Bondgårdsaktiviteter

Livet på landet! Prova på det norska bondgårdslivet. Här kan hela familjen gosa med söta djur, hoppa i höstackarna och smaka på gårdens egna hemlagade delikatesser.

Goda äventyr med HANEN

HANEN är en norsk organisation som stödjer lokal mat, aktiviteter i naturen och en god natts sömn i lugna omgivningar. Många av HANENs medlemmar erbjuder upplevelser där norsk frukt och bär står i centrum. Flera av dem har också gårdsbutiker där man kan smaka eller köpa med sig lokal mat och dryck hem.

Mer information om HANEN

Avkoppling, smittande skratt och nya fyrbenta vänner - bondgårdslivet ger hela familjen en efterlängtad paus från vardagsstressen som är mer effektiv än yoga. Ta med barnen på någon av Norges mysiga besöksgårdar, det är en garanterad hit för barnfamiljer!

Bondgårdar för djurälskaren

Unga djurälskare kan gosa med kaniner i timmar, mata hönor eller springa ikapp med busiga getter (men se upp med allt från hårsnoddar till mobiltelefoner, getter är glupska och äter allt de kan komma över!). Barnen kan prova ridning eller att köra en helt äkta traktor! Efter bus och lek passar det bra att fylla på krafterna med lokal mat på ett gårdscafé.

Promenera med alpackor

En aktivitet som är väldigt populär just nu är att gå på tur med alpackor! Många norska bondgårdar har alpackor och lamor eftersom man gör garn av deras mjuka, varma ull. De här nyfikna och roliga djuren kommer definitivt få dig att skratta längs vägen!

Idylliska sommargårdar

Norges bondgårdar omges ofta av särskilt vackra kulturlandskap som ger vuxna en rejäl dos zen. Det gäller också sommargårdarna, som brukar ligga högt uppe i bergen. Här kommer djuren på sommarbete, en norsk tradition som går långt tillbaka i tiden. Till och med idag har norska får, kor och getter rätt till sommarlov enligt norsk lag, och många djur får vara utomhus från maj till september.

Ost i världsklass

Färskt, frodigt gräs gör mjölken extra god och det märks på de lokala delikatesserna. Hos gårdscaféet kan ni ta en fika med kaffe och våfflor. Hemlagade mejeriprodukter som gräddfil, nykärnat smör och utsökta ostar på hembakat bröd och knäckebröd. Kola lagat på getmjölk blir fort de yngstas favorit.

Bo på bondgård

Vissa bondgårdar är bara öppna för dagsbesök, andra erbjuder övernattningGårdarna brukar vara utmärkta utgångspunkter för aktiviteter som vandring, cykling och fiske. Många gårdar kan även erbjuda en komplett bondgårdssemester med boende av hög standard som är perfekt för ett romantiskt äventyr för två. Koppla av och njut av norskt lantliv och mat som knappast kan bli mer närproducerad!

«Nordens Champagne»

Läska dig med ett glas flytande guld! De senaste åren har experimentlustan bland norska fruktodlare ökat och nya nischer inom närproducerad mat och dryck utforskas. Hardanger som ligger bland fjordarna i Vestlandet är ett ciderparadis. Här kan du smaka på lokalt producerad juice och cider, köpa färsk frukt hos någon av gårdsbutikerna, eller varför inte plocka den själv?

I frodiga Fruktbygda i Telemark i Østlandet kan du vandra genom fruktodlingar och vingårdar. Sov en natt i en vintunna och besök mikrobryggerier som har närodlad frukt som huvudingrediens. 

Planera bondgårdsbesöket

Ta hjälp av kartan för att hitta en traditionell gård eller äkta norsk seter (sommargård).

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Upptäck mer

Nyligen besökta sidor