De är på jakt efter skrei, det vill säga vandrande torsk som simmar ända från Barents hav till Nord-Norge för att leka varje år.
Särskilt många (och extra stora!) fiskar samlas vid kusten utanför Lofoten, Senja och Vesterålen mellan januari och april.
Cod fishing in Lofoten
.
Photo:
Go2Lofoten
Cod fishing in Lofoten
.
Photo:
Go2Lofoten
Skreiens långa resa ger dem fastare kött jämfört med vanlig torsk, som brukar ta det betydligt lugnare och gärna håller sig på ett och samma ställe.
Det vita, milda skreiköttet är så mört att det faller i sär om du bara petar på det med en gaffel.
Cod on a plate
.
Photo:
Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com
Cod on a plate
.
Photo:
Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com
Du kanske till och med vill prova att dra upp din egen skrei? Med lite tur kommer du tillbaka med en tungviktare som den här. I så fall är det OK att skryta lite, eller hur?
En skrei kan väga upp till 55 kilo och bli nästan 2 meter lång – i alla fall upp till 180 centimeter.
Kom bara ihåg att använda hela fisken, inte bara filén. Torsktunga till exempel är en stor favorit – det blir nämligen en knaprig delikatess i stekpannan.
Cod fishing in Lofoten
.
Photo:
Visitnorway.com
Cod fishing in Lofoten
.
Photo:
Visitnorway.com
Skrei är faktiskt en av anledningarna till att människor kunde överleva så långt norrut.
Torrfisk var en viktig handelsvara redan under vikingatiden.
Det var också Norges viktigaste exportvara i hundratals år, och invånarna i städer som Trondheim och Bergen livnärde sig på att sälja torsk till södra Europa.
Viking ship, Lofotr Viking Museum
.
Photo:
Lofotr Viking Museum
Viking ship, Lofotr Viking Museum
.
Photo:
Lofotr Viking Museum
Uppe i norr dök små fiskebyar och handelsstäder upp längs hela kusten.
Fiskesäsongen som kallas “Lofotfisket” lockade tusentals fiskare från hela Norge till Lofoten. I Henningsvær i Lofoten stod fiskebåtarna på rad, ofta så nära varandra att man kunde ta sig från ena sidan av sundet till den andra med torra fötter.
Men fiske kunde också vara farligt. Under en kraftig storm den 25 januari 1893 förlorade 130 fiskare livet.
Henningsvær in Lofoten
.
Photo:
Lofotmuseet
Henningsvær in Lofoten
.
Photo:
Lofotmuseet
Idag är Henningsvær en av många idylliska norska fiskebyar med mysiga restauranger, små konstgallerier och flera aktiva klättringsgrupper.
Havnnes Handelssted i Lyngen är en av få fiskebyar i Finnmark som inte brann ner under andra världskriget.
Henningsvær in Lofoten
.
Photo:
Kristin Folsland Olsen / Visitnorway.com
Henningsvær in Lofoten
.
Photo:
Kristin Folsland Olsen / Visitnorway.com
I många fiskebyar kan du tillbringa natten i en rorbu, det vill säga en traditionell fiskestuga.
Det var Kung Øystein Magnusson som började bygga rorbuer på 1100-talet, så att fiskare som kom på besök skulle ha någonstans att bo.
Innan dess brukade fiskarna sova under sina båtar, även i regn och rusk.
Fisherman’s cabin in Lofoten
.
Photo:
Pete Oswald / Visitnorway.com
Fisherman’s cabin in Lofoten
.
Photo:
Pete Oswald / Visitnorway.com
Det är också bra att veta att du kan mumsa i dig skrei med gott samvete. Norges skrei är nämligen en av de mest välskötta fiskbestånden i världen.
Färsk och torkad skrei är fortfarande en av Norges viktigaste exportprodukter.
Sea fishing in Lofoten
.
Photo:
CH / Visitnorway.com
Fishing in Svolvær
.
Photo:
CH / Visitnorway.com
Lokalbefolkningen brukar till och med kalla den karakteristiska "doften" av torrfisk för "doften av pengar".
Ordet torsk kan spåras till fornnordiskans "tursk", som betyder just torkad fisk.
Skreien torkas på särskilda ställningar utomhus, under flera månader. Den milda och salta kustluften har precis rätt mängd sol, regn, snö och vind för en perfekt fermenteringsprocess.
"Tørrfisk fra Lofoten" är faktiskt en så kallad skyddad ursprungsbeteckning i Europa, precis som Champagne. Så du bara måste smaka!
Drying rack for stockfish in Lofoten
.
Photo:
CH / Visitnorway.com
Drying rack for stockfish in Lofoten
.
Photo:
CH / Visitnorway.com
Torrfisken blötläggs i flera dagar innan den kan användas i matlagningen. Den kan sedan ugnsbakas eller grillas och användas i allt, från sallader och grytor till pizza och pasta.
Prova gärna den nordnorska specialiteten boknafisk, som är en delvis torkad variant.
Visste du förresten att norrmännen lagar sin variant av julbordets lutfisk av torrfisk?
Stockfish in Lofoten
.
Photo:
Svinøya rorbuer
Stockfish in Lofoten
.
Photo:
Svinøya rorbuer
Eftersom hela torsken kan användas behöver inget gå till spillo.
Här ser du ett gäng torkade torskhuvuden som ska till Nigeria, där de ingår som en ingrediens i landets nationella maträtt...
...medan torskmjölke (japp, det är ett annat ord för torsksperma!) säljs till sushirestauranger i Asien.
Rommen kan förvandlas till en utsökt kaviar, och man kan extrahera både omega 3 och vitaminer för att göra supernyttig torskleverolja.
Tunna skivor torkad fisk passar bra som mellanmål 😋
Stockfish in Lofoten
.
Photo:
Heidi Widerøe / Visitnorway.com
Stockfish in Lofoten
.
Photo:
Heidi Widerøe / Visitnorway.com