Skip to main content

Mer än 1000 fjordar, varav 10 trafikeras av kryssningsfartyg – inte så konstigt att många turister undrar vart de ska åka! Experten Øyvind Heen förklarar skillnaden mellan Norges främsta fjordar.

Lär känna fjordarna

Øyvind växte upp vid en fjord och har utforskat de fantastiska landskapen nästan hela livet. På otaliga vandrings-, klättrings- och kajakturer har han dokumenterat omgivningarna i text och bild. Nu vill han hjälpa dig att hitta rätt bland fjordlandskapen!

"Jag förstår att många blir förvirrade när de besöker Fjord Norge. Inte nog med att det finns så många fjordar, de är också långa och djupa och har många förgreningar. För att göra det ännu krångligare så är dessutom några av förgreningarna långt mer kända än huvudfjorden ", säger Heen.

Enligt Heen är några av de mest spektakulära fjordarna just sådana förgreningarGeirangerfjorden, Aurlandsfjorden, Nærøyfjorden och Lysefjorden. Hans lista över fjordar som är värda ett besök inkluderar också Romsdalsfjorden, NordfjordenSognefjordenHardangerfjorden och den smala Trollfjorden, som ligger i Nord-Norge.

"Fjord är ett norskt ord som har blivit världskänt". Det är ett gammalt vikingaord som hör ihop med frasen "där man färdas över" och ordet "färja", berättar Heen.

Utmejslade av enorma glaciärer

"Fjordarna skapades när de enorma glaciärerna rörde på sig och hamnade under havsnivån" fortsätter han. "De u-formade dalarna skapades under två och en halv miljoner år, till följd av flera istider. Det var helt enkelt glaciärerna som skapade fjordarna.

Man kan tänka sig Norges fjordar som huvudvägar med sidogator och smala bakgator – lite som kanalerna i Venedig fast i större skala.

Många turister fascineras av fjordlandskapets väderförhållanden. "För de som kommer från varma och soliga länder är vädret en attraktion i sig", säger Heen. Själv planerar han att fortsätta utforska landskapen som präglat honom sedan har var liten. Nedan ger han en snabbguide till Norges främsta fjordar från söder till norr.

Lysefjorden: en pärla på Sørlandet

Lysefjorden i Ryfylke är den sydligaste av de berömda fjordarna i västra delen av Norge. Här finns gott om populära destinationer och aktiviteter, bland annat vandringsturer till de spektakulära utsikterna på Kjerag och Preikestolen. Båda kan nås med en dagsutflykt från det närliggande Stavanger.

Det är också mycket populärt med kryssningar på fjorden, med flera olika dagsturer att välja bland. Det finns inga vägar längs fjorden, bilfärjan (med begränsad kapacitet på sommaren) tar dig till Lysebotn i de inre delarna av fjorden. Färjan stannar till i det lilla samhället Flørli, där du kan övernatta, äta och vandra de över 4000 stegen upp för världens längsta trätrappa.

Hitta övernattning och aktiviteter kring Lysefjorden.

Hardangerfjorden: Blomstrande äppelträd

Norges näst längsta fjord sträcker sig 179 km från Atlantkusten strax söder om Bergen och hela vägen upp till bergsplatån Hardangervidda i mellersta delarna av landet. 

Hardangerfjorden är ikonisk i Norge, bland annat tack vare alla äppelträd, som förtrollar omgivningen varje vår när de slår ut i blom. Det här är också epicentret för tillverkningen av norsk cider och must.

Den längsta förgreningen är Sørfjorden, där du hittar den populära vandringen upp till Trolltunga, och Eidfjorden, som ligger i närheten av det berömda vattenfallet  Vøringsfossen.

Hitta aktiviteter och övernattning kring Hardangerfjorden.

Fjordarnas fjord: Sognefjorden

Sognefjorden kallas så av flera goda skäl. Den ligger mitt i Fjord Norge och är den längsta av de norska fjordarna.Den sträcker sig över 200 kilometer in i landet, och är som djupast 1 308 meter. Sognefjorden är också en av de bredaste fjordarna, med otaliga förgreningar som är mycket smalare än själva huvudfjorden.

Längs fjorden och dess förgreningar ligger ett antal små mysiga byar utspridda, däribland Balestrand, Lærdal, Flåm, Solvorn, Sogndalsfjøra och bokstaden Fjærland. Du kan också ta dig an glaciärer, besöka vikingabyar och gårdar, vandra, paddla kajak eller cykla. Det finns också dagsturer att välja bland.  

Hitta aktiviteter och övernattning kring Sognefjorden.

Aurlandsfjorden: sightseeing och berömda tågresor

Den 29 kilometer långa Aurlandsfjorden är en smal gren av Norges längsta fjord, Sognefjorden. Många tar sig hit på de ikoniska Bergenbanan och Flåmsbanan, som ofta listas som ett par av världens vackraste tågresor.

Från den lilla fjordbyn Flåm kan du ge dig ut på fjordkryssning, vandra, cykla, paddla eller prova en av Europas längsta ziplines!

Eller få lite mer lugn och ro på en vinterresa från Bergen till Flåm och njut av några av världens fridfullaste fjordlandskap.

Boka Norges mest populära rundtur Norge i ett nötskal från Voss, Bergen eller Oslo.

Den UNESCO-listade Nærøyfjorden

Intill Aurlandsfjorden ligger den 18 kilometer långa Nærøyfjorden, som är listad som ett världsarv av UNESCO. Den räknas som den vackraste förgreningen av Sognefjorden, och har en passage som är mycket smalare (bara ca 250 meter på vissa ställen) än de andra fjordarna i området. Naturen är dramatisk, med branta bergssidor upp mot 1800 meter höga, och gott om brusande vattenfall. Här och var ligger charmiga små gårdar utspridda i det vackra landskapet.

Fjorden upplevs allra bäst på en dagskryssning, med ribbåt eller kajak.  

Hitta aktiviteter kring Närøyfjorden. En sightseeingtur på fjorden ingår också i den populära rundturen Norge i ett nötskal.

Geirangerfjorden: Episka vattenfall

Det är många som räknar den 15 kilometer Geirangerfjorden, som också den finns på UNESCO:s världsarvslista, som den allra vackraste fjorden.Fjorden kantas av lodräta bergsväggar med åtskilliga vattenfall och snötäckta bergstoppar. Tre vattenfall är särskilt kända: De syv søstrene, Friaren och Brudesløret.

Geirangerfjorden är Storfjordens innersta förgrening, och du når den enkelt från jugendstaden Ålesund i de norra delarna av Fjord Norge. Försök att vara här i några dagar för att hinna ta in allt. Det här är också ett vandringsparadis med unika hotell, span och mängder av spännande aktiviteter.

Hitta aktiviteter och övernattning kring Geirangerfjorden, eller kolla in hur vacker Geirangerfjorden är på vintern, med färre människor.

Hjørundfjorden: lugn och ro

Hjørundfjorden har precis som Geirangerfjorden många dramatiska inslag, men färre turister och mer orörd natur. Längs fjorden ligger flera pittoreska byar, som Sæbø, Urke och Øye. 

Här finns också några av landets bästa vandringsområden, med flera krävande turer till bland annat Urkegga, Skåla och Saksa. Koppla av i en bastu efteråt eller satsa på övernattning utöver det vanliga på Hotel Union Øye, ett historiskt hotell som hör till landets allra mest exklusiva.

Fjorden är lätt att nå med bil från Ålesund, och på sommaren kan du också uppleva fjorden med en dagskryssning därifrån.

Utforska aktiviteter kring Hjørundfjorden.

Romsdalsfjorden: för den aktive

Romsdalsområdet är känt för sin mångsidiga natur. Den västra delen av den 88 kilometer långa Romsdalsfjorden domineras av kustlandskap med många öar, och den inre delen av långa fjordar och branta berg.

De mest kända attraktionerna i området är den slingriga vägen bergsvägen Trollstigen och Trollveggen, Europas högsta lodrätta bergsvägg. Romsdalsgondolen tar dig upp för fjället Nesaksla ovanför Åndalsnes, som också är en del av den populära vandringsleden över Romsdalseggen.

Ännu en attraktion är Kirketaket, ett berg som har röstats fram som ett av Norges bästa platser för skidåkning. Här kan vi snacka om fjordutsikt!

Hitta aktiviteter och övernattning i Åndalsnes.

Trollfjorden: som på film

Den 3 kilometer långa Trollfjorden mellan Lofoten och Vesterålen är bara runt 100 meter på sitt smalaste ställe, men trots det åker kryssningsfartyg som Hurtigruten här dagligen under sommaren. För några år sen blev Trollfjorden en snackis utomlands när den amerikanska filmen Downsizing med Matt Damon i huvudrollen spelades in här.

Du kan också besöka fjorden på en dagskryssning från det lilla samhället Svolvær på Lofoten. Det är inte ovanligt att få se örnar på den turen!

Utforska sightseeing i Trollfjorden eller upplev fjorden på en kryssning med Hurtigruten.

Exklusiva och skräddarsydda resor

Upptäck fler semesterpaket.

Nyligen besökta sidor