Smalahovetunet in Voss
.
Photo:
Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com
Smalahovetunet in Voss
.
Photo:
Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com
Norsk mat är kanske inte känd för att vara kryddig och färggrann, men den är långt ifrån tråkig!
Ge dig ut på ett smakäventyr och pröva allt från härligt smulig ost till udda kötträtter och fisk med en doft du aldrig glömmer.
Smalahovetunet in Voss
.
Photo:
Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com
Smalahovetunet in Voss
.
Photo:
Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com
När vi pratar norsk mat går tankarna såklart först till fisk och skaldjur. Men här finns mer än bara torsk och lax – mycket mer!
Vi tar tjuren vid hornen och börjar med tørrfisk. Det är lätt att rynka på näsan åt doften, men det här har varit en av Norges viktigaste inkomstkällor genom historien och man brukar skämtsamt säga att fisken ”luktar pengar”.
Norwegian stockfish
.
Photo:
Norwegian Seafood Council / Tom Haga
Norwegian stockfish
.
Photo:
Norwegian Seafood Council / Tom Haga
Tørrfisken tillverkas genom att skrei (en vandrande torskart) hängs upp att torka på jättelika träställningar utomhus, i Lofoten och på andra håll i Nord-Norge.
Ät den grillad, bakad eller kokt. Tunna skivor av tørrfisk är också ett populärt och nyttigt mellanmål – både för människor och hundar.
Drying rack for stockfish in Lofoten
.
Photo:
CH / Visitnorway.com
Drying rack for stockfish in Lofoten
.
Photo:
CH / Visitnorway.com
Och så har vi lutefisk, som kanske känns lite bekant.
Ingen vet egentligen vem som kom på idén, men lutefisk är helt enkelt tørrfisk behandlad med vatten och lut. Och om du undrar så är det samma lut som används i batterier och tvål…
Det är absolut godare än det låter, och lutefisk är precis som i Sverige en traditionell julrätt. Våra grannar äter den gärna med bacon och akvavit till.
Lutefisk
.
Photo:
Matprat.no
Lutefisk
.
Photo:
Matprat.no
Tro det eller ej, men det här är faktiskt en ost!
Norges unika traditioner har gett upphov till bland annat gamalost (ser ut som bröd) och pultost (ser ut som risotto).
De görs båda på skummad surmjölk, vilket ger en fingervisning om smaken.
Gamalost cheese
.
Photo:
Melk.no
Gamalost cheese
.
Photo:
Melk.no
På senare år har den norska ostrevolutionen lett till en rad nya delikatesser, som den prisbelönta blåmögelosten Kraftkar.
Och tänk inte ens tanken att besöka Norge utan att prova Norges stolthet: den klassiska brunosten.
Making brown cheese at Heidal Ysteri
.
Photo:
Heidal Ysteri
Making brown cheese at Heidal Ysteri
.
Photo:
Heidal Ysteri
Nu gäller det att hålla huvudet kallt.
Det har blivit dags att kolla in Norges kanske märkligaste rätt.
Smalahovetunet in Voss
.
Photo:
Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com
Smalahovetunet in Voss
.
Photo:
Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com
Smalahove (fårhuvud) är en gammal men högst levande tradition, inte minst i regionen Fjord Norge.
Du är inte ensam om att få lite huvudbry – till och med kändiskocken Gordon Ramsay ställdes på vissa prov när han besökte Voss.
PS: Vill du ta utmaningen till nästa nivå finns det faktiskt ställen som serverar fårets ... ehm ... kronjuveler som tilltugg.
Om du känner hur det vänder sig magen kan du rikta in dig på mer klassiska rätter, som lammgrytan fårikål.
Eller kanske festa loss på pinnekjøtt? De saltade och torkade fårrevbenen är en riktig klassiker i den norska julbuffén.
Smalahovetunet in Voss, Fjord Norway
.
Photo:
Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com
Smalahovetunet in Voss, Fjord Norway
.
Photo:
Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com
Kroppkakorna har också en viktig plats på det norska matbordet, och kärt barn har många namn:
I Fjord Norge eller Sørlandet ska du hålla utkik efter raspeball, ball, potetball eller komle. Lägg till lite bacon och häll upp ett glas mjölk – sen är det bara att njuta!
Norwegian potato dumplings
.
Photo:
Matprat.no / Sarah Johannessen
Norwegian potato dumplings
.
Photo:
Matprat.no / Sarah Johannessen
Norskt viltkött är något alldeles extra, och i samisk kultur tar man tillvara på alla ätbara delar av renen – inte minst hjärtat, som ofta serveras rökt eller torkat.
Lapper from Hå old vicarage
.
Photo:
Fredrik Ahlsen, Maverix / Visitnorway.com
Lapper from Hå old vicarage
.
Photo:
Fredrik Ahlsen, Maverix / Visitnorway.com
Vad andra tycker om Norges märkliga mat
Från smalahove och pinnekjøtt till lutefisk och raspeball – se vad Gordon Ramsay tycker om det norska köket, och hur den amerikanska ambassaden i Oslo regerar på norsk julmat.
Mat som får det att vattnas i munnen
Det norska köket handlar mycket om färska och närproducerade råvaror – och alla specialiteter är verkligen inte konstiga. Inspireras till ett kulinariskt äventyr i Norge!
Få tips på allt härligt du kan släcka din törst med i Norge, med allt från friskt fjällvatten och exklusiv cider till hantverksöl, gourmetkaffe, färsk mjölk och mycket mer.
Utforska den kulinariska destinationen Trondheim med en av stadens mest nytänkande kockar. Live Kragnes Edvardsen guidar dig till sina kulturella favoriter och de bästa ställena att äta och bo.
Prisbelönta ostar och kött, färsk fisk och härliga grönsaker. Stavangerregionen erbjuder det bästa från både fjord och åkrar. Hitta den godaste maten och de bästa ställena!
Smaka några av världens bästa skaldjur, som den berömda Hitrakrabban. Njut av en fantastisk skaldjursplatå på Hitra och läcker bacalao i Kristiansund, gjord på norsk klippfisk.
Norsk ost har gjort ett stort avtryck i världen. Upptäck hemligheterna bakom framgångssagan och läs mer om hur du får tag på de norska ostdelikatesserna.
I Norge är man lika tokiga i bullar som vi är i Sverige. På norsk mark är du aldrig långt ifrån en nybakad bolle, som de kallas. Och de finns i otaliga varianter, med eller utan glasyr, kokos eller till och med brunost!