Skip to main content

Norges märkligaste mat

Vågar du dig på våra grannars ovanligaste rätter?

Norsk mat är kanske inte känd för att vara kryddig och färggrann, men den är långt ifrån tråkig!

Ge dig ut på ett smakäventyr och pröva allt från härligt smulig ost till udda kötträtter och fisk med en doft du aldrig glömmer.

När vi pratar norsk mat går tankarna såklart först till fisk och skaldjur. Men här finns mer än bara torsk och lax – mycket mer!

Vi tar tjuren vid hornen och börjar med tørrfisk. Det är lätt att rynka på näsan åt doften, men det här har varit en av Norges viktigaste inkomstkällor genom historien och man brukar skämtsamt säga att fisken ”luktar pengar”.

Tørrfisken tillverkas genom att skrei (en vandrande torskart) hängs upp att torka på jättelika träställningar utomhus, i Lofoten och på andra håll i Nord-Norge.

Ät den grillad, bakad eller kokt. Tunna skivor av tørrfisk är också ett populärt och nyttigt mellanmål – både för människor och hundar.

Och så har vi lutefisk, som kanske känns lite bekant.

Ingen vet egentligen vem som kom på idén, men lutefisk är helt enkelt tørrfisk behandlad med vatten och lut. Och om du undrar så är det samma lut som används i batterier och tvål…

Det är absolut godare än det låter, och lutefisk är precis som i Sverige en traditionell julrätt. Våra grannar äter den gärna med bacon och akvavit till.

Tro det eller ej, men det här är faktiskt en ost!

Norges unika traditioner har gett upphov till bland annat gamalost (ser ut som bröd) och pultost (ser ut som risotto).

De görs båda på skummad surmjölk, vilket ger en fingervisning om smaken.

På senare år har den norska ostrevolutionen lett till en rad nya delikatesser, som den prisbelönta blåmögelosten Kraftkar.

Och tänk inte ens tanken att besöka Norge utan att prova Norges stolthet: den klassiska brunosten.

Nu gäller det att hålla huvudet kallt.

Det har blivit dags att kolla in Norges kanske märkligaste rätt.

Smalahove (fårhuvud) är en gammal men högst levande tradition, inte minst i regionen Fjord Norge.

Du är inte ensam om att få lite huvudbry – till och med kändiskocken Gordon Ramsay ställdes på vissa prov när han besökte Voss.

PS: Vill du ta utmaningen till nästa nivå finns det faktiskt ställen som serverar fårets ... ehm ... kronjuveler som tilltugg.

Om du känner hur det vänder sig magen kan du rikta in dig på mer klassiska rätter, som lammgrytan fårikål.

Eller kanske festa loss på pinnekjøtt? De saltade och torkade fårrevbenen är en riktig klassiker i den norska julbuffén.

Kroppkakorna har också en viktig plats på det norska matbordet, och kärt barn har många namn:

I Fjord Norge eller Sørlandet ska du hålla utkik efter raspeball, ball, potetball eller komle. Lägg till lite bacon och häll upp ett glas mjölk – sen är det bara att njuta!

Norskt viltkött är något alldeles extra, och i samisk kultur tar man tillvara på alla ätbara delar av renen – inte minst hjärtat, som ofta serveras rökt eller torkat.

Friterad kyckling i alla ära, men Norges version är lite mer unik:

Friterad torsktunga, en riktig delikatess!

Vi får inte glömma den fermenterade fisken.

Innan kylskåpens tid var fermentering ett bra sätt att få mat att hålla så länge som möjligt.

Rakfisk är fermenterad öring. Den är så populär att den har en egen årlig festival: Norsk Rakfiskfestival.

Vissa fiskar kan fermenteras i flera år, med blod, inälvor och allt.

Gammelsaltasei till exempel behöver inte ”sprättas” innan den läggs på jäsning.

Gravlaksen behöver kanske ingen närmare introduktion?

Metoden ger laxen en lite mildare smak än fermentering.

Norrmännen är tokiga i kaviar, precis som vi.

Rökt torskrom på tub kanske inte är lika lyxigt som Belugakaviar, men vad vore till exempel en hotellfrukost utan lite kaviar på ett kokt ägg?

Sillen, eller ”havets silver”, har varit en viktig inkomstkälla för många länder.

Den norska sursilden (inlagd sill), uppmärksammas på en rad olika sillfestivaler över hela landet.

Och till jul är det förstås vanligt att lägga in sin egen sill!

I havet finns också udda läckerheter som havsborrar, tång och hjärna från kolja.

Sugen på mer? Planera en smakrik resa genom Norge med recept och unika berättelser från hela landet.

Kolla in den norska kokboken

Vad andra tycker om Norges märkliga mat

Från smalahove och pinnekjøtt till lutefisk och raspeball – se vad Gordon Ramsay tycker om det norska köket, och hur den amerikanska ambassaden i Oslo regerar på norsk julmat.

Ät dig igenom Norge

Från Michelinrestauranger till mysiga caféer – kolla in menyerna i förväg och hitta det ultimata matstället.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor