Skip to main content

Området kring sjön Mjøsa är känt för sina gröna kulturlandskap med vackra gårdar. Var och en har en fascinerande historia, och gott om härliga mat- och naturupplevelser. Planera din semester med våra tips på vad du kan se, äta och uppleva i den här delen av Norge.

Börja planera

Kör du från Oslo i riktning mot Trondheim är det troligt att du kör på huvudvägen E6. Den är ett populärt val för alla som reser mellan södra och norra Norge. Men de flesta är inte medvetna om att de passerar ett lantligt paradis på vägen.

Du kommer inte ångra att du svänger av från huvudvägen när du kommer till Ringsaker kommun, ungefär en och en halv timme norr om Oslo, och tar en omväg till den idylliska halvön Nes och ön Helgøya. Hör hur humlorna surrar över kornfälten, känn hur det hektiska storstadslivets stress försvinner och andas in den friska lantluften. 

Här finns ett öppet landskap med stora lantbruksområden, och mitt i det hela glimrar Norges största sjö. Runt om sjön ligger många gamla och traditionsrika gårdar. På några av dem finns små gårdsbutiker där du kan köpa lokala specialiteter, på vissa kan du smaka hemlagad mat och på andra kan du övernatta. Vad vill du prova först?

Något av det bästa med området kring Mjøsa är att det är lätt att utforska till fots, på cykel, med bil eller båt. Och vilket ställe för äventyr! Små landsvägar tar dig från den ena höjdpunkten till den andra.

Du kan räkna med att hitta en aktivitet som passar dig, vare sig du reser ensam, tillsammans med din partner eller med vänner.

Vi tar en rundtur i området!

Hovelsruds historiska trädgård

Trädgården på Hovelsrud har inte alltid varit lika imponerande som den är idag. När Marianne tog över gården 2009 såg den helt annorlunda ut, och inte mycket fanns kvar av det arbete som hennes farfarsfar lagt ner. Det ville Marianne ändra på, och så påbörjades arbetet med att återföra både huset och trädgården till sin forna storhet. Det var ett enormt åtagande, men med ett imponerande slutresultat.

”För mig var det viktigt att trädgården skulle se ut som den gjorde på 1840-talet. Det ligger så mycket historia bakom. Det har varit ett roligt projekt att genomföra,” säger Marianne.

Något av det bästa med trädgården är, enligt Marianne, att nästan allt som växer där är ätbart. Krusbär och svarta vinbär, äpplen, päron och plommon – och mycket mer.

"Jag lade mycket tid på att hitta rätt sorter, för att göra trädgården så autentisk som möjligt. Som tur var hittade vi flera dokument som beskrev vad som tidigare planterats i trädgården. Och så fick jag mycket hjälp från experter på området,” säger Marianne.

År 2012 tilldelades Marianne det nationella kulturlandskapspriset för sin fantastiska trädgård, och 2014 vann hon även Europa Nostra (EU:s kulturarvspris).

Vill du ta en promenad? Som besökare på gården kan du gå en guidad tur i den vackra trädgården, och smaka på dess härligheter! I gårdsbutiken kan du också köpa juice och sylt gjort på trädgårdens bär och frukter.

Boende på landet

Marianne och hennes familj renoverade också en liten lada, en sommarstuga och en annan gammal bondgård. Under sommaren kan du övernatta i dem – perfekt för dig som vill ha mer tid att utforska Helgøya.

Sommerfjøset – så heter ladan som ligger närmare sjön. Här mjölkades korna när de betade om somrarna. Idag är det ett avkopplande boende mellan sjön och majsfälten. När du vaknar på morgonen får du frukost levererad till din tröskel.

Villa Leonore är ett semesterhus som byggdes till spårvagnsdirektörens fru Leonore år 1908. Här kan du vara helt för dig själv, och du kan ta för dig av det som finns i köksträdgården!

Havrebakken är en gammal bondgård som blev restaurerad med hjälp av en regionala kulturmedel. Huset ligger alldeles intill skogen med vacker utsikt över Mjøsa.

Var vill du övernatta?

Ekologisk kyckling från gården

Hovelsrud är mer än bara boenden och idylliska omgivningar, det är också ett modernt lantbruk med boskap. 2016 började Marianne föda upp kycklingar. Hon tvivlade inte en sekund på hur hon ville gå tillväga.

"Det skulle vara ekologiskt. Som jurist har jag arbetat en del med djurskydd, så för mig är det viktigt att kycklingarna har det bra. Därför har vi bara certifierad ekologisk kyckling. De har ett stort utomhusområde där de kan leka och springa fritt. De växer långsammare än de kycklingar som uppföds industriellt, men smaken blir godare,” säger Marianne.

Hovelsrud var den första gården i Norge som fick djurskyddsmärket – en garanti för att djuren har större utrymme, är friskare och mer aktiva än de industriuppfödda utan märket.

Anrika Hoel Gård

”Det är kanske lite klyschigt att säga det, men den här platsen är verkligen unik. När du kommer till gården känner du direkt ett lugn. Det är också den känslan vi vill ge våra gäster,” säger Christian Fredrik Sandberg Hoel, ägare till Hoel Gård.

Christian Fredrik och hans fru Sabine är den fjärde generationen på gården. Den äldsta delen av gårdens huvudbyggnad är från 1719, men det har hittats föremål som tyder på att folk har bott där så tidigt som på 600-talet. Under årens lopp har gården varit både kyrkans och kronans egendom, och hamnade i privat ägo först mot slutet av 1600-talet.

Gården är belägen i ett grönt och frodigt landskap, och är lätt att upptäcka med sina klara röda färger och karakteristiska klocktorn. Området påminner om mer sydliga klimat.

"Många kallar det för ’Norges Toscana’,” säger Christian Fredrik.

Direkt från marken

På Hoel Gård tas ’gårdsmat’ till en helt ny nivå. Kökschefen Truls Evensen har 15 års erfarenhet. Tillsammans med kocken Robert Petersen, vars CV innehåller en tid på restaurangen Noma i Köpenhamn, serverar han magiska rätter fulla av regionala smaker.

"Allt vi lagar är antingen lokalproducerat eller direkt från gården. Vi har en örtträdgård, vår egen potatis, korn, rabarber och druvor. Från Mjøsa får vi färsk fisk, och kött och spannmål kommer från närliggande gårdar. Vi föder också upp vår egen kyckling på Hoel,” säger Christian Fredrik, och tillägger att de producerar upp mot 190 000 kycklingar varje år!

Du kan förvänta dig kvalitet och lyx om du väljer att äta på Hoel Gård. Och naturligtvis en meny sammansatt av färska, säsongsbetonade ingredienser.

Norsk design

Nes och Helgøya erbjuder inte bara lantlig övernattning och jordbruk. Här finns också många människor som vågar följa sina drömmar och som inte är rädda för att göra okonventionella val. En av dem är Edel Urstad som står bakom Edel Design, ett designgalleri på Alhaug Gard.

Edel Design säljer uteslutande kläder gjorda av naturmaterial, designade av Edel själv. Varje klädesplagg är unikt och skräddarsytt till köparen. Här handlar det inte om ”fast fashion” utan om kvalitet och exklusivitet. En av Edels specialiteter är helårsull, som håller dig sval om sommaren och varm om vintern. Linne är också ett material som det finns mycket av i hennes butik.

"Tanken är att skapa praktiska kläder som håller flera säsonger och som passar till många olika tillfällen", säger Edel.

Butiken och galleriet ligger i den gamla ladan på Alhaug Gard, och i gårdens gamla silo hittar du provrummet. Edels kunder älskar att tillbringa tid här, det är en plats fylld av skratt och värme. Kläderna tillverkas för hand i vindsverkstaden som ligger precis ovanför butiken.

Utöver att vara ett designgalleri odlar Alhaug också ekologiska svarta vinbär, som levereras till Kungliga slottet i Oslo såväl som till Michelinrestaurangen Maeemo och flera matställen i Trondheim.

Klä dig som Michelle Obama

Många har förälskat sig i Edels kläder och hennes sätt att driva sin verksamhet på. År 2009 tilldelades Edel Bedriftsutviklingspriset – ett prestigefyllt norskt pris till någon som etablerat ett framgångsrikt företag med rötter i lantbruket.

Utmärkelsen gjorde att en speciell gäst fick nys om designgalleriet. När Barack Obama mottog Nobels fredspris i Oslo samma år, köpte frun Michelle flera produkter från Edel Design.

Är du storlek ’Söt’, ’Mittemellan’, ’Läcker’, ’Xtra Läcker’ eller ’XtraXtra Läcker’? Edel Design började tidigt med att fokusera på kroppspositivitet. Hon tycker det är viktigt att alla ska kunna fira sitt utseende med kläder, oavsett storlek och form.

"Vi har till och med en ’komplimanggaranti’. Om du inte får en komplimang när du bär min design så kan du lämna tillbaka plagget,” säger Edel.

Gårdsaktiviteter

Hitta fler bondgårdar med aktiviteter och övernattning vid Mjøsa.

Upptäck mer

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor