Skip to main content

Att fiska i Norge är ett fantastiskt sätt att komma nära inpå den norska livsstilen. Här finns obegränsat med sjöar, älvar och vacker kust som bara väntar på att leverera drömfångst.

Norge erbjuder otaliga fiskeäventyr, både i landets insjöar och ute till havs. I inlandet finns fantastiska platser för insjöfiske, inte minst flugfiske. Här väntar tusentals sjöar, älvar och åar fulla med vildöring, lax, harr, gädda, sik och röding, för att nämna några vanliga arter. Tänk bara på att köpa ett fiskekort!

Du kan också bege dig till den i stort sett orörda kusten. Det kalla och klara vattnet och ett starkt fokus på miljö och hållbarhet ger ett rikt bestånd av olika fisk- och skaldjursarter. Det fullkomligen vimlar av torsk, kolja, rödspätta, bleka, rödfisk, långa, lubb, hälleflundra, makrill och sej.

Norges kustlinje är hela 101,388 kilometer lång – om man sträcker ut den motsvarar det två och ett halv varv runt jorden!

Det är en förklaring till varför fisket varit den viktigaste brödfödan för norrmännen genom historien. Idag har fisket har utvecklats till en stor, modern industri samtidigt som traditionellt fiske fortfarande har en stor plats i den norska livsstilen och som hobby.

Planera en fiskesemester i ett fiskeläge för en riktigt autentisk upplevelse.. Du kan åka under högsäsongen på sommaren och fiska dygnet runt under midnattssolen. Men det kan också vara värt att trotsa vinterkylan för att vara med på det berömda skreifisket med vandrande torsk eller prova isfiske under norrskenssäsongen. Fiskarna växer sig ofta extra stora i kallt vatten, så ett vinteräventyr kan vara väl värt att satsa på.

Observera att det är förbjudet att fiska torsk i Oslofjorden året runt. Det är också förbjudet i 14 särskilda områden, från Lindesnes till svenska gränsen, mellan 1 januari och 30 april när torsken leker.

Råd och regler vid vattnet

Kom ihåg följande regler när du vistas på eller vid sjön:

  1. Ta säkerheten på allvar. Lite planering minskar risken för olyckor.
  2. Ta med all utrustning du behöver. Utrustningen måste vara lättåtkomlig och i gott skick.
  3. Respektera havet och vädret. Åk bara ut i båt om det är säkert att göra det.
  4. Var medveten om vilka regler som gäller på havet, och se till att du följer dem.
  5. Bär flytväst.
  6. Se till att du är utvilad och nykter. Kör aldrig båt under påverkan av alkohol eller droger.
  7. Var hänsynsfull, och kom ihåg att säkerheten på sjön är allas gemensamma ansvar.

Se även de här säkerhetstipsen från Sjøfartsdirektoratet (pdf).

Säkerhet till sjöss

Fler förslag

Börja semesterplaneringen här! Använd filtermöjligheterna nedan för att hitta en fiskesemester som passar dig.

Stora upplevelser på nära håll

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor