Skip to main content

Enligt Lonely Planet har Norge blivit något av en tillflyktsort för Europas mest spännande djurliv. Innan vi gick omkring med internet i fickan var det faktiskt många turister som räknade med att möta isbjörnar på gatorna – det var inte så lätt att veta att de bara finns på Svalbard!

Vilda upplevelser

På det norska fastlandet kan du ha turen att möta älgar, renar och sällsynta fåglar när du strövar omkring i naturen på egen hand. Kom bara ihåg att de inte är tama, så låt dem vara i fred och dra dig lugnt tillbaka. Undvik att skrämma dem och gå inte för nära – en del djur kan börja jaga dig om de känner sig hotade.

En vildmarkssafari är det allra bästa sättet att uppleva de vilda djuren på. Guiderna tar dig med till djurens naturliga miljöer, och ser till att du alltid får en trygg och säker upplevelse.

Det sistnämna är rätt viktigt, eftersom du ibland får möta djur man inte bör söka upp på egen hand – som myskoxar.

En guidad tur gör att du kan slappna av och fokusera på de häftiga djupupplevelserna och hur du ska ta coola bilder!

Nu när grunderna är avklarade kan vi titta närmare på Norges bästa vildmarkssafarier.

Närkontakt med valarna

Valarna som finns längs den norska kusten visar upp sig för både turister och lokalbefolkningen. I Vesterålen kan man se dessa havets jättar året runt. Guidade turer erbjuds både i Stø och Andenes. I Andenes kommer man snart kunna besöka det spektakulära museet The Whale, som planeras öppna år 2023.

Under sommarsäsongen är kaskeloterna vanliga, men har du tur får du också se grindval, vikval, knölval, delfiner och späckhuggare. På vintern kan sillvalar också dyka upp!

I Nord-Norge kan man också åka på valsafari under vinterhalvåret, bland annat i Tromsø. Här är valarnas favoritställen bara en kort båtresa bort.

På Svalbard kan man med lite tur få en glimt av den mäktiga blåvalen, världens största val, som ofta söker sig till Isfjorden på sommaren i jakt på föda. Hit kommer också hungriga sillvalar, knölvalar och vitvalar.

På valsafari får man också massor av frisk havsluft och storslagen natur som garanterat kommer att göra ett bestående intryck.

Myskoxen – det sista urtidsdjuret

Dovrefjellen är den enda platsen i Norge, och ett av få ställen i hela världen, där man kan se den mäktiga myskoxen. Under sommaren ges guidade vandringsturer där man nästan kan vara helt säker på att få möta de lurviga jättedjuren. En del turoperatörer erbjuder också vinterturer med fina fotomöjligheter.

Myskoxen är inte aggressiv, så länge du inte kommer för nära. Se bara till att du håller ett avstånd på minst 200 meter – både för din skull, och för djurens.

Med sina 225 till 400 kilo kan myskoxarna tyckas vara stora och långsamma, men de kan faktiskt nå en hastighet på 60 kilometer i timmen.

Välsmakande monster

Möt den enorma röda kungskrabban ansikte mot ansikte i Barents hav utanför Finnmarks kust. Efteråt får du smaka det utsökta köttet.

På kungskrabbssafari kan du se när en krabba fångas och läggs i den kokande grytan. Monsterkrabban kan bli upp till två meter från klo till klo och väga upp till 15 kilo.

Den avslutande måltiden är en riktig fest: Saftiga bitar krabbkött serveras med bröd, hemgjord dressing och för den som vill, vitt vin.

En fågelskådares dröm

Norge är fyllt av fantastiska platser för alla som gillar fåglar. Lisa Fugelstation på Sørlandet, Runde i Fjord Norge och Varangerfjord i Nord-Norge är några av många förslag!

I väster har du chans att få med lom, dopping och andfåglar på bild, och i fjällområdena finns arter som fjällpipare, smalnäbbad simsnäppa, berglärka och snösparv. Har du tur kan du också få se en fjälluggla.

De UNESCO-skyddade Vegaöarna utanför Helgelandskusten är med sina 230 arter ett riktigt paradis för fågelskådare. Här finns bland annat den populära ejdern.

Området kring Varangerfjorden i Finnmark är en av landets bästa och mest lättillgängliga platser för fågelskådning. Här kan du spana in arktiska arter som alförrädare, praktejder och spetsbergsgrissla.

Nord-Norge har också Europas största bestånd av havsörn. Från norra Norge har de spridit sig till större delen av norska kusten, och norska örnar har även transporterats till Skottland för att hjälpa dem återinföra dessa majestätiska fåglar där.

Och så får vi inte glömma lunnefågeln! Den här säregna arten finns på en rad olika platser, som Runde i Sunnmøreregionen, Andøya i Vesterålen, ön Lovund utanför Helgelandskusten och Røst på Lofoten.

Läs mer om fågelskådning i artikeln här nedanför eller kolla in alla fågelskådningsaktiviteter.

Kungliga djur

Åk med på en guidad älgsafari och få närkontakt med skogens konung! Du kan också spana efter älg på egen hand under cykelturen i skymningen, övernatta i älgtornet i Espedalen eller kyssa en älg på Svartisen Moose i Salten.

Det finns alltså gott om möjligheter att få se älg i Norge, både i skogen och i naturområden. Det finns till och med en plats som heter Elgland!

Fler safarier

De safarier vi har nämnt är några av de allra häftigaste djurupplevelserna, men det finns många andra mindre kända fast lika spännande äventyr.

I Namdalen och längs Hurdalselva på Østlandet kan du ta en paddlingstur i älven och spana efter bäver, medan sälsafari finns på ett flertal ställen längs kusten, bland annat Sunnmøreregionen och Nordvest.

Svalbard, Norges mest avlägsna plats, har du goda chanser att få se den imponerande valrossen. Ögruppen Svalbard ligger halvvägs mellan Norge och Nordpolen och är känd för sina arktiska naturaktiviteter.

Upptäck Norges djurliv

Kolla in ett urval av våra bästa vildmarkssafarier på kartan eller se alla alternativ nedanför.

Inspiration

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Stora upplevelser på nära håll

Nyligen besökta sidor