Djurparker och akvarier

Barnvänlig semester i Norge

Äventyr bland fjordar och fjäll, forsar och glaciärer. Och så coola övernattningsmöjligheter, förstås. Här är några idéer till en minnesvärd familjesemester:

Familjevänliga naturäventyr

Norges mysiga trädkojor

Friluftsliv

10 topptips för adrenalinsökare

Visst är det häftigt att komma nära arter vi inte kan ha som husdjur?

Norge har många barnvänliga destinationer som ligger nära ett zoo, en djurpark eller ett akvarium. Och den som vill spana på vilda norska djur i deras naturliga miljö har mycket att se fram emot. Många företag i Norge ordnar vildmarkssafaris; från myskoxsafari i Dovrefjell och valssafari i norra Norge till möten med skogens konung älgen.

Norges 10 populäraste djurparker

I Norge drömmer barnen om att få åka till den kombinerade djur- och nöjesparken i Kristiansand – och det av goda anledningar! Här finns nästan 150 olika arter, bland annat schimpanser, lejon och giraffer. Kristiansand Zoo ligger i regionen Sørlandet (södra Norge).

Om du istället håller dig till Østlandet (östra Norge) kan du hitta allt från getter och får till vargar och reptiler. Titta förbi Bjørneparken i Flå för att se inte bara björnar utan även vargar, järvar och till och med sibiriska tigrar på säkert avstånd. Här finns dessutom Krokodilleland med kubanska krokodiler, boaormar och en jättesköldpadda!

På Langedrag naturpark i Nesbyen finns mer än 20 olika djur. Här kan du se både lodjur och vargar, men också klappa killingarna och hjälpa till med gårdsarbetet. Stanna gärna på gården en natt eller två, så har du gott om tid att spana in alla djur.

En annan omåttligt populär destination för barnfamiljer i östra Norge är nöjesparken Hunderfossen, som ligger i Lillehammer. Här finns ett separat område med djur som kallas Barnas Gård. De små kan stifta bekantskap med rådjur, dovhjort, emuer och pärlhöns. Den som gillar ormar och ödlor går förstås direkt till den norska huvudstadens reptilpark.

En av de största attraktionerna i Namsskogan familjepark, som ligger i Namdalen i regionen Trøndelag, är björnarna. Den som vill kan faktiskt sova inne i parken, mitt ibland björnar och järvar (under trygga former, bör det tilläggas). Polar Park i Bardu utanför Narvik i norra Norge har som namnet antyder arktiska djur.

I Norge bor också många speciella filurer vid eller nära havet. Stanna vid ett akvarium och kika på krabbor, sälar, pingviner och gulliga uttrar. Landets två största akvarier är Atlanterhavsparken i Ålesund och akvariet i Bergen, medan Polaria i Tromsø är världens nordligaste akvarium.

Vilken djurpark du än besöker, kom ihåg att ta reda på i förväg när de matar djuren!

Checka in hela familjen på en norsk lantgård eller ta med dem på en spektakulär tågresa. Ni kan också boka ett av Norges fantastiska historiska hotell.

Hitta djurparker, akvarier och vildmarkssafaris

Mer för hela familjen

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Stora upplevelser på nära håll

Nyligen besökta sidor