Norge öppnar gränserna! Här hittar du uppdaterad reseinformation
close
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

LANTLIG LYX

13 norska herrgårdar

Hoel Gård on the Nes peninsula .
Photo: Ian Brodie
Hoel Gård on the Nes peninsula .
Photo: Ian Brodie

Är det läge att varva ner?

På en lugn och vacker plats utan stress och störningsmoment? Förutom en och annan katt, kanske.

Rural luxury at Hoel Gård in Ringsaker .
Photo: Hoel Gård
Rural luxury at Hoel Gård in Ringsaker .
Photo: Hoel Gård

I Norge har många bondgårdar och herrgårdar förvandlats till flotta hotell där man kan skämma bort sig några nätter.

Rural luxury at Boen Gård in Kristiansand .
Photo: Boen Gård
Rural luxury at Boen Gård in Kristiansand .
Photo: Boen Gård

Gamla byggnader med mycket själ och en lång historia...

Farms in Norway .
Photo: Magga og Anders AS
Farms in Norway .
Photo: Magga og Anders AS

...där tradition möter modern komfort och cool design...

Rural luxury at Hoel Gård in Ringsaker .
Photo: Hoel Gård
Rural luxury at Hoel Gård in Ringsaker .
Photo: Hoel Gård

...och obegränsade möjligheter att koppla av totalt.

Engø gård at Tjøme .
Photo: Nikolas Gogstad Andersen
Engø gård at Tjøme .
Photo: Nikolas Gogstad Andersen

Njut av närproducerad mat som odlas och lagas med kärlek.

Dela en oförglömlig måltid med dina nära och kära, och njut av att bara vara!

Food at Kvitnes gård in Vesterålen .
Photo: Magga og Anders AS
Food at Kvitnes gård in Vesterålen .
Photo: Magga og Anders AS

  "En herrgårdssemester i Norge bjuder på en skattkista av kulinariska, historiska och kulturella upplevelser i vacker natur," säger Edda Espeland, frilansjournalist och redaktör.

  Espeland har besökt och skrivit om några av Norges största gårdar. Hon menar att den gemensamma nämnaren ofta är en kombination av tradition, innovation och lokal kultur.

  ”Vissa herrgårdar arrangerar konserter och teaterföreställningar som bygger på lokal kultur och historia. Andra har öppnat museer eller erbjuder naturaktiviteter som kajakpaddling, klättring, skidåkning och cykling”, säger hon.

  Du välkomnas av vänliga värdar som gör allt för att se till att du får en skön semester. Pröva lokala delikatesser och lär dig mer om områdets specialiteter. Ställena på den här listan kanske känns som om de ligger långt från civilisationen, men det är ofta förvånansvärt lätt att ta sig dit med tåg, buss eller bil.

  Här följer Espelands bästa tips på Norges finaste herrgårdar.

 • Engø Gård Hotell & Restaurant

  Var: Tjøme i Østlandet

  På Engø Gård i Tjøme har du alla förutsättningar för en avkopplande semester i lugna omgivningar. Njut av utsökt mat och särskilt utvalt vin, eleganta rum, afternoon tea och ett av de finaste badhusen i landet. Promenera längs stranden, åk med på hummersafari eller ta en match på den privata tennisbanan.

  Passa på när du är här: En kort bilresa bort hittar du Verdens Ende. Kika in i den ikoniska fyren, som byggdes med småstenar från stränderna i närheten. Du kan också fiska, vandra och bada i havet. Kolla in restaurangen också.

 • 29/2 Aurland

  Var: Aurland, Fjord Norge

  29/2 Aurland är ett modernt boutiquehotell som ligger mitt emellan fjorden och bergen, tio minuter från byn Flåm. Aurland var tidigare känt för sin blandning av enkla bönder och engelska aristokrater som kom hit för att fiska lax. Idag har denna charmiga stad kompletterats med trendig, innovativ arkitektur och gatukonst. 29/2 Aurland har åtta individuellt inredda rum. Tillbringa natten i huvudgården Fiskehuset, eller boka in dig i det så kallade Geitefjøset, som är ett renoverat gammalt rökhus med en modern twist. Pröva lokalt producerade godsaker som getsalami, hembakat bröd och färskpressad hallonjuice. Om du vill hålla dig aktiv omges gården av ett underbart fjordlandskap som uppmuntrar till diverse aktiviteter.

  Passa på när du är här: Hotellet är en bra utgångspunkt för vandringsturer i Aurlandsdalen. Besök byn Aurland och ta några bilder från utsiktsplatsen Stegastein.

 • Valbjør Gard

  Var: Vågå i Østlandet

  Valbjør Gards historia går tillbaka till vikingatiden. Gården ligger i ett vackert kulturlandskap cirka 700 meter över havet. Här finns 13 träbyggnader från 1600-, 1700- och 1800-talet. Värdarna driver bland annat en ekologisk gårdshandel som producerar getmjölk och fårmjölk. Du kan köpa med dig gårdens egen getbrie, getkorv och lokalt hantverk.

  Passa på när du är här: Valbjør Gard ligger perfekt till för vandring och cykling i Jotunheimen. Fem kilometer bort ligger Vågå. Här kan du gå på vandring med Edvard Munch-tema och besöka Vågå kyrka, som byggdes på 1100-talet.

 • Hovelsrud Gård

  Var: Ringsaker, Østlandet

  Hovelsrud Gård på ön Helgøya i sjön Mjøsa är en riktig semesterpärla. Här kan du sova i den idylliska ladan Sommerfjøset bredvid stranden. Strosa bland fruktträd, paviljonger och fontäner i den vackra trädgården, som har behållit sin ursprungliga stil från 1840-talet. Gården producerar grönsaker, spannmål och kyckling. Det var den första kycklingproducenten i Norge som fick organisationen Dyrevernmerkets djurskyddsmärke.

  Passa på när du är här: Norges största inlandsö Helgøya är formad som ett stort hjärta. Besök gårdscaféet Skafferiet för en utsökt lunch i pittoreska omgivningar. Du kan också utmana dig själv bland trädtopparna i Helgøya klätterpark.

 • Besök en norsk bondgård

  Många norska gårdar erbjuder aktiviteter och boende, men kom ihåg att vissa bara har öppet på dagarna. Gårdarna brukar vara utmärkta utgångspunkter för aktiviteter som vandring, cykling och fiske.

  Många gårdar kan erbjuda en komplett bondgårdssemester med boende av hög standard som är perfekt för ett romantiskt äventyr med kärestan. Koppla av och njut av norskt lantliv och mat som knappast kan bli mer närproducerad!

 • Haaheim Gaard

  Var: Tysnes i Fjord Norge

  Haaheim Gaard ligger en och en halv timme söder om Bergen. Här finns 21 rum med flott inredning och havsutsikt, inklusive några sviter med privat bastu. Denna ståtliga herrgård omges av en frodig kulturträdgård med rosenbuskar, fruktträd och ett kapell. En privat trädgårdsmästare skapar påkostade matbrickor som dignar av färsk frukt, grönsaker, bär och örter, och i gårdsbutiken finns ett brett utbud av lokala produkter. Haaheim Gaard arrangerar konserter, vin- och ölprovning samt större middagar som fokuserar på lokala specialiteter året runt.

  Passa på när du är här: Ett besök på Haaheim Gaard kan kombineras med aktiviteter som RIB-safari, fiske, vandring och mountainbike.

 • Herangtunet Boutique Hotel

  Var: Valdres i Østlandet

  Underbara Herangtunet Boutique Hotel ligger på en kulle i skogsområdet mellan Fagernes och Beitostølen. Tänk dig en traditionell ladugård med torvtak som har rustats upp med modern design och exklusiva vintagemöbler, så får du en uppfattning om vad du kan förvänta dig. Hotellet har fem rum och fyra sviter. Inredningen i varje rum har inspirerats av olika städer och länder, så det är nästan som att checka in i en annan del av världen. En utmärkt restaurang och en vänlig värd gör Herangtunet till en exceptionell hotellupplevelse.

  Passa på när du är här: Gör en kort biltur till Beitostølen, där du kan pröva hundspann på hjul, paddla kanot eller pröva packraft, som kan beskrivas som en blandning mellan paddling och forsränning.

 • Boen Gård

  Var: Kristiansand i Sørlandet

  Nyrenoverade Boen Gård utstrålar lyx och lugn. Gården har 18 stora, ljusa rum plus sällskapsrum och stugor. Alla är stilfullt inredda med spisar, möbler och konst från tiden då gården byggdes. Det ekologiska köket är 80 procent självförsörjande med frukt och grönsaker från trädgården. Denna eleganta bondgård omges av en härlig park med får och lamm på bete.

  Passa på när du är här: Skogarna runt Boen Gård har fantastiska vandrings- och fiskemöjligheter. Den livliga sommarstaden Kristiansand erbjuder massor av shopping, restauranger och kultur bara 20 minuter bort.

 • Nordre Ekre gardshotell

  Var: Heidal i Østlandet

  Den familjeägda gården Nordre Ekre ligger i fjällbyn Heidal i närheten av Gudbrandsdalen. Gården har sju unikt inredda rum. I ladan hittar du ett bibliotek och en restaurang med gudomlig hemlagad mat som baseras på lokala ingredienser.

  Passa på när du är här: Nationalparkerna Jotunheimen och Rondane ligger praktiskt taget runt hörnet, vilket gör Nordre Ekre till en utmärkt bas för utomhusäventyr. Ostfabriken Heidal Ysteri har ett litet men speciellt urval av ostar. Smaka även deras version av rømmegrøt (en slags gröt som görs med gräddfil).

 • Bortistu Gjestegard

  Var: Storlidalen i Trøndelag

  Bortistu Gjestegard ligger långt in i Trollheimen i Storlidalen, som tillhör Oppdal. År 2000 bestämde de sig för att förvandla ladan till ett modernt hus på landet. Bortistu har en lång tradition av jordbruksverksamhet. Deras signaturrätt med rökt lamm har certifierats som en specialitet av Matmerk, en oberoende stiftelse som bidrar till ökad mångfald och kvalitet inom norsk livsmedelsproduktion.

  Passa på när du är här: Storlidalen är ett eldorado för fiske, cykling och vandring. Trekanten i Trollheimen, det vill säga vandringen mellan Gjevilvasshytta, Trollheimshytta och Jøldalshytta, har varit med på Den Norske Turistforeningens lista över landets populäraste fjällvandringar.

 • Sygard Grytting

  Var: Sør-Fron i Østlandet

  Sygard Grytting har välkomnat besökare i över 700 år. Det är fortfarande en fullt fungerande gård mitt i Gudbrandsdalen. Idag hyr de ut tolv individuellt inredda rum och läckra måltider i historisk miljö. Sygard Gryttings vandrarhem med medeltida rötter från 1300-talet gör gården till ett naturligt stopp för pilgrimer på väg till Trondheim. Dagens värdar är 16:e generationens ägare.

  Passa på när du är här: Stilla hungern på den prisbelönta korvfabriken Annis i Ringebu eller på Øyens hembageri, där du kan köpa perfekta tunnbröd som bakas efter mormors recept.

 • Gammel-Kleppe

  Var: Vågå i Østlandet

  Gammel-Kleppe i Vågå är en gård som skulle kunna vara tagen direkt ur en folksaga. Ladugården och spannmålsmagasinet har förvandlats till sviter som pryds med konst och antikviteter. Det finns också ett litet bibliotek. Tack vare flera dussin kycklingar serveras färska ägg till frukost varje morgon. En annan höjdpunkt är den vedeldade bastun.

  Passa på när du är här: Gammel-Kleppe är en bra utgångspunkt för utflykter till nationalparkerna RondaneDovrefjell och Jotunheimen. Andra topptips är att åka forsränning i älven Sjoa, gå med på myskoxsafari eller anmäla sig till en matlagningskurs med den norska kändisskocken Arne Brimi.

 • Annexstad Gård

  Var: Østre Toten vid Gjøvik, Østlandet

  Annexstad Gård ligger idylliskt vid sjön Mjøsa nära Gjøvik. Här finns 16 välskötta byggnader, fantastiska trädgårdar och magnifik utsikt. Värden berättar mer än gärna om gårdens historia. Från juni till september kan man köpa allt från hemgjord honung och gårdens egna vaktelägg till antika möbler och lokalt hantverk i gårdsbutiken. Man kan också tillbringa natten i den före detta svinstian, som byggdes 1902.

  Passa på när du är här: I Gjøvik finns en av Norges få chokladfabriker och ett kul vetenskapscenter (Vitensenteret Innlandet). Det finns också flera kilometer vandringsleder. Sist men inte minst kan man ta en tur med Skibladner – världens äldsta hjulångare som fortfarande är i drift.

 • Hoel Gård

  Var: Ringsaker vid Hamar, Østlandet

  Hoel Gård har en historia som går tillbaka till medeltiden. Den ligger vackert till på halvön Nes, precis vid sjön Mjøsa. Under högsäsongen stannar den gamla hjulångaren Skibladner vid gårdens privata brygga, och värdarna kan komma och hämta dig från båten i en elegant veteranbil. Baren "Anden Etage" arrangerar ofta konserter samt vin- och akvavitprovning. Titta absolut in i gårdens museum också! Hoel Gård fokuserar starkt på hållbar mat, och en stor del av restaurangens rätter görs på gårdens egna ingredienser.

  Passa på när du är här: Ät lunch i mysiga Kafé Nessesundet eller middag på restaurang Mjøskanten. Ta en tur med Skibladner, hjulångaren som är känd som "Mjøsas vita svan". Edel Design på Alhaug Gård säljer vad de själva beskriver som ”feminina powerplagg” – exklusiva, lokalt producerade kläder i naturmaterial.

 • Se filmen: Lantlig gourmet på Kvitnes Gård

  Efter att ha arbetat på flera av landets bästa restauranger flyttade mästerkocken Halvard Ellingsen till Vesterålen och öppnade en gourmetrestaurang på Kvitnes Gård. Här skapar han himmelska måltider på egenodlade råvaror, i lugna och vackra omgivningar.

  Norge har massor av ovanliga hotell. Upplev stämningen på en fin herrgård eller se våra tips på unika och udda boendealternativ.

  Besök en norsk bondgård

  Många norska gårdar erbjuder aktiviteter och boende, men kom ihåg att vissa bara har öppet på dagarna. Gårdarna brukar vara utmärkta utgångspunkter för aktiviteter som vandring, cykling och fiske.

  Många gårdar kan erbjuda en komplett bondgårdssemester med boende av hög standard som är perfekt för ett romantiskt äventyr med kärestan. Koppla av och njut av norskt lantliv och mat som knappast kan bli mer närproducerad!

Fler eleganta boendealternativ

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Hitta rätt

Espelands bästa tips
På en kolle i skogen like ved Heggefjorden finner du eventyrlige Herangtunet. Read more
Herangtunet Boutique Hotel
Annexstad Gård tilbyr Bed & Breakfast overnatting for inntil 20 personer og kan servere opptil 80 personer i selskapslokalet på låven. Alle bygningene… Read more
Annexstad Gård
29/2 Aurland er eit familiedrive Boutique hotell og har unike bygg tilbake til 1700 talet. Maten er sunn, god, lokal og økologisk. Slapp av og nyt… Read more
29/2 Aurland
Boen Gård er en del av De Historiske Hotel & Spisesteder og har restaurert og bygget om fire historiske bygg på gården til overnattingsgjester. Read more
Boen Gård De Historiske Hotel
Velkommen skal du vera.. …i ei tid ein trudde var faren. Ein oase for det gode liv. Opplev smakar av svunne tider i restauranten, drøym deg vekk i… Read more
Haaheim Gaard
Nord i Gudbrandsdalen, midt i fjellbygda Heidal omgitt av Nasjonalparker på alle kanter finner du Nordre Ekre. Familiegården er gjort om til hotell og… Read more
Nordre Ekre gardshotell
Gjennom minst 700 år har den gamle ærverdige garden, Sygard Grytting, i periodar tilbydt nattely for faste- og vegfarande gjester langs hovudvegen… Read more
Sygard Grytting - Historisk hotell
Kom til Gammel-Kleppe og kjenn at du lever. 26 minutter og 34 sekunders kjøring fra Otta sentrum ligger Gammel-Kleppe kulturarvhotell. Read more
Gammel-Kleppe
Engø Gård Hotel & Restaurant er en eksklusiv og fredfull idyll med en anerkjent gourmetrestaurant. Det serveres frokost, lunsj, afternoon tea og 4-7… Read more
Engø Gård Hotel & Restaurant
Overnatt i Sommerfjøset på Hovelsrud gård  ​​​​​Lyst på en natt i strandkanten ved Mjøsa? Sommerfjøset… Read more
Sommerfjøset ved Mjøsa - Hovelsrud gård
Herskapelig og jordnært ​​​​Hoel Gård – en perle ved Mjøsa, ligger vakkert til på Nes-halvøya med en… Read more
Hoel Gård – en perle ved Mjøsa
Valbjør has a breathtaking location and wonderful views only 5 kilometres from Vågå in Gudbrandsdalen. Read more
Valbjør Gard
Fler herrgårdar
Budsjord er et fredet gårdsanlegg med 18 hus lagt i solhellinga mellom Dovre og Dombås. Gården ligger langs pilegrimsleden og tar i mot alle typer… Read more
Budsjord Pilegrimsgården
Andvord gard er ein av dei eldste gardane i Lom. I dag er dette eit unikt hotell i eventyrlege omgjevnader med gangavstand til Lom sentrum. Read more
Andvord Gard | Hotell
Trudvang Gjestegaard er et ærverdig og sjarmerende hotell med en lang og spennende historie. Bygningen ble oppført i 1917 og mye av… Read more
Trudvang Gjestegaard
Ta en pause fra resten, ta et steg tilbake og tilbring et døgn på Kvitnes Gård. Gården består av en restaurant med 30 sitteplasser, et selskapslokale… Read more
Middag, overnatting og frokost - Kvitnes Gård
Prestegården Bed & Breakfast ligger i Herefoss, omtrent en times kjøring fra Kristiansand. Read more
Prestegården Gjesterom B & B
Ønskjer du ei heilt spesiell oppleving? Då er overnatting på Svanøy Hovedgård noko for deg. Her vil du finne roen, kjenne på historia i veggane og få… Read more
Svanøy Hovedgård
Select
  Show Details
  Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS
  ×
  • Filters
   Filter Your Search
   TripAdvisor Symbol
   • Show More
   • No available filters
   • Show More
   • No available filters
   Clear Filters
  • View
  • Sort By
  Filter Your Search
  TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
  Clear Filters
  Back To Top

  Stora upplevelser på nära håll

  Inspiration

  Här har vi samlat några artiklar som vi tror att du kommer att gilla.

  Your Recently Viewed Pages

  Tillbaka till toppen