Skip to main content

Nybörjare eller proffs – i Norge väntar stora golfupplevelser oavsett vilken nivå du är på. Fina banor finns över hela landet, men är några experttips på höjdpunkter du inte får missa!

En guide till golf i Norge

Med några av Europas mest spännande och natursköna banor har Norge snabbt blivit en av de mest eftertraktade golfdestinationerna i världen.

Under 2022 utsåg Golf World och Today’s Golfer Lofoten Links till banan med mest X Factor på det europeiska fastlandet. ”Det är helt enkelt den vackraste, mest häpnadsväckande och inspirerande miljö jag nånsin golfat i,” skrev Today’s Golfers skribent.

Det finns mer än 160 golfbanor i Norge. I det räknas allt från enkla 6-hålsbanor till banor med 9 hål och större anläggningar med 18 eller 27 hål in.

Här ger den norske golftränaren Svein Einarsbøl några av sina bästa tips!

"Jag har spelat på i stort sett alla banor i Norge."

Golf har länge varit en stor del av Sven Einarsbøls liv. Han jobbar med att förbättra livskvaliteten för människor med funktionshinder, och gör det med hjälp av golf. Han har tränat både enskilda spelare och lag, och en av hans golfare tog faktiskt silver vid Paralympics i Aten.

Norges bästa golfbanor

”Det finns många fantastiska banor i Norge, som Bodø Golf Park. Det är en fin bana på en helt otrolig plats och med magisk utsikt över havet och Lofotens fjäll,” säger Sven.

Bodø Golfpark är Nord-Norges största golfanläggning. Och inte nog med det, här kan du spela dygnet runt under midnattssolen. En minst sagt oförglömlig upplevelse!

"En annan riktigt bra bana är Haugaland Golfklubb, utanför Haugesund. Den är redan fin, men de planerar att bygga ut med ytterligare en driving range och en korthålsbana att träna på.”

Banan ligger i typisk norsk natur, och bjuder på en rad olika upplevelser på alla nivåer året runt (så länge det inte är snö).

Golf runt Oslo

”Jag måste också nämna Oslo Golfklubb Bogstad, landets allra äldsta bana.”

Oslo Golfklubb är känd för sina makalöst vackra greener på hål 7, 11, 12, 13, 14, och 16, där spelarna behöver koncentrera sig lite extra på sin strategi, samtidigt som de njuter av den otroligt vackra miljön.

"Kongsvinger Golfklubb är den bana som lockar flest spelare. Den har de senaste sex åren röstat fram som Norges bästa bana av spelarna själva. Och den räknas faktiskt som en av Europas 100 bästa banor.”

Banan ligger i ett område med många cypressträd. Varje bana kantas av träd på båda sidor, så du ser inte mycket av de andra spelarna när du spelar här.

Det känns nästan som att du har banan helt för dig själv. Ett lugnt och skönt område där du kan plocka fram ditt bästa spel" säger Sven.

En sport för alla

Många norska anläggningar jobbar aktivt för att göra golf tillgängligt också för människor med funktionshinder. Det är det Sven Einarsbøls arbete handlar om, att alla ska kunna få njuta av den här härliga sporten.

”När jag gick i pension reste jag runt bland alla golfklubbar i Norge och försökte med hjälp av golf hitta sätt att inkludera människor som lever i olika sorts utanförskap,” säger Sven.

Banorna här ovan är bara några av alla de du kan prova när du reser i Norge, och alla banor har sin egen charm. Så ta med klubborna och passa på att provspela på närmaste golfklubb när du är i Norge!

Hitta golfbanan för just dig

Du kan börja planera redan nu vilka rundor du ska spela!

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor