VIKTIGT! Se den senaste informationen om coronaviruset i Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

NORGES MÄRKLIGASTE MAT

Vågar du dig på våra grannars ovanligaste rätter?

Smalahovetunet in Voss .
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com
Smalahovetunet in Voss .
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com

Norsk mat är kanske inte känd för att vara kryddig och färggrann, men den är långt ifrån tråkig!

Ge dig ut på ett smakäventyr och pröva allt från härligt smulig ost till udda kötträtter och fisk med en doft du aldrig glömmer.   

Smalahovetunet in Voss .
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com
Smalahovetunet in Voss .
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com

När vi pratar norsk mat går tankarna såklart först till fisk och skaldjur. Men här finns mer än bara torsk och lax – mycket mer!

Vi tar tjuren vid hornen och börjar med tørrfisk. Det är lätt att rynka på näsan åt doften, men det här har varit en av Norges viktigaste inkomstkällor genom historien och man brukar skämtsamt säga att fisken ”luktar pengar”.

Norwegian stockfish .
Photo: Norwegian Seafood Council / Tom Haga
Norwegian stockfish .
Photo: Norwegian Seafood Council / Tom Haga

Tørrfisken tillverkas genom att skrei (en vandrande torskart) hängs upp att torka på jättelika träställningar utomhus, i Lofoten och på andra håll i Nord-Norge

Ät den grillad, bakad eller kokt. Tunna skivor av tørrfisk är också ett populärt och nyttigt mellanmål – både för människor och hundar.

Drying rack for stockfish in Lofoten .
Photo: CH / Visitnorway.com
Drying rack for stockfish in Lofoten .
Photo: CH / Visitnorway.com

Och så har vi lutefisk, som kanske känns lite bekant.

Ingen vet egentligen vem som kom på idén, men lutefisk är helt enkelt tørrfisk behandlad med vatten och lut. Och om du undrar så är det samma lut som används i batterier och tvål…

Det är absolut godare än det låter, och lutefisk är precis som i Sverige en traditionell julrätt. Våra grannar äter den gärna med bacon och akvavit till.

Lutefisk .
Photo: Matprat.no
Lutefisk .
Photo: Matprat.no

Tro det eller ej, men det här är faktiskt en ost!

Norges unika traditioner har gett upphov till bland annat gamalost (ser ut som bröd) och pultost (ser ut som risotto).

De görs båda på skummad surmjölk, vilket ger en fingervisning om smaken.

Gamalost cheese .
Photo: Melk.no
Gamalost cheese .
Photo: Melk.no

På senare år har den norska ostrevolutionen lett till en rad nya delikatesser, som den prisbelönta blåmögelosten Kraftkar.

Och tänk inte ens tanken att besöka Norge utan att prova Norges stolthet: den klassiska brunosten.

Making brown cheese at Heidal Ysteri .
Photo: Heidal Ysteri
Making brown cheese at Heidal Ysteri .
Photo: Heidal Ysteri

Nu gäller det att hålla huvudet kallt.

Det har blivit dags att kolla in Norges kanske märkligaste rätt.

Smalahovetunet in Voss .
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com
Smalahovetunet in Voss .
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com

Smalahove (fårhuvud) är en gammal men högst levande tradition, inte minst i regionen Fjord Norge.

Du är inte ensam om att få lite huvudbry – till och med kändiskocken Gordon Ramsay ställdes på vissa prov när han besökte Voss.

PS: Vill du ta utmaningen till nästa nivå finns det faktiskt ställen som serverar fårets ... ehm ... kronjuveler som tilltugg.

Om du känner hur det vänder sig magen kan du rikta in dig på mer klassiska rätter, som lammgrytan fårikål.

Eller kanske festa loss på pinnekjøtt? De saltade och torkade fårrevbenen är en riktig klassiker i den norska julbuffén.

Smalahovetunet in Voss, Fjord Norway .
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com
Smalahovetunet in Voss, Fjord Norway .
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com

Kroppkakorna har också en viktig plats på det norska matbordet, och kärt barn har många namn:

I Fjord Norge eller Sørlandet ska du hålla utkik efter raspeball, ball, potetball eller komle. Lägg till lite bacon och häll upp ett glas mjölk – sen är det bara att njuta!

Norwegian potato dumplings .
Photo: Matprat.no / Sarah Johannessen
Norwegian potato dumplings .
Photo: Matprat.no / Sarah Johannessen

Norskt viltkött är något alldeles extra, och i samisk kultur tar man tillvara på alla ätbara delar av renen – inte minst hjärtat, som ofta serveras rökt eller torkat.

Smoked reindeer heart .
Photo: Matprat.no / Synøve Dreyer
Smoked reindeer heart .
Photo: Matprat.no / Synøve Dreyer

Friterad kyckling i alla ära, men Norges version är lite mer unik:

Friterad torsktunga, en riktig delikatess!

Fried cod tongues .
Photo: Matprat.no / Alexander Benjaminsen
Fried cod tongues .
Photo: Matprat.no / Alexander Benjaminsen

Vi får inte glömma den fermenterade fisken.

Innan kylskåpens tid var fermentering ett bra sätt att få mat att hålla så länge som möjligt.

Rakfisk är fermenterad öring. Den är så populär att den har en egen årlig festival: Norsk Rakfiskfestival.

Vissa fiskar kan fermenteras i flera år, med blod, inälvor och allt.

Gammelsaltasei till exempel behöver inte ”sprättas” innan den läggs på jäsning.

Rakfisk .
Photo: Cathrine Dokken / Norsk Rakfiskfestival
Rakfisk .
Photo: Cathrine Dokken / Norsk Rakfiskfestival

Gravlaksen behöver kanske ingen närmare introduktion?

Gravlax .
Photo: Matprat.no / Sara Johannessen
Gravlax .
Photo: Matprat.no / Sara Johannessen

Metoden ger laxen en lite mildare smak än fermentering.

Norrmännen är tokiga i kaviar, precis som vi.

Rökt torskrom på tub kanske inte är lika lyxigt som Belugakaviar, men vad vore till exempel en hotellfrukost utan lite kaviar på ett kokt ägg?

Smoked cod roe on tube .
Photo: Matprat.no / Esten Borgos
Smoked cod roe on tube .
Photo: Matprat.no / Esten Borgos

Sillen, eller ”havets silver”, har varit en viktig inkomstkälla för många länder.

Den norska sursilden (inlagd sill), uppmärksammas på en rad olika sillfestivaler över hela landet.

Och till jul är det förstås vanligt att lägga in sin egen sill!

Pickled herring (sursild) .
Photo: Norwegian Seafood Council / Synøve Dreyer
Pickled herring (sursild) .
Photo: Norwegian Seafood Council / Synøve Dreyer

I havet finns också udda läckerheter som havsborrar, tång och hjärna från kolja.

Sea urchins .
Photo: Christian Roth Christensen / Visitnorway.com
Sea urchins .
Photo: Christian Roth Christensen / Visitnorway.com

Norge har verkligen en rad speciella mattraditioner. Missa inte landets kulinariska kuriosa när du är på besök!

Ladda upp genom att
se vad andra säger om Norges märkligaste mat.

Sea urchins .
Photo: Christian Roth Christensen / Visitnorway.com
Sea urchins .
Photo: Christian Roth Christensen / Visitnorway.com

Vad andra tycker om Norges märkliga mat

Från smalahove och pinnekjøtt till lutefisk och raspeball – se vad Gordon Ramsay tycker om det norska köket, och hur den amerikanska ambassaden i Oslo regerar på norsk julmat.

Mat som får det att vattnas i munnen

Det norska köket handlar mycket om färska och närproducerade råvaror – och alla specialiteter är verkligen inte konstiga. Inspireras till ett kulinariskt äventyr i Norge!

Ät dig igenom Norge

Från Michelinrestauranger till mysiga caféer – kolla in menyerna i förväg och hitta det ultimata matstället.

×
  • Filters
    Filter Your Search
    TripAdvisor Symbol
    • Show More
    • No available filters
    • Show More
    • No available filters
    Generelt
    Tillgänglighet
    Åldersgräns
    • Show More
    • No available filters
    Rabatt
    • Show More
    • No available filters
    Svårighetsgrad
    Landskap
    • Show More
    • No available filters
    Prisklass
    Årstid
    Övernattning
    Camping
    • Show More
    • No available filters
    Hotellfaciliteter
    • Show More
    • No available filters
    Rumsfaciliteter
    Skidorter
    Utomhusaktiviteter
    Aktiviteter
    • Show More
    • No available filters
    Alpin skidåkning
    Cykling
    Kanot & kajak
    Längdskidåkning
    Fiske
    • Show More
    • No available filters
    Vandring
    Djurliv & safari
    • Show More
    • No available filters
    Vinteraktiviteter
    • Show More
    • No available filters
    Planera din resa
    Reseinformation
    • Show More
    • No available filters
    Servicios
    • Show More
    • No available filters
    Mat & dryck
    Norsk mat
    Pubar & barer
    Restauranger & caféer
    • Show More
    • No available filters
    Aktiviteter
    Aktiviteter
    • Show More
    • No available filters
    Aktiviteter för barn
    • Show More
    • No available filters
    Stränder
    Shopping
    • Show More
    • No available filters
    Temaparker
    Clear Filters
  • View
  • Sort By
Filter Your Search
TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
Generelt
Tillgänglighet
Åldersgräns
  • Show More
  • No available filters
Rabatt
  • Show More
  • No available filters
Svårighetsgrad
Landskap
  • Show More
  • No available filters
Prisklass
Årstid
Övernattning
Camping
  • Show More
  • No available filters
Hotellfaciliteter
  • Show More
  • No available filters
Rumsfaciliteter
Skidorter
Utomhusaktiviteter
Aktiviteter
  • Show More
  • No available filters
Alpin skidåkning
Cykling
Kanot & kajak
Längdskidåkning
Fiske
  • Show More
  • No available filters
Vandring
Djurliv & safari
  • Show More
  • No available filters
Vinteraktiviteter
  • Show More
  • No available filters
Planera din resa
Reseinformation
  • Show More
  • No available filters
Servicios
  • Show More
  • No available filters
Mat & dryck
Norsk mat
Pubar & barer
Restauranger & caféer
  • Show More
  • No available filters
Aktiviteter
Aktiviteter
  • Show More
  • No available filters
Aktiviteter för barn
  • Show More
  • No available filters
Stränder
Shopping
  • Show More
  • No available filters
Temaparker
Clear Filters
Back To Top

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Stora upplevelser på nära håll

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen