Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Tromsø Tromsø
Credits
Tromsø.
Photo: CH / VisitNorway.com
Campaign
Partner

Torsken, sillen och den heliga laxen

Fiske må vara en massindustri i dagens Norge, men vid landets älvar och längs kusten har man alla möjligheter att dra upp en baddare med hederligt gammalt metspö. 

Norges kustlinje är 63 000 mil lång. Om man sträcker ut den skulle den gå runt jorden två och en halv gång, säger tidningen National Geographic. Det är mer än ett skojigt faktum – havet har ju faktiskt utgjort själva grunden för norrmännens levebröd. Fiskeindustrin har gett upphov till städer och byar hela vägen från södra Skagerrak till landets nordligaste delar, och även om oljan har tagit över som den främsta exportvaran är fiskeindustrin fortfarande viktig – både för norrmännens livsstil och deras ekonomi.

"I Norge är torsken gud", skrev den brittiska tidningen The Guardian något skämtsamt. Ovanligt goda förutsättningar till havs- och insjöfiske gör Norge till en speciell destination för sportfiskare.

Det är bara att plocka fram fiskelådan, åka till en av tusentals sjöar, älvar och åar, och vänta på att en vildöring, harr, gädda, sik eller röding nappar på kroken. Den vilda, orörda kustlinjen erbjuder en helt annan typ av fiske. Ovanför polcirkeln går solen inte ner under sommarmånaderna, så man kan fiska fram till småtimmarna om man vill. Ytterligare ett äventyr är att prova isfiske på vintern. Se bara till att fråga lokalbefolkningen om isen är tillräckligt tjock och säker.

Om du är sugen på en fiskesemseter i år hittar du massor med förslag och erbjudanden i vår fiskekampanj.

Cod cathing, Tromsø
Tromsø
Yngve Ask / Visit Norway
Ramfjorden
Ramfjorden
Bård Løken / www.nordnorge.com / Tromsø
Hemsedal
Hemsedal
Yngve Ask / Visit Norway
Fishing & camping, Jotunheimen
Jotunheimen
Terje Rakke/Nordic Life AS - Visitnorway.com
Ad

Sött eller salt?

Aktuell kampanj:


Säkerhet till sjöss

Råd och regler vid vattnet

  1. Ta säkerheten på allvar och var medveten om allmänna råd. Lite planering minskar risken för olyckor och hjälper dig att koppla av på semestern.
  2. Ta med all utrustning du behöver. Utrustningen måste vara lättåtkomlig och i gott skick.
  3. Respektera havet och vädret. Åk bara ut i båt om det är säkert att göra det.
  4. Var medveten om vilka regler som gäller på havet, och se till att du följer dem.
  5. Bär flytväst.
  6. Se till att du är utvilad och nykter. Kör aldrig båt under påverkan av alkohol eller droger.
  7. Var hänsynsfull, och kom ihåg att säkerheten på sjön är allas gemensamma ansvar.

Närproducerad mat i Norge

De senaste åren har hållbar livsmedelskonsumtion slagit igenom stort i Norge. Det har varit ett viktigt politiskt mål att uppmuntra ekologiskt producerad mat.

Det norska ordet "kortreist" (liksom "kortrest" i Sverige) har blivit en etablerad term. Det handlar om närproducerade livsmedel som inte är beroende av transporter med miljöfarliga utsläpp. Många lokala tillverkare utvecklar produkterna i en säker miljö genom att kombinera traditionella norska mattraditioner med nya vetenskapliga metoder.

Produkterna kan köpas både lokalt och från de stora livsmedelskedjorna, som fokuserar allt mer på närproducerade kvalitetsprodukter.

Många norrmän är stolta över mat som lagas på lokala ingredienser. På sommaren och hösten är det en populär fritidsaktivitet att plocka färska, vilda bär och svamp i skogen.

Fler förslag

Tjuvstarta planeringen av semestern redan nu!

×

Läs mer