Skip to main content

7 tips som får förhållandet att blomstra

Känns ditt förhållande ungefär...så här?

Att vakna upp på en helt ny plats tillsammans ...

... och att se varandra i ett nytt ljus ...

... kan ge förhållandet nytt liv.

Livet består mest av vardag och rutiner. Ibland måste man bort från gamla vanor för att kunna se varandra och återupptäcka det fina man har ihop.

Frode Thuen, relationsexpert och psykolog

Efter månader av hemarbete, restriktioner och begränsat socialt liv känner många par att förhållandet behöver lite extra omsorg. Den norske psykologen och relationsexperten Frode Thuen har listat några tips på hur ni kan få ut max av semestern – och varandra.

"Semester innebär ofta nya härliga minnen och mycket tid tillsammans. Det är en svårslagen känsla att få packa väskan, fly vardagen och ge sig ut på äventyr ihop”, säger Frode.

”På semestern är det lättare att hitta tillbaka till varandra. Det kan vara genom aktiviteter som båda uppskattar, eller bara genom att visa varandra omtanke och tacksamhet”, fortsätter Frode, som också är expert på just familjerelationer. Målet är inte bara en trevlig semester ihop, utan också att få tillbaka gnistan i vardagen.

Sam och Stephanie från London är ett par som har det lite motigt i sin relation. Frode Thuen har därför coachat dem inför deras romantiska semester i Sørlandet.

Se alla klipp om hur deras resa gick och ta del av tips som kan lyfta din egen relation:

1. Se varandra i nytt ljus

Kylskåpslampan en tidig tisdagsmorgon är aldrig lika smickrande som gnistrande solsken, eller som levande ljus över en härlig och avkopplande middag. När ni byter miljö får du också chans att se din partner på annat vis.

"Prova på någon aktivitet tillsammans som ni aldrig gjort tidigare", uppmanar Frode.

Att göra nya saker tillsammans kan verkligen ge relationen en kick. Och var inte rädda för att prova aktiviteter som är lite mer utmanande. Forskning visar att det både sätter fart på din kropps egna lyckohormoner – och får det att gnistra också mellan er! Stötta och heja fram varandra och känn hur tillfredsställande det är att klara av något tillsammans. Aktiviteten i sig är såklart spännande, men framför allt är det en härlig känsla att komma närmare varandra.

2. Hitta tillbaka till det ni delar

Vad brukade ni göra mer av förr i tiden? Kanske se på konst? Dela matupplevelser? Vandra? Utforska hemliga smultronställen? Att återupptäcka gemensamma intressen är också att hitta tillbaka till det som är ni.

"I vardagen blir det lätt fokus på oss själva och det vi håller på med. Men på semestern blir det mycket lättare en vi-känsla. Använd gärna semestern till att njuta och lägga tid på intressen ni delar", säger Frode Thuen. Det gör också att banden mellan er stärks ytterligare.

Vill man ta det ett steg längre kan semestern också vara ett gyllene tillfälle att bara sätta sig ner tillsammans, på en mysig fjälltopp eller vid solnedgången över havet, och bara prata, säger Frode.

"Zooma ut lite. Var befinner ni er idag? Vad skulle ni vilja förändra när ni väl är tillbaka i vardagen?"

3. Börja dagen mjukt

"Bestäm er för att börja varje semesterdag med att bry er om varandra! Det kan räcka med en komplimang eller kaffe på sängen", menar Frode.

I en hektisk vardag kan de små, fina gesterna lätt försvinna mellan arbete, matlagning och högar av tvätt. Men på semestern finns mer tid till att vårda relationen, särskilt om ni tillsammans kommit överens om att göra det.

Peppa dig själv: Jag ska vara en god partner som visar omtanke och tacksamhet. Att börja morgonen med lite extra kärlek kan verkligen göra underverk för resten av dagen.

4. Lär dig att lyssna

Det här är för dig som verkligen vill ta parsemestern på allvar, menar Frode. Det är något som stärker relationen på sikt, också efter att semestern är slut. Det finns tre sätt att bemöta en partner i svåra situationer: möta honom eller henne, dra sig undan eller attackera.

"Fundera över hur du brukar reagera när din partner tar upp svåra saker eller kritiserar dig. Drar du dig undan, försöker du vända på skuldfrågan eller är du öppen och responsiv? frågar Frode.

