Skip to main content

10 familjevänliga naturäventyr

Norges natur är som en enda stor lekplats. Här finns något för alla smaker, vare sig du vill paddla kajak i skärgården, surfa längs kusten, gå på glaciärvandring eller bara uppleva naturen från hästryggen. Här är tio favoritaktiviteter som passar utmärkt för hela familjen.

Att vara ute i naturen är både roligt och välgörande, men ibland kan det vara svårt att få med barnen ut.

Norge är en naturlig lekplats och ett drömresmål för just barnfamiljer. Här hittar du garanterat aktiviteter för just din familj, oavsett om ni vill ha det lugnt och mysigt eller svettas ordentligt tillsammans.

1. Glaciärvandring

Norge har flera stora glaciärer, speciellt i regionerna Fjord Norge och Nord-Norge. Många av de guidade turer som erbjuds passar familjer med barn från ungefär 7-8 års ålder. Att gå på den mäktiga blå isen är minst sagt ett minne för livet!

Eller spänn på dig skidorna – mitt i sommaren! På de högsta fjällen och glaciärerna hinner snön nämligen aldrig smälta. En av de populäraste anläggningarna för sommarskidåkning är FONNA, som ligger på glaciären Folgefonna i hjärtat av det vackra Hardanger.

2. Mountainbike

Satsa på mountainbike under semestern i Norge och låt barnen uppleva den enorma frihetskänslan och adrenalinkicken man får av att susa ner för fjället! De flesta cykelparkerna har alternativ både för nybörjare och mer vana åkare, så här kan hela familjen vara med!

3. Ridning

Hoppa upp i sadeln och upplev Norges enastående landskap från hästryggen. Operatörer hittar du över hela landet, och de flesta erbjuder allt från korta utflykter till guidade turer på flera dagar. Uppe i Nord-Norge kan du till och med rida under norrsken på vintern eller midnattssol på sommaren. I Fjord Norge får du bekanta dig med den unika och väldigt gulliga fjordhästen.

4. Hundspann på hjul

Ingen snö? Det är lugnt! Hundarna älskar att springa på sommaren också, och med hjul under släden går det av bara farten. Det är en rolig aktivitet för hela familjen, och ett härligt sätt att uppleva naturen på. Håll i er!

5. Vildmarkssafari

Du behöver inte åka ända till savannen för att få se vilda djur. Upplev det arktiska djurlivet när det är som bäst på en valsafari i Vesterålen i Nord-Norge, där de majestätiska kaskelotterna finns att beskåda året runt. Inne på fastlandet ges också guidade turer, där du kan få möta djur som älg, myskoxe, lunnefågel, örnar och mycket mer.

Tänk bara på att det är vilda djur! Låt dem vara ifred, håll avstånd och se till att skrämma eller hetsa dem. En del djur kan nämligen börja jaga dig om de känner sig hotade.

6. Kanot och kajak

Att glida fram i en kanot eller kajak på fantastiska fjordar, över en stillsam sjö eller i skärgården är ett familjeäventyr som tar er riktigt nära den härliga norska naturen.

Kanoter och kajaker finns att hyra över hela landet, och det finns många kurser och guidade turer riktade till familjer.

7. Klätterparker och via ferrata

I Norge finns det gott om klätterparker och via ferrator med utmaningar på alla nivåer – både inomhus och ute. Vissa tar dig över glittrande fjordar och dramatiska berg, andra ger härlig stadsutsikt. Missa inte den spektakulära Via Ferrata Loen i Nordfjord – Europas längsta via ferrata. En del parker har till och med ziplines! Om du är riktigt tuff kanske du vågar ge dig på en av Norges tuffaste turer: "Ragnarok Extreme"?

Åldersgränserna varierar, men det brukar vara 10-12 år för de enklaste banorna och 14-15 år för de lite mer krävande.

8. Bada i en jättegryta

Under istiden gröpte naturen ut stora håligheter ur berggrunden på flera ställen. En del är vattenfyllda och går bra att bada i. På sina håll har det till och med formats naturliga vattenrutschkanor!

9. Surfing

Det finns fina möjligheter till både surfing och kitesurfing året runt i Norge. Två av de mest kända platserna är ständerna i Jæren i Rogaland och Lofoten uppe i norr. Har du aldrig surfat förut? Du kan alltid få nybörjar tips från vana surfare på plats. Och glöm inte att ta på våtdräkten – vattnet i Norge är ofta iskallt!

10. Skoj på älven

I Norge finns några av världens bästa älvar för forsränning – med härliga strömmar och slingriga kurvor. Eller åk med hela familjen och sök er till lite lugnare vatten. Den mest kända platsen för forsränning i landet är Sjoa i Gudbrandsdalen, som också erbjuder forsränning för just familjer. Prova gärna canyoning också!

Mer skoj för barnen

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor