HBTQ och resor i Norge

Öppna landskap, öppet sinne. Norge var ett av de första länderna i världen att ge alla samma rättigheter, och möjlighet att älska vem man vill. 2023 firas Oslo Pride den 1 juli, och det är 51:a gången i ordningen som vi firar att manlig homosexualitet inte längre räknas som ett lagbrott.

Oslo Pride

Norges största LGBTIQ+-festival med konserter, konstutställningar, shower, filmer, fester och debattpaneler. Oslo Pride pågår i tio dagar och består av mer än 150 små och stora evenemang.

Oslo Pride hölls första gången 1974. Även om festivalen har förändrats mycket sedan dess är budskapet detsamma: Att det är viktigt med öppenhet och synlighet.

Precis som i grannländerna har de flesta norrmän en liberal och öppensinnad inställning till sexualitet och könsidentitet, och Norge var ett av de första länderna att förbjuda diskriminering mot homosexuella.

Idag rankas landet på fjärde plats av 49 europeiska länder i ILGA-Europe 2022 (the European Region of the International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association).

Samkönade par har nu samma rättigheter som heterosexuella par, till exempel kyrklig vigsel, adoption och konstbefruktning. Landet är också stolt över sina öppet homosexuella politiker, idrottsstjärnor och andra kändisar.

Men så har det inte alltid varit. 2022 firades att det är 50 år sedan homosexualitet blev helt lagligt i Norge.

"Jag som ledare för FRI (Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold) känner stor tacksamhet till alla dem som var med och drev fram den här lagändringen. Det var hårt arbete, och det är det fortfarande idag. Vi måste fortsätta hålla ångan uppe, säger Inge Alexander Gjestvang.

Inge Alexander Gjestvang

Mängder av regnbågsvänliga valmöjligheter

Som besökare kan man räkna med att Norge är öppet och välkomnande mot allt som rör LBGTIQ+.

"Jag tycker att Norge är bra på att göra det mesta öppet och tillgängligt för alla. Jag letar sällan upp säkra platser att gå till, eftersom de flesta platser är det, säger Majken Helén Evensen, Transformation Manager for Strawberry och volontär på Oslo Pride.

Vill du hitta barer, klubbar och kulturevenemang mer specifikt riktade till bögar och lesbiska finns de allra flesta i större städer som Oslo, Bergen och Trondheim. Oslo Pride är en stor årlig höjdpunkt, som lockar tusentals människor. Här står LGBTIQ+-frågorna i fokus, och utöver konst, kultur och politisk finns det gott om utrymme för festligheter!

"Jag tycker det är viktigt att du som queer hittar ställen där du kan vara dig själv och helt slappna av. Både mer riktade klubbar och mainstreamställen är väldigt inkluderande”, säger Inge Alexander Gjestvang.

LGBTIQ+-vänliga ställen finns också i städer som Stavanger, Tromsø och Bodø. Kolla in den här guiden, där lokalinvånarna ger sina bästa tips inför Norgeresan:

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Upptäck mer

Nyligen besökta sidor