Skip to main content

MYSIGA TRØNDELAG

Rulla ner för inspiration
eller gå direkt till sidan planera resan

Trøndelag ligger i hjärtat av Norge. Härifrån tar du dig enkelt till vilda västern i Fjord Norge, arktiska Nord-Norge, de djupa dalarna i Østlandet, eller till det glada Sørlandet.

Men först tycker vi att du ska stanna ett tag. Trøndelag är nämligen det allra bästa stället om du vill lära dig att behärska ”kos” – norrmännens ädla variant av konsten att mysa.

Tiden verkar gå lite långsammare här och lokalbefolkningen känns liksom mera avslappnade. Som på caféet Baklandet Skydsstation, till exempel.

Men vad menar norrmännen egentligen med kos?

Det kan vara att hänga med kompisarna i Bakklandet, den mysigaste delen av den livliga studentstaden Trondheim.

Trondheim är faktiskt känd som hela Norges kos-metropol.

Trondheim är också staden du ska besöka om du gillar jazz, samtida konst och coola festivaler. Bli inte förvånad om du stöter på munkar som gör ost och män med stora mustascher som kallas “trønderbart”👨🏻.

Staden är ett riktigt nav när det kommer till ny teknik. Kolla bara in det här ikoniska landmärket designat av Snøhetta.

Powerhouse Brattørkaia är en av världens mest miljövänliga byggnader.

Det 3 000 kvadratmeter stora taket med solpaneler producerar tillräckligt med energi både för sin egen byggnad och de närmaste grannarna – liksom för de elektriska stadsbussarna.

Nidarosdomen är en annan byggnad du inte får missa.

Du kanske till och med stöter på några pilgrimer som har vandrat den klassiska S:t Olavsleden. Det är en av norra Europas populäraste pilgrimsleder.

Folk från hela världen lockas också hit tack vare maten.

Trondheim kallas ofta för ”Norges mathuvudstad”, och det av goda skäl.

Trøndelag var en av anledningarna till att närproducerad mat blev så stort i Norge.

I Trondheim kan du få matupplevelser utöver det vanliga, till exempel på Michelinrestauranger som Speilsalen och Fagn eller på den årliga matfestivalen Trøndersk Matfestival.

Men det finns också många lokala delikatesser att upptäcka i resten av regionen. Och ja, det är absolut kos att äta närproducerade läckerheter tillsammans.

Smaka rätter som görs på mormors hemliga recept och njut av regionens gudomliga ostar. Gör ett välsmakande besök på Munkeby Monastery, som bjuder på en himmelsk kombination av färsk norsk mjölk och traditionell fransk ost.

En annan prisbelönt ost hittar du på Gangstad Gårdsysteri, inte långt från riksvägen E6 till Inderøy, halvön som ligger två timmar norr om Trondheim.

Härifrån kan du följa Den gyllene omvägen genom böljande kullar och djupa fjordar till närproducerad mat i världsklass, konst och lantlig lyx på Øyna Kulturlandskaphotell.  

Kanske blir det en hel cykelsemester?

Det kan också vara kos att lära barnen lite norsk historia i Stiklestad.

Slaget vid Stiklestad, 29 juli 1030, spelade en viktig roll i Norges konvertering från hedendom till kristendom.

Varje år arrangerar Stiklestad Nasjonale Kultursenter, det så kallade ”Stiklestadspelet”, som är en av Skandinaviens största utomhusföreställningar.

En annan spännande plats med en lång historia är den UNESCO-skyddade gruvstaden Røros, som ligger ett stenkast från den svenska gränsen i Funäsdalen.

Kryp upp i soffan och kos dig framför den öppna spisen i en av timmerstugorna. De små stugorna håller dig varm även om temperaturen utomhus sjunker till minus 40.

Røros är också känd som en av Norges främsta städer när det kommer till närproducerad mat.

I de norra delarna av Trøndelag väntar en 650 kilometer lång kustväg. Kystriksveien följer Helgelandskusten hela vägen upp till Bodø i Nord-Norge.

Det är inte svårt att förstå varför det anses vara ett av de vackraste landskapen på jorden.

Det tar runt två dagar att köra hela sträckan. Men för att ha tillräckligt med tid för kos och äventyr rekommenderas att du tar god tid på dig.

Kos handlar också om att vara ett med naturen.

I Trøndelag har du många möjligheter till storslagna upplevelser. Du kan till exempel besöka Nordeuropas största grotta Halvikhula.

Det finns hela sju nationalparker i Trøndelag.

Det är inte omöjligt att du stöter på skogens konung. Är du i Dovrefjell kan du också få syn på den mäktiga myskoxen.

Trøndelag är också ett paradis för fiskare – för här nappar det. Regionen är rik på bland annat torsk, hälleflundra och kolja.

Här finns också några av världens bästa laxälvar.

Förutom fina laxar bjuder älven Namsen på en annan skojig attraktion: Du kan övernatta i ett parkerat retrotåg på en bro högt över vattnet.

Om möjligt ännu mer avkopplande är att tillbringa några nätter i en mysig fiskeby på någon av de hundratals öarna längs kustlinjen.

Andas in den friska luften och känn vinden vina genom håret.

Eller åk till ön Stokkøya där du kan äta välsmakande tång, beundra arkitekturen och besöka Nordens häftigaste strandbar.

Kort och gott, det finns en hel del att upptäcka i Trøndelag.

Är du redo för kos?

Planera resan till Trøndelag

Matfantasternas paradis

Trøndelag är en av de hetaste destinationerna för matentusiaster just nu!

Upptäck mer

Exklusiva och skräddarsydda resor

Upptäck fler semesterpaket.

Nyligen besökta sidor