Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
 • Boende och skidorter

  Scandic Hotels – i alla större städer från norr till söder

  Nordic Choice Hotels – en annorlunda hotellkedja

  Thon Hotels – boende med fantastisk frukost

  Radisson Blu Hotels – upptäck Norges bästa resmål

  Classic Norway Hotels – en unik kombination av karaktäristiska hotell och autentiska fiskarstugor

  Citybox – moderna och prisvärda hotell med centralt läge

  Rauland - Skidsemester i sagolik fjällmiljö

  DanCenter – din expert på stugor i Norge

  Norgesbooking – boka den perfekta stugan i Norge

  Campcation –  Boka camping över hela Norge med Campcation

 • Resor inom Norge

  Vy – det ska vara lätt att resa grönt

  SJ NORD – äventyret börjar på tåget

  Vy express – bussresor över hela Norge

  NOR-WAY Bussekspress – res grönt med Norges expressbussar

  Widerøe – Skandinaviens största regionala flygbolag

  DFDS – Europas ledande färjeoperatör 2012-2021

  AutoEurope – smidigaste biluthyrningen

  Rent-A-Wreck – det smarta hyrbilsalternativet

  Arctic Campers – hyr husbil i Norge

  Cabin Campers – en stuga på fyra hjul

 • Rundturer

  Hurtigruten – världens vackraste sjöresa

  Fjord Tours – Norge i ett nötskal® - Norges populäraste tur

  Authentic Scandinavia – res som lokalbefolkningen

  Up Norway – skräddarsydda och lyxiga resor från de som vet

  Norrøna Hvitserk – äventyrsresor och expeditioner

  Booknordics.com – hundratals aktiviteter, turer och dagskryssningar i Norge

  Brim Explorer – Tysta fjordturer med eldriven katamaran

  Fjord Travel – Hållbara flerdagarsturer

  Go Fjords – turer och aktiviteter över hela Norge

  50 Degrees North – oförglömliga, skräddarsydda turer i Norge för mindre grupper

  Discover Norway – skidåkning, cykling och vandringsturer i Norge

  Norwegian Holidays – billiga paketresor med Norwegian: Flyg, hotell och hyrbil

  Stromma – sightseeing, utflykter och upplevelser med buss, båt och tåg.

 • Offers

Search
or search all of Norway
The Nærøyfjord in Fjord Norway on a sunny summer day
The Nærøyfjord.
Photo: Katrin Moe

Mer än 1 000 fjordar, varav 10 trafikeras av kryssningsfartyg – inte så konstigt att många turister undrar vart de ska åka. Experten Øyvind Heen förklarar skillnaden mellan Norges främsta fjordar.

Lär känna fjordarna

Han har ett stenansikte som kunde ha mejslats ut ur en bergsvägg. Men när fjordexpertern Øyvind Heen börjar prata om sitt favoritämne kan han inte sluta le.

"Fjord är ett norskt ord som har blivit världskänt."

Øyvind växte upp vid en fjord och har utforskat dessa fantastiska landskap nästan hela livet. På åtskilliga vandrings-, klättrings- och kajakturer har han dokumenterat landskapen i text och bild.

"Jag förstår att många blir förvirrade när de besöker Fjord Norge. Inte nog med att det finns så många fjordar, de är också långa och djupa och har många förgreningar. För att göra det ännu krångligare så är dessutom några av förgreningarna långt mer kända än huvudfjorden ", säger Heen.

Enligt Heen är några av de mest spektakulära fjordarna just sådana förgreningar: Geirangerfjorden, Aurlandsfjorden, Nærøyfjorden och Lysefjorden. Hans lista över fjordar som är värda ett besök inkluderar också Romsdalsfjorden, Nordfjorden, Sognefjorden, Hardangerfjorden och den smala Trollfjorden, som ligger i Nord-Norge.

"Fjord är ett norskt ord som har blivit världskänt". Det är ett gammalt vikingaord som hör ihop med frasen "där man färdas över" och ordet "färja", berättar Heen.

"Fjordarna skapades när de enorma glaciärerna rörde på sig och hamnade under havsnivån" fortsätter han. "De u-formade dalarna skapades under två och en halv miljoner år, till följd av flera istider. Det var helt enkelt glaciärerna som skapade fjordarna.

Man kan tänka sig Norges fjordar som huvudvägar med sidogator och smala bakgator – lite som kanalerna i Venedig fast i större skala.

Många turister fascineras av fjordlandskapets väderförhållanden. "För de som kommer från varma och soliga länder är vädret en attraktion i sig", säger Heen. Själv planerar han att fortsätta utforska landskapen som präglat honom sedan har var liten. Nedan ger han en snabbguide till Norges främsta fjordar från söder till norr.

De mest kända fjordarna
Preikestolen, Kjeragbolten och Flørlitrappene är kända vandringsmål vid Lysefjorden i Fjord Norge – börja turen mot… Read more
Lysefjord
Hardanger har några av Norges mest hisnande utsikter, från fjorden och vårens blomstrande fruktträdgårdar till… Read more
Hardangerfjord
Aurlandsfjorden är en smal, frodig gren av Norges längsta fjord, Sognefjorden. Byn Flåm ligger längs Aurlandsfjorden, du kan ta dig dit via den kända… Read more
Aurlandsfjorden
Den världsarvslistade Nærøyfjorden är den smalaste och mest berömda fjordarmen i Sognefjorden. Read more
Nærøyfjord
Sognefjorden, Norges längsta fjord, omges av spektakulär natur. Den här delen av Fjord Norge bjuder på allt från… Read more
Sognefjord
Den djupblå UNESCO-skyddade Geirangerfjorden omges av magnifika, snötäckta fjäll, vilda vattenfall och grönskande natur. Read more
Geirangerfjorden
A ski tourer on their way down the mountain towards the Hjørundfjord in Fjord Norway
Hjørundfjord
Hjørundfjorden har likt Geirangerfjorden många dramatiska inslag, men med färre turister och mer orörd natur. Längs fjorden ligger flera mysiga små…
Hjørundfjord
Romsdal, som ligger i området som kallas "Nordvest", är känd för sin varierade natur. Två välkända turistattraktioner här är bergsvägen Trollstigen… Read more
Romsdalsfjord
En av Hurtigrutens båtar i Trollfjorden i norra Norge
Trollfjorden
Den här fjorden är bara 100 meter bred där den är som smalast, men kryssningsfartyg som Hurtigruten hittar ändå hit på somrarna.
Trollfjorden
Select
  Show Details
  Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS

  Söder: Lysefjorden

  Lysefjorden är den sydligaste fjorden i västra Norge. Här hittar du flera kända destinationer, till exempel Kjerag och Preikestolen. De kan nås på en dagsutflykt från den närliggande staden Stavanger.
  Längd: 47 kilometer.

  Äppelblomster i Hardangerfjord

  Norges näst längsta fjord sträcker sig från kusten strax söder om Bergen och hela vägen till Hardangervidda mitt i landet. Hardangerfjorden är en ikon i Norge, bland annat tack vare alla äppelträd, som förtrollar omgivningen varje vår när äppelblommorna slår ut. Längs fjorden ligger flera historiska industrisamhällen som Odda, och de viktigaste och längsta förgreningarna är Sørfjorden och Eidfjorden.
  Längd: 179 kilometer.

  Vandring i vild natur: Aurlandsfjorden

  Aurlandsfjorden är en smal, frodig gren av Sognefjorden, som är Norges längsta fjord. Byn Flåm ligger längs Aurlandsfjorden, och du kan ta dig dit på den berömda järnvägslinjen Flåmsbanan.
  Längd: 29 kilometer.

  UNESCO-världsarvet: Nærøyfjorden

  Nærøyfjorden är liksom Geirangerfjorden ett av UNESCO:s världsarv, och de två fjordarna har en hel del gemensamt. Den omges till exempel också av branta bergsväggar och brusande vattenfall, och är väldigt smal på vissa ställen (ibland inte mer än 250 meter). Mitt i detta vackra, dramatiska landskap hittar man små traditionella gårdar.
  Längd: 18 kilometer.

  Fjordarnas fjord: Sognefjord

  Sognefjorden kallas "fjordarnas konung”, och av goda skäl. Den ligger mitt i Fjord Norge och är den längsta av de norska fjordarna. Den sträcker sig över 200 kilometer in i landet, och är som djupast 1 308 meter. Sognefjorden är också en av de bredaste fjordarna, med otaliga förgreningar som är mycket smalare än själva huvudfjorden.
  Längd: 204 kilometer.

  Vattenfall överallt: Geirangerfjorden

  Många anser att Geirangerfjorden, som också den finns på UNESCO:s världsarvslista, är den allra vackraste. Fjorden kantas av lodräta bergsväggar med åtskilliga vattenfall och snötäckta bergstoppar. Tre vattenfall är särskilt kända: De syv søstrene, Friaren och Brudesløret. Geirangerfjorden är Storfjordens  innersta förgrening, och du hittar den i norra delen av Fjord Norge.
  Längd: 15 kilometer.

  Orörd natur: Hjørundfjorden

  Hjørundfjorden har likt Geirangerfjorden många dramatiska inslag, men färre turister och mer orörd natur. Längs fjorden ligger flera mysiga små byar.
  Längd: 35 kilometer.

  För den aktiva: Romsdalsfjorden

  Romsdalsområdet är känt för sin mångsidiga natur. Den västra delen domineras av kustlandskap med många öar, och den inre delen av långa fjordar och branta berg. Tre kända turistattraktioner i området är den slingrande bergsvägen Trollstigen, utsiktspunkten Rampestreken och vandringsleden över Romsdalseggen. Ännu en attraktion är Kirketaket, ett berg som har röstats fram som ett av Norges bästa platser för skidåkning. Staden Åndalsnes är en bra utgångspunkt för utflykter i Romsdal.
  Längd: 88 kilometer.

  Som på film: Trollfjorden

  Trollfjorden ligger i Lofoten / Vesterålen uppe i Nord-Norge. Den är bara runt 100 meter bred på vissa ställen, men kryssningsfartyg som Hurtigruten tar sig ändå hit varje dag på somrarna. Trollfjorden fick mycket uppmärksamhet utomlands år 2016, när den amerikanska filmen Downsizing filmades här med Matt Damon i huvudrollen.
  Längd: 3 kilometer.

  Fem fakta om fjordarna

  1. Det norska fjordlandskapet, med Geirangerfjorden och Nærøyfjorden i spetsen, återfinns på UNESCO:s lista över världsarv.

  2. Fjordarna beskrivs ofta som "naturens eget konstverk". De bildades när glaciärerna trängdes undan och de u-formade dalarna svämmade över med vatten från havet.

  3. Gudvangen och Geiranger, de två innersta byarna i Nærøyfjorden och Geirangerfjorden, är två av de mest besökta kryssningshamnarna i Skandinavien.

  4. Fjordarna och kusten har ett relativt milt klimat tack vare Golfströmmen, och de förblir i stort sett isfria även på vintern. Sälar, tumlare och fiskar simmar i fjordarna, medan örnar och andra fåglar svävar i luften ovanför.

  5. Fjordarna är ofta djupa. Den allra djupaste är Sognefjorden, som går 1 308 meter under havsytan. Eftersom fjordarna är så djupa kan även större fartyg navigera igenom dem, och det finns många fjordkryssningar för turister.

  Så tar du dig till fjordarna

  Att resa till Fjord Norge med tåg är en naturskön upplevelse och det är dessutom ett mycket enkelt sätt att ta sig dit (förutom om man ska till norra Norge).

  Hurtigrutens kryssningsfartyg lägger till i flera hamnar i Fjord Norge.

  Man göra både korta och längre guidade turer i hela regionen, vilket är ett givande och säkert sätt att uppleva landskapen.

  Fjord Norge trafikeras också av eldrivna färjor och andra färjetjänster året runt.

  Tack vare tunnlar och broar är det enkelt att resa i Fjord Norge med buss, bil och husvagn.

  Flera större städer har flygplatser med både inrikes- och utrikesförbindelser.

  Ta del av våra topperbjudanden

  Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

  Upptäck mer

  Your Recently Viewed Pages

  Tillbaka till toppen