Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Stegastein, Aurlandsfjellet Stegastein, Aurlandsfjellet
Credits
Stegastein, Aurlandsfjellet.
Photo: Kjetil Rolseth/National Tourist Routes
Campaign
Partner
Ad

Det bästa av två världar

I Norge finns 18 så kallade nationella turistvägar, utvalda landsvägar där naturattraktioner längs vägen smyckas med ny konst, design och arkitektur vid rastplaster och utsiktspunkter.

En bilsemester är ett utmärkt sätt att uppleva ett nytt land. Samtidigt kan man uppleva att något saknas bakom ratten. Något... konkret. Något att se under resan, som inte är ytterligare en bensinmack.

Under de senaste åren har norsk arkitektur och design klivit in i det internationella rampljuset. De har också klivit in i den norska naturen, helt enkelt för att erbjuda nya erfarenheter och göra resan längs 18 utvalda vägar mer intressant. Tanken med de nationella turistvägarna är att kombinera norsk natur, arkitektur och design till något som är större än summan av delarna.

De 18 vägarna finns i västra, mellersta och norra Norge, längs kusten och i bergen. Totalt omfattar de 1 850 kilometer. Projektet tog nästan 20 år att genomföra och kostade hundratals miljoner kronor.

"Det finns natursköna vägar på många ställen i världen. Vad som gör de norska turistvägarna speciella är att de har berikats med spektakulär arkitektur och konst. Ingen annan har gjort riktigt samma sak", säger Per Ritzler från Statens Vegvesen.

Som en del av arbetet byggdes rastplatser, parkeringsplatser och utsiktsplatser, och på vissa platser fick snårig vegetation röjas undan. Flera av Norges mest framstående arkitekter och designer deltog i projektet, bland andra Snøhetta, Reiulf Ramstad Arkitekter, Jensen & Skodvin och Carl-Viggo Hølmebakk. Vissa utländska arkitekter var också med, till exempel fransk-amerikanska Louise Bourgeois och Peter Zumthor från Schweiz.

De nationella turistvägarna i urval

Ryfylke

Copyright: Roger Ellingsen/Statens vegvesen

Click to activate

Video: Alla turistvägar på tre minuter

De 18 vägarna

Nationella turistvägen i Varanger (160 km, 123 meter över havet, 0 färjor, kan vara stängd på vintern)

Den här vägen i nordligaste Norge inbjuder till eftertanke: när man kör längs det öppna havet, kanske med norrskenet i bakgrunden, kan man inte låta bli att fundera på alla som levt här och deras historier. Läs mer om nationella turistvägen i Varanger.

Nationella turistvägen i Rondane (75 km, 1 060 meter över havet, 0 färjor)

Rondane var Norges första nationalpark. Det är en stor, nästan orörd fjällplatå med tio berg över 2 000 meter. Naturen som omger vägen är både mild och vild, stillsam och stormig. Läs mer om nationella turistvägen i Rondane.

Nationella turistvägen i Havøysund (75 km, 1 060 meter över havet, 0 färjor)

Det är inte många som någonsin kommer resa så här långt norrut. Och ändå ligger det en livlig fiskeby i slutet på vägen, vid havet nära Nordkap. Läs mer om nationella turistvägen i Havøysund.

Nationella turistvägen på Sognefjellet (108 km, 1 434 meter över havet, 0 färjor, kan vara stängd på vintern)

Den här turistvägen går tvärs över Norges högsta bergspass, 1 434 meter över havet, med makalös utsikt över landets längsta och djupaste fjord Sognefjorden. Läs mer om nationella turistvägen på Sognefjellet.

Nationella turistvägen i Senja (102 km, 287 meter över havet, 0 färjor)

De smala, slingrande vägarna på ön Senja går sicksack genom ett dramatiskt bergslandskap som reser sig direkt ur vattnet, vilket ger förarna närkontakt med havet. Läs mer om nationella turistvägen i Senja.

Nationella turistvägen i Valdresflye (49 km, 1 389 meter över havet, 0 färjor, kan vara stängd på vintern)

Den här bergsvägen går genom ett stort, kargt område med utsikt över Jotunheimen, området med Norges högsta bergstoppar. Det är en alternativ resväg med vackra vyer när man ska resa norrut i Norge. Läs mer om nationella turistvägen i Valdresflye.

Nationella turistvägen i Andøya (58 km, 65 meter över havet, 0 färjor)

Turistvägen i Andøya går mellan sandstränder och klippiga bergstoppar. Sträckan erbjuder både rofylld och rå natur, ett rikt djurliv och äkta kustkultur. Läs mer om nationella turistvägen i Andøya.

Nationella turistvägen på Gaularfjellet (114 km, 784 meter över havet, 0 färjor, kan vara stängd på vintern)

En av de mindre kända vägarna och en riktig pärla. Turistvägen på Gaularfjellet går förbi fjällsjöar, vilda forsar och vattenfall ner mot Sognefjorden. Läs mer om nationella turistvägen på Gaularfjellet.

Nationella turistvägen i Lofoten (230 km, 59 meter över havet, 0 färjor)

Vi ber om ursäkt för klichén, men naturen i Lofotens skärgård är helt sanslös. Det är lätt att förstå att det är ett av Norges mest omhuldade resmål. Den nationella turistvägen går igenom områdets hjärta. Läs mer om nationella turistvägen i Lofoten.

Nationella turistvägen på Aurlandsfjellet (47 km, 1 306  meter över havet, 0 färjor, kan vara stängd på vintern)

Den här vägen går från fjord till fjord och fungerar bäst om man kör från öst till väst. Höjdpunkten är Stegastein, turistvägarnas kanske mest magnifika utsiktspunkt. Läs mer om nationella turistvägen på Aurlandsfjellet.

Nationella turistvägen längs Helgelandskusten (433 km, 346 meter över havet,
6 färjor)

Den här turistvägen är 270 mil lång och den längsta av alla turistvägar. Längs vägen passerar du polcirkeln och världens största tidvattenström Saltstraumen, berget Torghatten med det märkliga hålet som man kan promenera igenom och de UNESCO-skyddade Vegaöarna. Läs mer om nationella turistvägen längs Helgelandskusten.

Nationella turistvägen i Hardanger (158 km, 275 meter över havet, 2 färjor)

I Hardanger kan man uppleva Norge från sin allra bästa sida. Beundra fjordar och fjäll, vattenfall och glaciärer längs vägen. Läs mer om nationella turistvägen i Hardanger.

Atlanterhavsvegen (36 km, 30 meter över havet, 0 färjor)

En vägsträcka som tål att jämföras med de mest dramatiska i världen. Atlanterhavsvegen slingrar sig mellan kobbar och skär via åtta broar som går alldeles invid det vilda havet. Läs mer om Atlanterhavsvegen.

Nationella turistvägen på Hardangervidda (67 km, 1 250 meter över havet,
0 färjor)

Hardangervidda täcker en yta på 2 500 kvadratmil, vilket innebär att det är norra Europas största bergsplatå. Hela området har nationalparkstatus och ett enastående natur- och djurliv. Läs mer om nationella turistvägen på Hardangervidda.

Nationella turistvägen i Geiranger-Trollstigen (104 km, 1 038 meter över havet, 0 färjor, kan vara stängd på vintern)

Geirangers nationella turistväg kombinerar en tur längs den UNESCO-skyddade Geirangerfjorden med den världsberömda, ringlande vägen Trollstigen. Det finns flera fantastiska utsiktsplatser på vägen. Läs mer om nationella turistvägen i Geiranger-Trollstigen.

Nationella turistvägen i Ryfylke (183 km, 972 meter över havet, 3 färjor, kan vara stängd på vintern)

Ryfylkes nationella turistväg är full av kontraster med fjordar och berg. Knappt 20 minuter från vägens början ligger vandringsleden som går till den berömda klippan Preikestolen. Läs mer om nationella turistvägen i Ryfylke.

Nationella turistvägen Gamle Strynefjellsvegen (27 km, 1 139 meter över havet, 0 färjor, kan vara stängd på vintern)

Gamle Strynefjellsvegen, som går över Strynbergen, öppnades år 1884. Huvudattraktionen är den 27 kilometer långa vägen själv, och den omgivande naturen. Läs mer om nationella turistvägen Gamle Strynefjellsvegen.

Nationella turistvägen i Jæren (41 km, 35 meter över havet, 0 färjor)

Den här vägen återfinns i sydvästra Norge och har ett landskap som skiljer sig från de andra turistvägarna. Det är en landsväg som vetter mot det öppna havet och följer flera kilometer av vidsträckta sandstränder. Läs mer om nationella turistvägen i Jæren.

Ladda ner appen

Vill du ha mer information om de nationella turistvägarna, som du kan använda när du är på väg?
Med Visitorways app får du bland annat tillgång till kartor över alla turistvägar och kontaktuppgifter till destinationerna.

Ladda ner appen här:
App Store
Google Play


Läs mer

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad