolt över sina öppet homosexuella politiker, idrottsstjärnor och andra kändisar.

Men så har det inte alltid varit. 2022 är det 50 år sedan förbudet mot homosexualitet upphävdes i Norge.

"Jag som ledare för FRI (Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold) känner stor tacksamhet till alla dem som var med och drev fram den här lagändringen. Det var hårt arbete, och det är det fortfarande idag. Vi måste fortsätta hålla ångan uppe, säger Inge Alexander Gjestvang.

Jubileet firas över hela landet som Year of Queer Culture (Skeivt Kulturår på norska) med utställningar, seminarier, debattpaneler, uppträdanden och mycket mer. Några av Norges största museer, som Nasjonalmuseet i Oslo och KODE i Bergen kommer också ha en rad olika evenemang och utställningar.

Mängder av regnbågsvänliga valmöjligheter

Som besökare kan man räkna med att Norge är öppet och välkomnande mot allt som rör LBGTIQ+.

"Jag tycker att Norge är bra på att göra det mesta öppet och tillgängligt för alla. Jag letar sällan upp säkra platser att gå till, eftersom de flesta platser är det, säger Majken Helén Evensen, Transformation Manager på Nordic Choice Hotels och volontär på Oslo Pride.

Vill du hitta barer, klubbar och kulturevenemang mer specifikt riktade till bögar och lesbiska finns de allra flesta i större städer som Oslo, Bergen och Trondheim. Oslo Pride är en stor årlig höjdpunkt, som lockar tusentals människor. Här står LGBTIQ+-frågorna i fokus, och utöver konst, kultur och politisk finns det gott om utrymme för festligheter!

"Jag tycker det är viktigt att du som queer hittar ställen där du kan vara dig själv och helt slappna av. Både mer riktade klubbar och mainstreamställen är väldigt inkluderande”, säger Inge Alexander Gjestvang.

LGBTIQ+-vänliga ställen finns också i städer som Stavanger, Tromsø och Bodø. Kolla in den här guiden, där lokalinvånarna ger sina bästa tips inför Norgeresan:

Queer Culture Year 2022

2022 är det 50 år sedan homosexualitet blev helt lagligt i Norge. Det firas med en rad tillställningar och evenemang över hela landet.

Oslo Pride

Norges största LGBTIQ+-festival med konserter, konstutställningar, shower, filmer, fester och debattpaneler. Oslo Pride pågår i tio dagar och består av mer än 150 små och stora evenemang.

Oslo Pride hölls första gången 1974. Även om festivalen har förändrats mycket sedan dess är budskapet detsamma: Att det är viktigt med öppenhet och synlighet.

Mer om LGBTIQ+ och att resa i Norge

Se vad som hände när Visit Norway bjöd in till fest i Bergen och Oslo, och få reda på hur du hittar kärleken i de norska fjällen.

Romantisk inspiration

Hitta ställen som väcker kärleken till liv på nytt.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Läs också

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen