Skip to main content

7 romantiska vinterförslag

Vissa ställen i Norge passar extra bra för den som är romantiskt lagd.

Här har journalisten Odd Roar Lange, som ligger bakom bloggen The Travel Inspector, plockat fram sina bästa tips till alla som vill fly vardagen med sin partner.

Han rekommenderar sju speciella platser som lyser upp i vintermörkret.

Kryp ihop på Kirkenes Snøhotell

Något mer romantiskt än snöhotellet i Kirkenes får man leta efter. Hela hotellet består i princip av snö och is, två element som naturligtvis är helt självklara för alla som bor i Finnmark.

Trots att temperaturen inomhus bara är fyra grader är det varmt och skönt i de bekväma sängarna med renskinn.

"Man kan åka hundspann och bada bastu innan man äter middag på restaurang Gabba, och kanske avsluta dagen med att beundra norrskenet", säger Odd Roar.

Tina upp på SALT i Oslo

Utmärkta restauranger, mysiga gränder och fantastisk natur med roliga vinteraktiviteter inom nära räckhåll. Oslo är ett hett tips även när det är som kallast. Extra varmt blir det på SALT, där man kan boka en privat bastu för kvällen.

SALT är ett nomadiskt konstprojekt som för närvarande ligger nere vid hamnen, med utsikt över operahuset. Utöver bastun har SALT restaurang, konstutställningar och konsertlokal. Här arrangeras även festivaler.

"Det är rätt och slätt lite äkta romantik mitt i Oslo", lovar Lange.

Under stjärnorna i Trysil

Ta en avstickare till vildmarken i Trysil tillsammans med någon du tycker om. Den lilla semesterorten nära svenska gränsen är känd för sina stjärnklara kvällar - och man kan faktiskt gå med på organiserad stjärnjakt.

En bit bort från byn kan man uppleva en stjärnhimmel som är så ljus att den lyser upp snön på marken. Romantiskt till max, alltså.

"Om du har turen på din sida kan du till och med få se norrskenet", säger Lange och påpekar samtidigt att Trysil är Norges största skidort.

Det betyder såklart massor med fina backar och välskötta skidspår, restauranger som serverar lokal mat och hotell för alla plånböcker.

Svalbard - för förälskade äventyrare

Öppna en karta och kolla vad som ligger mellan nordligaste Norge och Nordpolen. Du ser ögruppen där i Norra Ishavet? Det är Svalbardöarna - en riktig fristad för äventyrliga par. Här kan man uppleva äkta arktisk natur med ett rikt djurliv och lite kusliga men vackra gamla gruvstäder.

"En romantisk resa till Svalbard och staden Longyearbyen glömmer man aldrig", säger Lange. Han rekommenderar Basecamp Hotel, som har en avslappnad stämning och rum som har inretts med drivved, sälskinn och skiffer.

Hotellet ligger mitt i Longyearbyen nära restaurangen Huset, känd både för sin utsökta mat och för den extremt välsorterade vinkällaren som tar din dejt till en helt ny nivå.

Svalbards snötäckta vildmark erbjuder också massor med häftiga aktiviteter som hundspann och norrskensjakt. Får du se en isbjörn på avstånd? Det är absolut inte omöjligt - kom bara ihåg att man aldrig ska försöka närma sig de vilda björnarna.

Ha tid för varann på ön Skrova

Det finns ställen som helt enkelt inger en slags inre frid. Ön Skrova i Lofoten är just en sådan plats. Det är en äkta fiskeby med mindre än 200 fasta invånare. Med andra ord kan du och din partner njuta av de fantastiska omgivningarna på tu man hand.

"En promenad längs Kjærlighetsstien är ett måste när du besöker den här ön. Ett annat tips är att boka övernattning på Skrovas fyr", säger Lange.

Den 24,5 meter höga fyren ligger längst ut på ön och omges av vita trähus som bildar en liten by. Nuförtiden visar fyren inte bara vägen åt de lokala fiskarna. Den välkomnar också resenärer från hela världen som vill uppleva något speciellt på semestern.

Förälska dig i Lillesand

Den här kuststaden i södra Norge är känd som en av Norges främsta semesterorter på sommaren. Men Lillesand passar lika bra några dagar på vintern

På med mössa och halsduk bara så kan ni strosa igenom de mysiga små gränderna, som slingrar sig elegant mellan vita trähus. Ni kan också beundra utsikten nere vid vattnet - ta med termos och en filt och kura ihop er på en bergsknalle.

Odd Roar rekommenderar att ni avslutar turen med en romantisk middag och en natt på charmiga Lillesand Hotel, som ligger nära centrum.

Kvitfjells sagovärld

Kvitfjell ser ut som ett motiv ur en norsk folksaga, med sina branta berg och snötäckta trähus. Kvitfjell ligger mitt i Gudbrandsdalen, och här har du allt du behöver för en idyllisk helg med din favoritperson.

Gudbrandsgard Hotel är populärt bland par. Det ligger bara en kort promenad från Kvitjfells fantastiska skidanläggning.

"Kom hit och njut av fantastisk mat, spa och en kväll framför brasan", säger Odd Roar.

Fler romantiska resmål

Sök efter fler romantiska utflykter i Norge här. I den här kartan har Odd Roar Lange lagt till ännu fler tips som kan passa dig och din kära.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Upptäck mer

Nyligen besökta sidor