VIKTIGT! Se den senaste informationen om coronaviruset i Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
The tail of a whale off the coast of Tromsø in Northern Norway
Tromsø.
Photo: Asgeir Helgestad / Visitnorway.com

Vildmarkssafari

muteplay/pauseplay/pause

På vildmarkssafari i Norge kommer du nära inpå vilda varelser i sin naturliga miljö. Möt djur som val, kungskrabba, och lurviga myskoxar som överlevt från den senaste istiden.

Öga mot öga med vilda djur

Innan vi hade ständig tillgång till internet hoppades vissa turister att de skulle få se isbjörnar på Norges gator – utan Wikipedia var det inte så självklart att isbjörnarna håller sig till Svalbard. Men i resten av landet finns det gott om älg, ren och havsörn. Som Lonely Planet har sagt, Norge har blivit något av en tillflyktsort för Europas mest spännande djurliv.

Den som inte vill ge sig ut på egen hand kan åka på vildmarkssafari. Kom nära valar, lurviga myskoxar och kungskrabbor vid den ryska gränsen. Det finns också flera skyddade öar som är utmärkta resmål för fågelskådare, till exempel Vegaöarna i Nord-Norge eller Runde i västra Norge.

Närkontakt med valarna

Valar. Dessa havets jättar besöker den norska kusten varje år och visar upp sig för både turister och lokalbefolkningen. Störst chans har man längs Vesterålens kust på sommaren.

Här finns det gott om kaskelot, och med lite tur får man även se grindval, vikval, knölval, delfiner och späckhuggare.

På valsafari får du också massor av frisk havsluft och storslagen natur som garanterat kommer att göra ett bestående intryck.

Myskoxen – det sista urtidsdjuret

Dovrefjells nationalpark är det enda stället i Norge, och ett av få ställen i hela världen, där man kan se den mäktiga myskoxen. Från juni till september organiseras guidade vandringsturer där man kan vara nästan helt säker på att få se dessa toviga jättedjur.

Myskoxen är inte aggressiv, så länge du inte kommer för nära. Se till att du håller ett avstånd på minst 200 meter – både för din skull, och för djurens.

Myskoxen väger mellan 225 och 400 kilo och kan tyckas vara stor och klumpig, men den rör sig snabbt och kan nå en hastighet på 60 kilometer i timmen.

Välsmakande monster

Möt den enorma röda kungskrabban ansikte mot ansikte i Barents hav utanför Finnmarks kust. Efteråt får du smaka det utsökta köttet.

På kungskrabbssafari kan du se när en krabba fångas och läggs i den kokande grytan. Monsterkrabban kan bli upp till två meter från klo till klo och väga upp till 15 kilo.

Den avslutande måltiden är en riktig fest: Saftiga bitar krabbkött serveras med bröd, hemgjord dressing och till de som vill, vitt vin.

Close shot of a king crab in Kirkenes, Northern Norway
Kirkenes.
Photo: Terje Rakke / Nordic Life / Visitnorway.com

En fågelskådares dröm

Dovrefjell och Rondane, Trondheimsfjorden, Vegaöarna och ön Runde, Lierne och Børgefjell, Pasvik och Varangerfjorden är bara några av många norska destinationer som är världsberömda inom fågelskådning.

I väster har du chans att se lom (gaviiformes), dopping (podicipedformes), andfåglar (anseriformes) och vadarfågel (charadriiformes).

I bergsmiljöer finns arter som fjällpipare (charadrius morinellus), smalnäbbad simsnäppa (phalaropus lobatus), berglärka (eremophila alpestris), blåhake (luscinia svecica), lappsparv (calcarius lapponicus), snösparv (plectrophenax nivalis), och om du har tur kan du få se fjälluggla (bubo scandiacus).

I Finnmark kan du se typiska arktiska arter som alförrädare (polysticta stelleri), praktejder (somateria spectabilis), spetsbergsgrissla (uria lomvia) och rödstrupig piplärka (anthus cervinus).

Nord-Norge har också Europas största bestånd av havsörn. Från norra Norge har de spridit sig till större delen av norska kusten, och norska örnar har även transporterats till Skottland för att hjälpa dem återinföra dessa majestätiska fåglar där.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Hitta en vildmarkssafari

Börja semesterplaneringen här! Använd filterfunktionerna nedan och sök efter norska vildmarksupplevelser.

×
 • Filters
  Filter Your Search
  TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
  Clear Filters
 • View
 • Sort By
Filter Your Search
TripAdvisor Symbol
 • Show More
 • No available filters
 • Show More
 • No available filters
Clear Filters
Back To Top

Läs också

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen