Skip to main content

Valsafari

Möt havets jättar!

Häng med!

Till Nord-Norge och utforska det arktiska djurlivet när det är som allra bäst.

Först spänningen... du vet att de finns där under ytan.

Sen bryts vattnet och en val dyker upp i fullt majestät!

Det var helt otroligt – vi grät! Vi har väntat på det här i flera år.

Krista Mutanen och Piia Katajapuu

Besökare från Finland

Det unika Nord-Norge erbjuder valsafari i alla årstider. Späckhuggare och knölvalar rör sig i fjordarna på vintern, medan kaskelotterna finns här året runt.

"Det är en blandning av äventyr och forskningsresa."​

Sara Mesiti, biolog och valsafariguide

Valsafari i Norge

De här mäktiga varelserna lever längs den norska kusten och visar upp sig för både turister och lokalbefolkning. Kaskeloterna kan bli upp till 20 meter långa, och de finns längs Vesterålens kust året runt.

Valskådningsfartyget lämnar kajen i Andenes, och snart fylls dina lungor av den friska och rena havsluften. Ingen vet vad dagen kommer att föra med sig, för precis som på alla andra safariturer är det djuren som själva bestämmer när de ska dyka upp. Men just här har du en stor fördel. Vesterålen är nämligen den plats i Norge där du har allra störst chans att se valar.

I mitten av vintern lockar vandrande sill knölvalar, späckhuggare och sillvalar till Nord-Norges kust. För valarna är de stora stimmen med småfisk en riktig festmåltid. De senaste åren har det här fenomenet i första hand ägt rum i området runt Lyngenfjord/Alta, och i den här regionen är det flera företag som arrangerar valsafarin. Nästa år kanske sillen flyttar någon annanstans, och de hungriga valarna följer efter.

På Svalbard kan du till och med ha turen att få en skymt av världens största val, blåvalen.

Du kan också få bekanta dig med rad olika sorters stjärtfenor, och lära dig mer om de fascinerande djuren i deras naturliga miljö. Sara Mesiti, biolog och guide på Whalesafari Andenes, hoppas att den här typen av upplevelser ska öka människors intresse för det marina livet och för havens bevarande.

Världens bästa valdestination?

Andenes i Vesterålen har en geografisk fördel som gör att du är nära valarna året runt. De stora kaskeloterna trivs i ett område nordväst om Andenes som kallas Bleikdjupet, och som är extra rikt på föda. Enligt Sara finns det ingen annan plats i Norden där man lika snabbt tar sig ut på så djupa vatten, där sannolikheten att se valar är som störst.

Vintersäsongen för valskådning pågår normalt från mitten av januari till april och sommarsäsongen från början av maj till början av november.

Om du åker på safari med Whalesafari Andenes kan du också besöka det spännande valmuseet. Det går också safariturer från Stø på Langøya i Vesterålen. Härifrån blir resan ut till valarna lite längre, men som en bonus kan du få se sälar som slappar på klipporna vid stranden.

En valsafari är inte bara en tur ut till valarna, det är också i sig en magisk utflykt med utsikt över de arktiska fjordarna och landskapen. Skulle du ha oturen att inte få se val på din safari har många leverantörer en 100-procentig valgaranti, så att du får göra en ny resa utan extra kostnad.

Kolla in ett urval av valsafarier i Norge. Några av dem är med RIB-båt, andra med större fartyg och tysta hybridelektriska fartyg.

Säkerhet till sjöss

Norge tar sitt miljöansvar på allvar och vill försäkra sig om att alla de regler som finns för att skydda både djur och natur.

Tänk på att du som deltagare på en valskådningstur är gäst hemma hos valarna. Alla som färdas i områden där valar finns måste följa de nationella riktlinjerna för valsafarin. Direktiven gäller alla fartyg till sjöss och både allmänhet, kommersiella researrangörer och andra.

Håll tillräckligt avstånd för att undvika att störa eller stressa valarna. Du får under inga omständigheter försöka locka till dig valarna, till exempel genom att mata dem, göra ljud, använda blinkande lampor osv, eller röra vid dem.

Välj en researrangör som tar ansvar för havsmiljön och som inte ruckar på reglerna. Det finns också strikta direktiv för hur drönare får användas i närheten av valar.

Om du följer reglerna kan du räkna med en oförglömlig, trygg och inspirerande dag ute till havs!

Huvudattraktionen – kaskeloterna

Besättningen har hört några svagt klickande ljud på håll...

Om du ser kaptenen sitta med hörlurar på under resan är det för att han använder en hydrofon. Det är en undervattensapparat som känner av och registrerar havets ljud från alla håll. Han lyssnar efter kaskeloter. De är kända för att vara världens mest högljudda djur, och deras klickande ljud kan höras så långt som 3-4 sjömil bort.

De är också världsmästare i dykning och kan nå ända ner till 2000 meters djup. Valarna kan stanna under ytan i en och en halv timme, och när de väl har simmat upp till ytan stannar de i genomsnitt 8 minuter. Man kan också känna igen kaskeloter från luften genom deras blåshål, som går åt vänster i 45 graders vinkel.

Det sista du ser är stjärten som pekar rakt upp i luften (det är nu du måste vara snabb med kameran) innan den försvinner tillbaka ner i djupet.

Även om valarna gett sig av finns gott om andra fantastiska djur och växter att se.

De 7 bästa tipsen inför valssafarin

• Håll dig varm: klä dig i flera lager och ta med vattentäta kläder.

• Ha kameran redo och använd zoomobjektiv för att få de bästa bilderna!

• Lyft blicken då och då och njut av den spektakulära utsikt som bara Nord-Norge kan erbjuda.

• Prata med besättningen! De delar mer än gärna med sig av sina kunskaper om olika valarter och vad du ska hålla utkik efter.

• Ha tålamod! Kaptenen och besättningen delar gärna med sig av sina prognoser om var valarna kommer dyka upp härnäst.

• Om du har lätt att bli sjösjuk är det bra att ta en åksjuketablett 1-2 timmar före avresan.

• Ta med dig lite snacks, helst salta saker som kex och chips, eftersom de hjälper mot illamående.

Djurliv på Vesterålen

Under din valsafari kommer du nog också få uppleva en rad spännande djur och växter!

Fågellivet längs Andøyas kust är fantastiskt. Har du de här små, unika fåglarna i verkligheten förut? Bleikøya är ett livligt fågelskyddsområde. På sommaren är det hem för en av Norges största lunnefågelkolonier. Här häckar också sillgrisslor, tobisgrisslor och skarvar.

Ta dig så nära fågelklipporna det går på en guidad safariutflykt. På en sån tur är du nästan garanterad att få se de mäktiga havsörnarna. Eller kanske vill du pröva fiskelyckan? Djuphavsfiske är ett äkta Nord-Norskt äventyr!

På fastlandet kan du få närkontakt med skogens konung på en guidad älgsafari. Kanske under norrskenet på vintern, om du har lite tur!

Erbjudanden från våra partners

Boka ditt norska äventyr nu. Kolla in våra norrskenserbjudanden här.

Nyligen besökta sidor