Det finns mer än tusen fjordar längs den norska kusten. De allra mest kända, som Sognefjorden, Lysefjorden, och de UNESCO-listade Nærøyfjorden och Geirangerfjorden, ligger i det västliga Fjord Norge.
Men det finns också dramatiska fjordlandskap i Nord-Norge och lite mindre och lugnare fjordar i söder.
Många fjordar upplevs som lugna blå sjöar, men består av saltvatten (ibland blandat med sötvatten från älvar och glaciärer). De är egentligen havets förlängda armar, som ofta sträcker sig djupt inåt land, omgivna på båda sidor av resliga och majestätiska fjäll.
Även om fjordarna ofta sitter ihop och du kan segla mellan dem, eller ut till havet, är det lite som att kliva in i ett alldeles eget universum, inte minst om besöker regionen på vintern.
Från förr till nu
För att förstå varför fjordarna blivit den kanske viktigaste norska symbolen, och en av landets främsta attraktioner, måste man ta en titt på vad de representerar.
Fjordlandskapen är inte minst en sinnebild för Norge från förr, en tid när människor levde som jordbrukare längs svårtillgängliga fjällbranter (och fortfarande gör det på en del håll). En tid när man skördade rikligt från fruktträden och ett fårhuvud var en delikatess (det är det fortfarande).
Även om landskapen kan kännas råa och otämjda är fjordområdena ändå lätta att utforska både på egen hand och på guidade turer. Det finns små byar utspridda över hela landet, och det finns gott om stigar för både glaciär- och fjällvandringar.
Skräddarsy resan till fjordarna med Fjord Tours Norge i ett nötskal-turer.