Skip to main content

Norrskenet i Norge

Du har inte upplevt norrskenet förrän du har sett det dansa med sina otroliga färger över den norska oändliga, stjärnbeströdda himlen.

Från slutet av september till sent i mars är det mörkt från tidig eftermiddag till sent på morgonen i Nord-Norge. Då har du störst chans att se norrskenet svepa över himlen. Vi vågar påstå att den här delen av Norge, med sin uppsjö av öar, djupa fjorder och stupbranta fjäll, är bland de vackraste och mest spännande platserna i världen att se norrskenet.

Hundratusentals människor bor i den här enorma regionen och Nord-Norge har allt från städer med ett levande nattliv och framstående museer till små fiskebyar och ödsliga, rofyllda platser med vildmark och minimalt med förorenande ljus.

Det innebär att förutom norrskensupplevelsen kan du vinterfiska, vandra, åka skidor och hundspann, uppleva den samiska kulturen eller följa med på ett val- eller vildmarkssafari. Efteråt kan du koppla av på ett högklassigt hotell med god mat och dryck. Eller varför inte hänga med på ett norrskenssafari och äta middagen i en traditionell lavvu?

Norrskenen dyker dock upp i andra delar av landet också från tid till annan, inklusive i Trøndelag och södra delar av Norge, särskilt under perioder med ökad solaktivitet.

Men vad är norrsken egentligen? Det är faktiskt ganska enkelt att förklara. Det handlar om elektriskt laddade partiklar som slungas ut från solen. När partiklarna kolliderar lyser natthimlen upp i grönt, rosa och lila.

Nu kan man i och för sig inte ta norrskenet för givet. Men även om aurora håller sig undan får man uppleva de speciella ljusförhållandena under den så kallade polarnatten, när det vita landskapet badar i blått. Under den här perioden ligger solen under horisonten dygnet runt och himlens nyanser skiftar från djupt blålila till orange-rosa.

Ljusföroreningar påverkar natthimlen över stora delar av Europa. Om du söker dig ut mot platser långt från stadens ljus, kan du se mer av universum med blotta ögat.

Norrsken kan ses när himlen är klar och mörk. Vanligaste tidpunkten är mellan 23:00 och 02:00.

Statistiskt sett har våren (mars/april) och hösten (september/oktober) den högsta nivån av norrskensaktivitet. Men du kan också se det i november, december, januari och februari. Håll tummarna för en solstorm, vilket är det som skickar dessa magiska partiklar i din riktning... 

Oroa dig inte om du behöver vänta ett tag på att det (The Green Diva) ska dyka upp. Det finns gott om andra oförglömliga saker att göra i Nordnorge.

Planera resan med My Nordic Travel.

Norrskensrapporten

De bästa platserna att se norrskenet

Exklusiva och skräddarsydda resor

Upptäck fler semesterpaket.

Fler aktiviteter i Nord-Norge

Filtrera din sökning och kolla in möjligheterna nedan.

Upptäck mer

Nyligen besökta sidor