Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
A person paddling in scenic surroundings in the Nærøyfjord A person paddling in scenic surroundings in the Nærøyfjord
The Nærøyfjord.
Photo: Tomasz Furmanek
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

En glimt av det förflutna

De UNESCO-skyddade fjordlanskapet kan ses som en symbol för Norges historiska rötter. I området på den norska västkusten känns det som om tiden rör sig i sin egen stillsamma takt.

Det finns mer än tusen fjordar i Norge. De mest kända – de som du säkert har sett på vykort – ligger på västkusten. Det gäller till exempel Nærøyfjorden, Sognefjorden, Lysefjorden och Geirangerfjorden.

Fjordarna är havets förlängda armar som når långt in i landet, och höga berg reser sig på båda sidorna om vattnet. Vattenfall dansar ner för de nästan lodräta bergssidorna från glaciärerna.

Fjordarna hänger ofta ihop, så man kan ta sig från en fjord till en annan med båt. Många säger att man får en känsla av att befinna sig i en annan del av universum när man besöker fjordarna.

Men nyckeln till varför fjordlandskapet är Norges kanske viktigaste symbol ligger i vad de representerar.

Fjordarna och dess omgivningar framkallar bilder av Norges förflutna: En tid då man livnärde sig som bönder i omöjligt brant och stenig terräng (på vissa platser gör de fortfarande det). En tid då man skördade fruktträden och ett fårhuvud sågs som en delikatess (det gör det fortfarande).

Omgivningarna kring fjordarna kan tyckas vilda och otämjda, med det är lätt att utforska dem både på egen hand och genom guidade turer. Det ligger små byar utspridda i hela området, och det är fullt med vandringsleder som går upp i bergen och glaciärerna.

Geiranger
Skageflå.
Photo: Per Eide / Visitnorway.com
Folgefonna
Folgefonni.
Photo: Reisemål Hardanger Fjord / Désiré Weststrate
Åndalsnes
Åndalsnes.
Photo: Mattias Fredriksson Photography AB / Visitnorway.com
Hardanger
Hardangerfjorden.
Photo: CH / Visitnorway.com
Ad

Fem fakta om fjordarna

1. Det norska fjordlandskapet, med Geirangerfjorden och Nærøyfjorden i spetsen, återfinns på UNESCO:s lista över världsarv.

2. Fjordarna beskrivs ofta som "naturens eget konstverk". De bildades när glaciärerna trängdes undan och de u-formade dalarna svämmade över med vatten från havet.

3. Gudvangen och Geiranger, de två innersta byarna i Nærøyfjorden och Geirangerfjorden, är två av de mest besökta kryssningshamnarna i Skandinavien.

4. Fjordarna och kusten har ett relativt milt klimat tack vare Golfströmmen, och de förblir i stort sett isfria även på vintern. Sälar, tumlare och fiskar simmar i fjordarna, medan örnar och andra fåglar svävar i luften ovanför.

5. Fjordarna är ofta djupa. Den allra djupaste är Sognefjorden, som går 1 308 meter under havsytan. Eftersom fjordarna är så djupa kan även större fartyg navigera igenom dem, och det finns många fjordkryssningar för turister.

Se Norges mest kända fjordar

Click to activate

En del av världsarvet

Det norska fjordlandskapet, med Geirangerfjorden och Nærøyfjorden i spetsen, återfinns på UNESCO:s lista över världsarv.

"Deras exceptionella skönhet kommer från de smala och branta kristallina bergväggarna som reser sig upp till 1 400 m från Norska havet och sträcker sig 500 meter under havsytan. De branta fjordväggarna har många vattenfall, och fritt strömmande älvar går igenom löv- och barrskog till glaciärsjöar, glaciärer och klippiga berg", skriver UNESCO.

År 2006 satte National Geographic upp en expertpanel som utnämnde de mest populära världsarven. De norska fjordarna vann och kom därmed före Galapagos, pyramiderna i Egypten, Grand Canyon, Angkor Wat och Machu Picchu.

–Det tycks bekräfta att norrmännen tar väl hand om sina platser jämfört med resten av världen. Det är en förmåga som ledare i andra länder gör klokt i att studera och anpassa till sin egen situation, säger Jonathan B. Tourtellot, chef för Center for Sustainable Destinations, National Geographic Society.

Kajak och fjordkryssning: Två sätt att uppleva fjordarna

Fler fjordaktiviteter

Börja semesterplaneringen här!

×

Läs också

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen

Ad
Ad
Ad
Ad