Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Norway Now
invalid widget [plugins_social_instagram_liked_media] []
Search
or search all of Norway
Tromsø Tromsø
Credits
Tromsø.
Photo: Bjørn Jørgensen - Visitnorway.com
Campaign
Partner

Naturens fyrverkeri

Att uppleva norrskenet  är en mäktig upplevelse för många. Kanske påminner det oss om hur små vi är på jorden, och till och med ger en glimt av universums oändlighet och dess mysterier.

I norra Norge lyser norrskenet ofta upp natthimlen i en omgivning som domineras av snö och klippiga berg, och för lokalbefolkningen är det en naturlig del av livet.

Här uppe har norrskenet alltid varit, och är fortfarande, en aldrig sinande inspirationskälla till konst, myter och legender.

För andra, till exempel forskaren Neil deGrasse Tyson, är norrskenet istället ett exempel på att vetenskapen kan vara vacker.

"Det är en märklig sak med universum", säger han, "att några av fysikens mest utmanande problem ligger bakom de mest fantastiska fenomen som finns att skåda".

Det finns massor med bilder och videoklipp med norrskenet, men om man verkligen vill förstå varför fenomenet fascinerar är det bäst att ge sig ut på norrskensjakt. Nord-Norge har blivit en viktig destination för norrskensresor – dels på grund av goda förhållanden som ger höga chanser att få se aurora, men också tack vare ett stort antal besöksvänliga orter där du kan bo bekvämt och har tillgång till roliga vinteraktiviteter.

Tromsø
Tromsø
Konrad Konieczny / www.nordnorge.com / Tromsø
Northern Lights, Kautokeino in Finnmark
Kautokeino
Terje Rakke/Nordic Life - Visitnorway.com
Northern Lights, Vesterålen
Vesterålen
Øystein Lunde Ingvaldsen / www.nordnorge.com / Bø
Northern Lights, Karlsøy
Karlsøy
Gaute Bruvik / www.nordnorge.com / Karlsøy
Ad

Norrskenslandet Norge

I Norge hittar man både troll och bergakungar. Det är Ibsens, Nansens och Griegs hemtrakter, och det är också norrskenets rike.

Norrskensstäder

Infografik: så uppstår norrskenet

Fånga fenomenet på bild

Man behöver faktiskt inte så mycket utrustning för att fotografera norrskenet, men vissa saker kan du helt enkelt inte kan vara utan:

  1. Reservbatterier: Kylan får batterierna att jobba hårt, så kom ihåg att ta med fulladdade reservbatterier i fickan.
  2. Kamera: En kamera med utbytbara objektiv är bäst, men i princip kan du använda vilken kamera som helst. Ju större och modernare bildchip, desto mindre brus i bilderna.
  3. Fjärrutlösare: En utlösare med sladd är ett utmärkt sätt att minska kameravibrationer. Den kan användas tillsammans med eller i stället för inställningen manuell fördröjd utlösning, som de flesta kameror har idag. Har du inte en fjärrutlösare kan du ställa in fördröjd utlösning istället.
  4. Rejält stativ: Ta med stativ om du vill undvika suddiga bilder, helst ett där du kan ställa in varje ben för sig. Om stativet är ostadigt kan du försöka hänga ett tungt objekt från mittpelaren.
  5. Objektiv: Vidvinkelobjektiv är bäst, helst med en fokallängd mellan 10 och 24 mm och en bländare på f/2,8 (även om f/3,5 duger i nödfall). Det är ett måste att kunna ställa in skärpan manuellt.

Norrskenet – vetenskap och myter

Rent vetenskapligt brukar norrskenet förklaras av fysiker som sysslar med magnetohydrodynamik (MHD), och ärligt talat är de mycket smartare än vi.

Men så här mycket förstår vi: Vi har solen att tacka för allt, även norrskenet. Vid större solexplosioner och soleruptioner slungas enorma mängder partiklar från solen och ut i rymden.

Sen blir det lite mer komplicerat: När partiklarna når jordens magnetfält leds de mot en cirkel runt nordpolen och kommer i kontakt med atmosfärens övre lager. Den energi som frigörs är det vi kallar norrskenet. Allt detta händer ungefär 100 kilometer ovanför våra huvuden.

Det är kanske inte så överraskande att norrskenet har gett upphov till mängder av legender. Symboler för norrskenet finns på de trummor samernas shamaner använder. Fenomenet har flera namn på samiska; bland annat Guovssahas, som betyder "ljuset som hörs". Ganska poetiskt, eller hur?

Under vikingatiden trodde man att norrskenet var Valkyriornas vapen som gav ifrån sig ett mystiskt, blinkande ljussken. Där ser man.

På jakt efter norrskenet med samerna

Häng med när den brittiske skådespelaren David Spinx åker till samerna i Finnmark, där han får prova renkött och gå på norrskensjakt.

Upplev norrskenet

Planera norrskenssemestern

×

Läs mer

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad