Skip to main content

Djurparker och akvarier

Vet du hur stor en älg kan bli? Har du hållit i en orm eller sett ett lodjur? Möt dem i en av Norges många djurparker och akvarier.

Det bästa med djurparker är att vi får komma nära arter vi inte kan ha som husdjur.

Norge har många barnvänliga destinationer med ett zoo eller akvarium inom nära räckhåll. Och den som vill spana på vilda norska djur i deras naturliga miljö har mycket att se fram emot. Många företag i Norge ordnar vildmarkssafaris; från myskoxsafari i Dovrefjell och valsafari i norra Norge till möten med skogens ståtliga konung älgen.

Norges 10 populäraste djurparker


Dyreparken Zoo och Nöjespark, Kristiansand

I Norge drömmer barnen om att få åka till den kombinerade djur- och nöjesparken i Kristiansand, och det av goda anledningar! I landets största djurpark finns nästan 150 arter – från schimpanser, lejon och giraffer till nordiska djur som älg, lodjur, varg och järv.

Bjørneparken, Flå

Om du istället håller dig till Østlandet (östra Norge) kan du hitta allt från getter och får till vargar och reptiler. Titta förbi Bjørneparken i Flå för att se inte bara björnar utan även vargar, järvar och till och med sibiriska tigrar på säkert avstånd. Här finns dessutom Krokodilleland med kubanska krokodiler, boaormar och en jättesköldpadda!

Langedrag Naturpark, Nesbyen

På Langedrag Naturpark i Nesbyen finns mer än 20 olika djur. Här kan du se både lodjur och vargar, men också klappa killingarna och hjälpa till med gårdsarbetet. Stanna gärna på gården en natt eller två, så har du gott om tid att spana in alla djur.

Hunderfossen Eventyrpark, Lillehammer

En annan omåttligt populär destination för barnfamiljer i östra Norge är nöjesparken Hunderfossen, som ligger i Lillehammer. Här finns ett separat område med djur som kallas Barnas Gård. De små kan stifta bekantskap med rådjur, dovhjort, emuer och pärlhöns.

Reptilparker

Den som diggar ormar och ödlor går förstås direkt till Oslo Reptilpark i den norska huvudstaden. Här finns även sköldpaddor, fiskar, spindlar, grodor, krokodiler, apor och andra djur man inte möter så ofta.

Den Lille Dyrehage

Lite längre söderut, i Brokelandsheia strax utanför Risør, finns Den Lille Dyrehage. Hälsa på mer än 60 djurarter, inklusive apor, surikater och reptiler.

Namsskogan Familiepark, Namdalen

En av de största attraktionerna i Namsskogan familjepark, som ligger i Namdalen i regionen Trøndelag, är björnarna. Den som vill kan faktiskt sova inne i parken, mitt bland björnar och järvar (under trygga former, bör det tilläggas).

Polar Park, Narvik

Polar Park i Bardu utanför Narvik i norra Norge har som namnet antyder arktiska djur.

Akvarier

I Norge bor också många speciella filurer vid eller nära havet. Stanna vid ett akvarium och kika på krabbor, sälar, pingviner och gulliga uttrar. Landets två största akvarier är Atlanterhavsparken i Ålesund och akvariet i Bergen, medan Polaria i Tromsø är världens nordligaste akvarium.

Vilken djurpark du än besöker, kom ihåg att ta reda på i förväg när de matar djuren!

Hitta djurparker, akvarier och vildmarkssafaris

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor