Skip to main content

Öka dina chanser att få se älgar i det fria med en guidad älgsafari, och få experttips på hur du tar vackra naturbilder!

"Vi gör safariresor dagligen, så vi lägger lätt märke till varje ’sten’ som inte brukar vara där."

Marius Birkeland

Älgsafari i Norge

Har du någonsin besökt ”älgens kungarike”? Älgen är en av Norges mest kända invånare och kan ses på de flesta håll i landet.

Att se det här stora, majestätiska djuret med de karaktäristiska hornen på nära håll är en oförglömlig upplevelse. På en älgsafari får du hjälp av en lokal guide att hitta i skogen, vilket ger dig större chans att få se älgen i sitt naturliga habitat.

Viktig att tänka på: Som med alla vilda djur är det viktigt att visa respekt för älgen och hålla sig på säkert avstånd. Älgen kan springa fortare än människor, och kan orsaka skada om den blir skrämd, överraskad eller beskyddar sina kalvar.

Älgmagi på "Äventyrsön"

Älgarna i Norge blir fler och fler, och genom åren har de hittat sina favoritställen. Ett av dem är Vesterålen i Nord-Norge, där det har funnits mycket älg i åratal.

Jens och Marius Birkeland arbetar på Vesterålen Tours, där de i stort sett dagligen anordnar älgsafari på Andøya och andra öar i Vesterålen. Efter många magiska möten med skogens konung har de gett Andøya ett smeknamn.

"Vi har döpt Andøya till ’Äventyrsön’,” säger bröderna.

Och det känns verkligen som ett äventyr när safaribussen kör iväg på utkik efter älg, med branta fjäll och gröna skogar på ena sidan och det öppna havet på den andra.

"Jag tror inte det finns många platser i världen där du bara kan ge dig iväg och få syn på dem direkt."

Marius Birkeland

Många älgsafarier i Norge sker med bil, och de öppna landskapen på Andøya är väl lämpade för en roadtrip – ett bra sätt att hinna se älgarna på.

Är det en älg i min trädgård...?

Älgar kan dyka upp var som helst! Det kan förstås leda till farliga situationer, men också till harmlösa och dråpliga ögonblick!

”Man kan se dem i folks trädgårdar eller ute i vildmarken. På natten vandrar de ofta omkring mitt inne i staden, eller så är de ute och simmar i havet!” säger Jens.

Men älgar kan också få för sig att plötsligt springa ut på motorvägen framför fortkörande bilar, som får extremt kort tid på sig att reagera. Det är därför viktigt att köra försiktigt i områden med mycket älg.

Se älgarna under norrsken

Älskar du båda vilda djur och norrsken? Då kan du åka på en nattlig älgsafari under norrskenet!

Norge är en av de vackraste och smidigaste ställena i världen att se norrsken på, och Vesterålen ligger precis under norrskensovalen där chansen är störst att få syn på dem.

”Det är helt fantastiskt. Du får snö, du får älg, du får höga fjäll och norrsken, allt på en och samma gång,” säger Marius.

Vilken årstid är bäst?

Varje årstid är intressant på sitt eget vis.

Enligt Jens och Marius är det bäst att åka på älgsafari i augusti, september och oktober, när älgen är i brunst. Då får du uppleva de största älgtjurarna med fullvuxna horn, mitt bland höstens gyllene färger.

”Sommarsäsongen är nog vår personliga favorit, för det är då kalvarna föds,” säger Marius.

Du ska alltid hålla dig på säkert avstånd från älgen, men under kalvsäsongen är det viktigt att vara extra uppmärksam. Kom inte mellan älgkon och dess kalv, för mamman är väldigt beskyddande och kan bli aggressiv.

Hitta en älgsafari

Vesterålen är inte det enda stället där du kan få beundra de norska älgarna. Oavsett om du vill ut på safari med bil, på cykel, till fots eller spana med en kamera från ett gömställe finns det researrangörer som har ett passande upplägg, över hela Norge.

Kom ihåg att älgarna är vilda och lite skygga djur, så det är omöjligt att förutsäga precis hur safarin kommer se ut från en dag till en annan.

Om du har en kamera till hands och får syn på en älg, kan du föreviga ögonblicket med ett snyggt foto. Men det är viktigt att komma ihåg att aldrig närma sig djuret. Åker du med bil bör du hålla dig nära den medan du fotograferar. Du kommer ändå kunna ta fantastiska bilder! Här är fem tips på hur du tar fina naturfoton:

Djurliv i Vesterålen

Vesterålens öar har ett fascinerande djurliv. Du kan gå på guidade utflykter på utkik efter örnar, renar, rävar, uttrar och ugglor, bara för att nämna några.

Det finns också stor chans att få syn på valar. Det går att se upp mot 20 meter långa kaskeloter utanför Vesterålen hela året runt, vilket gör det till den plats i Norge med störst chans att få se de mäktiga djuren!

På sommaren blir ön Bleiksøya utanför Andøya till ett livligt fågelreservat, där finns nämligen en av de största lunnefågelkolonierna i Norge.

Erbjudanden från våra partners

Boka ditt norska äventyr nu. Kolla in våra norrskenserbjudanden här.

Nyligen besökta sidor