Skip to main content

WORKATION

Packa hemmakontoret i resväskan

Är du trött på ditt kontor (eller köksbord)?

Packa laptopen och ta en jobbsemester,
work + vacation = workation!

Tänk dig att du jobbar på laptopen. Du tittar upp och spanar ut över glittrande fjordar, djupa dalar och milsvida fjäll, kanske till och med under norrskenet eller i midnattssol.

Inspiration? Check!

Med sina intagande vyer, vilda natur och blixtsnabba wifi, nästan överallt, är Norge ett säkert kort för alla som vill kombinera jobb med fritid. I 2021 utsåg resemagasinet Wanderlust Norge som ett av de sju bästa länderna för en workation.

En växande trend

Workation, sammansatt av engelskans "work" och "vacation", har blivit en global trend. Fram till 2019 vad det främst frilansare, IT-specialister och aspirerande entreprenörer som utgjorde majoriteten av så kallade "digitala nomader", människor som kombinerar jobb med resande.

När världen drabbades av coronapandemin insåg många fler fördelarna med en okonventionell arbetsplats.

– När jag får skrivkramp går jag alltid en promenad för att hitta inspiration. Jag kan stå här på stranden och komponera meningar av mina tankar, säger Katrine Sørgård.

Sørgård är en frilansande fotograf och journalist som anser sig vara en äkta digital nomad. För henne är workation en livsstil.

– Jag söker mig gärna till otrampade marker när jag reser och är väldigt förtjust i öar som Træna utanför Helgelandskusten, Røst och Værøy i Lofoten och Varangerhalvön i Finnmark.

– När jag är på workation känner jag ett lugn som ger mig ett helt speciellt flow, säger hon.

Fördelar med distansarbete

I en ny undersökning från TØI, Norges transportekonomiska institut, svarade 74% av de tillfrågade att de är "lika effektiva eller mer effektiva när de jobbar hemifrån i jämförelse med när de jobbar på kontoret".

Flera internationella studier visar en liknande trend. Arbetstagare som kan jobba bekvämt på distans är lyckligare, har lägre sjukfrånvaro, mer energi och känner en högre grad av lojalitet till arbetsgivare som tillåter flexibilitet. Resultaten får forskarna att anta att flexibelt distansarbete kommer bli norm även efter pandemin.

Det innebär att du kan jobba och samtidigt besöka resmålen du alltid har drömt om.

När du är ledig kan du göra det du älskar. Åk skidor, fjällvandra eller ta ett yogapass.

Det är enkelt att åka på workation i Norge. Om du reser i lågsäsongen blir det inte så dyrt heller. Det är tvärtemot ett perfekt sätt att få uppleva några av Norges mest spektakulära platser utan köer och folksamlingar.

Om du behöver lugn och ro för att göra färdigt en viktig uppgift, hyr en sjöbod, stuga, fritidshus eller ett bekvämt hotellrum.

Stanna en vecka eller flera månader, bjud in dina nära och kära.

Ta måndagsmötet från en avlägsen ögrupp ovanför norra polcirkeln.

Remote.com har genomsökt hela jordklotet och rankar Svalbard som den sjätte bästa destinationen för digitala nomader.

Svalbard har världens nordligaste universitet, kyrka och bryggeri (ja, det är tre separata platser) och allt omkransas av orörd vildmark och ett unikt djurliv.

Den arktiska vildmarken kommer definitivt att inspirera dig!

Svalbard är en av få platser i världen där medborgare från vilket land som helst får bosätta sig (om de har ett jobb och någonstans att bo). Dessutom är skatten rekordlåg!

Co-working

Det finns co-workingplatser i flera delar av landet. Delade kontorsytor är ett perfekt sätt att träffa nya människor du kan inspireras av.

– Du kan vara minst lika produktiv, och ofta mycket mer kreativ, genom att ta del av en arbetsmiljö som både ger dig nya intryck och möjligheten att vara aktiv i fantastisk natur, säger Torill Bye Wilhelmsen.

Wilhelmsen är grundare av Beta Coworking Space i Vågå i Gudbrandsdalen, en kontorgemenskap för folk som älskar fjäll och friluftsliv. När Beta öppnade 2016 var det Norges första co-workingplats utanför de stora städerna.

– Folk kommer till Beta från hela världen för att jobba. De kommer hit för stillheten och lugnet, förklarar Bye Wilhelmsen.

En annan stor internationell trend är att åka på "jobbretreat", något som stora globala företag redan ägnat sig åt årligen. På ett "jobbretreat" reser arbetskollegor till inspirerande platser för att jobba och koppla av tillsammans i nya omgivningar.

Hitta ditt drömkontor

Om du vill jobba till ljudet av ett böljande hav och surfa på lunchen, då är Unstad i Lofoten det perfekta stället för dig. Här kan du testa både co-living och co-working, då bor och arbetar du sida vid sida med andra, bara ett stenkast från en av världens mest kända arktiska surfdestinationer.

– Vi har Norges mest episka distanskontor. Här kan du surfa, vandra eller bara njuta av naturupplevelsen när du är ledig, säger Sian Morel.

Han var med och startade Arctic Coworking Lodge som ligger på ön Vestvågøy i Lofoten, ett ställe som lockar allt från studenter och marketingexperter, ingenjörer och skeppsbyggare.

Bestäm arbetstiden själv. Vissa jobbar från nio till fem, andra föredrar att logga på senare på kvällen efter att ha varit ute hela dagen.

Öppna landskap både på kontoret och utanför dörren!

Upplev den ultimata balansen mellan jobb och fritid på ögruppen Træna utanför Helgelandskusten.

– Træna erbjuder ett konstnärsprogram, Artist-in-Residence (AIR), som konstnärer, arkitekter, kockar, forskare och alla andra med spännande idéer kan söka, säger Moa Björnsson.

Hon är utvecklingschef i Træna kommun, en kommun och ögrupp i Helgeland med runt 450 fastboende.

Kommunen erbjuder även ett eget familjeprogram, Families-in-Residence, för de som har lust att prova på ölivet ett tag. Om du främst ser efter lugn och ro för att koncentrera dig på dina jobbprojekt har Træna flera strålande boenden du kan välja mellan.

Ön Stokkøya i Trøndelag är också en populär workationdestination. Här kan du bo i en stuga nedgrävd i sanddynorna och inspireras av havsutsikten från en kontorsplats i Bygdeboksen, en träffpunkt för lokalbor och besökare. Precis bredvid ligger ett bageri och ett gindestilleri (!).

Ät en god middag på den berömda strandbaren som utsetts till en av världens coolaste och passa på att bada i havet efteråt, bastun här är het och öppen året runt, så det finns inga ursäkter.

Arbete och nöje kan också enkelt kombineras! Det natursköna Mesna på Østlandet är ett riktigt paradis för ridning. Jobba i fridfulla miljöer och njut av friluftsliv i form av sköna ridturer på islandshäst, skidturer i skogen, bastu på vintern och simning och kajak på sommaren.

Vill du hellre känna havbrisen mot ansiktet i en sömnig kustby i södra Norge eller njuta av naturens ro i Fjord-Norges pampiga landskap?

Hemmakontor på ett spa eller skidcenter är också ett (oerhört lockande!) alternativ...

Det finns såklart flera co-workingplatser i Norges största städer också, vilket är perfekt för dig som vill kombinera givande arbetsdagar med en urban storstadspuls.

Planera en workation

Köper du konceptet? Då är det dags att börja planera!

Var: Hitta ett ställe som passar dig och dina intressen. Fjordar? Fjäll? Havet? Stor stad eller liten by?

Hur: När du har bestämt dig, kontakta den lokala turistinformationen för att få tips på platser och tjänster som du kan kan passa dina behov.

Vad behöver du: Tänk igenom vad du behöver: dator, bra internet, kontorplats, tillgång till printer eller mötesrum? Skriv en lista över det viktigaste.

Transport: Hur kommer du till din destination? Går det tåg, buss eller båt? Kanske du måste hyra eller köra egen bil?

När: Om du undviker högsäsongen är det lättare att hitta prisvärda boenden som är fullt utrustade, då behöver du bara ta med dig kläder och dina jobbgrejer.

Co-working: Det finns co-workingplatser i alla stora städer, i mindre orter och på landsbygden. Sök information på nätet med termer som "co-working" och "startups" och namnet på ditt utvalda resmål.

Co-living: Vissa ställen erbjuder co-living där du både kan bo och jobba i gemenskap med andra, ofta i vackra naturomgivningar.

Kafékontor: Det kan också vara ett alternativ att sätta upp hemmakontoret på ett mysigt kafé. Det är ett bra sätt att träffa nya människor och vara social om du reser ensam.

Artist in Residence-program: Norge erbjuder en mängd olika artist-in-residence-program, vissa är öppna för ansökningar från andra än konstnärer, arkitekter eller författare.

Co-workingplatser

Även om konceptet med co-working är ganska nytt i Norge poppar det upp nya ställen hela tiden. Du kan se en översikt över norska co-workingplatser på CoworkBooking.com, Coworker.com, och Coworking Norway.

Få tips på aktiviteter och boende på din workation. Du hittar bra hyrbilsalternativ på Rent-A-Wreck.

Utforska möjligheterna

Vad vill du göra och uppleva på din workation? Hitta ditt drömkontor!

Planera resan

Filtrera sökningen och kolla in alternativen nedan.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Stora upplevelser på nära håll

Nyligen besökta sidor