Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Trollstigen
Trollstigen.
Photo: Øyvind Heen / Visitnorway.com

Trollstigen

Campaign
Partner

Bergsvägen Trollstigen, som ligger vid den UNESCO-skyddade Geirangerfjorden, är en av Norges mest dramatiska och välbesökta sevärdheter.

Trollstigen är en 106 kilometer lång vägsträcka som går genom västra Norge med en rent hänförande utsikt av branta klippor, vattenfall, djupa fjordar och bördiga dalar. Det är Norges natur när den är som mest dramatisk.

Vägens 11 hårnålskurvor har en lutning på 9 procent och omges av ståtliga berg. Topparnas namn - Kongen (kungen), Dronningen (drottningen) och Bispen (biskopen) - bekräftar deras storslagenhet.

Trollstigen har blivit en riktig turistmagnet sedan vägen öppnades år 1936. Det är tack vare ingenjörer och vägarbetare som det överhuvudtaget går att köra upp för de branta bergssluttningarna.

Den brantaste biten, Ørnevegen, går från Geiranger till Eidsdal längs väg Fv63 som sträcker sig 620 meter över havet. Vid utsiktspunkten Ørnesvingen kan du ta in den magnifika utsikten över vattenfallet "De syv Søstrene" ("de sju systrarna"), den alpina gården Knivsflå och sist men inte minst Geirangerfjorden. Geirangerfjorden finns med på UNESCO:s världsarvslista och måste nog räknas som en av de mest kända fjordarna i världen.

Gudbrandsjuvet, Geiranger
Gudbrandsjuvet.
Photo: Jarle Wæhler / Statens vegvesen
Ørnesvingen, Geirangerfjorden
Ørnesvingen.
Photo: Jarle Wæhler / Statens vegvesen
Trollstigen, Geiranger
Trollstigen.
Photo: Nasjonale Turistveger
Trollstigen
Stirøra.
Photo: Jarle Wæhler / Statens vegvesen

Aktiviteter

Reseinformation

Med flyg:
  • Det går flera dagliga flyg från Norges större städer till Ålesunds flygplats Vigra, som är den närmaste flygplatsen.
Med buss eller bil:
  • Trollstigen ligger ungefär två timmar med bil från flygplatsen Vigra. Det går dagliga expressbussar till Geiranger från Oslo, Trondheim och Bergen.
Med tåg:
  • Det går dagliga tåg från Oslo (ungefärlig restid 5,5 timmar) och Trondheim (ungefärlig restid 4-5 timmar) till Åndalsnes, som är den närmaste järnvägsstationen.
  • Det finns en bussförbindelse från Åndalsnes till Ålesund och Sjøholt året runt, och från Trollstigen till Valldal och Geiranger på somrarna.
Med färja:
  • Sommartid kan du ta Hurtigruten från Bergen till Geiranger och Trollstigen. På vintern går Hurtigruten till Ålesund, men inte in i Geirangerfjorden. Istället kan man ta buss från Ålesund till Geiranger.

Några av våra partners

Upptäck Norge tillsammans med några av våra uppskattade partners.

Fler förslag

Du behöver inte vänta tills du är på plats. Börja äventyret redan nu!

×

Läs också

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen