Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Northern lights
Upplev aurora borealis

Norrsken i Norge

Northern lights: Nature’s own rhythms.
Photo: True Stories / Visitnorway.com

Upptäck det magiska norrskenet

Att få uppleva det sagolika norrskenet, eller aurora borealis som det också kallas, står högt på många resenärers önskelistor.

Största möjliga norrskenschans

Orterna nedan har inte bara utmärkta förutsättningar för norrsken – de är också turistvänliga ställen med bekväma boendemöjligheter. Här finns många roliga aktiviteter du kan prova medan du väntar på att aurora behagar visa sig.

Vad är norrskenet?

Norge erbjuder ovanligt många resalternativ för norrskensresor.

Norrsken förekommer såklart inte bara i Norge. Men man får nog hålla med om att våra grannar utmärker sig med ett ovanligt stort utbud av hotell och norrskensrelaterade aktiviteter, guidade turer och kryssningar. Så vi vågar nog påstå att Nord-Norge är en av de bästa platserna man kan se norrskenet på.

Flera forskare förväntar sig att vi kommer att få mindre norrsken de närmaste tio åren. Detta gäller dock inte norra Norge, förklarar Truls Lynne Hansen vid Nordlysobservatoriet i Tromsø:  "Det är sant att vi har passerat norrskenets klimax, och att vi kan få mindre norrsken runt Oslo och längre söderut. Men här uppe under den så kallade norrskensovalen i Nord-Norge kommer vi inte att märka någon skillnad".

Men hur uppstår norrsken egentligen? Det handlar om elektriskt laddade partiklar som slungas ut från solen och lyser upp natthimlen när de kolliderar i jordens atmosfär. Det är lite som ett överjordiskt skådespel som rör sig över natthimlen, med en färgpalett (grön, rosa, lila) som påminner om en modevisning från 1980-talet.

Den bästa tiden på året för norrsken är från slutet av september till slutet av mars. Det är då det blir mörkt tidigt på eftermiddagen till sent på morgonen. Och hur vet man om det blir norrsken idag? Installera appen NorwayLights iPhone, Android eller Windows så håller du dig uppdaterad på de senaste norrskensprognoserna.

Se mer på video

Så här roar man sig i Nord-Norge!

Norrsken i Norge på Instagram

 

Ta del av våra bästa erbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra uppskattade partners.

Fler förslag

Börja semesterplaneringen här! Använd filterfunktionerna nedan och sök bland alla tips och erbjudanden.

×
Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen