Skip to main content

Vinteräventyr

i Ålesund och Geirangerfjorden

Så stilla, men ändå så majestätiskt ...

Vad väntar bakom nästa hörn?

Den vackra och UNESCO-listade Geirangerfjorden, klädd i vitt …

... snöfyllda äventyr på Stranda skisenter ...

... och urbana vinterupplevelser i jugendstaden Ålesund.

Utforska fjordarna, öarna och fjällen på Sunnmøre och den vackra Geirangerfjorden på vintern. Här är några goda tips för en oförglömlig resa, vare sig du reser med kollektivtrafik eller med bil. 

Den charmiga jugendstaden Ålesund ligger inbäddad mellan majestätiska fjordar och fjäll på Norges västkust. Det är en utmärkt bas för friluftsaktiviteter och för att uppleva den UNESCO-listade Geirangerfjorden under den stillsamma vintersäsongen.

Se till att avsätta tillräckligt med tid för att uppleva allt som finns att göra i området, från skidåkning och andra vintersporter till kryssningar, vandringsturer, spa och fina restauranger.

Du kan flyga direkt till Ålesund från många håll i världen med KLM, SAS, Norwegian och Widerøe. En annan populär rutt är till sjöss med Hurtigruten och Havila Voyages, eller på den vackra tågresan till Åndalsnes som kombineras med buss till Ålesund. Du kan också göra en magisk bilresa genom de vackra landskapen. 

Vi börjar resan i den unika och ikoniska kuststaden Ålesund!

Torn, spiror och vackra arkitektoniska detaljer syns överallt på promenaden genom de historiska gatorna och vid Brosundet som delar staden i två.

Den stora ombyggnationen efter den förödande stadsbranden 1904 har gett staden ett överflöd av storslagen arkitektur. Byggnadernas utformning är i stor utsträckning influerade av de jugendideal som var rådande i Europa i början av förra seklet. Det var också kring den tiden (1905) som Norge blev självständigt och det var viktigt att börja bygga upp en egen identitet. Därför har många av byggnaderna ornament som inspirerats av bland annat stavkyrkor och vikingatiden.

Staden är omgiven av de majestätiska Sunnmørealparna och ligger vid porten till flera av landets mest kända fjordar, däribland Hjørundfjorden och Geirangerfjorden.

Ta de 418 trappstegen upp till toppen av utsiktsplatsen Aksla och njut av fantastisk utsikt över staden och fjordarna!

Här ligger också restaurangen Fjellstua, där du kan unna dig en god bit mat.

Ta en kaffe på en av alla mysiga små kaféer och spana på människor.  

Apotekergata No.5 är en charmig liten pärla som utöver lunch och kaffe också säljer godsaker från lokala producenter.

Eller ta kaffet med dig på promenaden!

Molja fyr är fin plats att ta en paus på, med utsikt över kusten. Här kan du också övernatta!

Sugen på äventyr? Utforska kusten och staden från en kajak!

Åk med på guidad tur med rutinerade guider, och ta med badkläderna för ...

 … den heta bastun SVAI i Brosundet väntar!

Men tänk på att vattentemperaturen är något för riktiga vikingar! Hur länge håller du ut?

Det berömda fisket som byggde staden

Den här fjorden är en speciell plats, och inte bara för bad. Borgundfjordfisket har en lång och anrik historia, som sträcker sig ända till vikingatiden, och som än idag är viktig både som näring och kultur i Sunnmøreregionen. I vattnen strax utanför Ålesund leker torsken i Borgundfjorden från mitten av januari till slutet av mars, som den gjort i otaliga år. Torsken är känd för att vara stor och smakrik, ungefär som sin ”bror” i Nord-Norge – skreien.

Fjorden är också känd för sitt rika bestånd av arter som kolja och gråsej, och de rika mattraditioner som vuxit fram ur ett överflöd av färsk fisk och skaldjur. 

Klippfisk (saltad och torkad torsk) är en av huvudingredienserna i den välkända rätten Bacalao, som är populär över hela världen, men den används också i många andra lokala delikatesser.

Vill du fånga din egen fisk? Kontakta visitalesund.com för information om gruppturer som bland annat arrangeras under den årliga torskfiskefestivalen ”ByTorsken”. Du kan också följa med på fisketurer på fjorden och delta i tävlingar med fina priser.

Kustgastronomi

Ålesund har ett brett utbud av restauranger, från mysiga kvarterskrogar till lyxrestauranger, som alla serverar lokala läckerheter. Matentusiasten Helen Siverstøl på Destination Ålesund och Sunnmøre delar här med sig av sina egna favoritställen:

"Den färska skaldjuren i Ålesund är helt unika och kommer ofta direkt från fjord till bord", säger Helen, och fortsätter:

"Kustgastronomin på Bro och Apotekergata No. 5 är nyskapande och spännande! Bacalaoen på XL Diner är en känd klassiker. På Anno serveras läckert krispig pizza med lokala ostar och skinkor. Torsktungstacon på T2 är ett smakrikt val såhär på vintern, och Zuuma är ett givet val för sushi. Tapas med en lokal twist på Bryt är ett bra alternativ för middag med kompisgänget. En annan favorit är svele (pannkaka) och varm choklad med utsikt över staden från Fjellstua."

Hon rekommenderar också Orient och Tajmahal.

Eftersom det är högsäsong för fisket i Borgundfjorden, och för de lokala delikatesserna Borgundfjordstorsk och Skrei, besökte vi en av restaurangerna som har dem på menyn: Den nordiska restaurangen Bro.


"Två eller tre gånger i veckan, innan vi öppnar, går vi ut i skogen tillsammans och försöker hitta ingredienser som sen kan användas till vinäger, som sötning, sälta och smaksättning i menyn under året.”

Skyler Milner, köksmästare på Bro.

Restaurangen ligger precis vid Brosundet, där några av fiskebåtarna kommer in direkt från havet. Bro har ett starkt fokus på allt som kusten har att erbjuda, och menyn är i ständig förändring för att kunna avspegla säsongen. Kockarna lägger också ner mycket arbete på att få tag på unika ingredienser året runt. Den kanadensiske köksmästaren Skyler Milner berättar:

"Två eller tre gånger i veckan, innan vi öppnar, går vi ut i skogen tillsammans och försöker hitta ingredienser som sen kan användas till vinäger, som sötning, sälta och smaksättning i menyn under året. Våren och sommaren är hektisk tid, när vi har chans att plocka vilda och lokala smaker som ramslök, granskott, björkskott, kantareller, rönnbär, enbär och mycket annat.”

Vinterkryssning

Vi tar oss vidare och utforskar en helt magisk upplevelse: Geirangerfjorden, som finns med på UNESCOs lista över världsarv. 

Ett av de bästa sätten att utforska området den här tiden på året är ombord på en vinterkryssning. Geiranger Fjordservice erbjuder båtturer genom Fjord Rangers, som bjuder på intressanta berättelser om fjordlanskapet under färdens gång. Vintermånaderna är ofta lite lugnare, så du får njuta av de vackra vyerna utan att behöva trängas med så många andra. 

Båten gör vanligtvis två till tre turer i veckan och åker tillbaka till Ålesund samma dag. Men om du vill utforska Geiranger mer ordentligt ska du lägga till några dagar till ditt besök.

Färdas bakåt i tiden när den erfarna personalen på Fjord Rangers berättar historier om livet på de små och övergivna gårdarna som klamrar sig fast på bergssidorna. 

Ser du dem?

“Knivsflågården ligger längst ut på en klippa nära vattenfallet ”De Syv Søstre”. Här uppe är det så brant att de vuxna fick lov att binda fast sina barn för att kunna lämna dem utan uppsyn.”

Ioannis Hoel Zervas,
Fjord Ranger på Det norske fjordsenteret

Tänk på att klä dig varmt så att du kan ta de bästa panoramabilderna från däck. Vindarna kan bli ganska kärva här!

"Vi är bästa vänner från New York, och det är första gången vi besöker Norge. Den ursprungliga planen var att se norrskenet i Tromsø, men jag ville hitta fler saker att göra och tänkte att jag kunde ta med Laura hit. Vi ser fram mot att se vattenfallet De Syv Søstre och kanske göra en vandring efteråt."

Victor Joel från Puerto Rico och Laura Elizabeth Miller från Greenwich, Connecticut

"Jag har rest från Frankrike med min son. Vi är i Norge i en vecka och har varit i Oslo och Bergen innan vi kom hit. Vi ville verkligen se fjordarna och naturen, och ta fina bilder!”

Aurelie Simon och hennes son, från Frankrike

"Vi är två vänner från Riga och Spanien. Jag älskar båtar, vatten och fjäll, och har länge velat se den här fjorden. Vi är väldigt taggade på att se vattenfallen!"

Katerina Begunovich från Riga och Aliia Muratova från Spanien

När du är framme Geiranger kan du checka in på ditt hotell och bege dig ut för att uppleva ...

... mäktiga vyer, som den här på Flydalsjuvets utsiktsplats! 

Om du kom hit med sightseeingbåten går det guidade bussturer upp hit. 

Det finns många ställen att vandra på här, men Fosseråsa är en av de mest populära. Leden börjar vid hamnen i Geiranger och går förbi flera vackra vattenfall på vägen upp mot Storsæterfossen.

Leden består av tre delar och är totalt omkring 3,9 kilometer lång. I slutet av de första 0,9 kilometrarna kan du ta rast och äta lunch på Norsk Fjordsenter innan du vandrar vidare!

Vill du se något coolt?

Kom och upplev Geiranger Lyskunstfestival i slutet av februari. Med otaliga ljusinstallationer längs älven och hamnen, samt konserter och föreställningar, skapar den en helt unik atmosfär som bara måste upplevas!

Finns det något skönare efter en lång dag än att glida ner i en bubbelpool med sina vänner och njuta av härlig utsikt?

På det historiska Hotel Union väntar sköna spabehandlingar och läckra måltider på hotellets två restauranger.

Vinterupplevelser i Geiranger

Eftersom de flesta turister besöker Geiranger på sommaren är många kaféer och restauranger bara öppna under högsäsongen. Så kom ihåg att dubbelkolla öppettider om du tänkt besöka ett särskilt ställe. Tänk också på att många av naturattraktionerna ser annorlunda ut nu än under sommaren. Ett exempel är vattenfallet De syv søstrene, som ibland fryser under den kallaste delen av vintern, trots att andra vattenfall fortfarande flödar. 

Som tur är finns det gott om sköna aktiviteter på hotellen också. Hotel Union har fina restauranger och du kan roa dig med allt från bad och spa till barer och nattklubb. Dessutom finns här också roliga barnaktiviteter året runt. 

Det historiska hotellet ligger mitt Geiranger med en fantastisk utsikt över dalen. Det byggdes 1891 i den berömda schweizerstilen. Det ursprungliga hotellet revs 1979, för att sen byggas upp igen och få den utvidgade utformning det har idag. Missa inte hotellets kollektion av veteranbilar och utställningar där du får lära dig mer om både hotellets och Geirangers historia. 

Att resa till Geiranger på vintern

Sightseeingbåten från Ålesund är bara ett av flera sätt att ta sig till Geiranger på under vintern. Du kan också åka buss, med anslutning till större städer som Ålesund och Oslo.

Det dramatiska landskapet gör det också spännande att ta sig till Geiranger med bil. Tänk bara på att det kan vara besvärligare väglag på vintern, så se till att bilen har vinterdäck och håll lite koll på väderprognoserna. 

Det finns en bilfärja som förbinder Geiranger med Hellesylt, där du kan resa vidare till skidparadiset Strandafjellet, Ålesund och andra städer i Fjord Norge. Själva färjeturen är också en upplevelse i sig, på den slingriga resan genom Geirangerfjorden. Ta en kaffe eller prova klassisk norsk ”färjemat” i form av svele (en lite tjockares sorts pannkaka), och njut av de vackra vyerna från kaféfönstret ombord. 

Strandafjellet ligger bara 30 minuters bilresa från Hellesylt. Stanna gärna ett par dagar extra och utforska aktiviteterna i området …

... som att åka gondol till toppen av Strandafjellet skisenter. Ett gott tillfälle till att ta in den vackra utsikten! 

Du kan också ta gondolen till Fjordrestauranten på toppen av fjället och sen ta dig ner på samma vis. 

Varför inte boka en guidad tur på snöskor?

Eller spänn på dig skidorna och susa ner för branten i en av Norges bästa områden för offpist!

Sunnmørealperna, ett snöigt paradis

Strandafjellet Skisenter är en av de populäraste anläggningarna i de berömda Sunnmørealperna. Den ligger vid Storfjordens strand och bjuder på en fantastisk kombination av härlig skidåkning och magiska vyer. 

Utöver skidåkning och snowboardåkning erbjuder Strandafjellet och det lokala företaget Uteguiden också en rad andra vinteraktiviteter, som vandring med snöskor, skridskor och längdskidåkning. Det finns dessutom gott om restauranger, kaféer och barer, många med strålande utsikt över fjällen och fjordarna. En perfekt kuliss för en god middag eller skön after-ski.

Du kan också ta gondolen upp och ner och bara njuta av utsikten, eller stanna och ta en fika på restaurangen Fjord Panorama.

Guidade turer i området

En guidad tur är ett hett tips om du vill vara säker på att hitta de allra bästa utsiktsplatserna och aktiviteterna i området. Utöver Uteguiden finns andra operatörer som Fjord NatureRæin och Offbeat Adventures, med ett stort utbud av guidade turer i området och aktiviteter på alla nivåer. 

Erlend, som jobbar som guide på Uteguiden, tog oss med på vandring med snöskor och skidåkning på Strandafjellet.

"Vi vill erbjuda bästa möjliga kvalitet genom att ha de allra bästa guiderna och säkraste turerna. Man ska helt enkelt få en fin upplevelse,” säger Erland. 

Uteguiden är känt för sina erfarna guider och skräddarsydda turer som passar perfekt till varje enskild grupp. Med dem kan du också åka skidor, snowboard, vandra, klättra, åka forsränning, prova coasteering och paddla kajak, från Ålesund till Geirangerfjorden och på många platser i Sunnmørealperna.

Det finns absolut lugnare perioder under året, men det råder ingen brist på aktiviteter. Eller som Erland uttrycker det: ”Det finns alltid något att göra om man vill vara aktiv”. 

"Mars och april är de mest fartfyllda månaderna på vintern, medan sommarsäsongen är som intensivast mellan juni och augusti. Men vi har gott om kontakter och försöker alltid se till att ordna så att alla som vill får åka på tur. Vi har vår bas i Sunnmøre men arbetar i hela Møre och Romsdal, samt i Hemsedal, Bergen och Sogn. Min favorit är Valldal, som ligger mellan Geiranger, Trollstigen och Åndalsnes.”

Behöver man ta med sig egen utrustning på turen?

"Nej, vi tillhandahåller i princip allt som behövs, som skidor, lavinutrustning, kajaker, snöskor, sovsäckar och tält. Även om vi inte har ett stort förråd fullt av kläder försöker vi fixa fram det gästen behöver."

Hem för norska matfavoriter

Området runt Stranda är inte bara känt för att vara ett snö- och skidparadis. Härifrån kommer också Norges mest berömda fryspizza: Grandiosa. Varje år äts här 25 miljoner stycken (i ett land med 5,5 miljoner invånare!). Den har till och med utsetts till en av Norges nationalrätter i flera undersökningar. 

Bland andra lokala delikatesser, som kanske passar bättre för en finsmakare, kan nämnas Strandaskinkan (från Stranda) och Fenalår som görs av Tind Spekevarer. Dessutom finns cider från den gården Skarbø, som också är känd för sin prisbelönta ost. Det här är specialiteter som finns på norska tallrikar vid en rad olika tillfällen, både till vardag och fest. 

Efter en körning på ungefär en och en halv timme från Stranda är vi tillbaka i Ålesund igen.

Glöm inte att köpa med några presenter till dem där hemma (och till dig själv)!

Bara 10 minuter med båt från staden ligger en av Norges största outlets, Devoldfabrikken, med massor av norska och internationella varumärken som Devold, Bergans, Swims, Swix och många andra!

Området är också mycket mer än bara mode- och nischbutiker. I den gamla fabriken finns också keramikverkstäder för lokala konstnärer ...

... ett museum, en aktivitetspark inomhus för barn och ett kafé med ett stort utbud av mat och dryck när du och ditt kreditkort behöver vila en stund.  

Är du redo för ett oförglömligt vinteräventyr?
Fjord Norge väntar på dig!

Fjord Norge

Hitta fler aktiviteter och ställen att övernatta på i Fjord Norge.

Upptäck mer

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.