Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
To personer sitter ved siden av teltene sine og nyter utsikten
Camping in Kåfjord.
Photo: Magnus Ström / www.nordnorge.com / Kåfjord
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade
Ad

Frihet under ansvar

Den norska naturen är till för alla – men var rädd om den. Se till att du är medveten om reglerna i den norska allemansrätten.

Liksom andra nordiska länder har Norge en allemansrätt, som uppmuntrar befolkningen och besökare att njuta av naturen. Kanske är det just denna lagstadgade rätt att vistas i skog och mark som har gjort friluftsliv till en viktig del av den norska identiteten.

För att värna naturen och göra det trivsamt för alla bygger allemansrätten på några enkla regler och förordningar.

I korthet innebär de: Var hänsynsfull och omtänksam. Skräpa inte ner och gör ingen skada. Lämna helt enkelt platsen som du själv skulle vilja finna den.

Allemansrätten har länge funnits som tradition i Norge, men 1957 lagstadgades den och ger sedan dess alla människor rätt att vistas fritt i naturen – till och med på större privata ägor.

Offersøykammen, Lofoten

Offersøykammen, Lofoten.
Photo: Alex Conu / Visitnorway.com

Allemansrätten – till för alla

Man får tälta, eller sova under stjärnorna, var som helst på landet, i skogar och bergen, med undantag för odlade markområden och rastplatser längs vägarna. Det måste vara minst 150 meter till närmaste bebodda hus eller stuga. Den här regeln gäller även husbilar och husvagnar.

Om du vill stanna mer än två nätter på samma ställe måste du fråga markägaren om lov, förutom i fjällen och andra avlägsna områden.

Toaletter kan tömmas vid skyltade platser. Det är strängt förbjudet att göra det på andra ställen.

Mellan 15 april och 15 september är det inte tillåtet att göra upp eld i eller i närheten av skogsområden, men det går bra att göra en brasa på stränder och andra ställen med låg risk för brandolyckor. Lämna aldrig en brasa innan du är helt säker på att den är helt släckt, var försiktig och se till att inte göra någon skada.

Det går bra att plocka bär, svamp och blommor, men särskilda regler gäller för hjortron i stora delar av Nord-Norge.

Du kan fiska i saltvatten utan licens, så länge fångsten är för eget bruk.

Om du respekterar djur, natur och de människor du stöter på blir utflykterna ett rent nöje för alla. Ha en härlig resa!

Håll koll på allemansrätten

Allemansrätten avser oinhägnade områden och mark som inte odlas. I Norge gäller det längs stora delar av kusten, myrar, skogar och berg. Det gäller dock inte obrukad mark som återfinns inom odlade markområden på mindre öar.

Det gäller inte heller privata ägor som plöjda fält med eller utan grödor, ängar, betesmarker och trädgårdar, nyplanteringar, tomter och industriområden. Ett undantag är åkrar och ängar mellan 15 oktober och 30 april, när marken är frusen eller täckt med snö.

Observera att "inhägnad mark" faktiskt inte behöver vara inhägnad.

Hitta utomhusaktiviteter

Läs också

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen

Ad
Ad
Ad
Ad