Många människor tenderar att antingen bli passiva och dra sig undan för att undvika konfrontation, eller bli arga och ge igen med samma mynt. Om det blir ett mönster kan det i längden bli knutar som är svåra att lösa upp. Det är nog ingen överraskning att de par som lyckas bäst är de som möter varandra halvvägs, menar forskaren John Gottman.

Enligt Frode Thuen är semestern är ett bra tillfälle att upptäcka sina egna beteendemönster och att verkligen lyssna på varandra. För kanske är det över en god bit mat och härlig miljö som ni är på rätt våglängd för att kunna fundera över hur ni kan utvecklas vidare tillsammans?

5. Börja med dig själv

"I ett förhållande tänker vi ofta: ’Vad får jag ut av det här?’ Men försök att vända på den frågan", säger Frode. Varför ska din partner vara tillsammans med dig? Vad har du att erbjuda?

Det är såklart lättare att se till sina egna behov och önskemål, men Frode Thuen menar att man har mycket att vinna på en ökad självinsikt.

"Prata om vad ni faktiskt behöver av varandra. Det är minst lika viktigt som att se till sin egen vilja. Se relationen som en helt egen person, med sina egna behov", föreslår han.

6. Lägg undan telefonen

Här är nog ingen av oss oskyldig! Det har säkert hänt att du varit tillsammans med andra människor men ändå suttit med näsan i telefonen?

Just våra telefoner är nog det vi allra oftast är "otrogna" med. Det är lätt att vara på en helt annan planet i stället för att umgås med de människor vi faktiskt har runt omkring oss. På semestern kan det verkligen slå hål på magin om du väljer telefonen före nuet med din partner.

"Försök att lägga bort mobilen under semestern", råder Frode Thuen. Fokusera i stället på att vara här och nu och på att njuta av alla nya intryck och upplevelser tillsammans.

Kom gärna överens om några mobilfria timmar under dagen, när ni båda kan vara fullt närvarande och 100 procent inriktade på stunden. Så glöm gärna sociala medier en stund och njut i stället av vackra vyer, god mat och av att kunna lyssna utan avbrott. Instagram klarar sig utan middag!

Ta gärna med en digital- eller engångskamera om du ändå vill kunna fotografera.

7. Väl hemma igen

En av de viktigaste sakerna med en semester är ju att komma hem igen, sprängfylld av upplevelser och ny energi.

Ni har delat intryck tillsammans, känt er levande och låtit stressen sjunka. Och så är det plötsligt vardag igen. Känns det tråkigt? Kanske lite, men en semester består också av det du tar med dig hem till vardagen.

"Största delen av livet är vardag. En semester kan ge lite distans för att sen kunna värdesätta det du har hemma, säger Frode Thuen.

Han menar att bland det bästa med att vara borta är att kunna se fram emot att komma hem igen. Och med nya minnen i bagaget kan du också drömma dig tillbaka. En god semester går att leva på ett bra tag!

"Och om ni tagit er tid för varandra och ert förhållande kan semestern verkligen ge kärleken en lyft."

Byt miljö, inte partner

När de bodde tillsammans i London märkte Sam och Stephanie att det var en del som skavde i deras förhållande.

"Ibland känns det som att hon inte lyssnar, och jag kan uppleva att hon inte bryr sig”, säger Sam.

"Och jag känner samma sak. Vi tycker båda att vi inte lyssnar tillräckligt på varandra”, säger Stephanie.

Sam tycker att Stephanie är för mycket på sin telefon. "Det kan vara lite irriterande, för vi kan vara på en av världens vackraste platser, och hon är ändå någon helt annanstans", fortsätter Sam.

"Han vill nog mest att jag ska vara närvarande och lyssna mer. Jag älskar honom, men jag tror att han vill kunna känna det tydligare", säger Stephanie.

Visit Norway bjöd in Sam och Stephanie till Norges sydkust med tanken att goda expertråd och vacker miljö kunde hjälpa dem att stärka sin relation.

Sam och Stephanies kärleksresa

Kolla in de 7 tips som Sam och Stephanie fick för att stärka sin relation.

Hitta ett mysigt kärleksnäste

Sportiga dejter

Passion för mat

Avslappning för två

Naturupplevelser

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor