Skip to main content

Det finns mer än tusen fjordar längs den norska kusten. De allra mest kända, som Sognefjorden, Lysefjorden, och de UNESCO-listade Nærøyfjorden och Geirangerfjorden, ligger i det västliga Fjord Norge.

Men det finns också dramatiska fjordlandskap i Nord-Norge och lite mindre och lugnare fjordar i söder.

Många fjordar upplevs som lugna blå sjöar, men består av saltvatten (ibland blandat med sötvatten från älvar och glaciärer). De är egentligen havets förlängda armar, som ofta sträcker sig djupt inåt land, omgivna på båda sidor av resliga och majestätiska fjäll.

Även om fjordarna ofta sitter ihop och du kan segla mellan dem, eller ut till havet, är det lite som att kliva in i ett alldeles eget universum, inte minst om besöker regionen på vintern.

Från förr till nu

För att förstå varför fjordarna blivit den kanske viktigaste norska symbolen, och en av landets främsta attraktioner, måste man ta en titt på vad de representerar.

Fjordlandskapen är inte minst en sinnebild för Norge från förr, en tid när människor levde som jordbrukare längs svårtillgängliga fjällbranter (och fortfarande gör det på en del håll). En tid när man skördade rikligt från fruktträden och ett fårhuvud var en delikatess (det är det fortfarande).

Även om landskapen kan kännas råa och otämjda är fjordområdena ändå lätta att utforska både på egen hand och på guidade turer. Det finns små byar utspridda över hela landet, och det finns gott om stigar för både glaciär- och fjällvandringar.

Skräddarsy resan till fjordarna med Fjord Tours Norge i ett nötskal-turer.

Aktiviteter vid fjordarna

Fjordlandskapet är perfekt för en aktiv semester, vare sig du vill ta det lite lugnare eller är ute efter en riktig adrenalinkick.

Börja med en fjordkryssning, en lätt vandring eller en skön promenad längs fjorden – eller ta en guidad tur till platser med utsikt över fjordar, fjäll och vattenfall.

Självklart finns det också mer krävande turer till höga bergstoppar. Fler förslag är att prova kajakpaddling, ståpaddling (SUP), forsränning, glaciärvandring, bergsklättring och via ferrata-klättring. Du kan också åka på guidad fisketur på havet eller i fjordar, älvar och sjöar.

Eller åk skidor med fjordutsikt, till exempel i Sunnmørealperna. Sommarskidåkning är en populär aktivitet som kan kombineras med ett dopp i fjorden.

Gillar du historia har du mycket att välja på: Från historisk arkitektur och konst- och friluftsmuseer till efterlämningar från vikingarna. Några exempel på platser från UNESCO:s lista över världsarv är hansahamnen Bryggen i Bergen, Urnes Stavkyrka, Nærøyfjorden och Geirangerfjorden, och landskapen runtomkring.

Det finns flera nationalparker med markerade vandringsleder, självbetjänade och bemannade vandringsstugor, ett rikt djurliv, sjöar, älvar, glaciärer och besökscenter.

Fantastiska världsarv

Det norska fjordlandskapet, med Geirangerfjorden och Nærøyfjorden i spetsen, har funnits på UNESCO:s lista över världsarv sedan 2005.

"Fjordarnas exceptionella skönhet kommer från de smala och branta kristallina bergväggarna som reser sig ur Norska havet upp till 1 400 meter och 500 meter under havsytan. De branta fjordväggarna har många vattenfall, och älvar porlar genom löv- och barrskog till glaciärsjöar, glaciärer och klippiga berg", skriver UNESCO.

År 2006 satte National Geographic upp en expertpanel som utnämnde de mest populära världsarven. De norska fjordarna vann och kom därmed före Galapagos, pyramiderna i Egypten, Grand Canyon, Angkor Wat och Machu Picchu.

"Det tycks bekräfta att norrmännen tar väl hand om sina platser jämfört med resten av världen. Ledare i andra länder gör klokt i att ta efter Norge och anpassa vad de gör till sin egen situation, säger Jonathan B. Tourtellot, chef för Center for Sustainable Destinations, National Geographic Society.

Men vilka fjordar ska man åka till?

Med mer än 1 000 fjordar över hela landet är det inte så konstigt att många turister undrar vart man ska åka. Lär dig skillnaderna mellan de mest berömda fjordarna och få kolla in våra restips här.

Fjordarna på kartan

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Fler förslag

Använd filterfunktionerna nedan och börja semesterplaneringen här!

Inspiration

Nyligen besökta sidor